Lipolyse betekent letterlijk vertaald vetverbranding. Het is een natuurlijk proces, dat bij bijna iedereen constant plaatsvindt in het lichaam. Lipolyse is echter ook de naam van een groep cosmetische behandelingen waarmee plaatselijk vet kan worden verwijderd. Er zijn verschillende vormen van lipolyse: injectie-lipolyse (inmiddels verboden), laser-lipolyse en cryolipolyse.

In Nederland is injectie-lipolyse verboden. De inspectie zal optreden tegen voorschrijvers, behandelaren en apothekers die nog gebruik maken van injectie-lipolyse. Wel worden andere varianten van lipolyse, zoals laser-lipolyse en cryolipolyse (vet bevriezen) nog uitgevoerd in Nederland.

Wat is lipolyse?

Lipolyse is een geschikte ingreep om kleine lokale vetophopingen bij de onderkin, de buik, de dijen of billen te verwijderen.

'Klassieke' lipolyse bestaat uit het toedienen van een injectie van twee stofjes: phosphatidylcholine (PPT) en deoxycholaat. Deoxycholaat is een hulpstof, die ervoor zorgt dat het PPT de vetcellen op de plek van de injectie beter kan oplossen. Als de vetcellen eenmaal opgelost zijn, worden ze via het bloed naar de lever vervoerd en zo uit het lichaam verwijderd. Deze vorm van lipolyse is in Nederland inmiddels verboden wegens ernstige complicaties. Op sommige plekken kan de behandeling nog wel in het buitenland worden ondergaan.

Naast injectie-lipolyse kan er ook gebruik worden gemaakt van laser-lipolyse en cryolipolyse (vet bevriezen).

Lipolyse is, in welke vorm dan ook, geen oplossing om flink gewicht te verliezen. Het is enkel een goede manier om lokale vetophopingen te verwijderen. Bijvoorbeeld de vetophopingen die na afvallen maar niet verdwijnen. De meest voorkomende plekken waar lipolyse wordt toegepast zijn:

  • De billen.
  • De onderkin.
  • De oksels.
  • De binnenkant van de dijen.
  • De buik.

Lipolyse is niet altijd de meest geschikte behandeling. Wanneer relatief veel vet verwijderd moet worden dan is liposuctie vaak een beter alternatief.

Het consult

Voordat je besluit een lipolysebehandeling te ondergaan, is het goed om bij jezelf na te gaan wat je doelen en verwachtingen zijn. Zoals al eerder aangegeven, is lipolyse niet de oplossing om gewicht te verliezen. Een ander belangrijk aspect van lipolyse is dat de behandeling tijd kost, er zitten vaak weken tussen de verschillende behandelingen. Je moet er dus rekening mee houden dat je niet binnen een maand van je overtollige vet af bent!

Indien je besluit om een lipolysebehandeling te ondergaan, kan je een afspraak maken met een (cosmetisch) arts. Tijdens het consult zal de arts bovenstaande zaken bespreken en zal hij verder onder andere vragen naar allergieën en je ziektegeschiedenis. Lipolyse is niet geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Tijdens het consult zal de arts de risico’s van de behandeling met je bespreken. Daarnaast komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Welke medicijnen je gebruikt.
  • Eventuele eerdere operaties.
  • Het bepalen van de BMI (Body Mass Index)

Lipolyse - de ingreep

Lipolyse kan op verschillende manieren worden uitgevoerd.

Injectie Lipolyse (in Nederland verboden)

Illustratie Lipolyse
Lipolyse wordt vooral vaak toegepast om een onderkin te verwijderen.

Bij 'klassieke' lipolyse wordt een injectie gegeven in het te behandelen gebied. De injectie bestaat uit phosphatidylcholine (PPT) en deoxycholaat. Deze stoffen zijn natuurlijke ‘ingrediënten’ en maakt ons lichaam zelf ook aan, om onze lever te beschermen. De injectie wordt gedaan met een relatief kleine naald en de behandeling duurt ongeveer 20-30 minuten.

Er moet ongeveer 6-8 weken tussen de verschillende injecties zitten. Eén van de grootste verschillen met bijvoorbeeld liposuctie is dat er bij injectie lipolyse geen operatie aan te pas komt: er wordt niet in je gesneden en er is geen narcose nodig.

Laser Lipolyse

Bij laser lipolyse worden vetcellen opgelost met behulp van een laserstraal. Voor de ingreep wordt het te behandelen gebied lokaal verdoofd. Vervolgens wordt een prikgaatje in de huid gemaakt. Hierdoor wordt een glasvezeldraadje in het te behandelen gebied ingebracht. Dit glasvezeldraadje is zo dun als een nylondraad. Via de glasvezeldraad wordt de laserstraal zeer precies geleid naar de vetcellen die opgelost dienen te worden. De laser verhit de vetcellen, waardoor deze oplossen.

Een extra voordeel van de hitte die de laser afgeeft, is dat het lichaam hierdoor gestimuleerd wordt collageen aan te maken. Het collageen versterkt en verstrakt de huid. Dit betekent dat laser lipolyse ook een huidverbeterende ingreep is. Het is daarmee bij uitstek een goede behandeling om de kin en kaaklijn te verjongen.

Cryolipolyse

Bij cryolipolyse wordt het vet met een speciaal apparaat bevroren. De vetcellen worden zo koud dat ze oplossen. Wil je meer weten over cryolipolyse? Lees dan onze pagina over deze behandeling.

Herstel na een Lipolyse-behandeling

Het herstel is afhankelijk van de gekozen methode.

Herstel na injectie-lipolyse

Aangezien de behandeling niet uit chirurgie bestaat, hoef je na de behandeling niet in het ziekenhuis of de kliniek te blijven: je mag gelijk naar huis. In principe kan je vrij snel weer alles doen, enkel is het niet verstandig om binnen 48 uur na de behandeling een massage te krijgen, naar de sauna te gaan of te sporten. Wel kan de behandelde plek tot enkele dagen na de behandeling nog pijnlijk aanvoelen en flink rood en opgezwollen zijn.

Herstel na laser-lipolyse

Na de ingreep zal het behandelde gebied gezwollen zijn. Ook kunnen er soms blauwe plekken ontstaan. Het behandelde gebied wordt soms verbonden met een drukverband of een elastisch compressieverband. Dit verband kan na een paar dagen verwijderd worden. De ergste zwelling is dan ook voorbij. Bovendien begint het resultaat al zichtbaar te worden. Elke week verdwijnt er meer vet, en na 6 maanden is het definitieve resultaat goed zichtbaar.

Na de ingreep kun je direct naar huis. Wel zul je de eerste dagen rustig aan moeten doen, met name om het behandelde gebied te ontlasten.

Risico’s en complicaties

Eventuele complicaties kunnen bestaan uit blauwe plekken. Complicaties kunnen ook ontstaan door een gebrek aan hygiëne in ziekenhuizen en/of (privé)klinieken, wat kan resulteren in infecties en ontstekingen. Bij laser lipolyse is er tevens een klein risico op brandwondjes.

Bij injectie-lipolyse kunnen serieuze bijwerkingen optreden. De Inspectie heeft deze behandelvorm daarom in Nederland verboden.

Het is belangrijk om de behandeling alleen te doen bij geregistreerde artsen, om complicaties te voorkomen.

Resultaat

Bij laser-lipolyse is het definitieve resultaat na 6 maanden zichtbaar. Bij injectie-lipolyse zijn voor sommige plekken 3-4 injecties nodig. Aangezien er 6-8 weken tussen de verschillende injecties moet zitten, kan het bijna een half jaar duren voordat je resultaat ziet.

Een lipolyse-behandeling is in principe blijvend. Wel kan er bij gewichtstoename opnieuw een ongewenste vetophoping ontstaan.

Zie ook onze blogpost: Het verschil tussen lipolyse, liposuctie en lipofilling.

Klinieken en kosten

Op dit moment hebben wij geen klinieken geïndexeerd die een lipolyse-behandeling aanbieden.