Verkleining van de binnenste schaamlippen (labia minora) wordt uitgevoerd bij vrouwen die last hebben van pijn bij seks, het sporten, het dragen van strakke kleding of fietsen. Bij vrouwen die niet tevreden zijn met de grootte van hun schaamlippen wordt deze ingreep ook steeds vaker om cosmetische en psychosociale redenen uitgevoerd.

Het verkleinen van de binnenste schaamlippen gebeurt bijna alleen maar vanwege deze esthetische redenen. De voornaamste klacht van vrouwen is dat de binnenste schaamlippen teveel ‘uitsteken’.

Ook schaamlipvergroting komt voor. Dit is een cosmetische ingreep van de buitenste schaamlippen (labia majora). Deze ingreep wordt gedaan om de buitenste schaamlippen voller te maken bij vrouwen die veel afgevallen zijn, of om de buitenste schaamlippen te verjongen.

Het consult

Met de plastische chirurg kun je tijdens het consult jouw klachten, wensen en vragen bespreekbaar maken. Ook is het belangrijk dat de chirurg weet wat jouw verwachtingen zijn van de resultaten van de ingreep.

De chirurg zal uitleggen wat de ingreep precies inhoud, hoe het herstel zal gaan, wat de risico’s zijn en hoe het uiteindelijke resultaat zal zijn. Het beoogde resultaat, de nieuwe grootte van de binnenste schaamlippen, kan je mede bepalen. Wel moet rekening gehouden worden met de biologische functie van de schaamlippen. Daarom kunnen de schaamlippen niet te veel verkleind worden.

Verder heeft de arts enige medische informatie van je nodig. Hiervoor kunnen de volgende vragen en onderzoeken aan bod komen tijdens het consult:

 • Medische geschiedenis, gebruik van medicijnen, allergieën;
 • Eerdere operaties;
 • Beoordeling van je huidige gezondheidstoestand;
 • Bekijken van je schaamlippen.

Schaamlipcorrectie - de ingreep

Hoe een schaamlipcorrectie wordt uitgevoerd is afhankelijk van je wensen, een schaamlipverkleining is totaal anders dan een schaamlipvergroting. Hieronder lees je in detail hoe beide behandelingen er uit zien.

Schaamlippen verkleinen

Het verkleinen van de binnenste schaamlippen (labia minora) wordt ook wel labiareductie genoemd. Labiareductie gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving maar kan ook onder algehele narcose plaatsvinden. De ingreep duurt ongeveer één uur. Er zijn verschillende methoden om de binnenste schaamlippen kleiner te maken. De chirurg zal bepalen welke methode het beste is voor elk specifiek geval en ook naar gelang zijn eigen voorkeur.

Bij elke methode wordt er weefsel verwijderd van de beide binnenste schaamlippen. Er zullen oplosbare hechtingen geplaatst worden. Deze hechtingen zullen na verloop van tijd oplossen en hoeven dus niet verwijderd te worden. Het is een relatief kleine ingreep. Goede plaatsing van het litteken is belangrijk om een pijnlijk, trekkend litteken te voorkomen.

afbeelding Schaamlipcorrectie
Methodes voor schaamlipcorrectie. Linksboven: Bij de excisie methode wordt een 'reep' van de schaamlippen gesneden. Het grootstste nadeel van deze klassieke ingreep is dat de meer donkere huid aan de buitenkant van de binnenste schaamlippen verdwijnt. Onder: Bij de ALTER-methode wordt er een 'wig' weggesneden uit de schaamlippen. Het voordeel van deze methode is dat de buitenkant van de schaamlippen behouden blijft. Een nadeel is dat er spanning op de hechtingen ontstaat en hierdoor vaker complicaties optreden. Rechtsboven: De Z-plastiek is ontwikkeld om de problemen met de ALTER-methode te ondervangen. Bij deze ingreep ontstaat er minder spanning op de hechting, terwijl net als bij de ALTER-methode, het buitenste gedeelte van de binnenste schaamlippen behouden blijft.

Schaamlipvergroting

Schaamlipvergroting gebeurt door middel van injecties in de buitenste schaamlippen (labia majora). Dit kan met verschillende biomedische vloeistoffen (fillers). Dit zijn kunstmatige vulmiddelen die een soort implantaat vormen in de schaamlippen. Eventueel kan dit implantaat weer verwijderd worden. Ook kan lichaamseigen vet gebruikt worden als vulmiddel. Deze ingreep kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden en duurt minder dan een uur.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de schaamlipcorrectie

Na een binnenste schaamlipverkleining kan er een behoorlijke zwelling ontstaan. Daarom wordt aangeraden het gebied veel te koelen. Ook is het belangrijk de wond goed schoon te houden, daarvoor kan de wond minimaal twee keer per dag gespoeld worden met bijvoorbeeld de zachte straal van de douchekop. Na het droogdeppen van de wond kan je eventueel wat vaseline gebruiken of een andere vettige crème.

De wond hoeft niet afgedekt te worden, maandverband dragen werkt goed absorberend. De pijn na de operatie is gering. Eventueel kan hiervoor paracetamol geslikt worden. De rustperiode is ongeveer een week, de wond geneest snel omdat het een goed doorbloed gebied is.

Gedurende de eerste zes weken wordt het afgeraden te sporten, te fietsen of geslachtsgemeenschap te hebben. De littekens zullen eerst rood zijn maar worden uiteindelijk roze en steeds minder zichtbaar na verloop van tijd.

Risico’s en complicaties van de schaamlipcorrectie

Zoals bij elke operatie zijn er risico’s verbonden aan een schaamlipverkleining. Omdat een schaamlipverkleining een relatief kleine ingreep is, zijn de risico’s gering. Desondanks is het goed je te bedenken of je de operatie de risico’s waard vindt. Zoals met veel aspecten van het menselijk lichaam, zijn ook vorm en het uiterlijk van de vrouwelijke genitaliën per persoon verschillend. Al deze vormen worden als normaal beschouwd. Daarom is het goed je te bedenken of een operatie werkelijk de oplossing is voor jouw klacht of probleem.

Met de volgende mogelijke complicaties van een schaamlipverkleining moet rekening gehouden worden:

 • Nabloeding;
 • Scheuren van de hechting door de zwelling;
 • Gevoelloos litteken;
 • Trekkend litteken;
 • Wondinfectie;
 • Asymmetrische schaamlippen;
 • Algemene risico’s van narcose of verdoving zoals een allergische reactie.

Bij een schaamlipvergroting moet vooral rekening worden gehouden met een allergische reactie op vulmiddelen.

Resultaat van schaamlipcorrectie

Als de zwelling is weggetrokken is het resultaat pas goed te zien. Na ongeveer zes maanden tot een jaar zullen de littekens vrijwel niet meer zichtbaar zijn. Gehele symmetrie van de beide schaamlippen is niet te garanderen, ook omdat de uitgangspositie meestal niet symmetrisch is.

De meeste vrouwen zijn tevreden met het resultaat van hun schaamlipcorrectie.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 21 ZKN-gecertificeerde klinieken die een schaamlipcorrectie aanbieden. De kosten van een schaamlipcorrectie bedragen gemiddeld € 1425,24.