Ingrepen voor een te wijde vagina, vaak vaginale verjonging of vaginavernauwing genoemd, zijn de laatste jaren een groeiende trend in de cosmetische chirurgie. Na een zwangerschap of door hormonale veranderingen tijdens de menopauze worden de spieren van de vagina zwakker. Met vaak een (te) wijde vagina als gevolg.

Een wijde vagina hoeft geen probleem te zijn, maar sommige vrouwen voelen zich er minder mooi of aantrekkelijk door, en het kan resulteren in minder plezier tijdens de seks voor jou of je partner. Dit kan beschamend zijn en mogelijk tot problemen in de relatie leiden.

Er zijn verschillende manieren om de vagina te verjongen en te vernauwen. Op deze pagina vind je een overzicht van de methodes.

Een te wijde vagina

Vagina’s zijn er in alle soorten en maten, maar wat nou ‘dé perfecte vagina’ is, is voor iedereen verschillend. Helaas zijn sommige vrouwen niet tevreden met zichzelf. Wie zich stoort aan een te wijde vagina wordt eerst aangeraden om bekkenbodemspieroefeningen te doen. Deze werken niet altijd voldoende en voor sommige vrouwen kan dat een reden zijn om een operatie te overwegen.

Er zijn een aantal operaties om de vagina te verjongen. Zo is er de schaamlipcorrectie, die vooral de vorm en het uiterlijk van de schaamlippen verandert, maar er is ook de vaginavernauwing (bekkenbodemplastiek of introïtusplastiek). Bij deze ingreep wordt, de naam zegt het al, de vagina smaller gemaakt.

Ook kan er gebruik worden gemaakt van een laserbehandeling om de binnenkant van de vagina strakker te maken. Een relatief veel in Nederland aangeboden methode die met laser werkt is de FemiLift. Maar er zijn ook alternatieve apparaten, zoals de MonaLisa Touch. Naast lasers kan er ook gebruik worden gemaakt van radiofrequente energie om de vagina strakker te maken. Bijvoorbeeld met de Viveve behandeling.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere minder voorkomende ingrepen om de vagina en het omliggende gebied te verfraaien. Zoals liposuctie van de venusheuvel, vetinjecties in de grote schaamlippen om deze er jonger uit te laten zien en het herstellen van het maagdenvlies. Hier wordt vooral ingegaan op de vaginavernauwing (introïtusplastiek).

Het consult

Om te bepalen of een behandeling voor jou uitkomst kan bieden, maak je een afspraak bij een kliniek. Tijdens een eerste gesprek zal de chirurg vragen naar wat je wensen zijn, in hoeverre je beperkt wordt door een te wijde vagina en of je vragen hebt.

De chirurg zal verder uitleggen wat de operatie of behandeling precies inhoudt en wat je ervan kan verwachten. Ook zal hij vertellen hoe je het beste kan zorgen voor een snel en goed herstel en met welke risico’s en complicaties je rekening moet houden.

Verder zal hij je vragen naar je medische voorgeschiedenis, welke medicijnen je gebruikt en beoordelen of je nu gezond genoeg bent om de operatie of behandeling te ondergaan. Daarna zal hij tijdens het lichamelijk onderzoek, samen met jou, kijken hoe je vagina eruit ziet.

In principe zal een arts je alleen behandelen als je de operatie vrijwillig ondergaat, de operatie niet voor een functiebeperking zorgt, en de chirurg ervan overtuigd is dat je een normaal zelfbeeld hebt.

De behandelingen: introïtusplastiek, FemilLift, MonoLisa Touch en Viveve

Er zijn verschillende behandelingen waarmee de vagina vernauwd (verjongd) kan worden:

 • Operatieve vaginavernauwing (introïtusplastiek)
 • Vaginavernauwing met CO2 laser (FemiLift / MonaLisa Touch)
 • Vaginavernauwing met radiofrequente energie (Viveve)

Operatieve vaginavernauwing (introïtusplastiek)

Met deze ingreep worden aan de achterzijde van de vagina huid en onderliggend weefsel weggehaald en opnieuw gehecht, waardoor de ingang van de vagina nauwer wordt.

Ter voorbereiding op de operatie, moet je de dag voor de ingreep je schaamstreek scheren. Dit is het gebied van je navel tot aan de anus.

De chirurg voert deze operatie uit via de ingang van de vagina. De verslapte bekkenbodemspieren aan de achterkant van de vagina worden aan elkaar gehecht met oplosbare hechtingen en soms worden ze ook korter gemaakt. Ook wordt er bindweefsel van de achterkant van de vagina weggehaald. Zo staat alles weer in de oorspronkelijke positie en zijn de spieren verstevigd. Dit alles zorgt ervoor dat de ingang van de vagina nauwer wordt en je meer controle krijgt over je spieren.

De operatie duurt ongeveer een uur en je krijgt algehele narcose.

Vaginavernauwing met CO2 laser (FemiLift® & MonaLisa Touch)

Bij deze behandeling wordt de vagina van binnenuit met behulp van een CO2-laser gestimuleerd om meer collageen aan te maken. Van collageen is bekend dat dit de huid versterkt en bovendien elastischer maakt. Deze behandeling zorgt ervoor dat de vaginawand dikker wordt, waardoor de vagina nauwer wordt.

Animatie van de FemiLift behandeling.

Tijdens deze behandeling brengt de arts een tubevormig apparaat in de vagina. In dit apparaat bevindt zich een laser. Deze draait 360 graden rond en 'schiet' al draaiende kleine microscopische gaatjes in de vaginawand. Dit stimuleert de vaginawand om dikker te worden en bovendien zorgt het er voor dat de vaginawand zich samentrekt. Beiden hebben tot gevolg dat de vagina nauwer wordt.

Vaginavernauwing met een CO2 laser, zoals een FemiLift behandeling, wordt vooral gezien als een 'lichter' alternatief voor een operatie. Geschikte kandidaten zijn vrouwen met een lichtere vorm van vaginale wijdheid. Bij een zeer wijde vagina, of een verzakking, zal vrijwel altijd gekozen worden voor een operatie.

Vooral de volgende vrouwen komen in aanmerking voor een vaginavernauwende behandeling met CO2 laser:

 • Vrouwen die nog geen kind hebben gehad maar die hun vagina als iets te wijd beschouwen, of die een partner met een kleine penis hebben.
 • Vrouwen die te maken hebben met vaginaverwijding na een bevalling, maar nog verwachten kinderen te zullen krijgen. De behandeling is in dit geval een tijdelijke oplossing voor het probleem. Als er geen kinderen meer verwacht worden, dan kan eventueel de behandeling herhaald worden of gekozen worden voor een operatie.
 • Post-menopauzale vrouwen met een droge en atrofische vaginawand (afname van weefsel op de vaginawand). Klachten die deze vrouwen vaak ervaren zijn: jeuk, een droog en/of branderig gevoel.
 • Vrouwen met een lichte vaginale wijdheid, die liever niet geopereerd willen worden.

De behandeling kan zonder verdoving of onder lokale verdoving worden uitgevoerd. Een FemiLift- of MonaLisa Touch-behandeling duurt ongeveer een half uur.

Hou er rekening mee dat de behandeling meerdere keren moet worden uitgevoerd voor een optimaal resultaat. Huidig onderzoek naar de effectiviteit laat zien dat 3 behandelingen, met ongeveer 4 tot 6 weken tussen elke behandeling, zorgen voor een vernauwend effect van tenminste 2 tot 3 jaar en vaak langer. Over het effect op de lange termijn is nog niet zo veel te zeggen, omdat het een relatief nieuwe behandeling is. Wel wordt meestal aangeraden om elk jaar eenmaal een touch-upbehandeling te ondergaan om het effect te houden.

Vaginavernauwing met radiofrequente energie (Viveve®)

Een vaginavernauwende behandeling met radiofrequente energie werkt op een vergelijkbare manier als een behandeling met CO2 laser. Bij deze behandeling wordt door middel van radiofrequente energie de collageenproductie gestimuleerd. Hierdoor wordt de vaginawand dikker en trekt deze samen, met een nauwere vagina als gevolg.

Bij deze behandeling wordt een behandeltip van het formaat van een tampon in de vagina ingebracht. De behandeltip koelt de buitenlagen en verwarmd juist de binnenlagen van de vaginale wand. Dit zorgt voor het vernauwende effect van de behandeling.

Een vaginavernauwende behandeling met radiofrequente energie is vooral geschikt voor vrouwen die niet tevreden zijn over het gevoel tijdens geslachtsgemeenschap, en die:

 • Niet in de menopauze zijn;
 • Geen pijn ervaren tijdens de seks;
 • Geen vaginale infectie of uitbraak hebben;
 • Slechts een beperkte verwijding van de vagina hebben.

De behandeling kan zonder verdoving worden uitgevoerd en duurt ongeveer een half uur. Over de effectiviteit van deze behandeling op de lange termijn is zeer weinig bekend.

Herstel na de ingreep

Het herstel na een vaginaverjongende behandeling is afhankelijk van de gekozen behandelmethode.

Herstel na een operatieve vaginavernauwing (introïtusplastiek)

Over het algemeen kan je dezelfde dag weer naar huis. De vagina zal nog ongeveer 2 weken pijnlijk zijn en hiervoor krijg je pijnstilling. Seksueel contact, vaginaal en anaal, zal ongeveer 6 weken vermeden moeten worden. Ook mag je geen tampons of vaginale douches gebruiken. Verder moet je oppassen met zware dingen tillen en sporten.

Na 4 weken kan je beginnen met bekkenbodemspieroefeningen. Hierdoor zal de kans verkleinen dat de spieren weer verslappen.

Herstel na vaginavernauwing met CO2 laser (FemiLift®)

Je kunt direct na de ingreep naar huis en je gewone werkzaamheden weer oppakken. Seksuele gemeenschap, in bad gaan en vaginale douches worden gedurende de eerste 2 tot 3 dagen afgeraden.

De eerste paar dagen na de behandeling kan de vagina gevoelig zijn en opgezwollen aanvoelen. Dit gaat altijd vanzelf, en zonder ingrijpen, weer over. Ook kan er sprake zijn van wat vochtverlies. Hiervoor kun je maandverband gebruiken.

Herstel na vaginavernauwing met radiofrequente energie (Viveve®)

Je kunt direct na de ingreep weer al je werkzaamheden oppakken. Het enige wat verder wordt afgeraden is seksuele gemeenschap (vaak gedurende de eerste week tot 10 dagen) en het gebruik van tampons (de eerste dagen). Gebruik in plaats daarvan maandverband.

Risico’s en complicaties

Bij elke vaginavernauwende behandeling is er een kans op complicaties. Vooral een operatieve vaginavernauwing brengt wat risico's met zich mee. Tijdens deze ingreep wordt de ingang van de vagina vernauwd, dit kan ook leiden tot een té nauwe vagina of pijn tijdens seks. Mocht dit probleem zich voordoen, dan kan er wel altijd nog een hersteloperatie uitgevoerd worden. Verder kun je na de behandeling last hebben van obstipatie. De anatomie in het bekkenbodemgebied is veranderd en hierdoor kan het zijn dat de stoelgang moeilijker wordt. Dit kun je voorkomen door veel water te drinken en genoeg vezels te eten.

Ook kan er schade aan de blaas, het rectum of de darm optreden, maar dit gebeurt maar heel zelden. Heel soms is er een nabloeding, maar ook de kans hierop is heel klein en meestal snel verholpen met extra gazen in de vagina.

Bij de niet operatieve ingrepen is de kans op een complicatie kleiner. Door het inbrengen van de behandelapparatuur heb je bijvoorbeeld altijd een kans op een blaasontsteking (2%). Ook ervaren sommige patiënten tijdelijk een tintelend of doof gevoel in de vagina. Dit gaat altijd vanzelf weer over. Daarnaast kan de apparatuur bij verkeerd gebruik voor brandwondjes zorgen, maar dit komt zeer zelden voor.

Resultaat

Over het algemeen zijn vrouwen na de behandeling erg tevreden. Ze voelen zich zelfverzekerder en de seks is weer plezierig.

Hou er rekening mee dat de niet-operatieve behandelingen altijd een minder goed resultaat geven dan een operatieve vaginaverjonging. Een operatie is nog altijd de gouden standaard bij klachten.

Uit onderzoeken blijft dat bij een operatieve vaginavernauwing in zo'n 10% van de gevallen de operatie niet zal helpen. Ook worden bij een (klein) deel van de vrouwen de spieren weer snel slapper.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 3 ZKN-gecertificeerde klinieken die een vaginaverjonging aanbieden. De kosten van een vaginaverjonging bedragen gemiddeld € 2325,00.