Lipofilling betekent letterlijk 'opvullen met vet'. Bij deze behandeling wordt vet weggehaald van een deel van het lichaam waar het ongewenst is, en verplaatst naar een ander deel van het lichaam. De behandeling wordt daarom ook wel 'vet-transfer' genoemd. Lipofilling is een veilige behandeling voor het opvullen van plooien en rimpels. Ook kan lipofilling gebruikt worden voor een borstvergroting of bilvergroting en voor het vervagen van littekens.

Het vet dat gebruikt wordt voor de lipofilling wordt weggehaald op plekken waar veel vet zit, zoals de heupen, buik of dijen. Bij het weghalen van het vet komen ook stamcellen mee. Doordat deze stamcellen ook worden ingespoten bij de lipofilling, geeft lipofilling een versoepeling van het weefsel. Hierdoor kan lipofilling ook goed toegepast worden bij bijvoorbeeld brandwonden of littekens.

Een voordeel van lipofilling is dat er gebruik wordt gemaakt van vet dat van het eigen lichaam afkomstig is. Er wordt dus geen lichaamsvreemd materiaal ingespoten. Dit maakt het een veilige behandeling met een kleinere kans op complicaties.

Een nadeel van de lipofilling behandeling is dat het resultaat niet te garanderen is. Het lichaam breekt een deel van het ingespoten vet na de behandeling af. Van tevoren is niet te zeggen hoeveel van het ingespoten vet weer zal verdwijnen. Als het lichaam onverwacht veel vet afbreekt, dan kan een tweede behandeling soms nodig zijn om het afgebroken vet weer aan te vullen.

De gebieden die behandeld kunnen worden met lipofilling

Met een lipofilling behandeling kunnen vrijwel alle lichaamsdelen behandeld worden. Het meest behandeld worden het gezicht, de billen en de borsten.

Lipofiling van het gezicht

In het gezicht kan lipofilling worden gebruikt om volume terug te brengen. Rimpels en diepe groeven in de huid kunnen opgevuld worden, littekens en oneffenheden kunnen verzacht en minder zichtbaar worden en met lipofilling kunnen ook ingevallen wangen of wallen gecorrigeerd worden. Als alternatief voor lipofilling van het gezicht zijn er andere mogelijkheden zoals botox, waarbij spieren verslapt worden, of het opvullen met synthetische fillers.

Lipofilling van de billen

Lipofilling van de billen kan gewenst zijn bij platte of slappe billen. Met lipofilling kunnen de billen vergroot en verstevigd worden. Om deze behandeling uit te kunnen laten voeren, is het wel belangrijk dat je over voldoende lichaamsvet beschikt. Als alternatief voor een bilvergroting met lipofilling, zou je kunnen kiezen voor een bilvergroting met implantaten of met een filler (macrolane).

Lipofilling van de borsten

Lipofilling kan de borsten op een subtiele manier vergroten. Het voordeel van de behandeling is dat er geen grote littekens achterblijven, omdat het vet in de borst wordt gespoten met behulp van een naald en er dus geen grote snedes gemaakt hoeven te worden.

Een nadeel is wel dat de borsten slechts beperkt vergroot kunnen worden en dat een deel van het in de borsten ingespoten vet nog afgebroken wordt door het lichaam na de behandeling. Als je zichtbaar grotere borsten wilt, zou je als alternatief voor een borstvergroting met implantaten kunnen kiezen.

Het consult

Tijdens het eerste consult worden de verwachtingen en wensen die je hebt besproken met de plastisch chirurg. De chirurg zal kijken of je wensen kunnen worden bereikt met een lipofilling behandeling, of dat beter een andere methode gebruikt kan worden om het gewenste resultaat te bereiken.

Mocht lipofilling een geschikte behandeling blijken, dan zal de chirurg kijken van welk lichaamsdeel het beste vet kan worden weggenomen. Daarbij zal rekening worden gehouden met de kwaliteit van je huid.

Daarnaast zal de arts vrijwel altijd de volgende informatie met je doornemen:

 • Algemene gezondheid
 • Medische voorgeschiedenis
 • Medicatiegebruik
 • Eventuele allergieën
 • De procedure
 • De resultaten
 • Risico’s en complicaties
 • Voor- en nadelen van lipofilling

Lipofilling - de ingreep

Lipofilling kan uitgevoerd worden onder algehele narcose of onder plaatselijke verdoving met een ruggenprik.

De duur van de operatie hangt af van de grootte van het te behandelen gebied.

De behandeling bestaat uit drie onderdelen:

 1. Vet verwijderen (liposuctie)
 2. Centrifugeren van de verkregen vetcellen
 3. Inbrengen van de vetcellen (lipofilling)

Stap 1: Liposuctie

Op de afgesproken plek wordt vet weggenomen door middel van liposuctie. Er worden kleine sneetjes gemaakt van een halve centimeter waardoor het vetweefsel weggezogen kan worden. Eerst wordt via de sneetjes een vloeistof ingespoten die de vetcellen losweekt. Als deze vloeistof goed is ingewerkt (na ongeveer twintig minuten), kan met dunne buisjes of zuigcanules het vetweefsel eruit gezogen worden. Vervolgens kunnen de sneetjes eventueel gehecht worden met kleine hechtingen.

Stap 2: Centrifugeren van de vetcellen

Het verkregen vetweefdel wordt gelijk na de liposuctie gecentrifugeerd. Door te centrifugeren kunnen de levende vetcellen gescheiden worden van het vocht en het overige vet. Alleen de levende vetcellen worden gebruikt. Deze levende vetcellen worden direct na de centrifuge in injectiespuiten geplaatst.

Stap 3: Lipofilling

De levende vetcellen worden ingespoten in het te behandelen gebied via zeer dunne canules (naalden). Dit wordt heel voorzichtig gedaan, om zoveel mogelijk vetcellen in leven te houden. Een voorwaarde voor het in leven houden van de vetcellen is ook of er voldoende bloedvoorziening is op de ingespoten plek. Er worden wat meer vetcellen ingebracht dan nodig, omdat een deel nog zal oplossen.

Foto Lipofilling
De drie stappen van een lipofilling behandeling: 1. Het afnemen van het vet. 2. Het centrifugeren van het vet, waarbij de rode bloedcellen en vetweefsel worden afgescheiden van de levende vetcellen. 3. Het inspuiten van de levende vetcellen. (Afbeelding © Jose Ma Serra-Mestre and Francesco D’Andrea (2013) InTech)

Herstel na een lipofilling-behandeling

Een lipofilling behandeling duurt een paar uur en je mag dezelfde dag weer naar huis. De eerste dagen moet je nog wel een beetje rustig aan doen.

Twee dagen na de operatie mag je weer douchen. De eerste paar weken kan het behandelde gebied wat gezwollen en blauw zijn. Dit verdwijnt vanzelf na een paar weken.

Aangeraden wordt om de eerste drie tot zes weken niet te sporten of zwaar werk te doen. Na twee weken heb je een controle afspraak en na drie maanden heb je een afspraak waarbij het eindresultaat wordt beoordeeld.

Een liposuctie- en lipofilling-behandeling is over het algemeen niet erg pijnlijk, maar sommige mensen hebben wel pijn op de plekken waar het vet is afgenomen en is ingebracht. Tegen deze pijnklachten kun je paracetamol of de meegekregen pijnstillers slikken.

Vaak wordt na de behandeling een drukverband aangelegd of wordt aangeraden om ongeveer drie weken ondersteunende drukkleding te dragen. Hierdoor kan het onderhuids weefsel beter genezen en kunnen zwellingen voorkomen worden.

Risico’s en complicaties

De risico’s van lipofilling zijn klein. Het is een veilige ingreep en complicaties komen weinig voor. Toch kan er altijd iets fout gaan bij een medische ingreep.

Complicaties die kunnen voorkomen zijn:

 • Bloeduitstorting
 • Infectie
 • Nabloeding
 • Allergische reactie op de verdoving
 • Het gevoel in het behandelde gebied kan minder of verdwenen zijn
 • Blijvende littekens
 • Restzwellingen of verhardingen die na een lange tijd verdwijnen
 • Het resultaat kan tegenvallen

Roken kan de kans op complicaties groter maken. Dit kan zorgen voor een slechte wondgenezing en het kan een negatief effect hebben op de verdoving. Daarom is het belangrijk twee weken voor de operatie te stoppen met roken en dit tijdens het herstelproces vol te houden.

Resultaat

Direct na de ingreep is er al een resultaat zichtbaar. Dit is echter nog niet het definitieve resultaat. De huid kan nog gezwollen en blauw zijn en het effect neemt in drie tot zes weken altijd nog iets af doordat een deel van de vetcellen niet overleven.

Na drie tot zes maanden is het echte eindresultaat van de lipofilling te zien.

Lipofilling geeft vaak een blijvend effect. Het vetweefsel heeft even de tijd nodig om zijn definitieve vorm aan te nemen, maar zal daarna niet meer verdwijnen. Soms is er een tweede of derde behandeling nodig om het gewenste resultaat te krijgen. Hou er echter wel rekening mee dat het verouderingsproces door blijft gaan na de behandeling. Dat betekent dat de afbraak van vet geleidelijk door blijft gaan.

Na de ingreep blijven er kleine littekens over. Deze zijn gemiddeld een halve centimeter of minder. Vlak na de ingreep kunnen deze littekens rood en gezwollen zijn, maar dit trekt vaak binnen enkele weken weg. Daarnaast kan het gebied waaruit vet is weggehaald, wat kleine onregelmatigheden vertonen.

De meeste cliënten die deze behandeling ondergaan zijn tevreden met de uitkomst.

Zie ook onze blogpost: Het verschil tussen lipolyse, liposuctie en lipofilling.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 11 ZKN-gecertificeerde klinieken die een lipofilling-behandeling aanbieden. De kosten van een lipofilling-behandeling bedragen gemiddeld € 3162,50.