Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een penisvergroting.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een penisvergroting roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een penisvergroting? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt voor een penisvergroting in aanmerking?

Over het algemeen wordt een penisvergroting pas "nodig" gevonden wanneer de penis in erecte staat kleiner is dan 6 centimeter. Echter, als je psychische of emotionele klachten hebt over je penis, omdat die naar jouw mening te klein is, kan een penisvergroting ook een oplossing zijn. In principe zou dus elke gezonde man in aanmerking kunnen komen voor een penisvergroting.

Welke soorten penisvergroting zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten penisvergroting: een penisverlenging en een penisverdikking. De ingreep verschilt dus ook per soort. Bij een penisverlenging worden de bindweefselbanden in de buik doorgesneden. Hierdoor wordt het gedeelte van de penis wat in de buik ligt vrijgemaakt en naar voren gehaald. Dit geeft een verlengend effect. Bij een penisverdikking wordt gebruik gemaakt van verschillende vulmiddelen: vetcellen, Alloderm, Softvorm en Aquamid. Deze worden met een holle naald in de penis gespoten, of via kleine sneetjes in de penis geplaatst.

Hoeveel centimeter wordt de penis groter door een penisverlenging?

Gemiddeld gezien wordt de penis ongeveer 3 centimeter langer door een penisverlenging. Het risico bestaat echter dat er op de plek van de snede overmatig littekenweefsel groeit. Dit kan ertoe leiden dat de penis juist korter lijkt. Vooraf is niet te voorspellen hoe de wond zal genezen en of de ingreep succesvol zal zijn.

Wat is het verschil tussen de vulmiddelen?

Bij een penisverdikking kan gebruik gemaakt worden van 4 verschillende vulmiddelen. Het meest gebruikte vulmiddel bij deze ingreep is het eigen vet. Dit vet wordt van tevoren door middel van liposuctie afgenomen en gefilterd. Vervolgens wordt dit ingespoten in de penis. Dit wordt ook wel lipofilling genoemd. Er zijn wel wat risico's verbonden aan het gebruik van lipofilling. Zo kunnen de vetcellen bijvoorbeeld samenklonteren, wat leidt tot een onregelmatig oppervlak en soms een bobbelige penis. Ook is de kans aanwezig dat de vetcellen afsterven. In dat geval kan een nieuwe behandeling nodig zijn.

Het tweede vulmiddel wat vaak gebruikt wordt, is het vulmiddel Alloderm. Dit is een vloeibaar vulmiddel (en wordt dus ingespoten) vervaardigd uit menselijke huid. De kans op afstoting door het lichaam is hierdoor nihil. Het voordeel van Alloderm is dat het zich in de penis zal inkapselen. Dit maakt de kans op onregelmatigheden heel klein. Hetzelfde geldt voor het vulmiddel Aquamid: een synthetisch vulmiddel in de vorm van gel op waterbasis. In zeldzame gevallen kan een sterke allergische reactie optreden. Wanneer de voorkeur uitgaat naar dit vulmiddel, zal dus eerst een allergietest worden gedaan.

Tot slot bestaat er het vulmiddel Softvorm. Omdat dit vast van vorm is, is het niet mogelijk om dit vulmiddel te injecteren. Het is dus nodig om een paar snedes te maken om Softvorm te plaatsen. Het vulmiddel is in de vorm van een prothese, namelijk een buisje. Het voordeel hiervan is dat de prothese niet "rond zal drijven", maar netjes op zijn plek zal blijven zitten. Het nadeel van deze methode is dat de prothese altijd voelbaar zal blijven.

Hoe bereid ik me voor op de ingreep?

Aangezien roken het wondgenezingsproces vertraagt, wordt aangeraden om hier 6 weken voor de ingreep mee te stoppen. Een verlenging van de penis is een grotere ingreep dan een penisverdikking, dus het is mogelijk dat je na een penisverlenging een paar dagen in de kliniek moet verblijven. De arts zal hierover meer informatie geven tijdens het eerste consult.

Hoe lang duurt de ingreep?

Dit verschilt per ingreep. Een penisverlenging duurt gemiddeld een paar uur. Hoe lang de penisverdikking duurt, ligt aan de behandeling. Zo zal een Softvorm-behandeling langer duren dan een Alloderm- of Aquamid-behandeling. Bij een lipofilling-behandeling moet rekening gehouden worden met extra tijd. De liposuctie kan 1 tot 2 uur duren, waarna het vet nog gefilterd en geïnjecteerd moet worden. De behandelend arts kan je een precieze indicatie geven over de duur van de ingreep.

Hoe zit het met de narcose/verdoving?

Voor beide ingrepen kan gekozen worden tussen algehele narcose of plaatselijke verdoving (ruggenprik). Houd er rekening mee dat algehele narcose niet altijd beter is: je kunt je na de ingreep een lange tijd suf voelen en mogelijk moet je langer in de kliniek blijven.

Is een penisvergroting pijnlijk?

Omdat de ingreep onder plaatselijke of algehele verdoving plaatsvindt, zal je tijdens de ingreep geen pijn voelen. De weken daarna kunnen wel pijnlijk zijn, door de gevoeligheid van de schaamstreek. Tegen de pijn kunnen pijnstillers als paracetamol of ibuprofen geslikt worden.

Na hoeveel tijd kan ik weer werken?

Vaak is het nodig om een paar dagen in de kliniek te verblijven. Eenmaal thuis is het belangrijk om de eerste twee weken rust te nemen. Na deze twee weken kunnen de werkzaamheden voorzichtig weer opgepakt worden. Vermijd in de eerste paar weken na de ingreep zware inspanning of zware arbeid. Vermijd geslachtsgemeenschap in de eerste 6 weken. Vaak geeft je lichaam aan wanneer je moet stoppen of wanneer je even rust moet nemen. Douchen of baden heeft een versnellend effect op het genezingsproces en houdt bovendien de wond(en) schoon.

Blijven er littekens achter bij deze ingreep?

Dit ligt aan de ingreep. Na een penisverlenging vormt er een litteken op de basis van de penis. Vaak valt dit niet op, doordat het schaamhaar het litteken bedekt. Het kan voorkomen dat er overmatig littekenweefsel groeit. In dat geval kan de penis juist korter lijken. Vooraf is niet te voorspellen hoe de wond geneest, dus er kan geen garantie tot penisverlenging worden gegeven. Een penisverdikking door middel van injecties geeft geen littekens. Wanneer de Softvorm-methode wordt gebruikt, kunnen er een paar kleine littekens te zien zijn op de schaft van de penis. Deze zijn vaak zo klein dat ze niet opvallen.

Wordt een penisvergroting vergoed door de verzekering?

Over het algemeen wordt een penisvergroting niet vergoed door een basis of aanvullende zorgverzekering. Informeer bij je zorgverzekeraar voor meer informatie. Een uitzondering op de regel is een transgenderoperatie: in dat geval vergoeden zorgverzekeringen meestal de geslachtsaanpassende operaties.

Wat kost een penisvergroting?

De kosten van een penisvergroting bedragen gemiddeld € 1500,00. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.