Te grote schaamlippen verkleinen en andere correcties aan de schaamlippen

De schaamlipcorrectie is een ingreep waar je niet vaak wat over hoort, maar die wel relatief veel wordt uitgevoerd. Voor plastisch chirurgen is de schaamlipcorrectie een dankbare behandeling; met een relatief kleine ingreep kan een probleem waar vrouwen zich al lange tijd aan storen, verholpen worden.

Wanneer er gesproken wordt over een correctie van de schaamlippen (labiacorrectie) dan gaat het in feite over verschillende ingrepen, namelijk:

 • Een verkleining van de binnenste schaamlippen (labia minora)
  Een verkleining van de binnenste schaamlippen is de meest uitgevoerde vorm van schaamlipcorrectie. Hiervoor komen vrouwen in aanmerking die vinden dat de schaamlippen te veel 'uitsteken' of 'te lang zijn'. Dit kan ongemak of pijn veroorzaken bij seks, het sporten, het dragen van strakke kleding of tijdens het fietsen. Bij vrouwen die niet tevreden zijn met de grootte van hun schaamlippen wordt deze ingreep ook steeds vaker om cosmetische redenen uitgevoerd.

 • Een verkleining van de buitenste schaamlippen (labia majora)
  Sommige vrouwen storen zich aan een teveel aan huid of vet bij de buitenste of grote schaamlippen. Huid kan met een operatie worden weggehaald en onderhuids vet kan vaak gemakkelijk door middel van liposuctie verwijderd worden.

 • Een vergroting van de buitenste schaamlippen.
  Hoewel de meeste vrouwen kiezen voor een schaamlipverkleining komt ook schaamlipvergroting voor. Deze ingreep wordt gedaan om de buitenste schaamlippen voller te maken bij vrouwen die veel afgevallen zijn, of om de buitenste schaamlippen te verjongen.

Het consult

In deze video vertelt Drs. M. van Hal over de schaamlipcorrectie.

Als je een schaamlipcorrectie overweegt dan is de eerste stap het maken van een afspraak bij een kliniek. Hier vind je een overzicht van klinieken bij jou in de buurt.

Zodra je een afspraak hebt gemaakt, zul je worden uitgenodigd voor een consult met de arts. Vaak zal dit een plastisch chirurg zijn.

Met de plastisch chirurg kun je tijdens het consult jouw klachten, wensen en vragen bespreken. De chirurg zal daarnaast tijdens het consult het een en ander uitleggen, zoals:

 • Hoe de ingreep precies verloopt;
 • Hoe het herstel zal gaan;
 • Wat de risico’s zijn;
 • Wat de kosten zijn;
 • Hoe het uiteindelijke resultaat zal zijn.

Verder heeft de arts enige medische informatie van je nodig. Hiervoor kunnen de volgende vragen en onderzoeken aan bod komen tijdens het consult:

 • Vragen over je medische geschiedenis, het gebruik van medicijnen en of je allergieën hebt;
 • Eventuele eerdere operaties;
 • Een beoordeling van je huidige gezondheidstoestand;
 • Het bekijken van je schaamlippen.

De gewenste nieuwe omvang van de binnenste schaamlippen kun je vaak in overleg mede bepalen. Wel moet rekening gehouden worden met de biologische functie van de schaamlippen. Daarom kunnen de schaamlippen niet te veel verkleind worden.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 3 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een schaamlipcorrectie, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Schaamlipcorrectie - de ingreep

Hoe een schaamlipcorrectie wordt uitgevoerd is afhankelijk van je wensen, je lichaam en de werkwijze van de arts. Een schaamlipverkleining is logischerwijs een totaal andere ingreep dan een schaamlipvergroting. Hieronder lees je in detail hoe al deze behandelingen er uit zien.

Schaamlippen verkleinen

Het verkleinen van de binnenste schaamlippen (labia minora) wordt ook wel labiareductie genoemd.

Labiareductie vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving maar kan ook onder algehele narcose worden uitgevoerd. Hou er wel rekening mee dat een ingreep onder narcose vaak wat duurder zal zijn.

Er zijn verschillende methoden om de binnenste schaamlippen kleiner te maken. De chirurg zal bepalen welke methode het beste is voor elk specifiek geval.

De meest gebruikte methodes voor een schaamlipverkleining zijn:

 • De excisie methode
  Bij deze methode wordt er een reepje huid van de schaamlippen weggesneden.
 • De ALTER- of wig-methode
  Hierbij wordt er een wig uit de schaamlippen gesneden.
 • De Z-plastiek
  Bij deze methode wordt er op een dusdanige manier gesneden dat er een litteken ontstaat in de vorm van de letter Z. Zie de afbeelding hieronder voor een voorbeeld.

Bij elke methode wordt er weefsel verwijderd van de beide binnenste schaamlippen. Na de ingreep zullen er oplosbare hechtingen geplaatst worden. Deze hechtingen lossen na verloop van tijd op en hoeven dus niet verwijderd te worden.

Een schaamlipverkleining is een relatief kleine ingreep die meestal ongeveer één uur duurt. Goede plaatsing van het litteken is belangrijk om een pijnlijk, trekkend litteken te voorkomen. Daarom wordt het aangeraden om te kiezen voor een ervaren chirurg.

Schaamlipverkleining operatie-methodes
Methodes voor schaamlipcorrectie. Linksboven: Bij de excisie methode wordt een 'reep' van de schaamlippen gesneden. Het grootstste nadeel van deze klassieke ingreep is dat de meer donkere huid aan de buitenkant van de binnenste schaamlippen verdwijnt. Onder: Bij de ALTER-methode wordt er een 'wig' weggesneden uit de schaamlippen. Het voordeel van deze methode is dat de buitenkant van de schaamlippen behouden blijft. Een nadeel is dat er spanning op de hechtingen ontstaat en hierdoor vaker complicaties optreden. Rechtsboven: De Z-plastiek is ontwikkeld om de problemen met de ALTER-methode te ondervangen. Bij deze ingreep ontstaat er minder spanning op de hechting, terwijl net als bij de ALTER-methode, het buitenste gedeelte van de binnenste schaamlippen behouden blijft.

Schaamlipvergroting

Een schaamlipvergroting gebeurt door middel van injecties in de buitenste schaamlippen (labia majora). Dit kan worden gedaan met verschillende biomedische vloeistoffen (fillers). Fillers zijn kunstmatige vulmiddelen die de schaamlippen meer volume geven. Fillers lossen na verloop van tijd op en daarom zal de behandeling herhaald moeten worden voor een blijvend resultaat. Ook kan lichaamseigen vet gebruikt worden als vulmiddel. Het inspuiten van vet (lipofilling) geeft meestal wel een langdurig, blijvend effect.

Een schaamlipvergroting kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden en duurt minder dan een uur.

Er zijn in Nederland maar weinig klinieken die een schaamlipvergroting aanbieden.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de ingreep

De schaamlippen en het gebied rond de schaamlippen zijn direct na de operatie vaak beurs en blauw. Ook kan er na een binnenste-schaamlipverkleining een behoorlijke zwelling ontstaan.

Het herstel verloopt vaak vrij voorspoedig. De wond geneest snel omdat het een goed doorbloed gebied is. De bloeduitstortingen en zwellingen nemen meestal binnen een paar dagen al aanzienlijk af. De littekens zullen vaak eerst nog rood zijn maar worden uiteindelijk roze en steeds minder zichtbaar na verloop van tijd.

De pijn na de operatie is meestal gering. Eventueel kan, als er pijnklachten zijn, wat paracetamol geslikt worden.

Het is belangrijk de wond goed schoon te houden, daarvoor kan de wond minimaal twee keer per dag gespoeld worden met bijvoorbeeld de zachte straal van de douchekop. Na het droogdeppen van de wond kan je eventueel wat vaseline gebruiken of een andere vettige crème.

De wond hoeft niet afgedekt te worden, maandverband dragen werkt goed absorberend.

Gedurende de eerste weken wordt het afgeraden te sporten, te fietsen of geslachtsgemeenschap te hebben. Je behandeld arts zal je hier duidelijke instructies over geven.

Het totale herstel neemt meestal ongeveer 2 weken in beslag.

Risico’s en complicaties van de schaamlipcorrectie

Zoals bij elke operatie zijn er ook risico’s verbonden aan een schaamlipverkleining.

Omdat een schaamlipverkleining echter een relatief kleine ingreep is, zijn de risico’s gering. Desondanks is het goed je te bedenken of je de operatie de risico’s waard vindt.

Zoals met veel aspecten van het menselijk lichaam, zijn ook vorm en het uiterlijk van de vrouwelijke genitaliën per persoon verschillend. Al deze vormen worden als normaal beschouwd. Daarom is het goed je te bedenken of een operatie werkelijk de oplossing is voor jouw klacht of probleem.

Met de volgende mogelijke complicaties van een schaamlipverkleining moet rekening gehouden worden:

 • Een nabloeding;
 • Het scheuren van de hechting door zwelling na de operatie;
 • Gevoelloosheid in het operatiegebied;
 • Een trekkend litteken;
 • Wondinfectie;
 • Asymmetrische schaamlippen;
 • Algemene risico’s van narcose of verdoving, zoals een allergische reactie.

Bij een schaamlipvergroting moet vooral rekening worden gehouden met een allergische reactie op vulmiddelen. Ook kan er soms een kleine infectie ontstaan in het injectiegebied.

Resultaat van de labiacorrectie

De eerste weken na de ingreep is het gebied rond de schaamlippen vaak nog gezwollen en gespannen. Dit is normaal. De zwelling trekt binnen de eerste weken weg.

Pas als de zwelling is weggetrokken is het resultaat goed te zien. Het eerste resultaat is vaak al binnen een paar dagen tot weken zichtbaar. Maar pas na ongeveer zes maanden tot een jaar zullen de littekens helemaal hersteld zijn.

De meeste vrouwen zijn zeer tevreden met het resultaat van hun schaamlipcorrectie en hebben geen spijt van de ingreep.

Prijzen

Behandeling Prijs
Schaamlipverkleining € 900,00 tot € 2400,00

Totaal 7 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een schaamlipcorrectie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Denk goed na voordat je eraan begint!

  Door Karin op

  Ik was al jaren aan het twijfelen of ik een labia correctie zou ondergaan. Veel ervaringen gelezen, welke over het algemeen positief zijn. Gezien ik een sporter ben, zeker 5 keer per week sport, geen alcohol drink en gezond eet, merk ik dat ik vaak een spoedig herstel heb bij operaties. Uiteindelijk heb ik de stap gezet om de ingreep te laten doen.

  Inmiddels 1 week geleden ben ik geopereerd, mijn ervaringen met de kliniek zijn goed, ze waren erg behulpzaam en zorgzaam.
  Mijn herstel valt helaas erg tegen. Ik zit nu op dag 7 na de ingreep en ik bloed nog steeds. Ik lig gedurende de dag op mijn rug op bed en kan kleine stukjes binnens huis lopen. Ik kan snachts niet op mijn zij slapen gezien het dan weer direct begint te kloppen en bloeden. Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die na 1 week na de operatie al kunnen werken!
  Ik heb de eerste 6 dagen bijna continue gekoeld maar ontdekte dat ik elke keer als ik de coldpack van de wond afhaalde, de wond weer open trok. Ook als er bijvoorbeeld maandverband tegen mijn wond aankomt, trekt het het weer open.
  Over het resultaat kan ik nu nog weinig zeggen. Ik zie nu een groot verschil tussen de twee schaamlippen, de ene is zo'n 2 x zo dik als de andere. Hopelijk trekt dit nog weg, al lijkt het niet op een zwelling.

  Mijn tip: Denk dus heel goed na voordat je aan de ingreep begint, het brengt veel risico's met zich mee. Het herstel kan spoedig verlopen maar dus ook erg tegenvallen.

  Behandeld in Weert | Kosten: €800
 2. Super tevreden!

  Door Ally op

  Ik heb een kleine week geleden een schaamlipcorrectie laten uitvoeren, omdat één van mijn binnenste schaamlippen veel groter was dan de andere. Dagelijks ervaarde ik een irriterend gevoel, en soms zelfs pijn, door het schuren tijdens het lopen/sporten.
  De ingreep zelf vond plaats onder een plaatselijke verdoving. De prik was alles behalve prettig! Ook de ingreep vond ik akelig, omdat je wel voelt dat ze bezig zijn. Het duurde bij mij maar een half uurtje, en doordat ik geen zwellingen had mocht ik ook snel weer naar huis.
  Ik heb de eerste 2-3 dagen bijna constant gekoeld, en mij gehouden aan de voorgeschreven pijnmedicatie.
  Ik heb geen pijn gehad, zelfs niet tijdens toiletbezoeken.
  Al met al is het mij reuze meegevallen! Wél heb ik nog wat last van een beetje wondvocht, en zit ik op een opblaas(zwem)bandje om de druk op de wond zo veel mogelijk te beperken. Dit vind ik zelf het prettigst op dit moment, en ik geloof dat het herstel zo nog voorspoediger zal gaan.

  Mijn tip: Neem minimaal 1 week rust van werk, en probeer niet te veel te zitten/ lopen.

  Behandeld in Weert | Kosten: €800
 3. Benieuwd naar resultaat

  Door Michelle op

  Nu 3 dagen geleden geopereerd dus nog geen zichtbaar resultaat door de zwelling, maar voor zover ik kan zien ziet het er mooi uit!
  Operatie viel mee, plaatselijke verdoving.
  Napijn , amper. Alleen kan nietzitten en moet wijdbeens lopen door de zwelling. Veel koelen!

  Mijn tip: Veel koelen!

  Behandeld in Amstelveen | Kosten: €999
 4. Super tevreden over schaamlipcorrectie

  Door M. op

  Heel erg tevreden met het resultaat van mijn schaamlip correctie. Ipv er een stuk af te halen hebben ze een driehoekje in het midden weg gehaald zodat de natuurlijk rand van de schaamlip intact bleef. Dan de buitenkant terug aan de binnenkant genaaid zodat alles netjes naar achteren getrokken werd waardoor het er mooi tussen valt, er natuurlijk uit ziet en de littekens niet opvallen.
  Het is wel nog behoorlijk gezwollen en pijnlijk maar als dit weg getrokken is weet ik zeker dat het super is!!

  Behandeld in Terneuzen | Kosten: €1323
 5. ervaring schaamlipcorrectie

  Door Lindy op

  3 weken terug heb ik een schaamlipcorrectie bij Dr. L.P. van der Weij in Boerhaave medisch centrum in Amsterdam gehad. De correctie koste mij 1000 euro en werd gedaan via de excisie methode. Ik heb de correctie gedaan omdat ik mijn schaamlippen te groot vond en er een beetje onzeker van werd, ik had voor de rest geen lichamelijke klachten ervan. Mijn schaamlippen waren denk ik 2 cm lang, staken ongeveer 1 cm uit en ik vond er niet mooi uitzien. 2 weken voor de operatie tot 2 weken na de operatie moest ik vitamine c en arnica pilletjes slikken, de arnica pillen zijn tegen de zwelling. De dag van de operatie kreeg ik een rustgevend pilletje van te voren wat heel erg goed hielp ik werd er een beetje dromerig van en heb de operatie amper gemerkt. Ik kreeg ook een verdovingszalf op mijn schaamlippen dus ik voelde alleen de prikjes voor de verdoving een beetje. De dagen na de operatie moest ik ieder uur een kwartier koelen tegen de zwelling en het nabloeden viel hartstikke mee. Ik vond het zelf het lekkerste om een wijde joggingbroek zonder ondergoed aan te hebben omdat ondergoed irriteert bij de opgezwollen schaamlippen met hechtingen erin. Ikzelf ben erg blij met het resultaat, de operatie en napijn valt makkelijk te doen en ik raad iedereen aan om ook gewoon voor een schaamlipcorrectie te gaan als je twijfelt eraan.

  Mijn tip: aanrader als je er onzeker over bent

  Behandeld in amsterdam | Kosten: €1000
 6. Eindelijk een Schaamlipcorrectie

  Door M. v. S. op

  Ik wil graag mijn ervaring delen van een kliniek in Veldhoven voor plastische chirurgie. Zij hebben mij geweldig geholpen. Vanaf mijn 16e stoor ik me verschrikkelijk aan mijn schaamlippen. Ik vind het niet mooi dat ze eronder uit hangen. Ook schaam ik me ervoor in relaties. Nu toch de moeilijke stap genomen om naar een plastische kliniek te gaan. Eerst in Amsterdam op gesprek geweest maar dit gesprek beviel me niet. Na het bezoek van de kliniek in Veldhoven was ik om. Hier durfde ik het wel aan. Met mijn verhaal wil ik andere helpen de stap te wagen. Het is echt de moeite waart geweest. Voel me niet een stuk beter terwijl het nog niet eens voor 100% genezen is.

  Mijn tip: Gewoon doen. Zet je angst opzij!

  Behandeld in Veldhoven | Kosten: €1100

Totaal: 6 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een schaamlipcorrectie. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen schaamstreek? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Video's

Hieronder vind je video's over een schaamlipcorrectie. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Schaamlipcorrectie thumbnail

In deze video van Boerhaave Medisch Centrum bespreekt plastisch chirurg MacLennan de schaamlipcorrectie.

video Schaamlipcorrectie thumbnail

Bobbi spreekt voor Linda met plastisch chirurg Felicia Smits die uitlegt waarom mensen een schaamlipcorrectie ondergaan.

Veelgestelde vragen

 • De term schaamlipcorrectie is vrij breed en kan zowel schaamlipverkleining als -vergroting betekenen. Er is echter een groot verschil tussen een verkleining en een vergroting. Bij een schaamlipverkleining worden alleen de binnenste schaamlippen behandeld. Hierbij wordt er weefsel weggenomen van beide binnenste schaamlippen. Bij een schaamlipvergroting worden, in tegenstelling tot een verkleining, alleen de buitenste schaamlippen behandeld.

  Ook de methode is anders: in plaats van weefsel wegsnijden, wordt bij een vergroting gebruik gemaakt van injecties met fillers. Dit zijn biomedische vloeistoffen die als een soort vulmiddel kunnen worden gebruikt. Ook is het mogelijk om lichaamseigen vet te gebruiken ter injectie (lipofilling). Voorafgaand moet er dan eerst een liposuctie-behandeling worden ondergaan.

 • In principe komt elke vrouw in aanmerking voor een schaamlipcorrectie, mits de schaamlippen volgroeid zijn. Meestal is dit op een leeftijd van rond de 16 á 18 jaar. Voor een behandeling om cosmetische redenen komen normaal gesproken alleen volwassenen in aanmerking. De redenen voor een correctie verschillen: sommige vrouwen hebben dermate last van hun binnenste schaamlippen dat dit ook voor problemen kan zorgen tijdens het sporten of fietsen. Andere vrouwen kiezen er juist voor vanwege cosmetische redenen.

 • Het is belangrijk om goed in te zien wat de mogelijkheden en onmogelijkheden van een schaamlipcorrectie zijn. Schaamlippen hebben een biologische functie en zullen dus nooit helemaal verwijderd kunnen worden. Voorafgaand aan de ingreep heb je een consult met de chirurg. Deze kan een goed inzicht geven over de mogelijke resultaten en wat je kunt verwachten van de ingreep zelf.

 • Een schaamlipverkleining duurt ongeveer een uur. Een schaamlipvergroting duurt minder lang dan een uur, tenzij gebruik wordt gemaakt van lichaamseigen vet. Dit kan dan wat langer in beslag nemen en zorgt ook voor een grotere ingreep.

 • Zowel een verkleining als een vergroting worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Bij een verkleining kan ook nog gekozen worden voor een algehele narcose. Let wel op, algehele narcose brengt ook bepaalde nadelen met zich mee, zoals een langer verblijf in de kliniek, grotere risico's tijdens de operatie en een suf gevoel tot een paar uur na de ingreep.

 • Na een correctie kan een flinke zwelling ontstaan. Vooral bij een verkleining wordt dan ook aangeraden om het gebied veel te koelen. De pijn na de operatie is gering, eventuele pijn is goed te behandelen met paracetamol of ibuprofen.

 • Er wordt bij een schaamlipverkleining gebruik gemaakt van oplosbare hechtingen. De hechtingen hoeven dus niet te worden verwijderd, maar lossen na verloop van tijd vanzelf op.

 • Om eventuele zwelling zo veel mogelijk te beperken, wordt aangeraden om het gebied veel te koelen. Daarnaast is het belangrijk om de wond goed schoon te houden. Dit kun je doen door de wond tweemaal daags te spoelen met water, bijvoorbeeld de zachte straal van de douchekop. Droog de wond niet te ruw af, maar dep het gebied droog met een handdoek. Vervolgens kan je eventueel vaseline of een andere vettige crème gebruiken om de wond in te smeren. Verbinden van de wond is niet nodig; wel wordt aangeraden om gebruik te maken van maandverband.

 • Hoewel een schaamlipverkleining een relatief kleine ingreep is, blijven de risico's van elke operatie bestaan. Deze omvatten vooral nabloeding, scheuren van de hechting, infectie, gevoelloos of trekkend litteken en asymmetrische schaamlippen. Als er gebruik wordt gemaakt van algehele narcose, zijn deze risico's ook van belang. Bij een schaamlipvergroting moet vooral rekening gehouden worden met een mogelijke allergische reactie voor de gebruikte vulmiddelen. De kans op deze reactie is zeer klein wanneer lichaamseigen vet wordt gebruikt.

 • Over het algemeen wordt er een rustperiode van ongeveer 1 week aangehouden. Daarna kan je rustig je werkzaamheden weer oppakken. Wel wordt aangeraden om de eerste 6 weken niet te sporten, te fietsen of geslachtsgemeenschap (sex) te hebben.

 • Bij een schaamlipverkleining blijft er inderdaad een tweetal littekens over, op elke binnenste schaamlip één. Deze zullen echter steeds minder zichtbaar worden na verloop van tijd. Vanwege de locatie (onder de buitenste schaamlippen) zullen de littekens bijna niet opvallen.

  Bij een schaamlipvergroting wordt gebruik gemaakt van injecties, waardoor er geen littekens vormen. Wanneer gebruik wordt gemaakt van lichaamseigen vet door liposuctie is het mogelijk om een aantal kleine littekens op de buik te krijgen.

 • Doorgaans wordt een schaamlipverkleining alleen vergoed wanneer sprake is van ernstige misvorming als gevolg van ziekte, verminking of een eerdere medische verrichting. Klachten als pijn bij het fietsen, sporten of bij de geslachtsgemeenschap zijn helaas geen geldige redenen voor vergoeding. Je kunt altijd contact opnemen met je huidige zorgverzekeraar om de mogelijkheden door te spreken.

Vind een kliniek

Meer dan 21 locaties die deze behandeling aanbieden