Een klikgebit is een combinatie van een prothese en implantaten. Een klikgebit kan geplaatst worden om alle tanden, of bijvoorbeeld alle boven- of ondertanden te vervangen. Vaak wordt gekozen voor een klikgebit als een kunstgebit niet (meer) voldoet.

Tandeloosheid maakt het kauwen problematisch. Het standaard kunstgebit verhelpt dit probleem, maar kent de nodige nadelen:

 • Pijn bij het kauwen
 • Verminderd draagcomfort
 • Voedsel onder het kunstgebit
 • Verminderde smaak door verhemelteplaat
 • Verminderd spraakvermogen
 • Problemen met lachen

Een klikgebit verschilt in drie opzichten van een standaard kunstgebit (overkappingsprothese):

 • Een klikgebit is duurzamer op het punt van pasvorm.
  Doordat het kaakbeen na verloop van tijd slinkt (de onderkaak doet dit doorgaans sneller dan de bovenkaak), kan het standaard kunstgebit zich niet meer goed vastzuigen en zal het gaan schuiven. Het slinken van de kaken heeft geen invloed op de pasvorm van het klikgebit.
 • Een klikgebit geeft meer draagcomfort.
  Het standaard kunstgebit is groter en blijft op zijn plaats doordat het zich vacuüm zuigt aan je kaken en je verhemelte. Dit kan vervelend voelen en na verloop van tijd zelfs als pijnlijk worden ervaren.
 • Met een klikgebit heb je een groter bijt- en kauwvermogen.

Het consult

De tandarts kan een klikgebit bij je plaatsen. Heb je al een kunstgebit, dan is het vaak mogelijk om dit aan te laten passen zodat het op de implantaten kan worden vast geklikt. Het is raadzaam om vooraf bij je verzekeraar te controleren welke behandelingen worden vergoed. Sommige verzekeraars vergoeden wel de gehele behandeling voor de onderkaak, maar niet, of slechts ten dele, de behandeling van de bovenkaak.

De tandarts zal de mogelijkheden tot het plaatsen van implantaten met je bespreken. Afhankelijk van de conditie van je mond en je algehele gezondheid zal hij de risico’s inschatten. Hiertoe wordt je medische historie besproken en een röntgenfoto van je mond gemaakt. Als de tandarts oordeelt dat je implantaten kunt verdragen, zal hij een behandelplan opstellen.

De behandeling - het plaatsen van het klikgebit

De procedure bestaat uit meerdere behandelingen. Tijdens de eerste behandeling worden de implantaten geplaatst. Het is gebruikelijk dat er in de onderkaak twee tot vier implantaten worden aangebracht en in de bovenkaak vier tot zes.

Onder lokale verdoving maakt de tandarts een incisie (snee) in je tandvlees op de plaats waar het implantaat zal komen. Daarna boort hij een gaatje in je kaakbeen tot de gewenste diepte. De grootte van het implantaat kan variëren, gemiddeld is het 3,2-5 millimeter breed en 8-16 millimeter lang. Het implantaat wordt vervolgens vastgeschroefd in je kaakbeen. Deze procedure herhaalt de tandarts tot alle implantaten zijn geplaatst. Deze worden afgedekt met een speciale beschermingskap en gehecht.

afbeelding Klikgebit
Een klikgebit voor de onderkaak. Op de linkerfoto zijn de implantaten in de onderkaak zichtbaar, in het midden het klikgebit en rechts het uiteindelijke resultaat. (Foto © R. Engelhardt)

Herstel na het plaatsen van het klikgebit

De implantaten hebben nu tijd nodig om te genezen. Tijdens de eerste drie dagen mag je niet sporten of zware arbeid verrichten. De implantaten moeten vergroeien met het kaakbot en afhankelijk van je leeftijd en conditie, duurt dit proces ongeveer 6 weken tot 3 maanden. Na ongeveer 1 à 2 weken kom je terug voor controle en het verwijderen van de hechtingen. Na ongeveer een week kun je een tijdelijk gebit dragen om de genezingsperiode te overbruggen.

Of je direct weer (alles) mag eten na de ingreep hangt af van de gekozen ingreep. Overleg dit dus goed met je tandarts.

Als je implantaten genezen zijn, verwijdert de tandarts de genezingskappen van de implantaten door deze los te schroeven. Daarna schroeft hij de bevestigingselementen op je implantaten. In een serie vervolgafspraken wordt, indien mogelijk, je bestaande gebit aangepast, of wordt een nieuwe prothese aangemeten. Houd rekening met ongeveer 5 afspraken.

Een jaar nadat de prothese geplaatst is, kom je terug voor een controle. Er zullen röntgenfoto’s van je kaken worden gemaakt om te controleren hoe de implantaten zich houden. Ook wordt gecontroleerd of het gebit nog steeds correct functioneert.

Je dient het klikgebit, net als een normale prothese, na gebruik grondig te reinigen. Ook je mondholte en de implantaten dien je schoon en vrij van voedselresten te houden.

Risico's en complicaties

Hoewel de ingrepen doorgaans goed gaan, zijn de belangrijkste risico’s:

 • Ontsteking aan het tandvlees (parodontitis)
 • Zenuwbeschadiging bij het plaatsen van de implantaten
 • Afstoting van het implantaat

Het resultaat

Een stevig gebit waar je alles mee kunt eten en dat doorgaans de rest van je leven meegaat.

Klinieken en kosten

Op dit moment hebben wij geen klinieken geïndexeerd die een klikgebit laten plaatsen aanbieden.