Vaginavernauwing - ingreep voor te wijde vagina

Ingrepen voor een te wijde vagina, vaak vaginale verjonging of vaginavernauwing genoemd, zijn de laatste jaren een groeiende trend in de cosmetische gynaecologie. Deze ingrepen omvatten een operatie of een behandeling met laser (FemiLift & MoneLisa Touch) of radiofrequente energie (ThermiVa & Viveve).

Een te wijde vagina

Door één of meerdere zwangerschap of door hormonale veranderingen tijdens de menopauze kunnen sommige vrouwen te maken krijgen met vaginale laxiteit (een te wijde vagina).

Een wijde vagina hoeft geen probleem te zijn, maar sommige vrouwen voelen zich er minder mooi of aantrekkelijk door. Ook kan het resulteren in minder plezier tijdens de seks voor jou en/of je partner.

Daarnaast kan een verwijde vagina ook ongewild urineverlies tot gevolg hebben. Met name stressincontinentie treedt vaak op bij vrouwen met een verwijde vagina.

Wie zich stoort aan een te wijde vagina wordt meestal als eerst aangeraden om bekkenbodemspieroefeningen te doen. Deze werken niet altijd voldoende en voor sommige vrouwen kan dat een reden zijn om een operatie of andere behandeling te overwegen.

Er zijn inmiddels verschillende behandelingen om de vagina te verjongen en/of te vernauwen:

 • De vaginavernauwing (bekkenbodemplastiek of introïtusplastiek).
  Bij deze ingreep wordt - de naam zegt het al - de vagina smaller gemaakt. De chirurg doet dit door middel van een operatie.
 • Niet-operatieve vaginavernauwende behandelingen
  Er zijn diverse behandelmethodes om de vagina zonder operatie strakker te maken. Een relatief veel in Nederland aangeboden methode die met laser werkt is de FemiLift. Maar er zijn ook alternatieve apparaten, zoals de MonaLisa Touch. Naast lasers kan er ook gebruik worden gemaakt van radiofrequente energie om de vagina strakker te maken. Bijvoorbeeld met de Viveve, of ThermiVa.
 • Een schaamlipcorrectie
  Deze behandeling is er vooral om de vorm en het uiterlijk van de schaamlippen te veranderen.
 • Ingrepen rond de vagina
  Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere minder voorkomende ingrepen om de vagina en het omliggende gebied te verfraaien. Zoals liposuctie van de venusheuvel, vetinjecties in de grote schaamlippen om deze er jonger uit te laten zien en het herstellen van het maagdenvlies.

Op deze pagina wordt vooral ingegaan op de vaginavernauwing (introïtusplastiek) en niet-operatieve vaginavernauwende behandelingen.

Het consult

Om te bepalen of een behandeling voor jou uitkomst kan bieden, maak je een afspraak bij een kliniek. Tijdens een eerste gesprek zal de arts vragen naar wat je wensen zijn, in hoeverre je beperkt wordt door een te wijde vagina en of je vragen hebt.

De arts zal verder uitleggen wat de operatie of behandeling precies inhoudt en wat je ervan kan verwachten. Ook zal hij of zij vertellen hoe je het beste kan zorgen voor een snel en goed herstel en met welke risico’s en complicaties je rekening moet houden.

Verder zal de arts je vragen naar je medische voorgeschiedenis, welke medicijnen je gebruikt en beoordelen of je nu gezond genoeg bent om de operatie of behandeling te ondergaan. Daarna zal hij tijdens het lichamelijk onderzoek, samen met jou, kijken hoe je vagina eruit ziet.

In principe zal een arts je alleen behandelen als je de operatie vrijwillig ondergaat, de operatie niet voor een functiebeperking zorgt, en de arts ervan overtuigd is dat je een normaal zelfbeeld hebt.

De behandelingen: introïtusplastiek, FemilLift, MonoLisa Touch, ThermiVa en Viveve

Er zijn verschillende behandelingen waarmee de vagina vernauwd (verjongd) kan worden:

 • Operatieve vaginavernauwing (introïtusplastiek)
 • Vaginavernauwing met CO2 laser (FemiLift / MonaLisa Touch)
 • Vaginavernauwing met radiofrequente energie (Viveve / ThermiVa)

Operatieve vaginavernauwing (introïtusplastiek)

Met deze ingreep worden aan de achterzijde van de vagina huid en onderliggend weefsel weggehaald en opnieuw gehecht, waardoor de ingang van de vagina nauwer wordt.

Ter voorbereiding op de operatie, moet je de dag voor de ingreep je schaamstreek scheren. Dit is het gebied van je navel tot aan de anus.

De chirurg voert deze operatie uit via de ingang van de vagina. De verslapte bekkenbodemspieren aan de achterkant van de vagina worden aan elkaar gehecht met oplosbare hechtingen en soms worden ze ook korter gemaakt. Ook wordt er bindweefsel van de achterkant van de vagina weggehaald. Zo staat alles weer in de oorspronkelijke positie en zijn de spieren verstevigd. Dit alles zorgt ervoor dat de ingang van de vagina nauwer wordt en je meer controle krijgt over je spieren.

De operatie duurt ongeveer een uur. De behandeling wordt uitgevoerd onder algehele narcose.

Vaginavernauwing met CO2 laser (FemiLift® & MonaLisa Touch)

Bij deze behandeling wordt de vagina van binnenuit met behulp van een CO2-laser gestimuleerd om meer collageen aan te maken. Van collageen is bekend dat dit de huid versterkt en bovendien elastischer maakt. Een behandeling van de vagina met een CO2 laser zorgt voor een dikkere, verjongde en beter doorbloede vaginawand. Hierdoor komt de elasticiteit terug en wordt de vagina makkelijker vochtig. De dikkere vaginawand helpt ook om ongewenst urineverlies (stressincontinentie) tegen te gaan.

Animatie van de FemiLift behandeling.

Tijdens de behandeling brengt de arts een tubevormig apparaat in de vagina. In dit apparaat bevindt zich een laser. Deze draait 360 graden rond en 'schiet' al draaiende kleine microscopische gaatjes in de vaginawand. Dit stimuleert de vaginawand om dikker te worden en bovendien zorgt het er voor dat de vaginawand zich samentrekt. Beiden hebben tot gevolg dat de vagina nauwer wordt.

Vaginavernauwing met een CO2 laser, zoals een FemiLift behandeling, wordt vooral gezien als een 'lichter' alternatief voor een operatie. Geschikte kandidaten zijn vrouwen met een lichtere vorm van vaginale wijdheid. Bij een zeer wijde vagina, of een verzakking, zal vrijwel altijd gekozen worden voor een operatie.

Vooral de volgende vrouwen komen in aanmerking voor een vaginavernauwende behandeling met CO2 laser:

 • Vrouwen die nog geen kind hebben gehad maar die hun vagina als iets te wijd beschouwen, of die een partner met een kleine penis hebben.
 • Vrouwen die te maken hebben met vaginaverwijding na een bevalling, maar nog verwachten kinderen te zullen krijgen. De behandeling is in dit geval een tijdelijke oplossing voor het probleem. Als er geen kinderen meer verwacht worden, dan kan eventueel de behandeling herhaald worden of gekozen worden voor een operatie.
 • Post-menopauzale vrouwen met een droge en atrofische vaginawand (afname van weefsel op de vaginawand). Klachten die deze vrouwen vaak ervaren zijn: jeuk, een droog en/of branderig gevoel.
 • Vrouwen met beperkte vaginale laxiteit (vaginale wijdheid), die liever niet geopereerd willen worden.

De behandeling kan zonder verdoving of onder lokale verdoving worden uitgevoerd. Een FemiLift- of MonaLisa Touch-behandeling duurt in totaal - met voorbereidingen en nazorg - ongeveer een half uur. De echte behandeling van de vagina duurt ongeveer 5 minuten.

Hou er rekening mee dat de behandeling meerdere keren moet worden uitgevoerd voor een optimaal resultaat. Huidig onderzoek naar de effectiviteit laat zien dat 3 behandelingen, met ongeveer 4 tot 6 weken tussen elke behandeling, zorgen voor een vernauwend effect van tenminste 2 tot 3 jaar en vaak langer. Over het effect op de lange termijn is nog niet zo veel te zeggen, omdat het een relatief nieuwe behandeling is. Wel wordt meestal aangeraden om elk jaar eenmaal een touch-upbehandeling te ondergaan om het effect te houden.

Vaginavernauwing met radiofrequente energie (Viveve® & ThermiVa®)

Een vaginavernauwende behandeling met radiofrequente energie werkt op een vergelijkbare manier als een behandeling met CO2 laser. Bij een behandeling met Viveve en ThermiVa wordt er, net als bij de behandeling met de CO2 laser, een behandeltip van het formaat van een tampon in de vagina ingebracht.

Het verschil tussen een behandeling met radiofrequente energie (RF) en CO2 laser is dat bij radiofrequente energie de vaginawand niet geperforeerd wordt, maar verwarmd.

Een behandeling met radiofrequente energie (RF) is pijnloos, maar duurt wel langer dan een laserbehandeling. Een behandeling met RF duurt zo'n 20 tot 30 minuten terwijl een behandeling met een CO2 laser een paar minuten duurt. De langere behandelduur wordt door sommige patiënten als ongemakkelijk ervaren.

Bij een behandeling met radiofrequente energie wordt de vaginawand verwarmd. Hierdoor wordt de collageenproductie en de aanmaak van elastine gestimuleerd. Daarnaast verbetert de behandeling de doorbloeding van de vaginawand. De vaginawand wordt zo dikker en produceert ook meer vaginaal vocht. De behandeling kan hiermee de vagina nauwer maken en biedt ook een oplossing bij vaginale droogheid en pijn bij het vrijen.

De ThermiVa-behandeling heeft niet alleen effect op de vaginawand, maar ook op de schaamlippen. De schaamlippen worden door de ThermiVa-behandeling ook verjongd en verstevigd.

Animatie van de ThermiVa behandeling.

Een vaginavernauwende behandeling met radiofrequente energie is geschikt voor vrouwen die:

 • Niet (meer) tevreden zijn over het gevoel tijdens de geslachtsgemeenschap (vaak na het krijgen van kinderen);
 • Last hebben van vaginale droogheid;
 • Pijn ervaren tijdens het vrijen;
 • Last hebben van stressincontinentie (urineverlies bij lichamelijke activiteit).

Een behandeling met radiofrequente energie is niet geschikt voor vrouwen die:

 • Zwanger zijn. In de meeste gevallen wordt geadviseerd om ten minste tot drie maanden na de bevalling te wachten alvorens een behandeling te ondergaan;
 • Een pacemaker of defribilator hebben;
 • Een actieve vaginale infectie, blaasontsteking of vaginale uitbraak hebben.
 • Een verzakking of ernstige vaginale verwijding hebben die beter verholpen kan worden met een operatie.

De behandeling kan zonder verdoving worden uitgevoerd en duurt ongeveer een half uur.

Na één behandeling merken veel vrouwen al een verbetering. De meeste klinieken adviseren echter om minimaal drie behandelingen te ondergaan voor een optimaal resultaat.

Over de effectiviteit van deze behandelingen op de lange termijn is zeer weinig bekend, omdat het nog relatief nieuwe behandelmethodes zijn.

Herstel na de ingreep

Het herstel na een vaginaverjongende behandeling is afhankelijk van de gekozen behandelmethode.

Herstel na een operatieve vaginavernauwing (introïtusplastiek)

Over het algemeen kan je dezelfde dag weer naar huis. De vagina zal nog ongeveer 2 weken pijnlijk zijn en hiervoor krijg je pijnstilling. Seksueel contact, vaginaal en anaal, zal ongeveer 6 weken vermeden moeten worden. Ook mag je geen tampons of vaginale douches gebruiken. Verder moet je oppassen met zware dingen tillen en sporten.

Na 4 weken kan je beginnen met bekkenbodemspieroefeningen. Hierdoor zal de kans verkleinen dat de spieren weer verslappen.

Herstel na vaginavernauwing met CO2 laser (FemiLift® & MonaLisa Touch)

Je kunt direct na de ingreep naar huis en je gewone werkzaamheden weer oppakken. Seksuele gemeenschap, in bad gaan en vaginale douches worden echter gedurende de eerste 2 tot 3 dagen afgeraden.

De eerste paar dagen na de behandeling kan de vagina gevoelig zijn en opgezwollen aanvoelen. Dit gaat altijd vanzelf, en zonder ingrijpen, weer over. Ook kan er sprake zijn van wat vochtverlies. Hiervoor kun je maandverband gebruiken.

Herstel na vaginavernauwing met radiofrequente energie (Viveve® & ThermiVa)

Je kunt direct na de ingreep weer al je werkzaamheden oppakken. Bij de ThermiVa zijn er geen beperkingen. Je kunt in principe direct alles weer doen, waaronder werken, sporten en zelfs vrijen.

Bij de Viveve kun je ook dezelfde dag je werk weer oppakken. Het enige wat wordt afgeraden is seksuele gemeenschap en het gebruik van tampons (de eerste dagen). Gebruik in plaats daarvan maandverband.

Risico’s en complicaties

Bij elke vaginavernauwende behandeling is er een kans op complicaties. Vooral een operatieve vaginavernauwing brengt wat risico's met zich mee. Tijdens deze ingreep wordt de ingang van de vagina vernauwd, dit kan ook leiden tot een té nauwe vagina of pijn tijdens seks. Mocht dit probleem zich voordoen, dan kan er wel altijd nog een hersteloperatie uitgevoerd worden. Verder kun je na de behandeling last hebben van obstipatie. De anatomie in het bekkenbodemgebied is veranderd en hierdoor kan het zijn dat de stoelgang moeilijker wordt. Dit kun je voorkomen door veel water te drinken en genoeg vezels te eten.

Ook kan er schade aan de blaas, het rectum of de darm optreden, maar dit gebeurt maar heel zelden. Heel soms is er een nabloeding, maar ook de kans hierop is heel klein en meestal snel verholpen met extra gazen in de vagina.

Bij de niet operatieve ingrepen is de kans op een complicatie kleiner. Door het inbrengen van de behandelapparatuur heb je bijvoorbeeld altijd een kans op een blaasontsteking (2%). Ook ervaren sommige patiënten tijdelijk een tintelend of doof gevoel in de vagina. Dit gaat altijd vanzelf weer over. Daarnaast kan de apparatuur bij verkeerd gebruik voor brandwondjes zorgen, maar dit komt zeer zelden voor.

Resultaat

Over het algemeen zijn vrouwen na de behandeling erg tevreden. Ze voelen zich zelfverzekerder en de seks is weer plezierig. Mocht er voor de behandeling sprake zijn geweest van stressincontinentie (ongewenst urineverlies), dan zien vrouwen vaak ook op dat gebied een grote verbetering.

Bij de niet-operatieve methodes, zoals Viveve, MonaLisa Touch, ThermiVa en FemiLift kan het soms enkele maanden duren voordat het eindresultaat bereikt is. Dit komt doordat de vaginawand gedurende maanden geleidelijk strakker zal worden. Ook kan het bij de niet-operatieve behandelingen voorkomen dat er meer dan één behandeling nodig is voor een optimaal resultaat.

Hou er rekening mee dat de niet-operatieve behandelingen vrijwel altijd een wat minder goed resultaat geven dan een operatieve vaginaverjonging. Een operatie is volgens de meeste artsen nog altijd de gouden standaard bij serieuze klachten.

Hoewel de kans op een succesvolle behandeling het grootste is met een operatie, biedt ook een operatie geen 100% garantie. Uit onderzoeken blijft dat bij een operatieve vaginavernauwing in zo'n 10% van de gevallen de operatie niet zal helpen. Ook kan bij een (klein) deel van de vrouwen de vaginawand met het verstrijken van de tijd weer slapper worden.

Prijzen

Behandeling Prijs
Operatieve Vaginaverjonging € 2600,00

Totaal 1 ZKN-gecertificeerde kliniek geïndexeerd.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een vaginaverjonging, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een vaginaverjonging en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Vind een kliniek

Meer dan 1 locaties die deze behandeling aanbieden