Lokaal vet verwijderen met laser (SculpSure) of injectie-lipolyse

Lipolyse betekent letterlijk vertaald vetverbranding. Het is een natuurlijk proces, dat bij bijna iedereen constant plaatsvindt in het lichaam.

Lipolyse is echter ook de naam van een groep cosmetische behandelingen waarmee plaatselijk vet kan worden verwijderd.

Er zijn verschillende vormen van lipolyse:

In Nederland is injectie-lipolyse verboden. De inspectie zal optreden tegen voorschrijvers, behandelaren en apothekers die nog gebruik maken van injectie-lipolyse. Wel worden andere varianten van lipolyse, zoals laser-lipolyse en cryolipolyse (vet bevriezen) nog uitgevoerd in Nederland.

Wat is lipolyse?

Lipolyse is een geschikte ingreep om kleine lokale vetophopingen bij bijvoorbeeld de buik, de dijen of billen te verwijderen.

'Klassieke' lipolyse bestaat uit het toedienen van een injectie van twee stofjes: phosphatidylcholine (PPT) en deoxycholaat. Deoxycholaat is een hulpstof, die ervoor zorgt dat het PPT de vetcellen op de plek van de injectie beter kan oplossen. Als de vetcellen eenmaal opgelost zijn, worden ze via het bloed naar de lever vervoerd en zo uit het lichaam verwijderd. Deze vorm van lipolyse is in Nederland inmiddels verboden wegens ernstige complicaties. Op sommige plekken kan de behandeling nog wel in het buitenland worden ondergaan.

Naast injectie-lipolyse kan er ook gebruik worden gemaakt van laser-lipolyse (bijvoorbeeld SculpSure) en cryolipolyse (vet bevriezen).

Lipolyse is, in welke vorm dan ook, geen oplossing om flink gewicht te verliezen. Het is enkel een goede manier om lokale vetophopingen te verwijderen. Bijvoorbeeld de vetophopingen die na afvallen maar niet verdwijnen. De meest voorkomende plekken waar lipolyse wordt toegepast zijn:

 • De billen.
 • De onderkin.
 • De oksels.
 • De binnenkant van de dijen.
 • De buik.

Lipolyse is niet altijd de meest geschikte behandeling. Wanneer relatief veel vet verwijderd moet worden dan is liposuctie vaak een beter alternatief.

Het consult

Voordat je besluit een lipolysebehandeling te ondergaan, is het goed om bij jezelf na te gaan wat je doelen en verwachtingen zijn. Zoals al eerder aangegeven, is lipolyse niet een methode om gewicht te verliezen. Het is enkel een methode om lokale, hardnekkige vetlaagjes te verwijderen.

Een ander belangrijk aspect van lipolyse is dat de behandeling tijd kost, er zitten vaak weken tussen de verschillende behandelingen. Je moet er dus rekening mee houden dat je niet binnen een maand van je overtollige vet af bent!

Indien je besluit om een lipolysebehandeling te ondergaan, kan je een afspraak maken met een (cosmetisch) arts. Tijdens het consult zal de arts bovenstaande zaken bespreken en zal hij verder onder andere vragen naar allergieën en je ziektegeschiedenis. Lipolyse is niet geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Tijdens het consult zal de arts de risico’s van de behandeling met je bespreken. Daarnaast komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Welke medicijnen je gebruikt.
 • Eventuele eerdere operaties.
 • Het bepalen van de BMI (Body Mass Index).

Lipolyse - de ingreep

Lipolyse kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Bij laser lipolyse, bijvoorbeeld met de SculpSure, worden vetcellen opgelost met behulp van een laserstraal.

SculpSure vorm van laser-lipolyse

Er zijn meerdere apparaten waarmee een laser-lipolyse kan worden uitgevoerd. Voordat een apparaat mag worden gebruikt moet deze eerst goedgekeurd worden. In Europa wordt de goedkeuring gedaan volgens de CE-markering. Alle apparaten met de CE-markering zijn veilig en goedgekeurd voor gebruik in Europa.

In Amerika worden medische apparaten beoordeeld door de FDA, de Amerikaanse Food and Drug Administration. De FDA is een keuringsinstantie die over het algemeen strengere eisen hanteert voor toelating van medische apparaten tot de markt dan de Europese keuringsinstanties.

Voordat de FDA een medisch apparaat toelaat tot de markt moet de werkzaamheid eerst wetenschappelijk worden aangetoond. Een FDA keurmerk zegt daarom veel over de veiligheid en effectiviteit van een behandelmethode.

Er is slechts één apparaat voor laser-lipolyse dat beschikt over het FDA keurmerk, de SculpSure.

Met de SculpSure kunnen vetpockets bij de volgende gebieden verminderd worden:

 • De buik;
 • De dijen;
 • De heupen;
 • De billen;
 • De benen;
 • De onderkin.
plaatje vet
Een SculpSure-behandeling van de buik.

De arts zal voordat hij begint met de behandeling eerst de gebieden waar het vet verwijderd dient te worden markeren.

Hierna wordt het SculpSure-apparaat op maat ingesteld voor jouw lichaam. Voor de behandeling zal de SculpSure als het ware als een riem om het te behandelen lichaamsdeel worden aangebracht. Tijdens de behandeling wordt vervolgens het vetweefsel met behulp van laserstralen verwarmd tot een temperatuur die hoog genoeg is om de vetcellen te vernietigen. Om te voorkomen dat de huid verbrand, zal de SculpSure je huid tijdens de behandeling koelen.

Een behandeling duurt ongeveer 20 tot 40 minuten en wordt niet als pijnlijk ervaren. Je kunt tijdens de behandeling een dutje doen, wat lezen of op een andere manier ontspannen.

In de weken na de behandeling zal je lichaam de afgebroken vetcellen opruimen. Ongeveer 20% tot 25% van het vet zal na de behandeling verdwijnen.

Vaak kiezen mensen er voor om meerdere keren behandeld te worden voor een zo optimaal mogelijk resultaat. Vervolgbehandelingen zullen meestal zo'n 6 tot 12 weken na de eerste behandeling plaatsvinden.

Klassieke laser-lipolyse

Naast de SculpSure zijn er ook klassiekere vormen van laser-lipolyse. Deze zijn meestal ingrijpender.

Voor de ingreep wordt het te behandelen gebied lokaal verdoofd. Vervolgens wordt een prikgaatje in de huid gemaakt. Hierdoor wordt een glasvezeldraadje in het te behandelen gebied ingebracht. Dit glasvezeldraadje is zo dun als een nylondraad. Via de glasvezeldraad wordt de laserstraal zeer precies geleid naar de vetcellen die opgelost dienen te worden. De laser verhit de vetcellen, waardoor deze oplossen.

Een extra voordeel van de hitte die de laser afgeeft, is dat het lichaam hierdoor gestimuleerd wordt collageen aan te maken. Het collageen versterkt en verstrakt de huid. Dit betekent dat laser lipolyse vaak ook een huidverbeterende ingreep is.

Hoe lang deze behandeling duurt is vooral afhankelijk van de omvang van het te behandelen gebied.

Injectie Lipolyse (in Nederland verboden)

Afbeelding laser
Injectie-lipolyse werd vooral vaak toegepast om een onderkin te verwijderen.

Bij 'klassieke' lipolyse wordt een injectie gegeven in het te behandelen gebied. De injectie bestaat uit phosphatidylcholine (PPT) en deoxycholaat. Deze stoffen zijn natuurlijke ‘ingrediënten’ en maakt ons lichaam zelf ook aan, om onze lever te beschermen. De injectie wordt gedaan met een relatief kleine naald en de behandeling duurt ongeveer 20-30 minuten.

Er moet ongeveer 6-8 weken tussen de verschillende injecties zitten. Eén van de grootste verschillen met bijvoorbeeld liposuctie is dat er bij injectie lipolyse geen operatie aan te pas komt: er wordt niet in je gesneden en er is geen narcose nodig. Injectie lipolyse werd vroeger gezien als een goede behandeling om de kin en kaaklijn te verjongen, tegenwoordig zijn er echter betere alternatieven.

Cryolipolyse

Bij cryolipolyse wordt het vet met een speciaal apparaat bevroren. De vetcellen worden zo koud dat ze oplossen. Wil je meer weten over cryolipolyse? Lees dan onze pagina over deze behandeling.

Herstel na een Lipolyse-behandeling

Het herstel is afhankelijk van de gekozen methode.

Herstel na een SculpSure behandeling

De SculpSure is een non-invasieve behandelmethode. Dit betekent dat er niet gesneden hoeft te worden. Je hoeft daarom praktisch niet te herstellen van een SculpSure-behandeling.

Het behandelde gebied voelt vaak wel wat gevoelig aan na de behandeling, maar dit is amper beperkend. Veel patiënten kunnen direct na de behandeling al hun normale werkzaamheden weer oppakken. Je zou dus tijdens je lunchpauze behandeld kunnen worden en daarna je werk weer hervatten.

Herstel na injectie-lipolyse

Aangezien de behandeling niet uit chirurgie bestaat, hoef je na de behandeling niet in het ziekenhuis of de kliniek te blijven: je mag gelijk naar huis. In principe kan je vrij snel weer alles doen, enkel is het niet verstandig om binnen 48 uur na de behandeling een massage te krijgen, naar de sauna te gaan of te sporten. Wel kan de behandelde plek tot enkele dagen na de behandeling nog pijnlijk aanvoelen en flink rood en opgezwollen zijn.

Herstel na klassieke laser-lipolyse

Na de ingreep zal het behandelde gebied gezwollen zijn. Ook kunnen er soms blauwe plekken ontstaan. Het behandelde gebied wordt soms verbonden met een drukverband of een elastisch compressieverband. Dit verband kan na een paar dagen verwijderd worden. De ergste zwelling is dan ook voorbij. Bovendien begint het resultaat al zichtbaar te worden. Elke week verdwijnt er meer vet, en na 6 maanden is het definitieve resultaat goed zichtbaar.

Na de ingreep kun je direct naar huis. Wel zul je de eerste dagen rustig aan moeten doen, met name om het behandelde gebied te ontlasten.

Risico’s en complicaties

Een behandeling met de SculSure heeft geen echte risico's. Wel treedt er soms een lichte zwelling, een tintelend gevoel of wat roodheid op na een behandeling. Dit gaat vanzelf weer over.

Eventuele complicaties bij andere vormen van lipolyse kunnen bestaan uit blauwe plekken. Complicaties kunnen ook ontstaan door een gebrek aan hygiëne in ziekenhuizen en/of (privé)klinieken, wat kan resulteren in infecties en ontstekingen. Bij laser lipolyse is er tevens een klein risico op brandwondjes.

Bij injectie-lipolyse kunnen serieuze bijwerkingen optreden. De Inspectie heeft deze behandelvorm daarom in Nederland verboden.

Het is belangrijk om de behandeling alleen te laten doen bij geregistreerde artsen, om complicaties te voorkomen.

Resultaat

Het resultaat is afhankelijk van de gekozen lipolyse-behandeling:

 • Het resultaat van een SculpSure-behandeling is meestal na ongeveer 6 weken zichtbaar. Onderzoek laat zien dat gemiddeld 24% van de vetcellen verdwijnen.
 • Bij klassieke laser-lipolyse is het definitieve resultaat na 6 maanden zichtbaar. Hoeveel vet er verdwijnt is moeilijk vooraf te zeggen.
 • Bij injectie-lipolyse zijn voor sommige plekken 3-4 injecties nodig. Aangezien er 6-8 weken tussen de verschillende injecties moet zitten, kan het bijna een half jaar duren voordat je resultaat ziet.

Het resultaat van een lipolyse-behandeling is in principe blijvend. Wel kan er bij gewichtstoename opnieuw een ongewenste vetophoping ontstaan.


Bronnen & Literatuur

 • [1] Shifmann M.A. (2010) Body Contouring - Art, Science, and Clinical Practice ISBN: 9783642026386
 • [2] https://www.healthline.com/health/sculpsure
 • [3] https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/nonsurgical-fat-reduction/laser-lipolysis

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een lipolyse-behandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een lipolyse-behandeling en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring