Beschadigde of scheefstaande tanden corrigeren met facings

Facings worden aangebracht op tanden om hun uiterlijk te verfraaien. Het zijn tandkleurige schildjes van porselein of composiet (versterkte kunststof) die op de tanden worden bevestigd. De kleur kan variëren van normaal tot het wit van de Hollywood-smile, afhankelijk van je wensen en de staat van je gebit.

Facings kunnen gemaakt worden van verschillende materialen. De keuze voor het materiaal is van een aantal factoren afhankelijk.

 • Composiet is makkelijker aan te brengen, goedkoper en het resultaat is beter te voorspellen dan bij porselein. Composiet heeft daarnaast als voordeel dat het makkelijk te herstellen is als er een beschadiging van de facing optreedt.
 • Porselein is duurder, maar heeft als voordeel dat het langer mooi blijft. Bij beschadiging moet wel direct de gehele porseleinen facing vervangen worden.

Facings zijn niet altijd de beste keuze om een gebit te verfraaien. Vooral als er sprake is van scheve tanden, dan zijn er vaak alternatieven om de tanden te verfraaien. Zo kan een (onzichtbare) beugel een betere oplossing zijn bij scheve tanden.

Het consult

Facings worden geplaatst door tandartsen. Als je een facing overweegt, zal de tandarts met je bekijken welke behandeling het beste bij je gebit past. Mogelijk kan volstaan worden met het bleken van tanden, of ben je meer geholpen met een kroon, een brug of een beugel. De tandarts zal je hierover adviseren. Omdat de verzekering niet in alle gevallen voor voldoende dekking zorgt, is de prijs voor veel mensen een belangrijke factor bij de keuze voor een behandeling.

De behandeling - het plaatsen van de facings

Voorafgaand aan de behandeling wordt je gebit gereinigd door de mondhygiënist, het verwijderen van tandsteen is een voorwaarde voor het correct aanbrengen van de facings. Ook verkeert je tandvlees na de reiniging in een betere conditie, wat de behandeling ten goede komt.

Op de dag van de behandeling worden röntgenfoto’s van je gebit gemaakt, met een computerprogramma kan de tandarts een esthetisch voorbeeld maken. Zo kun je een goede inschatting maken van het resultaat. Aan de hand van deze informatie wordt het verdere behandelplan vastgesteld en gaat de tandarts aan het werk.

afbeelding facings
Veel mensen verwarren facings met kronen, terwijl de twee verschillen. 1. Een metalen-porseleinen kroon. 2. Een volledig porseleinen kroon. 3. Een porseleinen facing. Op de foto zie je bovenaanzichten en onderaanzichten. Zoals je kunt zien is de facing dun en, in tegenstelling tot de kronen geen vervanging van de volledige tand, maar slechts iets dat over de tand geplaatst wordt. (Foto © Jeffrey Dorfman).

Eerst worden je tanden beslepen. Dit is nodig om de facing goed te laten hechten. Hoeveel wordt weggeslepen is afhankelijk van je gebit. Als je tanden extra volume nodig hebben, hoeft de tandarts minder weg te slijpen.

Ten aanzien van weggeslepen tandmateriaal (zowel glazuur als tandbeen) geldt: wat weg is, groeit niet meer terug. De behandeling is dus in zoverre permanent dat je glazuurlaag dunner wordt en mogelijk op sommige plaatsen verdwijnt (dit is afhankelijk van de dikte van je glazuurlaag, de dikte van de facing en het gewenste volume van de tand).

Een facing heeft een minimale dikte van 0,1 millimeter, dus als extra volume niet gewenst is, zal de tandarts het nodige van uw tand afhalen. Na het slijpen brengt de tandarts eventueel een noodrestauratie aan als er beschadigingen zijn ontstaan.

Daarna worden de facings aangebracht. Het type facing bepaalt de procedure.

Facings van composiet

Bij composietfacings is één behandeling voldoende. Eerst behandelt de tandarts je tanden met een zuur, waarna hij de hechtlaag aanbrengt. Daarop bevestigt hij het nog zachte composiet, dat hij daarna in de juiste vorm boetseert. Is de gewenste vorm bereikt, dan beschijnt de tandarts het composiet met blauw licht, waardoor het uithardt. Tot slot slijpt hij het composiet in de optimale vorm en polijst hij het oppervlak. Vorm en kleur kunnen desgewenst nog worden aangepast.

Facings van porselein

Bij porseleinen facings zijn twee behandelingen nodig. Tijdens de eerste behandeling worden je tanden beslepen en wordt de vorm van de facings bepaald door middel van een afdruk van je tanden. Ook worden er foto’s van je tanden genomen en wordt de kleur van de facings nauwkeurig vastgesteld.

Vervolgens worden de facings in een tandtechnisch laboratorium vervaardigd. Dat duurt doorgaans meerdere dagen. Als er veel materiaal van je tanden is afgeslepen, kan het om esthetische redenen nodig zijn om noodrestauraties aan te brengen. Doorgaans merk je van het feit dat er een laagje is weggeslepen niet meer dan een lichte toename van gevoeligheid voor temperatuurverschil.

Tijdens de tweede behandeling worden de facings aangebracht als je ze op kleur en vorm hebt beoordeeld en goedgekeurd. Zowel je tanden als de binnenkant van de facing worden behandeld met een zuur en voorzien van een hechtlaag. Vervolgens worden de facings met een dun laagje composiet op je tanden geplakt. Het composiet wordt ten slotte uitgehard met een blauwe lamp.

Herstel na het plaatsen van facings

Na de behandeling kun je direct naar huis. Je hebt geen pijn en je kunt direct alles eten, maar het bijten op harde dingen zoals zuurtjes, nagels en pennen wordt afgeraden. Je dient wel ieder half jaar terug te komen voor controle, welke samenvalt met je gebruikelijke periodieke controle. De tandarts zal hier extra aandacht besteden aan de randaansluiting van de facing op het tandvlees en secundaire cariës (nieuwe gaatjes naast vullingen). Naast de gebruikelijke mondzorg (poetsen, flossen) behoeven facings geen aanvullend onderhoud.

Risico’s en complicaties van het plaatsen van facings

Facings leveren doorgaans geen complicaties, mogelijke problemen zijn:

 • Beschadiging van de facing na bijten op harde voorwerpen of tandenknarsen
 • Gevoeliger voor temperatuurverschil
 • Verhoogd risico op secundaire cariës aan de randen van de facing

Het resultaat

Een mooier gebit waarin mogelijk tint, scheefstand en volume van je tanden zijn gecorrigeerd. De composietfacings blijven ongeveer 5 jaar mooi, daarna moeten ze worden bijgewerkt. Porseleinen facings zijn gladder en harder en blijven doorgaans 10 jaar mooi.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een facings behandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Wereld van verschil

  Door Hedy op

  Als je twijfelt zeg ik.... doen.
  Wat een groot verschil kunnen facings maken.

  Van scheefstand naar keurige rechte tanden

  Mijn tip: Gewoon doen!

  Behandeld in Oss | Kosten: €400
 2. Goede tip voor iedereen!

  Door Simon89 op

  Ik ben het helemaal eens met voorgaande post. Ik ben bij 3 tandartspraktijken geweest en de eerste 2 kwamen bij me echt niet goed over. Ik merkte dat er het standaard werk was en ik wil dat mijn tanden er echt goed uit komen te zien.

  Ik ben uiteindelijk voor mijn facings bij De Gebitskliniek in Sliedrecht uitgekomen waar ik een heel andere indruk aan over hield. Daar kijken ze echt goed naar wat voor vorm, kleur en stand tanden goed bij je gezicht en mond past.

  Eindresultaat is echt mooi geworden, is niet van echt te onderscheiden.
  Ik kan het iedereen aanraden, maar pas op, niet zomaar laten doen, goed rondkijken en onderzoek doen. Prijs is belangrijk maar niet alleen, als je dit doet wil je een mooi resultaat. en dat is niet overal hetzelfde!

  Mijn tip: Kijk goed rond waar je heen gaat. Kwaliteit verschilt enorm, ga naar een tandarts die echt kijkt wat er bij jou past, qua kleur, vorm en stand van je tanden!

  Behandeld in Sliedrecht | Kosten: €0
 3. Tips voor mensen die facings willen

  Door Diana op

  Ik heb facings laten plaatsen, alleen in de bovenkaak. Mijn tanden pasten als het ware niet mooi in mijn mond, nu wel! Het is echt een hele verbetering. Ik ben bij veel aanbieders geweest en verbaasde mij over de verschillen als het gaat om de eerste consulten. Veel bieden een gratis eerste consult, bij een aantal moet je daarvoor al betalen. Ik heb toch ervoor gekozen bij één tandarts een betaald consult te doen, maar ik kan niet zeggen dat deze nu beter uit de verf kwam. Mijn keuze is ook niet op hem gevallen... Ik zou als tips willen meegeven: kijk hoe uitgebreid je gebit wordt bekeken. Als ze tijdens de koffie (om het zo maar te zeggen) even snel je gebit bekijken, kunnen ze echt niet zeggen of je gebit wel geschikt is. Ik heb wel geleerd dat er meer bij facings komt kijken dan alleen een paar dingetjes op de tanden plaatsen, dus let op hoe grondig ze te werk gaan voordat ze überhaupt ergens aan beginnen. Let er ook op dat je van tevoren exact weet hoe het eruit komt te zien. Kijk wie de beslissingen neemt. Wie bepaalt wat mooi is? De tandarts? Of vraagt hij je mening daarin, houdt hij rekening met wat jij mooi vindt? En in hoeverre kan hij garanderen dat het ook exact zo in je mond komt? Van welk materiaal worden ze gemaakt? Verkleuren ze? Hoelang kan je ermee rondlopen? Stel kritische vragen over al deze dingen. Voor alles - en voor facings dus ook - geldt: als het te mooi is om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook!

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €2400

Totaal: 3 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een facings behandeling. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen tanden? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Video's

Hieronder vind je video's over een facings behandeling. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Facings thumbnail

Duidelijke en informatieve video over hoe je met facings een lelijk gebit kan verhelpen. Verder wordt ook verteld welke andere behandelingen toegepast kunnen worden als je tanden verkleurd of afgebroken zijn. Denk hierbij aan kronen of tanden bleken om je gebit fraaier te maken.

video Facings thumbnail

Deze korte film laat zien hoe de voortanden van een patiënte met behulp van facings worden verbeterd. Door gebruik te maken van digitale beeldbewerking kan de patiënt vooraf een idee gegeven worden van uitkomst van de behandeling. In het filmpje zien we o.a. opnamen van de operatiemicrosocoop, zodat je een goed beeld krijgt van de plaatsing van een composiefacing.

Veelgestelde vragen

 • De meeste facings worden geplaatst bij volwassen vanwege functionele en/of cosmetische redenen. Deze volwassenen kiezen hier vaak bewust voor en betalen hier ook zelf voor. De reden dat kinderen wat minder vaak te maken krijgen met facings is dat voor hen vaak een correctieve methode zoals een orthodontische behandeling gekozen wordt. Dit past beter bij kinderen omdat hun groeiproces makkelijker te beïnvloeden is.

 • Het plaatsen van facings neemt vaak meer dan 1 consult in beslag. Dit vanwege de grote precisie waarmee facings handmatig geproduceerd worden. Het plaatsen van facings vereist een consult voordat de facings gemaakt kunnen worden. Tijdens dit consult wordt het gebit nauwkeurig bekeken en besproken. Vervolgens moeten de facings digitaal geconstrueerd worden en daadwerkelijk gemaakt worden. Daarna moeten de tanden worden voorbereid op het plaatsen van de facings. Ten slotte zijn er soms follow-up consulten nodig om de vorm van de facing te perfectioneren.

  Het kan kortom een aantal dagen in beslag nemen om je gebit helemaal mooi te maken.

 • Het groene licht om te eten krijg je in principe gelijk na de behandeling. Aangeraden wordt om harde voeding zoals lolly's te vermijden.

 • Je kunt direct na de behandeling weer aan de slag.

 • De gevoeligheid van de tanden en het tandvlees is voor iedereen anders. Het is dus niet te zeggen of deze behandeling onprettig zal zijn voor jou. Wel is het heel normaal om een verdovende crème te smeren op de gevoelige plekjes; vraag hier dus gerust om als je angstig bent voor pijn tijdens de behandeling.

 • Als je een goede behandelaar uitkiest dan zal deze gebruik maken van de nieuwste cosmetische materialen. Deze zijn in de afgelopen jaren zo sterk verbeterd dat er eigenlijk gesproken kan worden van een verbetering die zowel kleur- als vormvast is.

  Oudere materialen zoals composiet hebben echter ook weer voordelen, zo zijn zij makkelijker te repareren wanneer de facing beschadigd raakt. Bespreek de voor- en nadelen van de verschillende materialen met je behandelaar.

 • Facings kunnen alleen geplaatst worden wanneer er een tand aanwezig is om de facing op te plaatsen. Is deze er niet, dan zal er ook geen facing geplaatst kunnen worden. Ook zal er extra aandacht gegeven moeten worden gegeven aan de vorming van tandplak op de randen van de facing.

 • Wanneer je doel het witter maken van de tanden is, dan is het laten bleken van je tanden een goed alternatief. Dit kan met doe-het-zelf kits en in behandelcentra. Het grootste verschil tussen thuis bleken en in een kliniek is het gehalte hydroxylperoxide in de pasta die gebruikt wordt.

  Een ander alternatief is het laten laseren van het tandvlees, dit kan ook een opvallend sterke verbetering van het uiterlijk van het gebit geven.

  Weer een ander alternatief is de meest invasieve behandeling die tot nu toe genoemd is, namelijk het plaatsen van tandimplantaten. Hierbij wordt eerst een chirurgisch materiaal in de kaak en het tandvlees gemonteerd, en daarop wordt vervolgens een perfecte tand geschoven. Tegenover de perfecte tand die dit oplevert staan de hoge kosten. Echter, het grootste nadeel is dat deze behandeling enorm veel expertise vereist; kleine foutjes kunnen zorgen voor een lelijk gebit.