Herstel beschadigde kiezen met een inlay of onlay

Een goed gebit is natuurlijk belangrijk om goed te kunnen eten. Maar met een goed gebit is het ook een stuk makkelijker om mooi en zelfverzekerd te kunnen lachen. Bijna iedereen heeft wel een paar vullingen, maar bij de één lijkt het gebit een stuk mooier dan bij de ander. Naast goed onderhoud helpt ook de juiste behandeling mee aan een mooi gebit. De technieken van nu zijn op veel vlakken beter dan vroeger en geven ook vaak een mooier resultaat. Een voorbeeld daarvan zijn de inlay & onlay.

Foto inlay
Het verschil tussen een inlay en een onlay. Bij een inlay wordt het kauwvlak hersteld, bij een onlay worden het kauwvlak en één of beide knobbels van de kiezen hersteld. (Afbeelding © István Sebestyén-Teleki)

De Inlay

Een inlay is een vorm van tandrestauratie waarbij het resultaat er heel natuurlijk uitziet. Een inlay wordt toegepast wanneer een bestaande kies dusdanig beschadigd is dat de resterende goede delen van de kies niet sterk genoeg zijn om een vulling te ondersteunen, maar de kies nog niet zo beschadigd is dat er een kroon nodig is. Een inlay komt te liggen op het kauwvlak tussen de knobbels van je kies.

De Onlay

Een onlay wordt gebruikt wanneer er naast schade aan het kauwvlak ook schade is aan de knobbels van je kiezen. Net als voor de inlay geldt dat de onlay een tussenoplossing is voor wanneer je kies te zwak is voor een vulling, maar nog te goed om er een kroon op te laten zetten.

Overeenkomsten tussen Inlays & Onlays Verschillen tussen Inlays & Onlays
Een Inlay en een Onlay zijn beide een tussenoplossing die het midden houdt tussen een vulling en een kroon. Een Inlay repareert voornamelijk het centrum van je kies, het kauwvlak tussen de knobbels van je kiezen.
De behandelingen zijn vergelijkbaar Een Onlay repareert naast het kauwvlak ook één of meer beschadigde knobbels van je kiezen.
Zijn beide duurzamer dan een vulling
Zorgen beide voor meer stevigheid in de kies dan een vulling
Eigen tandmateriaal wordt zoveel mogelijk behouden

Andere opties zijn het plaatsen van een kroon of facings.

Het consult

Het plaatsen van een inlay of onlay is een tandheelkundige procedure. Je kunt hiervoor gewoon bij je eigen tandarts terecht. De kans is ook groot dat je van jouw tandarts te horen krijgt dat het verstandig is om bij jou een inlay of onlay te plaatsen. De redenen hiervoor kunnen uiteenlopen. Er kan nieuwe schade zijn ontstaan aan je gebit of een oude vulling is gaan lekken. Ook kan een oude reparatie die eerder is gedaan met amalgaam, vervangen worden door composiet. Composiet heeft dezelfde kleur als je kiezen een geeft daarom een veel natuurlijker resultaat.

De behandeling - het plaatsen van de inlay of onlay

De tandarts heeft in overleg met jou bepaald dat je een inlay of onlay krijgt. Er zijn twee verschillende manieren van aanpak, de directe en de indirecte methode. Het verschil zit hem vooral in de apparatuur waarover je tandarts beschikt. Indirecte restauraties worden in een tandheelkundig laboratorium gemaakt, directe restauraties in de tandartspraktijk.

De indirecte methode

Deze methode wordt het meeste gebruikt en bestaat uit twee afspraken. Tijdens de eerste afspraak verwijdert je tandarts alle tandbederf die in de kies aanwezig is. Omdat er meer geboord moet worden dan bij een normale vulling zal je ook een plaatselijke verdoving krijgen. Nadat alle slechte stukken van je kies zijn weggehaald wordt er een afdruk gemaakt van je kies. Deze afdruk wordt opgestuurd naar een tandheelkundig laboratorium.

De inlay/onlay wordt in het tandheelkundig laboratorium gemaakt en vervolgens opgestuurd. Omdat het een aantal weken duurt voordat de inlay/onlay klaar is, brengt de tandarts een tijdelijke vulling bij je aan.

Tijdens het tweede bezoek haalt je tandarts de tijdelijke vulling uit je kies. De inlay/onlay wordt vervolgens met een speciaal soort cement in je kies geplakt.

De directe methode

Bij de directe methode beschikt de tandarts over meer geavanceerde technologie in de praktijk. Net zoals bij de indirecte methode wordt alle tandbederf onder verdoving uit je kies weggeboord. Maar, nu hoeft er geen tijdelijke vulling in. De tandarts kan nu namelijk foto’s maken van je kies en daar in de computer met behulp van 3D technologie een passende inlay/onlay op ontwerpen.

De inlay/onlay wordt vervolgens gemaakt in een speciale machine. Daar wordt een blok porselein in geplaatst en vervolgens wordt de inlay/onlay computergestuurd uit dat blok porselein gefreesd. Zodra de inlay/onlay klaar is plaatst de tandarts hem in je kies.

illustratie goud
Een gouden inlay (Foto © D. Rosenbach)

In overleg met je tandarts kun je kiezen van wat voor materiaal je inlay of onlay gemaakt wordt. De verschillende opties zijn:

 • Composiet
 • Porselein
 • Goud
 • Amalgaam

De keuze voor het materiaal kan afhangen van de prijs, het gewenste esthetisch resultaat en de te gebruiken methode. Tegenwoordig wordt amalgaam bijna niet meer gebruikt.

Herstel na het plaatsen van de onlay of inlay

Direct na de behandeling mag je naar huis. Je mag ook direct eten en drinken. Het zal nog even duren voordat de verdoving helemaal is uitgewerkt. Pas tot die tijd goed op dat je niet per ongeluk op je tong of op je wang bijt. Afhankelijk van de plek waar de verdoving is gezet kan je wang dik zijn en wat hangen. Ook kan je kies de eerste twee weken gevoeliger zijn dan normaal.

Heb je erge pijn of houdt pijn langer dan twee weken aan, neem dan contact op met je tandarts.

Risico’s en complicaties

Het plaatsen van een inlay/onlay levert meestal weinig problemen op. De meest voorkomende klacht na het plaatsen van de inlay/onlay is toegenomen gevoeligheid voor warm en koud eten. Dit komt doordat je kies en de inlay/onlay van verschillende materialen zijn en dus anders krimpen of uitzetten bij temperatuurverschillen. Door dit verschil komt er druk op je kies te staan en dit zorgt voor pijn. Dit kan je zelf voorkomen door geen hele warme of koude dingen te eten en drinken.

De algemene risico’s:

 • Toegenomen gevoeligheid van het gebit
 • Bacteriële infectie
 • Allergische reactie op de inlay/onlay
 • Allergische reactie op de verdoving
 • Krimpen of uitzetten van de inlay/onlay
 • Tandbederf door lekkage
 • Wondjes aan je mond en tandvlees

Het resultaat

Na de behandeling heb je weer een goed functionerend deel van je gebit. Indien je voor composiet op porselein hebt gekozen is het resultaat ook nog eens heel fraai: bijna niet te zien!

Wanneer je jouw gebit goed onderhoudt kan een inlay/onlay heel lang meegaan. Onafhankelijk van het gekozen materiaal gaat een inlay/onlay altijd langer mee dan een traditionele vulling. Pas wel op met het eten van veel hele warme of hele koude dingen. Door het temperatuurverschil zet de inlay/onlay steeds uit of krimpt deze weer. Hierdoor kan hij los komen te zitten en er zelfs uit vallen.

Bij goed onderhoud; goede mondhygiëne en regelmatig tandartsbezoek, kan een inlay/onlay ongeveer 20-30 jaar blijven zitten.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een inlay of onlay behandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een inlay of onlay behandeling en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een inlay of onlay behandeling. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen tanden? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!