Het klikgebit, wanneer een gewoon kunstgebit niet volstaat

Een klikgebit is een combinatie van een prothese en implantaten. Een klikgebit kan geplaatst worden om alle tanden, of bijvoorbeeld alle boven- of ondertanden te vervangen. Vaak wordt gekozen voor een klikgebit als een kunstgebit niet (meer) voldoet.

Tandeloosheid maakt het kauwen problematisch. Het standaard kunstgebit verhelpt dit probleem, maar kent de nodige nadelen:

 • Pijn bij het kauwen
 • Verminderd draagcomfort
 • Voedsel onder het kunstgebit
 • Verminderde smaak door verhemelteplaat
 • Verminderd spraakvermogen
 • Problemen met lachen

Een klikgebit verschilt in drie opzichten van een standaard kunstgebit (overkappingsprothese):

 • Een klikgebit is duurzamer op het punt van pasvorm.
  Doordat het kaakbeen na verloop van tijd slinkt (de onderkaak doet dit doorgaans sneller dan de bovenkaak), kan het standaard kunstgebit zich niet meer goed vastzuigen en zal het gaan schuiven. Het slinken van de kaken heeft geen invloed op de pasvorm van het klikgebit.
 • Een klikgebit geeft meer draagcomfort.
  Het standaard kunstgebit is groter en blijft op zijn plaats doordat het zich vacuüm zuigt aan je kaken en je verhemelte. Dit kan vervelend voelen en na verloop van tijd zelfs als pijnlijk worden ervaren.
 • Met een klikgebit heb je een groter bijt- en kauwvermogen.

Het consult

De tandarts kan een klikgebit bij je plaatsen. Heb je al een kunstgebit, dan is het vaak mogelijk om dit aan te laten passen zodat het op de implantaten kan worden vast geklikt. Het is raadzaam om vooraf bij je verzekeraar te controleren welke behandelingen worden vergoed. Sommige verzekeraars vergoeden wel de gehele behandeling voor de onderkaak, maar niet, of slechts ten dele, de behandeling van de bovenkaak.

De tandarts zal de mogelijkheden tot het plaatsen van implantaten met je bespreken. Afhankelijk van de conditie van je mond en je algehele gezondheid zal hij de risico’s inschatten. Hiertoe wordt je medische historie besproken en een röntgenfoto van je mond gemaakt. Als de tandarts oordeelt dat je implantaten kunt verdragen, zal hij een behandelplan opstellen.

De behandeling - het plaatsen van het klikgebit

De procedure bestaat uit meerdere behandelingen. Tijdens de eerste behandeling worden de implantaten geplaatst. Het is gebruikelijk dat er in de onderkaak twee tot vier implantaten worden aangebracht en in de bovenkaak vier tot zes.

Onder lokale verdoving maakt de tandarts een incisie (snee) in je tandvlees op de plaats waar het implantaat zal komen. Daarna boort hij een gaatje in je kaakbeen tot de gewenste diepte. De grootte van het implantaat kan variëren, gemiddeld is het 3,2-5 millimeter breed en 8-16 millimeter lang. Het implantaat wordt vervolgens vastgeschroefd in je kaakbeen. Deze procedure herhaalt de tandarts tot alle implantaten zijn geplaatst. Deze worden afgedekt met een speciale beschermingskap en gehecht.

afbeelding klikgebit
Een klikgebit voor de onderkaak. Op de linkerfoto zijn de implantaten in de onderkaak zichtbaar, in het midden het klikgebit en rechts het uiteindelijke resultaat. (Foto © R. Engelhardt)

Herstel na het plaatsen van het klikgebit

De implantaten hebben nu tijd nodig om te genezen. Tijdens de eerste drie dagen mag je niet sporten of zware arbeid verrichten. De implantaten moeten vergroeien met het kaakbot en afhankelijk van je leeftijd en conditie, duurt dit proces ongeveer 6 weken tot 3 maanden. Na ongeveer 1 à 2 weken kom je terug voor controle en het verwijderen van de hechtingen. Na ongeveer een week kun je een tijdelijk gebit dragen om de genezingsperiode te overbruggen.

Of je direct weer (alles) mag eten na de ingreep hangt af van de gekozen ingreep. Overleg dit dus goed met je tandarts.

Als je implantaten genezen zijn, verwijdert de tandarts de genezingskappen van de implantaten door deze los te schroeven. Daarna schroeft hij de bevestigingselementen op je implantaten. In een serie vervolgafspraken wordt, indien mogelijk, je bestaande gebit aangepast, of wordt een nieuwe prothese aangemeten. Houd rekening met ongeveer 5 afspraken.

Een jaar nadat de prothese geplaatst is, kom je terug voor een controle. Er zullen röntgenfoto’s van je kaken worden gemaakt om te controleren hoe de implantaten zich houden. Ook wordt gecontroleerd of het gebit nog steeds correct functioneert.

Je dient het klikgebit, net als een normale prothese, na gebruik grondig te reinigen. Ook je mondholte en de implantaten dien je schoon en vrij van voedselresten te houden.

Risico's en complicaties

Hoewel de ingrepen doorgaans goed gaan, zijn de belangrijkste risico’s:

 • Ontsteking aan het tandvlees (parodontitis)
 • Zenuwbeschadiging bij het plaatsen van de implantaten
 • Afstoting van het implantaat

Het resultaat

Een stevig gebit waar je alles mee kunt eten en dat doorgaans de rest van je leven meegaat.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een klikgebit laten plaatsen, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. mijn klikgebit was het waard

  Door jan op

  2 jaar geleden stopte mijn tandarts met zijn praktijk de nieuwe tandarts vondt mijn gebit slecht onderhouden en vertelde mij dat het mij ettelijke duizende euro,s zou kosten om het een beetje in orde te krijgen.
  ik besloot toen maar om alles te laten trekken daar ik daar het geld niet voor had.ik heb toen een kunstgebit gekregen en dat zat de paar eerste maanden wel goed maar begon steeds losser te zitten, daarna een ander kunstgebit en weer na een paar maanden ontzettend los in de mond.
  tandarts verzoek gedaan bij verzekering voor een klikgebit boven en beneden in verband met slinkende kaken. kreeg toestemming voor alleen 4 implantaten in benedenkaak. toen dat gebeurt was zat het bovengebit weer ontzettend los op de kaak. weer een verzoek ingediend voor implantaten in de bovenkaak en na controle in het ziekenhuis kreeg ik de toestemming,voor implantaten in de bovenkaak door slinkende kaken.
  het viel niet mee de hele behandeling vooral de verdovingen het boren en hakken in de kaken.
  pijn heb ik niet gehad maar maanden niets kunnen kauwen na maanden nog niet eens een plak cake of een patatje.
  ook zijn er door de vele verdovingen een paar zenuwen uitgeschakeld die volgens de tandarts weer snel zouden werken maar na ruim 1 jaar nog steeds gevoelloos zijn .
  al met al zou ik het een ieder aanraden maar er wel rekening mee houden dat je regelmatig nog terug moet naar de tandarts voor het opnieuw stellen van de protege daar hij na een tijdje begint te lubberen.

  Mijn tip: als je je eigen gebit kan behouden doen.

  Behandeld in utrecht | Kosten: €10000

Totaal: 1 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring