Behandeling voor het verwijderen van plaatselijk vet

Liposuctie betekent letterlijk het wegzuigen van vet. Het is de bekendste methode om ongewenst vet weg te halen, bijvoorbeeld van de buik, benen, billen of heupen. Liposuctie is vooral een geschikte behandeling voor vrouwen en mannen waarbij sporten en diëten niet helpen om van ongwenste vetophopingen af te komen.

Liposuctie en liposculptuur zijn twee namen voor wat tegenwoordig dezelfde behandeling is. Liposculptuur is als naam ingevoerd om een onderscheid te maken met de oude manier van werken die ten tijde van de eerste liposuctie-behandelingen werd gebruikt. In het begin werd er namelijk gewerkt met dikke zuigbuizen, wat gepaard ging met veel bloedverlies en beschadiging van weefsel. Omdat liposuctie werd geassocieerd met deze grove werkwijze, is in de praktijk de term liposculptuur geïntroduceerd om de subtielere nieuwe werkwijze aan te duiden die voldoet aan de moderne maatstaven.

Bekijk in deze animatie hoe een liposuctie wordt uitgevoerd.

Wat is tumescente liposuctie?

Vandaag de dag wordt er door de meeste plastisch chirurgen en artsen gebruik gemaakt van zogenaamde tumescente liposuctie. Dit is een vorm van liposuctie waarbij, voordat het vet wordt afgezogen, het vetweefsel eerst geïnjecteerd wordt met een vloeistof, de zogenaamde tumescente vloeistof. Deze waterige vloeistof bevat een oplossing van een verdovingsmiddel (doorgaans lidocaïne) en het hormoon epinephrine (ook bekend als adrenaline).

De tumescente vloeistof zorgt er voor dat de bloedvaten in het vet samentrekken en het vet wat stugger (tumescent betekent letterlijk ‘gezwollen’) wordt, waardoor het makkelijker is weg te zuigen. Hierdoor treedt er bij tumescente liposculptuur minder schade op dan bij 'klassieke' liposuctie.

Illustratie behandeling
De donkere gebieden zijn de voornaamste plekken waar het lichaam vet opslaat, en die dan ook vaak met liposculptuur behandeld worden.

Tegenwoordig gebruiken vrijwel alle klinieken in Nederland deze zogenaamde tumescente liposuctie of liposculptuur. Het maakt niet uit of de behandeling liposuctie of liposculptuur wordt genoemd: het gaat om dezelfde behandeling.

Voor wie is liposuctie een geschikte ingreep?

Liposuctie is een geschikte cosmetische ingreep voor mannen en vrouwen die ontevreden zijn over hun lichaamscontouren. Plaatselijke vetophopingen op bijvoorbeeld de benen, de billen, de buik, heupen, rug, nek of armen kunnen met liposculptuur goed worden verholpen.

Liposuctie is vaak ook een geschikte behandeling voor vrouwen die lijden aan lipoedeem.

Liposculptuur is niet bedoeld om grote hoeveelheden vet te verwijderen, het is dus geen geschikte behandeling voor overgewicht.

Zijn er alternatieven voor liposuctie?

Er zijn diverse alternatieven voor liposuctie. Zo kan lokaal vet verwijderd worden met behulp van een cryolipolyse-behandeling of laser-lipolyse. Deze behandelingen zijn met name een goed alternatief voor liposuctie als er slechts een klein beetje hardnekkig vet hoeft te worden verwijderd.

Het consult

Liposculptuur wordt veelvuldig toegepast in privéklinieken, maar ook in het ziekenhuis. Tijdens het eerste gesprek zal de plastisch chirurg of cosmetisch arts je wensen en verwachtingen met je bespreken. Ook krijg je voorlichting over mogelijke risico’s en complicaties.

Voorts vraagt de plastisch chirurg naar je medische historie en eventueel medicijngebruik, waarbij hij ook mogelijke contra-indicaties aan de orde stelt (bijv. verhoogd risico op trombose). Daarnaast controleert hij of je huid voldoende elastisch is voor de liposuctie-behandeling.

Op basis van het bovenstaande zal een inschatting gemaakt worden of je in aanmerking komt voor liposculptuur. Is dat het geval, dan kan er een behandelplan gemaakt worden en een datum worden geprikt voor de operatie.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 3 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een liposuctie behandeling bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Liposuctie - de ingreep

Indien je rookt, dan dien je hier zo lang mogelijk voor de ingreep mee te stoppen. Gebruik je bloedverdunners, dan dien je dit gebruik een week voor de behandeling te staken.

afbeelding liposculptuur
Liposculptuur van de buik.

Op de dag van de behandeling word je gewogen en worden er foto’s genomen voor in je medisch dossier. De arts tekent vervolgens, terwijl je rechtop staat, met een markeerstift de gebieden af waar hij vet zal verwijderen. Vervolgens neem je plaats op de behandeltafel.

De meeste artsen kiezen er voor om een liposuctie uit te voeren onder lokale verdoving. In een enkel geval kan er echter ook gekozen worden voor algehele narcose.

Als er gekozen wordt voor een lokale verdoving dan zal de huid eerst lokaal verdoofd, zodat er pijnloos kleine sneetjes gemaakt kunnen worden om de tumescente vloeistof in het vetweefsel te kunnen spuiten. Het inspuiten van de tumescente vloeistof kan een licht branderig gevoel geven, maar dat trekt vrijwel direct weg. In totaal duurt het inspuiten van de tumescente vloeistof een half uur tot anderhalf uur, afhankelijk van de omvang van het gebied dat behandeld wordt.

Na ongeveer dertig minuten, als de tumescente vloeistof is ingewerkt, zuigt de arts met een fijne, holle zuignaald en een vacuümpomp het vet onder de huid vandaan. Hij doet dit met een criss-cross beweging om te voorkomen dat er 'tunnels' onder de huid ontstaan. Tijdens deze handeling kun je een lichte druk ervaren, maar de behandeling is nagenoeg pijnloos. Als al het vet is afgezogen, sluit de arts de incisies met kleine hechtingen. Deze worden afgedekt met verband.

Gemiddeld duurt de liposuctie een half uur tot anderhalf uur. Als je behandeld bent onder lokale verdoving, dan mag je vrijwel direct na de behandeling naar huis. Je mag echter niet zelf autorijden.

Als je behandeld bent onder algehele anesthesie (narcose) dan moet je vaak nog enkele uren in de kliniek blijven. Ook dan mag je niet autorijden.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de liposuctie

De eerste 24 uur na de ingreep zal er een restant van de tumescente vloeistof uit de wonden lekken. Dit kan worden opgevangen met verband, maar het is raadzaam kleding te dragen die bevlekt mag worden. Om zwellingen te verminderen krijg je een elastisch verband om (afhankelijk van de behandelde gebieden kan dit een broek of verband zijn), dat je gedurende twee tot vier weken dient te dragen.

De eerste drie dagen zal het behandelde gebied een beetje tot zeer gevoelig zijn. Je kunt de pijn bestrijden met paracetamol.

Het wordt afgeraden om gedurende de eerste week zwaar werk te verrichten, maar het is voor een goed herstel wel belangrijk dat je regelmatig beweegt. Na een week kun je weer aan het werk, en bij een kleine liposuctie soms zelfs al na enkele dagen.

Na een week heb je doorgaans de eerste controleafspraak met de arts, waarbij de hechtingen zullen worden verwijderd. Mogelijke vervolgafspraken worden dan ook gemaakt.

Het behandelde gebied zal na de ingreep nog vier tot zes maanden licht gezwollen zijn, pas na deze termijn is het resultaat goed zichtbaar.

Risico’s en complicaties van liposuctie & liposculptuur

Hoewel liposculptuur doorgaans geen complicaties oplevert, zijn de belangrijkste risico's:

 • Onregelmatigheden in lichaamscontouren (lijkt op cellulitis).
 • Veranderingen in het pigment (de huid wordt lokaal bruiner).
 • Bloedingen.
 • Necrose (afsterven van weefsel).
 • Seroom (vorming van interne vochtophoping).
 • Zwelling.
 • Ongewone zenuwsensitiviteit (een ongewone gevoeligheid van het behandelde gebied).

Je moet voor je zelf een afweging maken of de eventuele nadelen tegen de voordelen opwegen.

Resultaat van liposuctie

Na de liposculptuur-behandeling zal er een duidelijke afname van vetweefsel zijn op de behandelde gebieden. De lichaamscontouren worden daardoor strakker en meer gedefinieerd.

Het uiteindelijke resultaat is doorgaans pas na een half jaar goed zichtbaar omdat de zwelling dan compleet is weggetrokken en het weefsel onder de huid hersteld is.

Liposculptuur is één van de meest uitgevoerde ingrepen in Nederland. De meeste patiënten zijn zeer tevreden met het resultaat.

Zie ook onze blogpost: Het verschil tussen lipolyse, liposuctie en lipofilling.


Bronnen & Literatuur

 • [1] Shifmann M.A. (2006) Liposuction: Principles and Practice ISBN: 9783540280439
 • [2] Habbema L. (2014) Leidraad Liposuctie onder tumescente lokale anesthesie
 • [3] https://www.nvpc.nl/uploads/crossagenda/77liposuctie.pdf
 • [4] https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/liposuction

Prijzen

Behandeling Prijs
Liposuctie Benen € 1300,00
Liposuctie Billen € 950,00 tot € 3500,00
Liposuctie Bilplooien € 950,00 tot € 1450,00
Liposuctie Binnenzijde bovenbenen € 1250,00 tot € 4700,00
Liposuctie Borsten € 1400,00 tot € 4700,00
Liposuctie Bovenarmen € 950,00 tot € 3000,00
Liposuctie Bovenbuik € 1400,00 tot € 4200,00
Liposuctie Buitenzijde bovenbenen € 1250,00 tot € 4500,00
Liposuctie Hals € 900,00 tot € 2500,00
Liposuctie Heupen € 1200,00 tot € 4000,00
Liposuctie Knieën € 950,00 tot € 1400,00
Liposuctie Kuiten € 1250,00 tot € 5500,00
Liposuctie Nek € 750,00 tot € 2500,00
Liposuctie Onderbuik € 1400,00 tot € 4200,00
Liposuctie Onderkin € 900,00 tot € 2500,00
Liposuctie Rug € 1100,00 tot € 1450,00
Liposuctie Taille € 950,00 tot € 1600,00

Totaal 7 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een liposuctie behandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

Video ervaringen

ervaring video Liposuctie

Ellie onderging een liposuctie aan haar buik bij Boerhaave Medisch Centrum. In deze video vertelt ze over haar ervaringen met het consult, de operatie en de nazorg.

Geschreven ervaringen

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een liposuctie behandeling en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een liposuctie behandeling. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen liposuctie? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Video's

Hieronder vind je video's over een liposuctie behandeling. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Liposuctie & Liposculptuur thumbnail

Drs. M.C. Schuringa legt uit voor wie een liposuctie geschikt is en hoe deze ingreep bij Boerhaave Medisch Centrum wordt uitgevoerd.

video Liposuctie & Liposculptuur thumbnail

In dit filmpje zie je hoe een liposuctie-behandeling wordt uitgevoerd bij een vrouw met lipoedeem.

video Liposuctie & Liposculptuur thumbnail

In deze animatie zie je waar een liposculptuurbehandeling kan worden uitgevoerd en hoe de behandeling wordt uitgevoerd.

Veelgestelde vragen

 • In principe komt iedereen - zowel mannen als vrouwen - voor een liposuctie in aanmerking. Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Zo moet je huid voldoende elastisch zijn, moet je een goede gezondheid hebben en ook de verhouding tussen je lengte en je gewicht speelt een rol. Houd er rekening mee dat liposuctie geen manier is om af te vallen, maar een behandeling om plaatselijk overtollig vet te verwijderen. Als je een afspraak maakt met een plastisch chirurg zal hij kijken wat de mogelijkheden zijn en of je wensen kunnen worden uitgevoerd.

 • Gemiddeld duurt de ingreep 1 à 2 uur. Afhankelijk van de hoeveelheid overtollig vet die wordt weggehaald en de methode van verdoving kan de ingreep variëren in duur.

 • Houdt rekening met 7 à 10 dagen voordat je weer volledig aan het werk kunt. Na een paar dagen kun je licht inspannende activiteiten weer uitvoeren. Zware fysieke inspanning, zoals tillen zul je langer moeten uitstellen. Zorg dus altijd voor hulp in de dagen na de operatie.

 • Voor de operatie moet je stoppen met het gebruiken van eventuele bloedverdunners. Tevens is het verstandig om te stoppen met alcohol & roken, dit om je herstel te bevorderen. Aangezien je niet zelfstandig naar huis kunt rijden na de operatie is het verstandig om vervoer naar huis te hebben geregeld.

 • Dat verschilt per ingreep. Tegenwoordig worden de meeste liposucties onder lokale verdoving uitgevoerd. Maar ook een operatie onder narcose wordt nog steeds toegepast.

 • In principe hoef je na de ingreep geen medicijnen te gebruiken. Eventueel kun je een paracetamol slikken als het behandelde gebied erg pijnlijk is.

 • Na de ingreep blijven kleine littekens achter op de plek waar de sneetjes zijn gemaakt. Over het algemeen worden deze niet als hinderlijk ervaren. Eventueel zou je deze littekens kunnen laten verwijderen wanneer je ze erg lelijk vind.

 • Na de liposuctie zal je huid wat gezwollen, gekleurd en beurs zijn. De kans op een infectie of nabloeden is minimaal, maar wel aanwezig.

 • Wanneer je na de operatie een elastisch korset aankrijgt, moet je deze 4 tot 6 weken blijven dragen. Na de eerste 24 uur mag je deze wel uittrekken wanneer je wilt douchen.

 • Liposuctie wordt over het algemeen niet vergoed door je verzekering. Dit is alleen anders wanneer er sprake is van een medische noodzaak en liposuctie de beste behandeling voor het probleem is. Bijvoorbeeld wanneer je aantoonbaar niet meer goed kunt bewegen of functioneren door de vetophopingen. Je verzekeraar zal hiervoor een verklaring eisen van je behandeld arts.

 • Je kunt er voor kiezen om meerdere gebieden tegelijk te laten behandelen. Bijvoorbeeld je hals en taille. Als het om grotere gebieden gaat kun je liposuctie beter verspreiden over meerdere behandelingen.

 • De gebieden die worden behandeld worden afgetekend op je huid, waarna je geheel of lokaal wordt verdoofd. Door middel van een dunne metalen naald wordt het overtollige vet weggezogen. Zie de behandeling pagina voor meer informatie over de ingreep.

 • Na 3 tot 6 maanden is het resultaat volledig zichtbaar.

 • Nee, liposuctie is geen alternatief voor afvallen. Wel kan het je helpen om weer een mooi figuur te krijgen, wanneer je de behandeling combineert met gezonde voeding en een gezond dieet.

 • Nee, in dat geval kun je beter gebruik maken van een dermolipectomie.

 • Nee, een liposuctie behandeling wordt uitgevoerd onder algehele of lokale verdoving. Je zult dus weinig merken van de ingreep. Na afloop kan je huid wel wat beurs aanvoelen. Pijnstillers zoals paracetamol kunnen hier bij helpen.

 • Een nieuwe techniek die in opkomst is, is cryolipolyse. Bij deze techniek worden je vetcellen gekoeld tot 4°C waarna het lichaam de vetcellen zelf opruimt. Bij de ingreep blijft je huid intact (non-invasief).
  Meer lezen over cryolipolyse

 • Een tijd geleden werd met de term liposuctie de klassieke methode aangeduid waarbij vet uit de diepere huidlagen word weggezogen. Met de tijd zijn er steeds nieuwere en betere technieken ontstaan. Liposculptuur is een term die vaak wordt gebruikt voor het aanduiden van deze vernieuwde manier van liposuctie.

  Zie ook het artikel Verschil tussen lipolyse, liposuctie en lipofilling op onze blog.

 • Naast de taille zijn er tal van andere gebieden waar overtollig vet kan worden weggezogen. De meest behandelde delen zijn de billen, de buik, de benen, de hals en de kin.

Vind een kliniek

Meer dan 27 locaties die deze behandeling aanbieden