Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een behandeling voor witte tanden.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een behandeling voor witte tanden roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een behandeling voor witte tanden? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt voor tanden bleken in aanmerking?

Naarmate je ouder wordt, worden je tanden steeds minder wit. Tanden bleken is in principe voor iedereen mogelijk. Wel is het belangrijk dat je tandwortels volgroeid zijn. Dit is meestal het geval wanneer je ongeveer 18 jaar bent.

Waardoor worden mijn tanden minder wit?

Je levensstijl heeft veel invloed op de kleur van je tanden. Als je dagelijks 3 keer poetst heb je de meeste kans dat je tanden mooi wit blijven. Roken, koffie, thee en rode wijn drinken is nadelig voor de kleur van je tanden. Het glazuur verkleurt door de kleurstoffen of doordat het soms moeilijk is om de tandplak goed te verwijderen. Hierdoor kan er aanslag op je tanden ontstaan die niet meer weggaat.

Hoe kan ik mijn tanden (laten) bleken?

Er zijn 2 mogelijkheden: bij de tandarts of via middeltjes van de drogist. Sinds 1 november 2012 heeft de Europese commissie de regelgeving rondom tandbleekmiddelen aangepast. Hierdoor mogen tandartsen alleen nog maar bleekmiddelen gebruiken met maximaal 6% waterstofperoxide.

In winkels mogen enkel nog bleekmiddelen worden verkocht die maximaal 0,1% waterstofperoxide bevatten. Veel populaire middelen die vroeger werden aangeboden, mogen daarom nu niet meer worden verkocht. Bekijk ook het artikel Thuis tanden bleken met bleekstrips, bleekpennen en bleekgels.

Wat zijn de verschillende methodes om mijn tanden te bleken?

De eerste methode is de bleeklepel van de tandarts. Hiervoor wordt er een bitje op maat gemaakt door je tandarts. Deze zal je tandvlees beschermen tegen het bleekmiddel. In de bleeklepel doe je een gel die je tanden bleekt. Het bitje zal je 's nachts moeten dragen. De mate van verkleuring bepaalt hoeveel nachten je het bitje moet dragen, maar meestal zijn 2 weken voldoende.

Bij de drogist zijn ook bleeklepels te verkrijgen, maar deze passen minder goed en door de lagere concentratie waterstofperoxide zal het effect minder snel zichtbaar zijn. Een andere methode welke in het verleden veel is toegepast, is het tanden bleken met een laser. Door recente regelgeving zal deze methode in Nederland niet meer worden aangeboden. Buitenlandse klinieken bieden deze methode nog wel aan.

Soms is er verkleuring van 1 tand, omdat deze door een bijvoorbeeld een klap, dood is gegaan. De tandarts zal een gat maken in de tand en deze vullen met bleekmiddel. Dit moet een aantal dagen blijven zitten en mogelijk nog herhaald worden voor het gewenste resultaat.

Bekijk ook het artikel Een stralend wit en gezond gebit zonder behandeling.

Is tanden bleken pijnlijk?

Doorgaans is het bleken van je tanden pijnloos. Vlak na de behandeling kun je kort last hebben van gevoeligheid bij koude of warme dranken. Soms kan het bleken lichte irritatie aan het tandvlees geven. Het is dan verstandig het bleken een dagje uit te stellen.

Wanneer zie ik de resultaten van het tanden bleken?

Meestal zul je binnen (hooguit) enkele weken resultaat zien. Dit is afhankelijk van de methode die je kiest.

Hoe wit worden mijn tanden?

Met bleken keer je terug in de tijd. De kleur van je tanden verschilt per persoon. Als je tanden nooit echt wit zijn geweest, kun je dat ook niet voor elkaar krijgen met bleken. Wel zullen ze altijd een paar tinten lichter worden.

Hoe lang blijft het resultaat?

Gemiddeld blijft het resultaat 2 tot 3 jaar zichtbaar. Dit is sterk afhankelijk van je levensstijl en eetpatroon. Mensen die veel roken of veel koffie, thee en rode wijn drinken zullen minder lang plezier hebben van hun behandeling. Eventueel kun je na een paar jaar je tanden opnieuw laten bleken.

Is tanden bleken veilig?

Vanaf 1 november 2012 mogen alleen tandarsen tandbleekproducten met meer dan 0,1% waterstofperoxide verkopen (tot maximaal 6%). Tandartsen mogen deze producten pas mee naar huis geven wanneer de behandeling in de praktijk van de tandarts begint. Bij de drogist mogen enkel nog veilige middelen worden verkocht.

Bij de tandarts wordt je tandvlees goed beschermd door een goed passend en op maat gemaakt bitje. Soms kunnen er blaren in de mond ontstaan of kan er toch schade aan het glazuur ontstaan. De concentratie waterstofperoxide is hierbij van belang. Na de behandeling bij de tandarts is het glazuur zachter en daarom zal je de eerste 2-3 uur na de behandeling niks mogen eten.

Bij de hogere concentraties en extreem lang bleken wordt het glazuur eerder aangetast en zullen de tanden hun glans verliezen. In sommige gevallen komen deze dan er uit zien als witte krijtjes. Bij lekkende vullingen kan het bleekmiddel onder de vulling komen en daar schade aanrichten. Bij gaatjes kan het bleekmiddel in de tand dringen en daar schade aanrichten. Het is om deze redenen slim om altijd eerst naar de tandarts te gaan, voordat je aan tanden bleken begint.

Wanneer kan ik mijn tanden niet laten bleken?

Het bleken werkt niet bij porseleinen facings, kronen of composiet vullingen. Ook als je gaatjes hebt zal de tandarts eerst het gaatje willen vullen. Raadpleeg altijd eerst de tandarts als je tanden bleken overweegt.

Wat zijn de kosten voor het tanden bleken?

De kosten varieren van ongeveer 15 tot 75 euro bij de drogist. Bij de tandarts zul je gemiddeld 300-400 euro moeten betalen voor een behandeling.