Correctie van een kromme penis

Veel penissen zijn van nature niet recht wanneer ze in erectie zijn. Maar een kromme penis kan ook veroorzaakt worden door een ziekte. Deze ziekte wordt ook wel de ziekte van Peyronie genoemd. Ongeveer de helft van de mannen die lijden aan de ziekte van Peyronie heeft naast een kromme penis ook een erectiestoornis. De ziekte van Peyronie is een goedaardige verlittekening van het zwellichaam van de penis, waardoor bij erectie pijn en een kromstand van de penis ontstaat.

Voor mannen die bijvoorbeeld klachten hebben tijdens de sex kan een operatieve ingreep uitkomst bieden.

Een peniscorrectie wordt soms verward met een penisvergroting. Dit zijn echter twee totaal verschillende ingrepen.

Het consult

Voordat je een peniscorrectie ondergaat, heb je eerst een gesprek met de uroloog. Die zal nagaan in hoeverre je gezond bent en zal lichamelijk onderzoek bij je doen. Houd er rekening mee dat hij gaat vragen naar:

Houd er rekening mee dat de arts tijdens het consult vragen kan stellen over:

 • Klachten van de kromstand
 • Algemene gezondheid
 • Allergieën
 • Roken en alcoholgebruik
 • Bekende ziekten/operaties in het verleden
 • Medicijngebruik
afbeelding nesbitt
Bij de ziekte van Peyronie treedt een kromming op van de penis.

De uroloog zal uiteraard ook naar je penis kijken en zoeken naar eventuele verlittekening. Mannen met de ziekte van Peyronie kunnen meestal een hard stuk voelen aan de bovenkant van de penis. Dit is de verlittekening.

Niet iedereen komt in aanmerking voor een operatie. De behandeling is afhankelijk van hoeverre de aandoening zich ontwikkelt. Dit verschilt nogal tussen personen. Patiënten op een jonge leeftijd hebben 20-50% kans op spontane genezing. Als het nog mogelijk is om gemeenschap te hebben, wordt er niet geopereerd. Dan kan er behandeld worden met medicijnen of injecties.

Mocht je in aanmerking komen voor een operatie, dan zal de uroloog je het één en ander uitleggen. Hij zal je informeren over de ingreep zelf, het te verwachten resultaat en de risico’s van de operatie.

Peniscorrectie - de operatie

Het rechtzetten van de penis kan op verschillende manieren gedaan worden. Voor welke operatie gekozen wordt is afhankelijk van de kromstand van de penis. De volgende methoden kunnen toegepast worden:

 • Cavernoplicatie; deze operatie gebeurt bij een minimale kromstand
 • Nesbitt procedure; deze operatie gebeurt bij een uitgebreidere kromstand

De operaties kunnen onder volledige verdoving of via een ruggenprik gedaan worden. Over het algemeen gaat de voorkeur uit naar een ruggenprik; dit is minder belastend voor het lichaam. Voor deze ingrepen is het nodig dat de voorhuid verwijderd wordt. De huid wordt dan vervolgens van de penis afgestroopt zodat de uroloog goed bij de zwellichamen kan.

Cavernoplicatie

Bij de cavernoplicatie worden na het afstropen van de huid van de penis, stevige hechtingen gezet aan de tegenovergestelde zijde van de kromming (meestal de onderzijde). Dit gebeurt zo, dat de penis in wezen recht ‘getrokken’ wordt.

Nesbitt procedure

Bij de Nesbitt procedure wordt na het afstropen van de huid van de penis een stuk van het zwellichaam verwijderd aan de tegenovergestelde zijde van de kromming. Op deze manier wordt de penis ook weer recht.

Soms wordt de verharding, het littekenweefsel, ook verwijderd. Dit is afhankelijk van de plaats van de verharding. Als men er makkelijk bij kan wordt hiervoor gekozen. Het is namelijk een risicovolle ingreep aangezien het littekenweefsel vaak tussen zenuwen en bloedvaten loopt. Bij verwijdering van het littekenweefsel kunnen deze dus beschadigd raken en een erectiestoornis geven.

Na de ingreep wordt de huid van de penis weer opgetrokken en met oplosbare hechtingen vastgehecht aan de eikel.

Herstel na de peniscorrectie

Meestal blijf je ongeveer 2 dagen in het ziekenhuis. Na de operatie is een katheter achtergelaten voor urine. Deze mag er vaak na 1 dag uit. Ook is er een drukverband om de penis heen gelegd: dit om nabloeding en zwelling te voorkomen. Als je naar huis gaat krijg je pijnstilling mee vanuit het ziekenhuis.

De eerste dagen na de operatie kunnen de penis of de balzak blauw worden. Ook kan er vocht/bloed uit de wondjes komen. Dit is normaal. Ook zal de eikel nog wat gevoelig zijn. Tussen de 10e en de 20e dag na operatie zullen de hechtingen vanzelf oplossen.

Het is raadzaam de volgende adviezen op te volgen:

 • Draag de penis zoveel mogelijk hoog. Je kunt daarvoor het beste een strakke onderbroek of zwembroek dragen.
 • Het plassen kan de eerste dagen wat branderig aanvoelen. Plas dan vooral door; de klachten verdwijnen meestal.
 • Drink voldoende vocht; ongeveer 2 liter per dag.
 • Het is van belang voor de wondgenezing, geen erectie te krijgen. De arts geeft je daarvoor medicijnen mee om een erectie tegen te gaan. Die moet je 2 weken gebruiken.
 • Je mag 3 weken lang geen gemeenschap hebben.

Risico’s en complicaties

Aan elke operatie zijn risico’s en complicaties verbonden. Zo ook aan deze ingreep. Houd rekening met het volgende:

 • Nabloeding
 • Infectie
 • Verminderd gevoel van de penis
 • Erectieproblemen 5-10%
 • De ingreep verkort de penis met enkele milimeters tot soms plusminus 2 centimeter

Resultaat

Zoals al eerder vermeld, verkort deze ingreep de penis. Ook zal je besneden zijn. Deze operatie geneest je niet van de ziekte van Peyronie, maar behandelt alleen het gevolg. Bij een carvernoplicatie is het succespercentage 60% en bij de Nesbitt-procedure is het succespercentage 80%.

Is de operatie voor jou niet afdoende, dan kan er altijd nog een gesprek met de arts gepland worden om te zien wat er voor jou nog gedaan kan worden.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een peniscorrectie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een peniscorrectie en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring