Penisverdikking en penisverlenging

Er zijn verschillende methodes om de penis te vergroten. De penisschacht ligt bij mannen voor een gedeelte in de buik. Bij een penisverlenging wordt dit gedeelte los gemaakt en naar voren gebracht. Bij een penisverdikking kan de penis gevuld worden met verschillende vulmiddelen. De bekendste methode is een penisverdikking met eigen vet (lipofilling).

Daarnaast kan een penisverdikking worden uitgevoerd met vulmiddelen zoals Alloderm, Softform, en Aquamid.

Het consult

Voordat je een penisvergroting ondergaat, volgt er eerst een gesprek met een plastisch chirurg. De plastisch chirurg zal naar de redenen en wensen vragen met betrekking tot een penisverlenging of penisverdikking. Vervolgens zal de chirurg de penis bekijken. Hij kan je dan precies uitleggen of, en in hoeverre, hij aan je wensen zal kunnen voldoen. Daarna zal hij de procedure en de complicaties uitleggen. Als je dan besluit om de operatie te ondergaan, zal de plastisch chirurg je naar je algemene gezondheid vragen.

Houd er rekening mee dat de arts tijdens het consult vragen kan stellen over:

 • Gezondheidsklachten
 • Ziekten (doorgemaakt of nu)
 • Medicatiegebruik
 • Allergieën

Penis vergroten - de ingreep

Een penisvergroting kan op twee manieren uitgevoerd worden:

 • Penisverlenging
 • Penisverdikking

Penisverlenging

plaatje penisverlenging
Bij een penisverlenging worden de bindweefselbanden aan de bovenkant van de penis doorgesneden, hierdoor komt een gedeelte van de penis dat in de buik ligt naar voren en lijkt de penis langer.

Penisverlenging kan onder volledige verdoving uitgevoerd worden of onder lokale verdoving (ruggenprik). De penis wordt bij deze ingreep niet daadwerkelijk verlengd. Een gedeelte van de penis ligt in de buik. Via deze operatie wordt het gedeelte wat in de buik ligt ‘naar voren getrokken’. Dit gebeurt via een sneetje net boven het schaambeen en net boven de basis van de penis. De penis zit met twee bindweefselbanden verbonden aan het schaambeen. Via het sneetje kunnen deze bindweefselbanden doorgesneden worden. Vervolgens worden deze bindweefselbanden naar voren getrokken en op een andere plaats aan de buik vastgemaakt. Dit gebeurt met oplosbare hechtingen. Zo komt de penis meer naar voren en lijkt hij langer. Daarna wordt de wond dicht gehecht.

Penisverdikking

Illustratie penisverlenging
Bij een penisverdikking worden opvulmiddelen in de penis gespoten.

Penisverdikking kan onder volledige verdoving gedaan worden of onder lokale verdoving (ruggenprik). Bij deze ingreep wordt er een vulmiddel in de penis gespoten. Hierdoor wordt de penis dikker. Het meest gebruikte vulmiddel zijn vetcellen. Deze vetcellen worden verkregen uit je eigen lichaam via liposuctie. De liposuctie kan gedaan worden op de buik, dijbenen of heupen. De verkregen vetcellen worden vervolgens gefilterd en daarna teruggespoten in de penis met een holle naald (lipofilling).

Naast vetcellen kunnen er ook andere vulmiddelen gebruikt worden:

 • Alloderm: een middel verkregen uit huidweefsel. Dit is een vloeibaar middel dat net zoals de vetcellen in de penis gespoten kan worden.
 • Softvorm: dit is een zacht buisje gemaakt van kunststof. Het buisje kan via een aantal kleine sneetjes in de penis gebracht worden. Het dient als het ware als een prothese.
 • Aquamid: een gel gemaakt op waterbasis (hydrogel) dat in de penis gespoten kan worden.

Herstel na een penisvergroting

Afhankelijk van de pijn na de operatie en de mate van herstel, zul je enkele dagen in de kliniek moeten verblijven.

Eenmaal thuis, is het verstandig de volgende adviezen op te volgen:

 • Houd gedurende 2 weken rust, daarna kunnen de dagelijkse activiteiten weer hervat worden
 • Vermijd gedurende enkele weken zware fysieke inspanning, zoals zware arbeid of sport
 • Vermijd seksuele gemeenschap de eerste 6 weken na de operatie
 • Het genezingsproces versnelt als je meerdere malen per dag met lauw water douchet of in bad gaat. Ook blijven de wonden zo schoon.
 • Bij pijn kun je paracetamol of ibuprofen slikken

De inwendige hechtingen lossen vanzelf op. De uitwendige hechtingen worden na 2 weken verwijderd.

Risico’s en complicaties van penisvergroting

Aan elke operatieve ingreep zijn risico’s en complicaties verbonden. Bij een penisvergroting, en met name een penisverlenging, is de kans op complicaties relatief groot.

Houd rekening met de volgende complicaties:

 • Nabloeding
 • Infectie
 • Impotentie
 • Vorming van veel littekenweefsel; dit kan de penis juist korter doen lijken
 • Gevoelsstoornissen
 • Scheefstand/kromstand van de penis
 • Bij lipofilling kunnen de vetcellen gaan klonteren waardoor er bultjes in de penis ontstaan
 • Allergische reactie op de vulmiddelen bij penisverdikking

Resultaat

Het resultaat van de penisverlenging is pas zichtbaar als alle zwelling is afgenomen. Dit zal ongeveer na 3 maanden zijn. In slappe toestand kan een penisverlenging van 2 tot 5 centimeter behaald worden na een operatie. Er is echter geen garantie tot verlenging; door littekenvorming kan de penis juist weer korter lijken. Dit is vooraf niet te voorspellen.

Het resultaat van een penisverdikking is afhankelijk van welk vulmiddel wordt gebruikt:

 • Vetcellen: Bij het gebruik van vetcellen drijven de cellen los in de penis. De cellen kunnen gaan samenklonteren waardoor er een onregelmatig oppervlak ontstaat. Ook kan een deel van de vetcellen afsterven. Dan kan er opnieuw een behandeling nodig zijn.
 • Alloderm/Aquamid: Het voordeel van deze vulmiddelen is dat het zich in de penis zal inkapselen. Daardoor is de kans op onregelmatigheden klein.
 • Softform: Dit buisje zal ingekapseld worden door het lichaam. Je zult de prothese altijd voelen zitten. Het voordeel van dit middel is dat het vast op zijn plaats blijft zitten.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een penisvergroting, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een penisvergroting en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Veelgestelde vragen

 • Over het algemeen wordt een penisvergroting pas "nodig" gevonden wanneer de penis in erecte staat kleiner is dan 6 centimeter. Echter, als je psychische of emotionele klachten hebt over je penis, omdat die naar jouw mening te klein is, kan een penisvergroting ook een oplossing zijn. In principe zou dus elke gezonde man in aanmerking kunnen komen voor een penisvergroting.

 • Er zijn twee verschillende soorten penisvergroting: een penisverlenging en een penisverdikking. De ingreep verschilt dus ook per soort. Bij een penisverlenging worden de bindweefselbanden in de buik doorgesneden. Hierdoor wordt het gedeelte van de penis wat in de buik ligt vrijgemaakt en naar voren gehaald. Dit geeft een verlengend effect. Bij een penisverdikking wordt gebruik gemaakt van verschillende vulmiddelen: vetcellen, Alloderm, Softvorm en Aquamid. Deze worden met een holle naald in de penis gespoten, of via kleine sneetjes in de penis geplaatst.

 • Gemiddeld gezien wordt de penis ongeveer 3 centimeter langer door een penisverlenging. Het risico bestaat echter dat er op de plek van de snede overmatig littekenweefsel groeit. Dit kan ertoe leiden dat de penis juist korter lijkt. Vooraf is niet te voorspellen hoe de wond zal genezen en of de ingreep succesvol zal zijn.

 • Bij een penisverdikking kan gebruik gemaakt worden van 4 verschillende vulmiddelen. Het meest gebruikte vulmiddel bij deze ingreep is het eigen vet. Dit vet wordt van tevoren door middel van liposuctie afgenomen en gefilterd. Vervolgens wordt dit ingespoten in de penis. Dit wordt ook wel lipofilling genoemd. Er zijn wel wat risico's verbonden aan het gebruik van lipofilling. Zo kunnen de vetcellen bijvoorbeeld samenklonteren, wat leidt tot een onregelmatig oppervlak en soms een bobbelige penis. Ook is de kans aanwezig dat de vetcellen afsterven. In dat geval kan een nieuwe behandeling nodig zijn.

  Het tweede vulmiddel wat vaak gebruikt wordt, is het vulmiddel Alloderm. Dit is een vloeibaar vulmiddel (en wordt dus ingespoten) vervaardigd uit menselijke huid. De kans op afstoting door het lichaam is hierdoor nihil. Het voordeel van Alloderm is dat het zich in de penis zal inkapselen. Dit maakt de kans op onregelmatigheden heel klein. Hetzelfde geldt voor het vulmiddel Aquamid: een synthetisch vulmiddel in de vorm van gel op waterbasis. In zeldzame gevallen kan een sterke allergische reactie optreden. Wanneer de voorkeur uitgaat naar dit vulmiddel, zal dus eerst een allergietest worden gedaan.

  Tot slot bestaat er het vulmiddel Softvorm. Omdat dit vast van vorm is, is het niet mogelijk om dit vulmiddel te injecteren. Het is dus nodig om een paar snedes te maken om Softvorm te plaatsen. Het vulmiddel is in de vorm van een prothese, namelijk een buisje. Het voordeel hiervan is dat de prothese niet "rond zal drijven", maar netjes op zijn plek zal blijven zitten. Het nadeel van deze methode is dat de prothese altijd voelbaar zal blijven.

 • Aangezien roken het wondgenezingsproces vertraagt, wordt aangeraden om hier 6 weken voor de ingreep mee te stoppen. Een verlenging van de penis is een grotere ingreep dan een penisverdikking, dus het is mogelijk dat je na een penisverlenging een paar dagen in de kliniek moet verblijven. De arts zal hierover meer informatie geven tijdens het eerste consult.

 • Dit verschilt per ingreep. Een penisverlenging duurt gemiddeld een paar uur. Hoe lang de penisverdikking duurt, ligt aan de behandeling. Zo zal een Softvorm-behandeling langer duren dan een Alloderm- of Aquamid-behandeling. Bij een lipofilling-behandeling moet rekening gehouden worden met extra tijd. De liposuctie kan 1 tot 2 uur duren, waarna het vet nog gefilterd en geïnjecteerd moet worden. De behandelend arts kan je een precieze indicatie geven over de duur van de ingreep.

 • Voor beide ingrepen kan gekozen worden tussen algehele narcose of plaatselijke verdoving (ruggenprik). Houd er rekening mee dat algehele narcose niet altijd beter is: je kunt je na de ingreep een lange tijd suf voelen en mogelijk moet je langer in de kliniek blijven.

 • Omdat de ingreep onder plaatselijke of algehele verdoving plaatsvindt, zal je tijdens de ingreep geen pijn voelen. De weken daarna kunnen wel pijnlijk zijn, door de gevoeligheid van de schaamstreek. Tegen de pijn kunnen pijnstillers als paracetamol of ibuprofen geslikt worden.

 • Vaak is het nodig om een paar dagen in de kliniek te verblijven. Eenmaal thuis is het belangrijk om de eerste twee weken rust te nemen. Na deze twee weken kunnen de werkzaamheden voorzichtig weer opgepakt worden. Vermijd in de eerste paar weken na de ingreep zware inspanning of zware arbeid. Vermijd geslachtsgemeenschap in de eerste 6 weken. Vaak geeft je lichaam aan wanneer je moet stoppen of wanneer je even rust moet nemen. Douchen of baden heeft een versnellend effect op het genezingsproces en houdt bovendien de wond(en) schoon.

 • Dit ligt aan de ingreep. Na een penisverlenging vormt er een litteken op de basis van de penis. Vaak valt dit niet op, doordat het schaamhaar het litteken bedekt. Het kan voorkomen dat er overmatig littekenweefsel groeit. In dat geval kan de penis juist korter lijken. Vooraf is niet te voorspellen hoe de wond geneest, dus er kan geen garantie tot penisverlenging worden gegeven. Een penisverdikking door middel van injecties geeft geen littekens. Wanneer de Softvorm-methode wordt gebruikt, kunnen er een paar kleine littekens te zien zijn op de schaft van de penis. Deze zijn vaak zo klein dat ze niet opvallen.

 • Over het algemeen wordt een penisvergroting niet vergoed door een basis of aanvullende zorgverzekering. Informeer bij je zorgverzekeraar voor meer informatie. Een uitzondering op de regel is een transgenderoperatie: in dat geval vergoeden zorgverzekeringen meestal de geslachtsaanpassende operaties.