BodyTite - liposuctie behandeling met huidverstrakking

BodyTite is een relatief nieuwe manier om plaatselijk overtollig vet te verwijderen. Het principe van BodyTite berust op een combinatie van liposuctie en lipolyse, om zo een optimaal resultaat te verkrijgen. Net als bij traditionele liposuctie wordt bij een BodyTite-behandeling overtollig vet weggezogen op plekken zoals de buik, benen of billen. Het grote verschil is echter dat er bij BodyTite-behandelingen gebruik wordt gemaakt van warmte. Hierdoor “smelt” het overtollige vet en is het gemakkelijker om dit vet te verwijderen.

Het grootste voordeel van de BodyTite behandeling is dat de huid op het behandelde gebied verstrakt. Door de warmte die bij deze behandeling wordt afgegeven zullen de collageenvezels in de huid samentrekken, wat een verstrakkend effect geeft. Dit maakt de behandeling uitermate geschikt voor gebieden met een dunne huid of huidoverschot. In tegenstelling tot traditionele liposuctie zou er daarom ook een verminderd risico op slappe huid na de ingreep moeten zijn. Hierbij moet wel worden aangetekend dat de claims m.b.t. huidverstrakking nog niet wetenschappelijk zijn bewezen.

De meest voorkomende plekken waar BodyTite op wordt toegepast zijn:

 • De buik
 • De benen
 • De billen (cellulitis)
 • De hals en kaken
 • De bovenarmen

BodyTite is een alternatief voor traditionele liposuctie. Lipolyse en cryolipolyse kunnen een alternatief zijn wanneer je slechts een kleine hoeveelheid hardnekkig vet wil verwijderen. Wanneer je alleen van overtollige huid op de buik af wil, is een buikwandcorrectie ook een optie.

Het consult

Uitsluitend privéklinieken bieden de BodyTite-behandeling aan. Voorafgaand aan de ingreep heb je een intakegesprek met de behandelend arts. Deze zal vragen stellen over:

 • Je medische voorgeschiedenis
 • Je medicijngebruik
 • Eerdere behandelingen
 • Je wensen en verwachtingen

Belangrijk is dat je je van tevoren goed bedenkt wat je wensen en verwachtingen zijn. In het intakegesprek zal de arts deze met je bespreken en kunnen jullie samen de mogelijkheden bespreken. Tot slot stelt de arts samen met jou een individueel behandelplan op.

BodyTite - de ingreep

Illustratie liposculptuur
Het handstuk dat gebruikt wordt bij een BodyTite behandeling. (Foto © Invasix)

De BodyTite-behandeling lijkt enigszins op een traditionele liposuctiebehandeling, alleen wordt er gebruik gemaakt van een speciaal handstuk. Het apparaat bestaat uit een interne canule en een externe tegenpool. De warmte die gebruikt wordt bij de behandeling wordt opgewekt door radiogolven. Vandaar de behandeling ook wel Radio Frequency Assisted Liposuction (RFAL) wordt genoemd.

De gebruikte apparatuur beschikt over een techniek die radiogolven gebruikt om een gewenste temperatuur te bereiken. De interne canule heeft dan ook twee functies: het verwarmen van het vetweefsel door middel van radiogolven en het wegzuigen van het gesmolten vet. De externe tegenpool helpt de temperatuur reguleren en zorgt voor een specifiek gerichte behandeling.

Een half uur voordat de ingreep begint zal het gebied in kwestie plaatselijk verdoofd worden. Ook zal het te behandelen gebied afgetekend worden. Als de verdoving eenmaal werkt, worden in dat gebied sneetjes gezet waar de canule in wordt gebracht. Vervolgens wordt er een vloeistof ingespoten die het vet losweekt. Wanneer deze vloeistof goed ingewerkt is, wordt het RFAL-systeem geactiveerd en zal het gebied verwarmd worden. Als een temperatuur van circa 42 graden bereikt is, stopt de verwarming en zal het afzuigproces gestart worden. Na de behandeling worden de sneetjes schoongemaakt, eventueel gehecht en beplakt met pleisters.

Herstel na een BodyTite behandeling

Na de operatie wordt er een absorberend verband over de wondjes geplakt om het eventuele wondvocht op te vangen. Je kunt direct na de behandeling naar huis, maar begeleiding wordt wel aangeraden. De eerste twee weken na de behandeling is het van belang om drukverband of een speciaal elastisch pak te dragen. Hierdoor is de zwelling minimaal en zal het behandelde gebied in de gewenste vorm gehouden worden. Je kunt geleidelijk je dagelijkse bezigheden weer oppakken, maar vermijd intensief sporten in de eerste vier weken.

Houd er rekening mee dat je, vooral in de eerste dagen na de ingreep een pijnlijk of beurs gevoel kunt hebben in het behandelde gebied. Deze pijn kan gemakkelijk bestreden worden met pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen.

Risico’s en complicaties

De BodyTite-behandeling brengt dezelfde risico’s met zich mee als een reguliere liposuctiebehandeling. Hoewel er relatief weinig complicaties voorkomen bij liposuctiebehandelingen, zal je toch rekening moeten houden met het volgende:

 • Nabloeding
 • Infectie
 • Slechte genezing van de wond
 • (Tijdelijke) Zwelling of verharding van de huid
 • Asymmetrie van de buik
 • (Tijdelijke) gevoelloosheid van de huid

Resultaat

De eerste resultaten kunnen al zichtbaar zijn na een paar dagen, wanneer de zwellingen en eventuele bloeduitstortingen zijn afgenomen. Het uiteindelijke resultaat zal pas zichtbaar zijn na ongeveer 9 tot 12 maanden. Na 6 maanden zal er een laatste controle plaatsvinden.

Realiseer je dat een BodyTite-behandeling geen oplossing is voor obesitas. Het is een procedure om een bepaalde hoeveelheid vet te verwijderen, niet om oneindig veel vet af te nemen. Wat precies de mogelijkheden zijn, bespreek je samen met de arts tijdens het consult.

Zie ook onze blogpost: Het verschil tussen lipolyse, liposuctie en lipofilling.


Bronnen & Literatuur

 • [1] Shifmann M.A. (2010) Body Contouring - Art, Science, and Clinical Practice ISBN: 9783642026386
 • [2] https://inmodemd.com/technologies/technologies-bodytite/

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een BodyTite behandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een BodyTite behandeling en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring