Schaamlipcorrectie
Te grote of kleine schaamlippen kunnen leiden tot lichamelijke klachten of als lelijk worden ervaren. Wanneer je je stoort aan je schaamlippen dan kan een schaamlipcorrectie (ook wel labiaplastie of labiareductie genoemd) worden uitgevoerd. Op deze pagina lees je over de mogelijkheden en vind je een overzicht van klinieken.
Te grote schaamlippen verkleinen en andere correcties aan de schaamlippen
De schaamlipcorrectie is een ingreep waar je niet vaak wat over hoort, maar die wel relatief veel wordt uitgevoerd. Voor plastisch chirurgen is de schaamlipcorrectie een dankbare behandeling; met een relatief kleine ingreep kan een probleem waar vrouwen zich al lange tijd aan storen, verholpen worden.
Wanneer er gesproken wordt over een correctie van de schaamlippen (labiacorrectie) dan gaat het in feite over verschillende ingrepen, namelijk:
- Een verkleining van de binnenste schaamlippen (labia minora)
Een verkleining van de binnenste schaamlippen is de meest uitgevoerde vorm van schaamlipcorrectie. Hiervoor komen vrouwen in aanmerking die vinden dat de schaamlippen te veel 'uitsteken' of 'te lang zijn'. Dit kan ongemak of pijn veroorzaken bij seks, het sporten, het dragen van strakke kleding of tijdens het fietsen. Bij vrouwen die niet tevreden zijn met de grootte van hun schaamlippen wordt deze ingreep ook steeds vaker om cosmetische redenen uitgevoerd. - Een verkleining van de buitenste schaamlippen (labia majora)
Sommige vrouwen storen zich aan een teveel aan huid of vet bij de buitenste of grote schaamlippen. Huid kan met een operatie worden weggehaald en onderhuids vet kan vaak gemakkelijk door middel van liposuctie verwijderd worden. - Een vergroting van de buitenste schaamlippen.
Hoewel de meeste vrouwen kiezen voor een schaamlipverkleining komt ook schaamlipvergroting voor. Deze ingreep wordt gedaan om de buitenste schaamlippen voller te maken bij vrouwen die veel afgevallen zijn, of om de buitenste schaamlippen te verjongen.
Het consult
Als je een schaamlipcorrectie overweegt dan is de eerste stap het maken van een afspraak bij een kliniek. Hier vind je een overzicht van klinieken bij jou in de buurt.
Zodra je een afspraak hebt gemaakt, zul je worden uitgenodigd voor een consult met de arts. Vaak zal dit een plastisch chirurg zijn.
Met de plastisch chirurg kun je tijdens het consult jouw klachten, wensen en vragen bespreken. De chirurg zal daarnaast tijdens het consult het een en ander uitleggen, zoals:
- Hoe de ingreep precies verloopt;
- Hoe het herstel zal gaan;
- Wat de risico’s zijn;
- Wat de kosten zijn;
- Hoe het uiteindelijke resultaat zal zijn.
Verder heeft de arts enige medische informatie van je nodig. Hiervoor kunnen de volgende vragen en onderzoeken aan bod komen tijdens het consult:
- Vragen over je medische geschiedenis, het gebruik van medicijnen en of je allergieën hebt;
- Eventuele eerdere operaties;
- Een beoordeling van je huidige gezondheidstoestand;
- Het bekijken van je schaamlippen.
De gewenste nieuwe omvang van de binnenste schaamlippen kun je vaak in overleg mede bepalen. Wel moet rekening gehouden worden met de biologische functie van de schaamlippen. Daarom kunnen de schaamlippen niet te veel verkleind worden.




Op zoek naar een specialist?
Boerhaave Medisch Centrum
Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een schaamlipcorrectie, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.
Gratis consult aanvragen Bezoek website- De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
- Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
- Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
- Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
- Geen wachtlijsten
- Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie
Bespreek jouw situatie met een specialist. Vraag een gratis consult aan
Gratis consult aanvragenSchaamlipcorrectie - de ingreep
Hoe een schaamlipcorrectie wordt uitgevoerd is afhankelijk van je wensen, je lichaam en de werkwijze van de arts. Een schaamlipverkleining is logischerwijs een totaal andere ingreep dan een schaamlipvergroting. Hieronder lees je in detail hoe al deze behandelingen er uit zien.
Schaamlippen verkleinen
Het verkleinen van de binnenste schaamlippen (labia minora) wordt ook wel labiareductie genoemd.
Labiareductie vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving maar kan ook onder algehele narcose worden uitgevoerd. Hou er wel rekening mee dat een ingreep onder narcose vaak wat duurder zal zijn.
Er zijn verschillende methoden om de binnenste schaamlippen kleiner te maken. De chirurg zal bepalen welke methode het beste is voor elk specifiek geval.
De meest gebruikte methodes voor een schaamlipverkleining zijn:
- De excisie methode
Bij deze methode wordt er een reepje huid van de schaamlippen weggesneden. - De ALTER- of wig-methode
Hierbij wordt er een wig uit de schaamlippen gesneden. - De Z-plastiek
Bij deze methode wordt er op een dusdanige manier gesneden dat er een litteken ontstaat in de vorm van de letter Z. Zie de afbeelding hieronder voor een voorbeeld.
Bij elke methode wordt er weefsel verwijderd van de beide binnenste schaamlippen. Na de ingreep zullen er oplosbare hechtingen geplaatst worden. Deze hechtingen lossen na verloop van tijd op en hoeven dus niet verwijderd te worden.
Een schaamlipverkleining is een relatief kleine ingreep die meestal ongeveer één uur duurt. Goede plaatsing van het litteken is belangrijk om een pijnlijk, trekkend litteken te voorkomen. Daarom wordt het aangeraden om te kiezen voor een ervaren chirurg.

Schaamlipvergroting
Een schaamlipvergroting gebeurt door middel van injecties in de buitenste schaamlippen (labia majora). Dit kan worden gedaan met verschillende biomedische vloeistoffen (fillers). Fillers zijn kunstmatige vulmiddelen die de schaamlippen meer volume geven. Fillers lossen na verloop van tijd op en daarom zal de behandeling herhaald moeten worden voor een blijvend resultaat. Ook kan lichaamseigen vet gebruikt worden als vulmiddel. Het inspuiten van vet (lipofilling) geeft meestal wel een langdurig, blijvend effect.
Een schaamlipvergroting kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden en duurt minder dan een uur.
Er zijn in Nederland maar weinig klinieken die een schaamlipvergroting aanbieden.
Herstel na de ingreep
De schaamlippen en het gebied rond de schaamlippen zijn direct na de operatie vaak beurs en blauw. Ook kan er na een binnenste-schaamlipverkleining een behoorlijke zwelling ontstaan.
Het herstel verloopt vaak vrij voorspoedig. De wond geneest snel omdat het een goed doorbloed gebied is. De bloeduitstortingen en zwellingen nemen meestal binnen een paar dagen al aanzienlijk af. De littekens zullen vaak eerst nog rood zijn maar worden uiteindelijk roze en steeds minder zichtbaar na verloop van tijd.
De pijn na de operatie is meestal gering. Eventueel kan, als er pijnklachten zijn, wat paracetamol geslikt worden.
Het is belangrijk de wond goed schoon te houden, daarvoor kan de wond minimaal twee keer per dag gespoeld worden met bijvoorbeeld de zachte straal van de douchekop. Na het droogdeppen van de wond kan je eventueel wat vaseline gebruiken of een andere vettige crème.
De wond hoeft niet afgedekt te worden, maandverband dragen werkt goed absorberend.
Gedurende de eerste weken wordt het afgeraden te sporten, te fietsen of geslachtsgemeenschap te hebben. Je behandeld arts zal je hier duidelijke instructies over geven.
Het totale herstel neemt meestal ongeveer 2 weken in beslag.
Risico’s en complicaties van de schaamlipcorrectie
Zoals bij elke operatie zijn er ook risico’s verbonden aan een schaamlipverkleining.
Omdat een schaamlipverkleining echter een relatief kleine ingreep is, zijn de risico’s gering. Desondanks is het goed je te bedenken of je de operatie de risico’s waard vindt.
Zoals met veel aspecten van het menselijk lichaam, zijn ook vorm en het uiterlijk van de vrouwelijke genitaliën per persoon verschillend. Al deze vormen worden als normaal beschouwd. Daarom is het goed je te bedenken of een operatie werkelijk de oplossing is voor jouw klacht of probleem.
Met de volgende mogelijke complicaties van een schaamlipverkleining moet rekening gehouden worden:
- Een nabloeding;
- Het scheuren van de hechting door zwelling na de operatie;
- Gevoelloosheid in het operatiegebied;
- Een trekkend litteken;
- Wondinfectie;
- Asymmetrische schaamlippen;
- Algemene risico’s van narcose of verdoving, zoals een allergische reactie.
Bij een schaamlipvergroting moet vooral rekening worden gehouden met een allergische reactie op vulmiddelen. Ook kan er soms een kleine infectie ontstaan in het injectiegebied.
Resultaat van de labiacorrectie
De eerste weken na de ingreep is het gebied rond de schaamlippen vaak nog gezwollen en gespannen. Dit is normaal. De zwelling trekt binnen de eerste weken weg.
Pas als de zwelling is weggetrokken is het resultaat goed te zien. Het eerste resultaat is vaak al binnen een paar dagen tot weken zichtbaar. Maar pas na ongeveer zes maanden tot een jaar zullen de littekens helemaal hersteld zijn.
De meeste vrouwen zijn zeer tevreden met het resultaat van hun schaamlipcorrectie en hebben geen spijt van de ingreep.
Prijzen
Ervaringen
Hieronder vind je ervaringen met een schaamlipcorrectie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, laat het ons weten! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!
-
Denk goed na voordat je eraan begint!
-
Super tevreden!
-
Benieuwd naar resultaat
-
Super tevreden over schaamlipcorrectie
-
ervaring schaamlipcorrectie
-
Eindelijk een Schaamlipcorrectie
Totaal: 6 ervaring(en)
Bol.com tegoedbon verdienen?
Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Foto's
Voor en na foto’s van een schaamlipcorrectie. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.
Deel je eigen foto's
Heb je foto's van je eigen schaamstreek? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!
Video's
Hieronder vind je video's over een schaamlipcorrectie. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.
Veelgestelde vragen
-
Welke ingrepen vallen onder de term "schaamlipcorrectie"?
De term schaamlipcorrectie is vrij breed en kan zowel schaamlipverkleining als -vergroting betekenen. Er is echter een groot verschil tussen een verkleining en een vergroting. Bij een schaamlipverkleining worden alleen de binnenste schaamlippen behandeld. Hierbij wordt er weefsel weggenomen van beide binnenste schaamlippen. Bij een schaamlipvergroting worden, in tegenstelling tot een verkleining, alleen de buitenste schaamlippen behandeld.
Ook de methode is anders: in plaats van weefsel wegsnijden, wordt bij een vergroting gebruik gemaakt van injecties met fillers. Dit zijn biomedische vloeistoffen die als een soort vulmiddel kunnen worden gebruikt. Ook is het mogelijk om lichaamseigen vet te gebruiken ter injectie (lipofilling). Voorafgaand moet er dan eerst een liposuctie-behandeling worden ondergaan. -
Wie komt voor een schaamlipcorrectie in aanmerking?
In principe komt elke vrouw in aanmerking voor een schaamlipcorrectie, mits de schaamlippen volgroeid zijn. Meestal is dit op een leeftijd van rond de 16 á 18 jaar. Voor een behandeling om cosmetische redenen komen normaal gesproken alleen volwassenen in aanmerking. De redenen voor een correctie verschillen: sommige vrouwen hebben dermate last van hun binnenste schaamlippen dat dit ook voor problemen kan zorgen tijdens het sporten of fietsen. Andere vrouwen kiezen er juist voor vanwege cosmetische redenen.
-
Hoe bereid ik mij voor op deze ingreep?
Het is belangrijk om goed in te zien wat de mogelijkheden en onmogelijkheden van een schaamlipcorrectie zijn. Schaamlippen hebben een biologische functie en zullen dus nooit helemaal verwijderd kunnen worden. Voorafgaand aan de ingreep heb je een consult met de chirurg. Deze kan een goed inzicht geven over de mogelijke resultaten en wat je kunt verwachten van de ingreep zelf.
-
Hoe lang duurt de ingreep?
Een schaamlipverkleining duurt ongeveer een uur. Een schaamlipvergroting duurt minder lang dan een uur, tenzij gebruik wordt gemaakt van lichaamseigen vet. Dit kan dan wat langer in beslag nemen en zorgt ook voor een grotere ingreep.
-
Hoe zit het met de verdoving?
Zowel een verkleining als een vergroting worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Bij een verkleining kan ook nog gekozen worden voor een algehele narcose. Let wel op, algehele narcose brengt ook bepaalde nadelen met zich mee, zoals een langer verblijf in de kliniek, grotere risico's tijdens de operatie en een suf gevoel tot een paar uur na de ingreep.
-
Is een schaamlipcorrectie pijnlijk?
Na een correctie kan een flinke zwelling ontstaan. Vooral bij een verkleining wordt dan ook aangeraden om het gebied veel te koelen. De pijn na de operatie is gering, eventuele pijn is goed te behandelen met paracetamol of ibuprofen.
-
Wanneer worden de hechtingen verwijderd?
Er wordt bij een schaamlipverkleining gebruik gemaakt van oplosbare hechtingen. De hechtingen hoeven dus niet te worden verwijderd, maar lossen na verloop van tijd vanzelf op.
-
Hoe verzorg ik het behandelde gebied na een schaamlipverkleining?
Om eventuele zwelling zo veel mogelijk te beperken, wordt aangeraden om het gebied veel te koelen. Daarnaast is het belangrijk om de wond goed schoon te houden. Dit kun je doen door de wond tweemaal daags te spoelen met water, bijvoorbeeld de zachte straal van de douchekop. Droog de wond niet te ruw af, maar dep het gebied droog met een handdoek. Vervolgens kan je eventueel vaseline of een andere vettige crème gebruiken om de wond in te smeren. Verbinden van de wond is niet nodig; wel wordt aangeraden om gebruik te maken van maandverband.
-
Wat zijn de risico's van deze operatie?
Hoewel een schaamlipverkleining een relatief kleine ingreep is, blijven de risico's van elke operatie bestaan. Deze omvatten vooral nabloeding, scheuren van de hechting, infectie, gevoelloos of trekkend litteken en asymmetrische schaamlippen. Als er gebruik wordt gemaakt van algehele narcose, zijn deze risico's ook van belang. Bij een schaamlipvergroting moet vooral rekening gehouden worden met een mogelijke allergische reactie voor de gebruikte vulmiddelen. De kans op deze reactie is zeer klein wanneer lichaamseigen vet wordt gebruikt.
-
Na hoeveel tijd kan ik weer gaan werken?
Over het algemeen wordt er een rustperiode van ongeveer 1 week aangehouden. Daarna kan je rustig je werkzaamheden weer oppakken. Wel wordt aangeraden om de eerste 6 weken niet te sporten, te fietsen of geslachtsgemeenschap (sex) te hebben.
-
Blijven er littekens achter na een schaamlipcorrectie?
Bij een schaamlipverkleining blijft er inderdaad een tweetal littekens over, op elke binnenste schaamlip één. Deze zullen echter steeds minder zichtbaar worden na verloop van tijd. Vanwege de locatie (onder de buitenste schaamlippen) zullen de littekens bijna niet opvallen.
Bij een schaamlipvergroting wordt gebruik gemaakt van injecties, waardoor er geen littekens vormen. Wanneer gebruik wordt gemaakt van lichaamseigen vet door liposuctie is het mogelijk om een aantal kleine littekens op de buik te krijgen. -
Wordt een schaamlipcorrectie vergoed?
Doorgaans wordt een schaamlipverkleining alleen vergoed wanneer sprake is van ernstige misvorming als gevolg van ziekte, verminking of een eerdere medische verrichting. Klachten als pijn bij het fietsen, sporten of bij de geslachtsgemeenschap zijn helaas geen geldige redenen voor vergoeding. Je kunt altijd contact opnemen met je huidige zorgverzekeraar om de mogelijkheden door te spreken.
Vind een kliniek
Meer dan 21 locaties die deze behandeling aanbieden