Lipofilling, voor meer volume in het gezicht, de borsten of billen

Lipofilling betekent letterlijk 'opvullen met vet'. Bij deze behandeling wordt vet weggehaald van een deel van het lichaam waar het ongewenst is, en verplaatst naar een ander deel van het lichaam. De behandeling wordt daarom ook wel 'vet-transfer' genoemd. Lipofilling is een veilige behandeling voor het opvullen van plooien en rimpels. Ook kan lipofilling gebruikt worden voor een borstvergroting of bilvergroting en voor het vervagen van littekens.

Het vet dat gebruikt wordt voor de lipofilling wordt weggehaald op plekken waar veel vet zit, zoals de heupen, buik of dijen. Bij het weghalen van het vet komen ook stamcellen mee. Doordat deze stamcellen ook worden ingespoten bij de lipofilling, geeft lipofilling een versoepeling van het weefsel. Hierdoor kan lipofilling ook goed toegepast worden bij bijvoorbeeld brandwonden of littekens.

Een voordeel van lipofilling is dat er gebruik wordt gemaakt van vet dat van het eigen lichaam afkomstig is. Er wordt dus geen lichaamsvreemd materiaal ingespoten. Dit maakt het een veilige behandeling met een kleinere kans op complicaties.

Een nadeel van de lipofilling behandeling is dat het resultaat niet te garanderen is. Het lichaam breekt een deel van het ingespoten vet na de behandeling af. Van tevoren is niet te zeggen hoeveel van het ingespoten vet weer zal verdwijnen. Als het lichaam onverwacht veel vet afbreekt, dan kan een tweede behandeling soms nodig zijn om het afgebroken vet weer aan te vullen.

De gebieden die behandeld kunnen worden met lipofilling

Met een lipofilling behandeling kunnen vrijwel alle lichaamsdelen behandeld worden. Het meest behandeld worden het gezicht, de billen en de borsten.

Lipofiling van het gezicht

In het gezicht kan lipofilling worden gebruikt om volume terug te brengen. Rimpels en diepe groeven in de huid kunnen opgevuld worden, littekens en oneffenheden kunnen verzacht en minder zichtbaar worden en met lipofilling kunnen ook ingevallen wangen of wallen gecorrigeerd worden. Als alternatief voor lipofilling van het gezicht zijn er andere mogelijkheden zoals botox, waarbij spieren verslapt worden, of het opvullen met synthetische fillers.

Lipofilling van de billen

Lipofilling van de billen kan gewenst zijn bij platte of slappe billen. Met lipofilling kunnen de billen vergroot en verstevigd worden. Om deze behandeling uit te kunnen laten voeren, is het wel belangrijk dat je over voldoende lichaamsvet beschikt. Als alternatief voor een bilvergroting met lipofilling, zou je kunnen kiezen voor een bilvergroting met implantaten of met een filler (macrolane).

Lipofilling van de borsten

Lipofilling kan de borsten op een subtiele manier vergroten. Het voordeel van de behandeling is dat er geen grote littekens achterblijven, omdat het vet in de borst wordt gespoten met behulp van een naald en er dus geen grote snedes gemaakt hoeven te worden.

Een nadeel is wel dat de borsten slechts beperkt vergroot kunnen worden en dat een deel van het in de borsten ingespoten vet nog afgebroken wordt door het lichaam na de behandeling. Als je zichtbaar grotere borsten wilt, zou je als alternatief voor een borstvergroting met implantaten kunnen kiezen.

Het consult

Tijdens het eerste consult worden de verwachtingen en wensen die je hebt besproken met de plastisch chirurg. De chirurg zal kijken of je wensen kunnen worden bereikt met een lipofilling behandeling, of dat beter een andere methode gebruikt kan worden om het gewenste resultaat te bereiken.

Mocht lipofilling een geschikte behandeling blijken, dan zal de chirurg kijken van welk lichaamsdeel het beste vet kan worden weggenomen. Daarbij zal rekening worden gehouden met de kwaliteit van je huid.

Daarnaast zal de arts vrijwel altijd de volgende informatie met je doornemen:

 • Algemene gezondheid
 • Medische voorgeschiedenis
 • Medicatiegebruik
 • Eventuele allergieën
 • De procedure
 • De resultaten
 • Risico’s en complicaties
 • Voor- en nadelen van lipofilling
Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 2 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een lipofilling-behandeling bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Lipofilling - de ingreep

Lipofilling kan uitgevoerd worden onder algehele narcose of onder plaatselijke verdoving met een ruggenprik.

De duur van de operatie hangt af van de grootte van het te behandelen gebied.

De behandeling bestaat uit drie onderdelen:

 1. Vet verwijderen (liposuctie)
 2. Centrifugeren van de verkregen vetcellen
 3. Inbrengen van de vetcellen (lipofilling)

Stap 1: Liposuctie

Op de afgesproken plek wordt vet weggenomen door middel van liposuctie. Er worden kleine sneetjes gemaakt van een halve centimeter waardoor het vetweefsel weggezogen kan worden. Eerst wordt via de sneetjes een vloeistof ingespoten die de vetcellen losweekt. Als deze vloeistof goed is ingewerkt (na ongeveer twintig minuten), kan met dunne buisjes of zuigcanules het vetweefsel eruit gezogen worden. Vervolgens kunnen de sneetjes eventueel gehecht worden met kleine hechtingen.

Stap 2: Centrifugeren van de vetcellen

Het verkregen vetweefdel wordt gelijk na de liposuctie gecentrifugeerd. Door te centrifugeren kunnen de levende vetcellen gescheiden worden van het vocht en het overige vet. Alleen de levende vetcellen worden gebruikt. Deze levende vetcellen worden direct na de centrifuge in injectiespuiten geplaatst.

Stap 3: Lipofilling

De levende vetcellen worden ingespoten in het te behandelen gebied via zeer dunne canules (naalden). Dit wordt heel voorzichtig gedaan, om zoveel mogelijk vetcellen in leven te houden. Een voorwaarde voor het in leven houden van de vetcellen is ook of er voldoende bloedvoorziening is op de ingespoten plek. Er worden wat meer vetcellen ingebracht dan nodig, omdat een deel nog zal oplossen.

foto transfer
De drie stappen van een lipofilling behandeling: 1. Het afnemen van het vet. 2. Het centrifugeren van het vet, waarbij de rode bloedcellen en vetweefsel worden afgescheiden van de levende vetcellen. 3. Het inspuiten van de levende vetcellen. (Afbeelding © Jose Ma Serra-Mestre and Francesco D’Andrea (2013) InTech)

Herstel na een lipofilling-behandeling

Een lipofilling behandeling duurt een paar uur en je mag dezelfde dag weer naar huis. De eerste dagen moet je nog wel een beetje rustig aan doen.

Twee dagen na de operatie mag je weer douchen. De eerste paar weken kan het behandelde gebied wat gezwollen en blauw zijn. Dit verdwijnt vanzelf na een paar weken.

Aangeraden wordt om de eerste drie tot zes weken niet te sporten of zwaar werk te doen. Na twee weken heb je een controle afspraak en na drie maanden heb je een afspraak waarbij het eindresultaat wordt beoordeeld.

Een liposuctie- en lipofilling-behandeling is over het algemeen niet erg pijnlijk, maar sommige mensen hebben wel pijn op de plekken waar het vet is afgenomen en is ingebracht. Tegen deze pijnklachten kun je paracetamol of de meegekregen pijnstillers slikken.

Vaak wordt na de behandeling een drukverband aangelegd of wordt aangeraden om ongeveer drie weken ondersteunende drukkleding te dragen. Hierdoor kan het onderhuids weefsel beter genezen en kunnen zwellingen voorkomen worden.

Risico’s en complicaties

De risico’s van lipofilling zijn klein. Het is een veilige ingreep en complicaties komen weinig voor. Toch kan er altijd iets fout gaan bij een medische ingreep.

Complicaties die kunnen voorkomen zijn:

 • Bloeduitstorting
 • Infectie
 • Nabloeding
 • Allergische reactie op de verdoving
 • Het gevoel in het behandelde gebied kan minder of verdwenen zijn
 • Blijvende littekens
 • Restzwellingen of verhardingen die na een lange tijd verdwijnen
 • Het resultaat kan tegenvallen

Roken kan de kans op complicaties groter maken. Dit kan zorgen voor een slechte wondgenezing en het kan een negatief effect hebben op de verdoving. Daarom is het belangrijk twee weken voor de operatie te stoppen met roken en dit tijdens het herstelproces vol te houden.

Resultaat

Direct na de ingreep is er al een resultaat zichtbaar. Dit is echter nog niet het definitieve resultaat. De huid kan nog gezwollen en blauw zijn en het effect neemt in drie tot zes weken altijd nog iets af doordat een deel van de vetcellen niet overleven.

Na drie tot zes maanden is het echte eindresultaat van de lipofilling te zien.

Lipofilling geeft vaak een blijvend effect. Het vetweefsel heeft even de tijd nodig om zijn definitieve vorm aan te nemen, maar zal daarna niet meer verdwijnen. Soms is er een tweede of derde behandeling nodig om het gewenste resultaat te krijgen. Hou er echter wel rekening mee dat het verouderingsproces door blijft gaan na de behandeling. Dat betekent dat de afbraak van vet geleidelijk door blijft gaan.

Na de ingreep blijven er kleine littekens over. Deze zijn gemiddeld een halve centimeter of minder. Vlak na de ingreep kunnen deze littekens rood en gezwollen zijn, maar dit trekt vaak binnen enkele weken weg. Daarnaast kan het gebied waaruit vet is weggehaald, wat kleine onregelmatigheden vertonen.

De meeste cliënten die deze behandeling ondergaan zijn tevreden met de uitkomst.

Prijzen

Behandeling Prijs
Bilvergroting d.m.v. lipofilling (eigen vet) € 3250,00 tot € 6345,00
Borstvergroting d.m.v. lipofilling € 3250,00 tot € 6345,00
Lipofilling gezicht € 1500,00 tot € 3860,00

Totaal 5 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een lipofilling-behandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

Video ervaringen

ervaring video Liposuctie

Tara vond haar billen te klein. Daarom koos ze voor lipofilling, waarbij vet van de buik naar de billen werd verplaatst. In deze video vertelt Tara over de ingreep en het resultaat.

Geschreven ervaringen

 1. Fijne kliniek

  Door Stien op

  Even wennen een privé kliniek. Het werkt toch anders dan in een ziekenhuis. Vriendelijk personeel. Ik werd op moment van opname gerust gesteld, want vond het toch erg spannend. Nu een week post ok. Een operatie verslag kon ik niet lezen in mijn persoonlijke omgeving/patiëntendossier, dat vond ik jammer. Nu nog wel erg veel pijn, maar resultaat mag er zijn:) lipofilling bosten. De prijs viel hoger uit dan verwacht. Dit was omdat er meerdere zones nodig waren om te oogsten(vet).

  Mijn tip: Al je vragen opschrijven

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €5900
 2. Na 48 uur al happy met nieuwe boven lip

  Door Betty op

  Had de mond van een oude vrouw. Optie lipo transfer en liplift.
  Foto's van voor en 48 uur na ingreep.
  Nu al helemaal happy

  Behandeld in Eindhoven | Kosten: €3400

  Fotos

 3. Niet doen!

  Door Anoniem op

  Ik heb 2 jaar geleden een lipofilling van de borsten (en ook 2 kuilen op de bil) laten doen. Er is vrijwel niets van over, behalve afschuwelijk lelijke benen.

  Pas op met de voor en na foto's op websites!
  De "na" foto's zijn van een paar maanden later. Maar de borsten verdwijnen gewoon weer! Na 2 jaar is er vrijwel niets van over, behalve de meest afschuwelijke kuilen op mijn benen en op mijn buik en heupen. Je ziet zo waar de "stofzuiger" mijn lichaamsvet weggehaald heeft.
  Op de website had men het over liposculptuur. Alsof je het lichaam kon sculpturen. Van te voren gevraagd of er littekens of kuilen te zien zouden zijn. Er werd mij VERZEKERD dat dit niet het geval was. Dit heb ik op schrift.
  Het ergste vind ik nog dat ik bij het eerste consult aangegeven had, dat ik niets bij mijn heupen en buik weggehaald wilde hebben, maar meer bij de knie. Maar waar is het weggehaald? Juist, bij mijn buik en heupen en waar is het blijven zitten? Juist ja, boven mijn knieën. Dus ik heb hele rare rechte benen gekregen (de ronding van heupen is weg, mijn bovenbenen aan de bovenkant smal en boven de knie dikker). En ook nog heel ongelijkmatig. Heuvels en dalen. Werkelijk erg.
  Ik heb een klacht geschreven. Er zijn wat gaten gevuld, maar het blijft daar natuurlijk net zo min zitten als op de borsten of de billen. Dus de kuilen zijn weer terug. En mijn geld is natuurlijk weg.

  Behandeld in Den Haag | Kosten: €6200
 4. Ik ga voor een tweede keer!

  Door mevr. cynthia op

  Ik heb een paar weken geleden lipofilling van de borsten laten doen door dr. Frank Niessen en ben zeer tevreden met het resultaat. Ik heb itt die andere dame die naar dr. Stevens ging, bijna geen littekens. Maar 3 aan iedere been! Ik ga over een paar maanden terug voor een tweede keer. Kan haast niet wachten!!!

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €3650
 5. Mixed feelings na lipofilling borsten

  Door Isa op

  Ik heb in juli 2013 een lipofilling borsten laten uitvoeren in Den Haag.

  Ik ben helaas nog steeds erg teleurgesteld door de slechte voorlichting over deze toch ingrijpende behandeling.

  Er was mij voor de operatie beloofd/gezegd dat het minuscuul kleine littekens zouden worden op de plaatsen waar het vet zou worden weggenomen. Echter niets is minder waar. Ik heb maar liefst 15 'gaten' in mijn benen, buik en heupen waar vet is weggehaald. Na de operatie schrok ik ontzettend want toen ik uit bed stapte stroomde het bloed/vocht langs mijn benen. Ik stond daadwerkelijk in een plasje! Dit hadden zij echt moeten aangeven van te voren want ik viel door de schrik flauw. De verpleegkundige liep toen gewoon weg omdat ze iemand anders moest helpen. Of mijn vriend mij maar even wilde helpen. Ik vond dit echt niet kunnen!

  De 'gaatjes' bleven lang open. Daarnaast heb ik tot een halfjaar erna zo'n last van mijn benen gehad dat mijn vriend niet eens zijn hand erop kon leggen. Dit was ook niet aangegeven en heb ik als zeer naar ervaren. We zijn inmiddels 7 maanden verder en de gaatjes zijn nog steeds zeer goed zichtbaar. Zelfs door panty's heen (die ik dus ook niet meer gedragen heb na de operatie). Laat je dus niet wijs maken dat een lipofilling aanzienlijk minder litteken oplevert als het inbrengen van een prothese. Je hele lijf zit onder met een lipofilling en zoals het ernaar uitziet gaat dat voorlopig nog niet weg. Toen ik dit tijdens een controle consult aangaf kreeg ik een recept mee van een zalfje. Bij de apotheek aangekomen bleek dat ik dit nog zelf moest betalen ook! Belachelijk. Een BH kreeg ik trouwens ook niet aangemeten na de operatie terwijl mij dit van te voren wel was beloofd. Hier ontstond na de operatie een hele discussie over terwijl ik dacht? Dokter Stevens, wil je nu tevreden patiënten of gaat het je daadwerkelijk puur om het geld? Het antwoordt lijkt mij meer dan duidelijk.

  Als ik nu terugkijk vind ik het het geld niet waard. Ik heb 6500 euro moeten betalen wat ik gezien de andere bedragen op websites belachelijk hoog vind. Voor de 6500 krijg je geen 'goede' litteken crème en geen sport BH zoals beloofd. Je krijgt hier wel een stuk of 15 littekens voor :).

  Dus dames, denk aub goed na voordat je aan je lijf laat sleutelen!

  Behandeld in Den Haag | Kosten: €6500

Totaal: 5 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een lipofilling-behandeling. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen liposuctie? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Video's

Hieronder vind je video's over een lipofilling-behandeling. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Lipofilling thumbnail

In deze video bespreekt Drs. M.C. Schuringa van Boerhaave Medisch Centrum de toepassingen van lipofilling. Ook komen andere onderwerpen omtrent lipofilling aan bod, zoals de risico's, alternatieven en alle andere zaken die tijdens het consult besproken zullen worden.

video Lipofilling thumbnail

Frits laat een lipofilling uitvoeren om het volume in zijn gezicht te herstellen. In deze video zie je de besprekingen voorafgaand aan de ingreep en de ingreep zelf.

video Lipofilling thumbnail

In deze video volgen we plastisch chirurg Frank Niessen terwijl hij een lipoflling van de borsten uitvoert.

Vind een kliniek

Meer dan 19 locaties die deze behandeling aanbieden