De schaamlipcorrectie is een ingreep waar je niet vaak wat over hoort, maar die wel relatief veel wordt uitgevoerd. Voor plastisch chirurgen is de schaamlipcorrectie een dankbare behandeling; met een relatief kleine ingreep kan een probleem waar vrouwen zich al lange tijd aan storen, verholpen worden.

Met een schaamlipcorrectie worden in feite verschillende ingrepen bedoeld, namelijk:

 • Een verkleining van de binnenste schaamlippen (labia minora)
  Een verkleining van de binnenste schaamlippen is de meest uitgevoerde vorm van schaamlipcorrectie. Hiervoor komen vrouwen in aanmerking die vinden dat de schaamlippen te veel 'uitsteken'. Dit kan ongemak of pijn veroorzaken bij seks, het sporten, het dragen van strakke kleding of tijdens het fietsen. Bij vrouwen die niet tevreden zijn met de grootte van hun schaamlippen wordt deze ingreep ook steeds vaker om cosmetische redenen uitgevoerd.

 • Een verkleining van de buitenste schaamlippen (labia majora)
  Sommige vrouwen storen zich aan een teveel aan huid of vet bij de buitenste of grote schaamlippen. Dit kan met een operatie of door middel van liposuctie verwijderd worden.

 • Een vergroting van de buitenste schaamlippen.
  Hoewel de meeste vrouwen kiezen voor een schaamlipverkleining komt ook schaamlipvergroting voor. Deze ingreep wordt gedaan om de buitenste schaamlippen voller te maken bij vrouwen die veel afgevallen zijn, of om de buitenste schaamlippen te verjongen.

Het consult

Als je een schaamlipcorrectie overweegt dan is de eerste stap het maken van een afspraak bij een kliniek. Hier vind je een overzicht van klinieken bij jou in de buurt.

Zodra je een afspraak hebt gemaakt, zul je worden uitgenodigd voor een consult met de arts. Vaak zal dit een plastisch chirurg zijn.

Met de plastische chirurg kun je tijdens het consult jouw klachten, wensen en vragen bespreken. De chirurg zal daarnaast tijdens het consult het een en ander uitleggen, zoals:

 • Hoe de ingreep precies verloopt;
 • Hoe het herstel zal gaan;
 • Wat de risico’s zijn;
 • Wat de kosten zijn;
 • Hoe het uiteindelijke resultaat zal zijn.

Verder heeft de arts enige medische informatie van je nodig. Hiervoor kunnen de volgende vragen en onderzoeken aan bod komen tijdens het consult:

 • Vragen over je medische geschiedenis, het gebruik van medicijnen en of je allergieën hebt;
 • Eventuele eerdere operaties;
 • Een beoordeling van je huidige gezondheidstoestand;
 • Het bekijken van je schaamlippen.

De gewenste nieuwe omvang van de binnenste schaamlippen kun je vaak in overleg mede bepalen. Wel moet rekening gehouden worden met de biologische functie van de schaamlippen. Daarom kunnen de schaamlippen niet te veel verkleind worden.

Schaamlipcorrectie - de ingreep

Hoe een schaamlipcorrectie wordt uitgevoerd is afhankelijk van je wensen, je lichaam en de voorkeur van de arts. Een schaamlipverkleining is totaal anders dan een schaamlipvergroting. Hieronder lees je in detail hoe de behandelingen er uit zien.

Schaamlippen verkleinen

Het verkleinen van de binnenste schaamlippen (labia minora) wordt ook wel labiareductie genoemd. Labiareductie vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving maar kan ook onder algehele narcose worden uitgevoerd.

Er zijn verschillende methoden om de binnenste schaamlippen kleiner te maken. De chirurg zal bepalen welke methode het beste is voor elk specifiek geval.

Bij elke methode wordt er weefsel verwijderd van de beide binnenste schaamlippen. Er zullen oplosbare hechtingen geplaatst worden. Deze hechtingen zullen na verloop van tijd oplossen en hoeven dus niet verwijderd te worden.

Het is een relatief kleine ingreep die meestal ongeveer één uur duurt. Goede plaatsing van het litteken is belangrijk om een pijnlijk, trekkend litteken te voorkomen. Daarom wordt het aangeraden te kiezen voor een ervaren chirurg.

illustratie Schaamlipcorrectie
Methodes voor schaamlipcorrectie. Linksboven: Bij de excisie methode wordt een 'reep' van de schaamlippen gesneden. Het grootstste nadeel van deze klassieke ingreep is dat de meer donkere huid aan de buitenkant van de binnenste schaamlippen verdwijnt. Onder: Bij de ALTER-methode wordt er een 'wig' weggesneden uit de schaamlippen. Het voordeel van deze methode is dat de buitenkant van de schaamlippen behouden blijft. Een nadeel is dat er spanning op de hechtingen ontstaat en hierdoor vaker complicaties optreden. Rechtsboven: De Z-plastiek is ontwikkeld om de problemen met de ALTER-methode te ondervangen. Bij deze ingreep ontstaat er minder spanning op de hechting, terwijl net als bij de ALTER-methode, het buitenste gedeelte van de binnenste schaamlippen behouden blijft.

Schaamlipvergroting

Een schaamlipvergroting gebeurt door middel van injecties in de buitenste schaamlippen (labia majora). Dit kan worden gedaan met verschillende biomedische vloeistoffen (fillers). Fillers zijn kunstmatige vulmiddelen die de schaamlippen meer volume geven. Fillers lossen na verloop van tijd op, en daarom zal de behandeling herhaald moeten worden voor een blijvend resultaat. Ook kan lichaamseigen vet gebruikt worden als vulmiddel. Het inspuiten van vet (lipofilling) geeft meestal wel een langdurig, blijvend effect.

Een schaamlipvergroting kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden en duurt minder dan een uur. Er zijn in Nederland maar weinig klinieken die een schaamlipvergroting aanbieden.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de schaamlipcorrectie

De schaamlippen en het gebied rond de schaamlippen zijn direct na de operatie vaak beurs en blauw. Ook kan er na een binnenste schaamlipverkleining een behoorlijke zwelling ontstaan.

Het herstel verloopt vaak vrij voorspoedig. De wond geneest snel omdat het een goed doorbloed gebied is. De bloeduitstortingen en zwellingen nemen meestal binnen een paar dagen al aanzienlijk af. De littekens zullen vaak eerst nog rood zijn maar worden uiteindelijk roze en steeds minder zichtbaar na verloop van tijd.

De pijn na de operatie is meestal gering. Eventueel kan, als er pijnklachten zijn, wat paracetamol geslikt worden.

Het is belangrijk de wond goed schoon te houden, daarvoor kan de wond minimaal twee keer per dag gespoeld worden met bijvoorbeeld de zachte straal van de douchekop. Na het droogdeppen van de wond kan je eventueel wat vaseline gebruiken of een andere vettige crème.

De wond hoeft niet afgedekt te worden, maandverband dragen werkt goed absorberend.

Gedurende de eerste weken wordt het afgeraden te sporten, te fietsen of geslachtsgemeenschap te hebben. Je behandeld arts zal je hier duidelijke instructies over geven.

Het totale herstel neemt meestal ongeveer 2 weken in beslag.

Risico’s en complicaties van de schaamlipcorrectie

Zoals bij elke operatie zijn er ook risico’s verbonden aan een schaamlipverkleining.

Omdat een schaamlipverkleining echter een relatief kleine ingreep is, zijn de risico’s gering. Desondanks is het goed je te bedenken of je de operatie de risico’s waard vindt.

Zoals met veel aspecten van het menselijk lichaam, zijn ook vorm en het uiterlijk van de vrouwelijke genitaliën per persoon verschillend. Al deze vormen worden als normaal beschouwd. Daarom is het goed je te bedenken of een operatie werkelijk de oplossing is voor jouw klacht of probleem.

Met de volgende mogelijke complicaties van een schaamlipverkleining moet rekening gehouden worden:

 • Een nabloeding;
 • Het scheuren van de hechting door zwelling na de operatie;
 • Gevoelloosheid in het operatiegebied;
 • Een trekkend litteken;
 • Wondinfectie;
 • Asymmetrische schaamlippen;
 • Algemene risico’s van narcose of verdoving, zoals een allergische reactie.

Bij een schaamlipvergroting moet vooral rekening worden gehouden met een allergische reactie op vulmiddelen. Ook kan er soms een kleine infectie ontstaan in het injectiegebied.

Resultaat van de schaamlipcorrectie

De eerste weken na de ingreep is het gebied rond de schaamlippen vaak nog gezwollen en gespannen. Dit is normaal. De zwelling trekt binnen de eerste weken weg.

Pas als de zwelling is weggetrokken is het resultaat goed te zien. Het eerste resultaat is vaak al binnen een paar dagen tot weken zichtbaar. Maar pas na ongeveer zes maanden tot een jaar zullen de littekens helemaal hersteld zijn.

De meeste vrouwen zijn zeer tevreden met het resultaat van hun schaamlipcorrectie en hebben geen spijt van de ingreep.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 21 ZKN-gecertificeerde klinieken die een schaamlipcorrectie aanbieden. De kosten van een schaamlipcorrectie bedragen gemiddeld € 1425,24.