Liposuctie betekent letterlijk het wegzuigen van vet. Het is de bekendste methode om ongewenst vet weg te halen, bijvoorbeeld van de buik, benen, billen of heupen. Liposuctie is vooral een geschikte behandeling voor vrouwen en mannen waarbij sporten en diëten niet helpen om van ongwenste vetophopingen af te komen.

Liposuctie en liposculptuur zijn twee namen voor wat tegenwoordig dezelfde behandeling is. Liposculptuur is als naam ingevoerd om een onderscheid te maken met de oude manier van werken die ten tijde van de eerste liposuctie-behandelingen werd gebruikt. In het begin werd er namelijk gewerkt met dikke zuigbuizen, wat gepaard ging met veel bloedverlies en beschadiging van weefsel. Omdat liposuctie werd geassocieerd met deze grove werkwijze, is in de praktijk de term liposculptuur geïntroduceerd om de subtielere nieuwe werkwijze aan te duiden die voldoet aan de moderne maatstaven.

Wat is tumescente liposuctie?

Vandaag de dag wordt er door de meeste plastisch chirurgen en artsen gebruik gemaakt van zogenaamde tumescente liposuctie. Dit is een vorm van liposuctie waarbij, voordat het vet wordt afgezogen, het vetweefsel eerst geïnjecteerd wordt met een vloeistof, de zogenaamde tumescente vloeistof. Deze waterige vloeistof bevat een oplossing van een verdovingsmiddel (doorgaans lidocaïne) en het hormoon epinephrine (ook bekend als adrenaline).

De tumescente vloeistof zorgt er voor dat de bloedvaten in het vet samentrekken en het vet wat stugger (tumescent betekent letterlijk ‘gezwollen’) wordt, waardoor het makkelijker is weg te zuigen. Hierdoor treedt er bij tumescente liposculptuur minder schade op dan bij 'klassieke' liposuctie.

afbeelding Liposuctie & Liposculptuur
De donkere gebieden zijn de voornaamste plekken waar het lichaam vet opslaat, en die dan ook vaak met liposculptuur behandeld worden.

Tegenwoordig gebruiken vrijwel alle klinieken in Nederland deze zogenaamde tumescente liposuctie of liposculptuur. Het maakt niet uit of de behandeling liposuctie of liposculptuur wordt genoemd: het gaat om dezelfde behandeling.

Voor wie is liposuctie een geschikte ingreep?

Liposuctie is een geschikte cosmetische ingreep voor mannen en vrouwen die ontevreden zijn over hun lichaamscontouren. Plaatselijke vetophopingen op bijvoorbeeld de benen, de billen, de buik, heupen, rug, nek of armen kunnen met liposculptuur goed worden verholpen.

Liposuctie is vaak ook een geschikte behandeling voor vrouwen die lijden aan lipoedeem.

Liposculptuur is niet bedoeld om grote hoeveelheden vet te verwijderen, het is dus geen geschikte behandeling voor overgewicht.

Zijn er alternatieven voor liposuctie?

Er zijn diverse alternatieven voor liposuctie. Zo kan lokaal vet verwijderd worden met behulp van een cryolipolyse-behandeling of laser-lipolyse. Deze behandelingen zijn met name een goed alternatief voor liposuctie als er slechts een klein beetje hardnekkig vet hoeft te worden verwijderd.

Het consult

Liposculptuur wordt veelvuldig toegepast in privéklinieken, maar ook in het ziekenhuis. Tijdens het eerste gesprek zal de plastisch chirurg of cosmetisch arts je wensen en verwachtingen met je bespreken. Ook krijg je voorlichting over mogelijke risico’s en complicaties.

Voorts vraagt de plastisch chirurg naar je medische historie en eventueel medicijngebruik, waarbij hij ook mogelijke contra-indicaties aan de orde stelt (bijv. verhoogd risico op trombose). Daarnaast controleert hij of je huid voldoende elastisch is voor de liposuctie-behandeling.

Op basis van het bovenstaande zal een inschatting gemaakt worden of je in aanmerking komt voor liposculptuur. Is dat het geval, dan kan er een behandelplan gemaakt worden en een datum worden geprikt voor de operatie.

Liposuctie - de ingreep

Indien je rookt, dan dien je hier zo lang mogelijk voor de ingreep mee te stoppen. Gebruik je bloedverdunners, dan dien je dit gebruik een week voor de behandeling te staken.

Illustratie Liposuctie & Liposculptuur
Liposculptuur van de buik.

Op de dag van de behandeling word je gewogen en worden er foto’s genomen voor in je medisch dossier. De arts tekent vervolgens, terwijl je rechtop staat, met een markeerstift de gebieden af waar hij vet zal verwijderen. Vervolgens neem je plaats op de behandeltafel.

De meeste artsen kiezen er voor om een liposuctie uit te voeren onder lokale verdoving. In een enkel geval kan er echter ook gekozen worden voor algehele narcose.

Als er gekozen wordt voor een lokale verdoving dan zal de huid eerst lokaal verdoofd, zodat er pijnloos kleine sneetjes gemaakt kunnen worden om de tumescente vloeistof in het vetweefsel te kunnen spuiten. Het inspuiten van de tumescente vloeistof kan een licht branderig gevoel geven, maar dat trekt vrijwel direct weg. In totaal duurt het inspuiten van de tumescente vloeistof een half uur tot anderhalf uur, afhankelijk van de omvang van het gebied dat behandeld wordt.

Na ongeveer dertig minuten, als de tumescente vloeistof is ingewerkt, zuigt de arts met een fijne, holle zuignaald en een vacuümpomp het vet onder de huid vandaan. Hij doet dit met een criss-cross beweging om te voorkomen dat er 'tunnels' onder de huid ontstaan. Tijdens deze handeling kun je een lichte druk ervaren, maar de behandeling is nagenoeg pijnloos. Als al het vet is afgezogen, sluit de arts de incisies met kleine hechtingen. Deze worden afgedekt met verband.

Gemiddeld duurt de liposuctie een half uur tot anderhalf uur. Als je behandeld bent onder lokale verdoving, dan mag je vrijwel direct na de behandeling naar huis. Je mag echter niet zelf autorijden.

Als je behandeld bent onder algehele anesthesie (narcose) dan moet je vaak nog enkele uren in de kliniek blijven. Ook dan mag je niet autorijden.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de liposuctie

De eerste 24 uur na de ingreep zal er een restant van de tumescente vloeistof uit de wonden lekken. Dit kan worden opgevangen met verband, maar het is raadzaam kleding te dragen die bevlekt mag worden. Om zwellingen te verminderen krijg je een elastisch verband om (afhankelijk van de behandelde gebieden kan dit een broek of verband zijn), dat je gedurende twee tot vier weken dient te dragen.

De eerste drie dagen zal het behandelde gebied een beetje tot zeer gevoelig zijn. Je kunt de pijn bestrijden met paracetamol.

Het wordt afgeraden om gedurende de eerste week zwaar werk te verrichten, maar het is voor een goed herstel wel belangrijk dat je regelmatig beweegt. Na een week kun je weer aan het werk, en bij een kleine liposuctie soms zelfs al na enkele dagen.

Na een week heb je doorgaans de eerste controleafspraak met de arts, waarbij de hechtingen zullen worden verwijderd. Mogelijke vervolgafspraken worden dan ook gemaakt.

Het behandelde gebied zal na de ingreep nog vier tot zes maanden licht gezwollen zijn, pas na deze termijn is het resultaat goed zichtbaar.

Risico’s en complicaties van liposuctie & liposculptuur

Hoewel liposculptuur doorgaans geen complicaties oplevert, zijn de belangrijkste risico's:

  • Onregelmatigheden in lichaamscontouren (lijkt op cellulitis).
  • Veranderingen in het pigment (de huid wordt lokaal bruiner).
  • Bloedingen.
  • Necrose (afsterven van weefsel).
  • Seroom (vorming van interne vochtophoping).
  • Zwelling.
  • Ongewone zenuwsensitiviteit (een ongewone gevoeligheid van het behandelde gebied).

Je moet voor je zelf een afweging maken of de eventuele nadelen tegen de voordelen opwegen.

Resultaat van liposuctie

Na de liposculptuur-behandeling zal er een duidelijke afname van vetweefsel zijn op de behandelde gebieden. De lichaamscontouren worden daardoor strakker en meer gedefinieerd.

Het uiteindelijke resultaat is doorgaans pas na een half jaar goed zichtbaar omdat de zwelling dan compleet is weggetrokken en het weefsel onder de huid hersteld is.

Liposculptuur is één van de meest uitgevoerde ingrepen in Nederland. De meeste patiënten zijn zeer tevreden met het resultaat.

Zie ook onze blogpost: Het verschil tussen lipolyse, liposuctie en lipofilling.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 18 ZKN-gecertificeerde klinieken die een liposuctie behandeling aanbieden. De kosten van een liposuctie behandeling bedragen gemiddeld € 1522,93.