Invisalign (ClearBraces) - doorzichtige en vrijwel onzichtbare beugel

Veel mensen worden geboren met scheve tanden. Dit kan zowel praktische als cosmetische problemen opleveren. Een beugel is vaak een goede oplossing, maar wel erg zichtbaar. Om dit probleem op te lossen is er naast de traditionele beugel nu ook een doorzichtige en vrijwel onzichtbare beugel. Deze beugel wordt Invisalign of ClearBraces genoemd.

Invisalign (ClearBraces): voor wie geschikt?

De Invisalign kan zowel bij tieners, als op oudere leeftijd worden toegepast. De Invisalign is vooral geschikt voor het corrigeren van de volgende gebitsproblemen:

 • Ruimtegebrek waardoor de tanden scheef staan.
 • Kleine spleetjes tussen de tanden (< 5mm).
 • Een kruisbeet.
  Hiervan is sprake wanneer de bovenkaak en onderkaak niet recht op elkaar aansluiten.
 • Een diepe beet.
  Hiervan is sprake wanneer de boventanden ver over de ondertanden heen vallen.
 • Een onderbeet.
  Bij een onderbeet steken de ondertanden voorbij aan de boventanden.
plaatje gebit
Een Invisalign / ClearBraces aligner.

Invisalign: voor wie niet?

Invisalign is minder geschikt voor complexere gebitsproblemen. Bij complexere problemen moet je denken aan:

 • Een brug in je gebit.
 • Erg grote ruimten (>5 mm) tussen je tanden.
 • Een open beet.Hiervan is sprake wanneer de voortanden aan de boven- en onderkant niet op elkaar aansluiten.
 • Hoektanden of kiezen die moeten worden gedraaid.

Een orthodontist kan je vertellen of de Invisalign voor jou geschikt is. Wanneer je een complexer gebitsprobleem hebt, dan zal de orthodontist je waarschijnlijk adviseren om een ander soort beugel te nemen.

Het intakegesprek

Als je kiest voor de Invisalign (ClearBraces) kun je het best een afspraak maken bij één van de Invisalign providers om te kijken of het daadwerkelijk voor jou geschikt is. De orthodontist of tandarts kan tijdens de afspraak bekijken of het probleem dat je hebt kan worden gecorrigeerd met de Invisalign-methode.

De behandeling - het plaatsen van Invisalign

Invisalign is een beugel op maat. Dat betekent dat voor de behandeling je gebit met behulp van van 3-D technologie in kaart zal worden gebracht. Zo ziet de orthodontist wat de stand van jouw tanden is en hoe deze het best kan worden veranderd.

Met behulp van de 3D-modellen kan bekeken worden wat het uiteindelijke resultaat van de behandeling zal zijn en hoelang je de aligners nodig hebt. Vervolgens wordt er een reeks aligners op maat voor jou ontworpen.

 • Het is de bedoeling dat je de aligner ongeveer 20-22 uur per dag draagt.
 • Om de twee weken krijg je een nieuwe aligner, zodat je gebit rustig, maar gestaag wordt aangepast.
 • Gemiddeld duurt de totale behandeling tussen de 9 en 18 maanden.
Afbeelding spleetjes
De Invisalign aligner is doorzichtig en nauwelijks zichtbaar.

Telkens als je een nieuwe aligner hebt gekregen, kun je een aantal dagen ongemak ervaren door de druk die op je tanden wordt uitgeoefend. Meestal verdwijnt dit drukkende gevoel na een aantal dagen.

Vergeleken met de traditionele beugel, ervaren Invisalign gebruikers vaak minder pijn gedurende de behandeling. Het is dan natuurlijk wel van belang dat je de aligner ook echt 20-22 uur per dag draagt.

Tijdens de behandeling: eten & hygiëne

Ondanks dat de aligner maar ongeveer 1 millimeter dik is, zul je net als bij traditionele beugels wel even moeten wennen aan de Invisalign in je mond.

Tijdens het eten zul je de aligner even uit moeten doen. Dit is om vlekken op de aligner te voorkomen. Na elke maaltijd en voor je de aligner weer in doet na hem een tijdje niet gedragen te hebben, moet je je tanden poetsen. Dit is om te zorgen voor een goede mondhygiëne.

De aligner zelf kun je het best 2x per dag poetsen met een tandenborstel en lauwwarm water. Een voordeel van de Invisalign is dat je mondhygiëne door middel van deze methode veel beter is dan bij de traditionele beugel.

Het resultaat

Het uiteindelijke resultaat is na ongeveer 9-18 maanden bereikt. Als je je goed houdt aan de voorgeschreven regels, kun je aan het eind van de behandeling genieten van mooie rechte tanden.

Als de behandeling klaar is, bestaat er een kans dat je tanden opnieuw gaan verschuiven. Daarom wordt op dat moment bepaald hoe je er voor kan zorgen dat je tanden ook echt in de nieuwe stand blijven staan. Soms krijg je een aligner mee die je tijdelijk nog moet dragen, bijvoorbeeld ’s nachts.

Ook kan er soms een metalen draadje achter je tanden worden geplaatst. Je kan dit draadje niet zien en het levert ook geen ongemak op.

Er zijn wereldwijd al meer dan 4 miljoen mensen behandeld met Invisalign (ClearBraces). De meeste mensen zijn zeer tevreden met het resultaat van hun behandeling.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een Invisalign-behandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een Invisalign-behandeling en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring