Een ergernis van menig mens: hoe veel je ook sport en op je voeding let, vet op de 'probleemzones' zoals de buik en love-handles blijft maar zitten. Voor de mensen die het vet op deze plekken willen aanpakken, maar liever niet onder het mes willen, is een cryolipolyse- ofwel CoolSculpting-behandeling een oplossing.

Bij de relatief nieuwe cryolipolyse-behandeling wordt het lichaamsvet afgebroken door het weefsel sterk te verkoelen. Hierdoor breken de vetcellen af en worden deze op een natuurlijke wijze door het lichaam afgevoerd.

Cryolipolyse is een geschikte ingreep om kleinere hoeveelheden vet te verwijderen door middel van kou, bijvoorbeeld bij de heupen, de buik en de rug.

Cryolipolyse, het alternatief voor liposuctie?

Cryolipolyse is een alternatief voor liposuctie en lipolyse. Maar let op, cryolipolyse is vooral geschikt voor mensen die van een kleine hoeveelheid vet (buikje, love handles) af willen. Het is nadrukkelijk geen oplossing voor mensen met een body mass index boven de 30.

Voor wie is cryolipolyse een geschikte behandeling?

Of cryolipolyse de meest geschikte behandeling is voor jou, hangt erg af van je persoonlijke situatie. Cryolipolyse is vaak een zeer geschikte ingreep wanneer er kleinere hoeveelheden vet dienen te worden verwijderd. Met cryolipolyse worden goede resultaten behaald bij de heupen, de buik en de rug.

Wanneer het je wens is om grotere hoeveelheden vet te verwijderen, dan is liposuctie vrijwel altijd een meer geschikte behandeling dan cryolipolyse.

Liposuctie Cryolipolyse (CoolSculpting) Lipolyse
Werkwijze Wegzuigen van vet 'Bevriezen' van vet 'Oplossen' van vet d.m.v. injecties
Geschikt voor vet op de:
 • Buik
 • Benen
 • Rug
 • Armen
 • Billen
 • Heupen
 • En andere grote 'vetpockets'
 • Heupen (kleine hoeveelheid vet)
 • Buik (kleine hoeveelheid vet)
 • Rug (kleine hoeveelheid vet)
 • (Onder)kin
 • Nek
 • Armen
 • Wangen
 • Enkels
 • Love handles
 • Knieën
Aantal behandelingen 1 behandeling Vaak tenminste 2 tot 3 behandelingen met tussenpozen van 4- 5 weken 1 tot 4 behandelingen met tussenpozen van 6-8 weken
Resultaat Vaak goede resultaten.
Direct resultaat. Eindresultaat zichtbaar na 3-6 maanden.
Resultaat minder zeker dan bij liposuctie. Geen direct resultaat. Eindresultaat zichtbaar na 3 weken tot enkele maanden. Meest onzekere resultaat.
Vaak pas zichtbaar resultaat na enkele maanden.

Het consult

Cryolipolyse-behandelingen worden voornamelijk uitgevoerd in privéklinieken. Voorafgaand aan de behandeling heb je een gesprek met de arts. Deze zal vragen naar medicijngebruik, je medische geschiedenis en eerdere behandelingen.

Aan de hand van dit eerste gesprek bepaalt de arts of je in aanmerking komt voor een coolsculpting-behandeling. Wanneer je in aanmerking komt, stelt de arts samen met jou een individueel behandelplan op, waarin jullie samen bepalen welke gebieden behandeld zullen worden.

Cryolipolyse - de ingreep

plaatje Cryolipolyse
Een CoolSculpting behandeling van de heupen. (Foto © Zeltiq)

De behandeling wordt uitgevoerd met een speciaal CoolSculpting-apparaat.

De arts zal ter bescherming van de huid een folie over het behandelgebied leggen. Vervolgens wordt het apparaat op de huid met folie bevestigd. Hierna zal het apparaat een deel van de huid “opzuigen” tussen twee verkoelende panelen. Wanneer dit stuk van je huid vacuüm is gezogen in het apparaat, zal het apparaat aangezet worden. De verkoelende panelen worden dan geactiveerd.

De temperatuur van de huid zal verlaagd worden tot 4 graden Celsius. Vetcellen zullen afbreken bij temperaturen lager dan 9 graden Celsius, wat de behandeling een goede effectiviteit geeft.

De duur van de behandeling is afhankelijk van de gebieden die behandeld moeten worden. De behandelduur kan hierdoor nogal uiteenlopen, van zo'n 3 kwartier tot wel 3 uur.

De CoolSculpting apparatuur is zo uitgedacht dat het omliggende huidweefsel niet wordt beïnvloed door de koude. Bovendien wordt er bij deze behandeling geen gebruik gemaakt van schadelijke chemicaliën die het weefsel beschadigen. Alleen het vet wordt aangepakt.

De CoolSculpting-behandeling zelf wordt meestal als volledig pijnloos ervaren. Wel kan er een gevoel van druk en koude waar te nemen zijn, maar dit wordt over het algemeen niet als vervelend ondervonden. Tijdens de behandeling kun je lezen, muziek luisteren of zelfs een dutje doen.

Belangrijk is dat je op de dag van de behandeling fijne, loszittende kleding draagt. Afhankelijk van de gebieden die behandeld worden, kunnen deze kleren aangehouden worden (buik) of moeten deze alsnog uitgetrokken worden (benen, billen).

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na een CoolSculpting-behandeling

Eén van de voordelen van de CoolSculpting-behandeling is dat er niet gesneden hoeft te worden. Hierdoor kun je direct na de behandeling weer door met je dagelijkse bezigheden, zoals je werk.

Sommige patiënten ervaren roodheid, blauwe plekken, een tintelend gevoel of gevoelloosheid na de behandeling, maar dit is tijdelijk en zal na een aantal dagen of uiterlijk enkele weken overgaan.

Risico’s en complicaties

De CoolSculpting-behandeling heeft de goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA, de Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit). De FDA is een zeer streng keuringsinstituut en een goedkeuring van dit instituut betekent dat de werkzaamheid bewezen is en de behandeling veilig is.

Er zijn, naast wat tijdelijke verschijnselen (roodheid, tintelingen en blauwe plekken), geen bijwerkingen of complicaties bekend. Gezien de beperkte ervaring met deze nieuwe methode zijn er echter nog geen gegevens over de bijwerkingen op lange termijn.

Resultaat

De Consumentenbond onderzocht de werking en het resultaat van een Cryolipolyse (CoolSculpting) behandeling.

Het eerste resultaat van een behandeling met de CoolSculpting-methode is na 3 à 4 weken zichtbaar. De meest dramatische resultaten zijn zichtbaar na ongeveer 2 maanden. Door het zuiveringssysteem van het lichaam kunnen de resultaten tot 6 maanden na de behandeling nog verbeteren.

Omdat de vetcellen vernietigd worden zal het resultaat, mits je een gezonde levenswijze onderhoudt, permanent zijn. Het resultaat is daarmee vergelijkbaar met een liposuctie-behandeling. Al kunnen met een liposuctie-behandeling wel meer vetcellen worden weggehaald.

Wanneer je nog niet tevreden bent met de resultaten, dan kun je met de arts de mogelijkheden voor vervolgbehandelingen bespreken.

Zowel artsen als patiënten waarderen de resultaten die met Cryolipolyse worden behaald iets lager dan de resultaten van een vergelijkbare liposuctie-behandeling. Daar staat tegenover dat een cryolipolyse-behandeling goedkoper is, en je van een cryolipolyse-behandeling niet hoeft te herstellen.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 2 ZKN-gecertificeerde klinieken die een cryolipolyse-behandeling aanbieden. De kosten van een cryolipolyse-behandeling bedragen gemiddeld € 795,00.