Tandvleescorrectie, ingreep voor asymmetrisch, teveel of teruggetrokken tandvlees

Als je last hebt van te veel tandvlees, asymmetrisch tandvlees of teruggetrokken tandvlees, dan kan een tandvleescorrectie uitkomst bieden. Afhankelijk van de oorzaak kan het tandvlees verwijderd of juist getransplanteerd worden.

Het consult

Voordat je een tandvleescorrectie kunt ondergaan, volgt er eerst een gesprek met een tandarts of een tandheelkundige. De tandarts zal bekijken wat het probleem is en vervolgens een behandeling voorstellen. Houdt er rekening mee dat de tandarts je ook gaat vragen naar je algemene gezondheid en medicatiegebruik.

Na het bekijken van je tandvlees zal de tandarts de procedure met je doorspreken. Hierbij komen ook de mogelijke risico’s en complicaties aan bod.

Hoe wordt een tandvleescorrectie uitgevoerd?

Afhankelijk van de oorzaak van het tandvleesprobleem wordt er een behandeling ingesteld.

Teveel tandvlees of asymmetrisch tandvlees bijvoorbeeld de gummy smile

Bij teveel tandvlees of asymmetrisch tandvlees zijn er diverse opties.

Wegbranden van het tandvlees

Ten eerste kan het overtollige tandvlees weggebrand worden met een laser. Daarbij wordt het tandvlees eerst verdoofd door aan aantal verdovingsprikken. Daarna wordt met een laser zorgvuldig het overtollige tandvlees weggebrand. Hechtingen zijn niet nodig. Deze operatie wordt vooral vaak toegepast bij de zogenoemde gummy smile: een gebit met relatief kleine tanden en veel tandvlees.

Soms is er ook teveel bot aanwezig. Dan is het wegbranden van tandvlees niet voldoende. Het teveel aan bot moet dan weggeslepen worden. Daartoe worden ook eerst verdovingsprikken in het tandvlees gezet. Vervolgens wordt het tandvlees van het bot afgesneden. Daarna wordt het bot weggeslepen totdat het weer symmetrisch is of de juiste lengte heeft. Het tandvlees wordt daarna op de juiste lengte gesneden en weer vastgehecht.

Botox behandeling bij een gummy smile

Een andere optie om de hoeveelheid zichtbaar tandvlees te verminderen is het gebruik van botox om de bovenlip deels te 'verlammen'. Door Botox te injecteren in de bovenlip-spiertjes gaat de bovenlip meer naar beneden hangen waardoor er minder tandvlees zichtbaar is.

Het losmaken van de bovenlip en verkleinen van de bovenlipspieren

Wanneer het tandvlees en de bovenlip te sterk aan elkaar vastzitten, kan dat ervoor zorgen dat er teveel tandvlees zichtbaar is tijdens het lachen. Soms zelfs wanneer je niet lacht. Hierbij kan een behandeling om de bovenlip los te maken helpen. Bij deze ingreep zal de chirurg de verbinding tussen de bovenlip en de mond losser maken en eventueel wat spierweefsel wegsnijden. Het gevolg is net als bij een botox behandeling dat de bovenlip lager komt te hangen. Hierdoor is er minder tandvlees zichtbaar.

Illustratie teveel
Bij een tekort aan tandvlees of teruggetrokken tandvlees kan een epithese, oftewel kunst tandvlees, geplaatst worden.

Teruggetrokken tandvlees of te weinig tandvlees

Bij teruggetrokken tandvlees is er in wezen een ‘tekort’ aan tandvlees. Dit heeft verschillende oorzaken. De hoofdoorzaak voor terugtrekkend tandvlees is vaak te hard poetsen. Er zijn verschillende opties om het terugtrekkende tandvlees te herstellen.

Een tandvleestransplantatie kan uitkomst bieden bij teruggetrokken tandvlees. Bij deze ingreep wordt het tandvlees eerst met een aantal verdovingsprikken verdoofd. Vervolgens wordt er een stuk tandvlees uit het gehemelte gehaald en over de tandhalzen getransplanteerd. Dit met behulp van een aantal hechtingen. Uiteindelijk groeit dit stuk tandvlees vast aan het originele tandvlees.

Een niet-operatieve oplossing is een zogenaamde epithese aan laten meten. Dit is een soort kunst tandvleesprothese, die op tandvlees lijkt en dat het tekort aan tandvlees bedekt.

Herstel na de tandvleescorrectie

Na de ingreep mag je direct naar huis. Het tandvlees zal eerst wat gevoelig zijn; daar kun je paracetamol voor nemen. Vooral na een tandvleestransplantatie treden de meeste pijnklachten op. Tandvlees is in het algemeen snel genezend weefsel, na 2 weken is het tandvlees vaak al helemaal hersteld.

Wanneer er ook correcties worden gemaakt in de botstructuren dan kan het herstel soms wat langer duren.

Om het tandvlees zo mooi mogelijk te laten worden zal de tandarts je een aantal adviezen meegeven:

 • Poetsinstructies: het is belangrijk om op een goede manier je tandvlees te poetsen voor het beste (blijvende) resultaat.
 • Spoelen: spoel de eerste dagen met een, van de tandarts gekregen, desinfecterend mondwater.

Risico’s en complicaties van een tandvleescorrectie

Aan elke ingreep zijn risico’s en complicaties verbonden. Zo ook aan een tandvleescorrectie. Het is een relatief kleine ingreep dus de risico’s en complicaties zijn gering. Toch moet je rekening houden met het volgende:

 • Nabloeding
 • Infectie
 • Zwelling van de mond en tandvlees
 • Afstoting van getransplanteerd weefsel
 • (Verder) terugtrekken van tandvlees
 • Asymmetrie
 • Teruggroeien van weggelaserd tandvlees

Resultaat

Na 2 weken zal het tandvlees volledig genezen zijn en is het resultaat goed zichtbaar. Een nadeel van het laseren is dat het gelaserde tandvlees weer kan aangroeien. Als ook een stuk van het bot is weggeslepen is de kans dat het tandvlees weer aangroeit een stuk kleiner. Mocht het tandvlees weer aangroeien, dan kunnen meerdere behandelingen nodig zijn voor een optimaal resultaat.

Prijzen

Behandeling Prijs
Botox Hefspier bovenlip € 100,00

Totaal 1 ZKN-gecertificeerde kliniek geïndexeerd.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een tandvleescorrectie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een tandvleescorrectie en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Vind een kliniek

Meer dan 6 locaties die deze behandeling aanbieden