Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een schaamlipcorrectie.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een schaamlipcorrectie roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een schaamlipcorrectie? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Welke ingrepen vallen onder de term "schaamlipcorrectie"?

De term schaamlipcorrectie is vrij breed en kan zowel schaamlipverkleining als -vergroting betekenen. Er is echter een groot verschil tussen een verkleining en een vergroting. Bij een schaamlipverkleining worden alleen de binnenste schaamlippen behandeld. Hierbij wordt er weefsel weggenomen van beide binnenste schaamlippen. Bij een schaamlipvergroting worden, in tegenstelling tot een verkleining, alleen de buitenste schaamlippen behandeld.

Ook de methode is anders: in plaats van weefsel wegsnijden, wordt bij een vergroting gebruik gemaakt van injecties met fillers. Dit zijn biomedische vloeistoffen die als een soort vulmiddel kunnen worden gebruikt. Ook is het mogelijk om lichaamseigen vet te gebruiken ter injectie (lipofilling). Voorafgaand moet er dan eerst een liposuctie-behandeling worden ondergaan.

Wie komt voor een schaamlipcorrectie in aanmerking?

In principe komt elke vrouw in aanmerking voor een schaamlipcorrectie, mits de schaamlippen volgroeid zijn. Meestal is dit op een leeftijd van rond de 16 á 18 jaar. Voor een behandeling om cosmetische redenen komen normaal gesproken alleen volwassenen in aanmerking. De redenen voor een correctie verschillen: sommige vrouwen hebben dermate last van hun binnenste schaamlippen dat dit ook voor problemen kan zorgen tijdens het sporten of fietsen. Andere vrouwen kiezen er juist voor vanwege cosmetische redenen.

Hoe bereid ik mij voor op een schaamlipcorrectie?

Het is belangrijk om goed in te zien wat de mogelijkheden en onmogelijkheden van een schaamlipcorrectie zijn. Schaamlippen hebben een biologische functie en zullen dus nooit helemaal verwijderd kunnen worden. Voorafgaand aan de ingreep heb je een consult met de chirurg. Deze kan een goed inzicht geven over de mogelijke resultaten en wat je kunt verwachten van de ingreep zelf.

Hoe lang duurt de ingreep?

Een schaamlipverkleining duurt ongeveer een uur. Een schaamlipvergroting duurt minder lang dan een uur, tenzij gebruik wordt gemaakt van lichaamseigen vet. Dit kan dan wat langer in beslag nemen en zorgt ook voor een grotere ingreep.

Hoe zit het met de verdoving?

Zowel een verkleining als een vergroting worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Bij een verkleining kan ook nog gekozen worden voor een algehele narcose. Let wel op, algehele narcose brengt ook bepaalde nadelen met zich mee, zoals een langer verblijf in de kliniek, grotere risico's tijdens de operatie en een suf gevoel tot een paar uur na de ingreep.

Is een schaamlipcorrectie pijnlijk?

Na een correctie kan een flinke zwelling ontstaan. Vooral bij een verkleining wordt dan ook aangeraden om het gebied veel te koelen. De pijn na de operatie is gering, eventuele pijn is goed te behandelen met paracetamol of ibuprofen.

Wanneer worden de hechtingen verwijderd?

Er wordt bij een schaamlipverkleining gebruik gemaakt van oplosbare hechtingen. De hechtingen hoeven dus niet te worden verwijderd, maar lossen na verloop van tijd vanzelf op.

Hoe verzorg ik het behandelde gebied na een schaamlipverkleining?

Om eventuele zwelling zo veel mogelijk te beperken, wordt aangeraden om het gebied veel te koelen. Daarnaast is het belangrijk om de wond goed schoon te houden. Dit kun je doen door de wond tweemaal daags te spoelen met water, bijvoorbeeld de zachte straal van de douchekop. Droog de wond niet te ruw af, maar dep het gebied droog met een handdoek. Vervolgens kan je eventueel vaseline of een andere vettige crème gebruiken om de wond in te smeren. Verbinden van de wond is niet nodig; wel wordt aangeraden om gebruik te maken van maandverband.

Wat zijn de risico's van een schaamlipcorrectie?

Hoewel een schaamlipverkleining een relatief kleine ingreep is, blijven de risico's van elke operatie bestaan. Deze omvatten vooral nabloeding, scheuren van de hechting, infectie, gevoelloos of trekkend litteken en asymmetrische schaamlippen. Als er gebruik wordt gemaakt van algehele narcose, zijn deze risico's ook van belang. Bij een schaamlipvergroting moet vooral rekening gehouden worden met een mogelijke allergische reactie voor de gebruikte vulmiddelen. De kans op deze reactie is zeer klein wanneer lichaamseigen vet wordt gebruikt.

Na hoeveel tijd kan ik weer gaan werken?

Over het algemeen wordt er een rustperiode van ongeveer 1 week aangehouden. Daarna kan je rustig je werkzaamheden weer oppakken. Wel wordt aangeraden om de eerste 6 weken niet te sporten, te fietsen of geslachtsgemeenschap (sex) te hebben.

Blijven er littekens achter na een schaamlipcorrectie?

Bij een schaamlipverkleining blijft er inderdaad een tweetal littekens over, op elke binnenste schaamlip één. Deze zullen echter steeds minder zichtbaar worden na verloop van tijd. Vanwege de locatie (onder de buitenste schaamlippen) zullen de littekens bijna niet opvallen.

Bij een schaamlipvergroting wordt gebruik gemaakt van injecties, waardoor er geen littekens vormen. Wanneer gebruik wordt gemaakt van lichaamseigen vet door liposuctie is het mogelijk om een aantal kleine littekens op de buik te krijgen.

Wordt een schaamlipcorrectie vergoed?

Doorgaans wordt een schaamlipverkleining alleen vergoed wanneer sprake is van ernstige misvorming als gevolg van ziekte, verminking of een eerdere medische verrichting. Klachten als pijn bij het fietsen, sporten of bij de geslachtsgemeenschap zijn helaas geen geldige redenen voor vergoeding. Je kunt altijd contact opnemen met je huidige zorgverzekeraar om de mogelijkheden door te spreken.

Wat kost een schaamlipcorrectie?

De kosten van een schaamlipcorrectie bedragen gemiddeld € 1425,24. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.