Liposuctie betekent niets anders dan het wegzuigen van lichaamsvet. Vroeger gebeurde dit op een relatief ingrijpende manier. Er werd gewerkt met dikke zuigbuizen, wat gepaard ging met veel bloedverlies en beschadiging van weefsel. Omdat liposuctie werd geassocieerd met deze grove werkwijze, is in de praktijk de term ‘liposculptuur’ geïntroduceerd om de subtielere nieuwe werkwijze aan te duiden die voldoet aan de moderne maatstaven.

Vandaag de dag wordt er door de meeste plastisch chirurgen en artsen gebruik gemaakt van tumescent vloeistof. Deze waterige vloeistof bevat een oplossing van een verdovingsmiddel (doorgaans lidocaïne) en het hormoon epinephrine (ook bekend als adrenaline).

Voordat het vet wordt afgezogen, wordt het vetweefsel geïnjecteerd met deze tumescent vloeistof. De vloeistof zorgt er voor dat de bloedvaten in het vet samentrekken en het vet wat stugger (tumescent betekent letterlijk ‘gezwollen’) wordt, waardoor het makkelijker is weg te zuigen. Hierdoor treedt er bij liposculptuur in principe minder schade op dan bij 'klassieke' liposuctie.

afbeelding Liposuctie & Liposculptuur
De donkere gebieden zijn de plekken waar het lichaam vet opslaat, en die dan ook vaak met liposculptuur behandeld worden.

Tegenwoordig gebruiken vrijwel alle klinieken in Nederland deze methode met tumescent vloeistof. Het maakt dus niet uit of de behandeling liposuctie of liposculptuur wordt genoemd: het gaat om dezelfde behandeling.

Liposculptuur is niet bedoeld om grote hoeveelheden vet te verwijderen, het is dus geen geschikte behandeling voor overgewicht. Plaatselijke vetophopingen op bijvoorbeeld benen, billen, buik, zij, rug, nek of armen kunnen met liposculptuur goed worden verholpen.

Liposuctie is vaak ook een geschikte behandeling voor vrouwen die lijden aan lipoedeem.

Er zijn diverse alternatieven voor liposuctie. Zo kan lokaal vet verwijderd worden met behulp van een cryolipolyse-behandeling of lipolyse. Deze behandelingen zijn met name een goed alternatief voor liposuctie als er slechts een klein beetje hardnekkig vet hoeft te worden verwijderd.

Het consult

Liposculptuur wordt veelvuldig toegepast in privéklinieken, maar ook in het ziekenhuis. Tijdens het eerste gesprek zal de plastisch chirurg of cosmetisch arts je wensen en verwachtingen met je bespreken. Ook krijg je voorlichting over mogelijke risico’s en complicaties.

Voorts vraagt de plastisch chirurg naar je medische historie en eventueel medicijngebruik, waarbij hij ook mogelijke contra-indicaties aan de orde stelt (bijv. verhoogd risico op trombose). Daarnaast controleert hij of je huid voldoende elastisch is, omdat bij deze behandeling slechts het onderliggende vet wordt verwijderd.

Op basis van het bovenstaande zal een inschatting gemaakt worden of je in aanmerking komt voor liposculptuur. Is dat het geval, dan kan er een behandelplan gemaakt worden en tekenen zowel jij als de plastisch chirurg een medische behandelingsovereenkomst.

Liposuctie - de ingreep

Indien je rookt, dan dien je hier zo lang mogelijk voor de ingreep mee te stoppen. Gebruik je bloedverdunners, dan dien je dit gebruik een week voor de behandeling te staken.

afbeelding Liposuctie & Liposculptuur
Liposculptuur van de buik.

Op de dag van de behandeling word je gewogen en er worden foto’s genomen voor in je medisch dossier. De plastisch chirurg tekent vervolgens terwijl je rechtop staat met een markeerstift de gebieden af waar hij vet zal verwijderen. Vervolgens neem je plaats op de behandeltafel.

Dan volgt een lokale verdoving op de plaatsen waar de huid zal worden geopend, waarna kleine incisies worden gemaakt en de tumescent vloeistof wordt ingespoten. Dit kan een licht branderig gevoel geven, maar dat trekt vrijwel direct weg.

Na ongeveer twintig minuten, als de tumescent vloeistof is ingewerkt, zuigt de plastisch chirurg met een fijne holle zuignaald en een vacuümpomp het vet onder de huid vandaan. Hij doet dit met een criss-cross beweging om te voorkomen dat tunnels onder de huid ontstaan. Tijdens deze handeling kunt u lichte druk ervaren, maar de behandeling is nagenoeg pijnloos. Als al het vet is afgezogen, sluit de plastisch chirurg de incisies met kleine hechtingen. Deze worden afgedekt met verband.

Gemiddeld duurt de ingreep één tot anderhalf uur. Na de behandeling mag je direct naar huis, al mag je niet zelf autorijden.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de liposuctie

De eerste 24 uur na de ingreep zal er een restant van de tumescent vloeistof uit de wonden lekken. Dit kan worden opgevangen met verband, maar het is raadzaam kleding te dragen die bevlekt mag worden. Om zwellingen te verminderen krijg je een elastisch verband (afhankelijk van de behandelde gebieden kan dit een broek of verband zijn) om, dat je gedurende twee tot vier weken dient te dragen.

De eerste drie dagen zal het behandelde gebied licht tot zeer gevoelig zijn. Je kunt de pijn bestrijden met paracetamol. Het wordt gedurende de eerste week afgeraden om zware arbeid te verrichten, maar het is wel belangrijk dat je regelmatig beweegt. Na een week kun je weer aan het werk. Je hebt dan ook je eerste controleafspraak met de plastisch chirurg, waarbij de hechtingen zullen worden verwijderd. Mogelijke vervolgafspraken worden dan ook gemaakt.

Het behandelde gebied zal na de ingreep nog vier tot zes maanden licht gezwollen zijn, pas na deze termijn is het resultaat goed zichtbaar.

Risico’s en complicaties van liposuctie & liposculptuur

Hoewel liposculptuur doorgaans geen complicaties oplevert, zijn de belangrijkste risico's:

  • Onregelmatigheden in lichaamscontouren (lijkt op cellulitis)
  • Veranderingen in het pigment (de huid wordt lokaal bruiner)
  • Bloedingen
  • Necrose (afsterven van weefsel)
  • Seroom (interne vochtophoping)
  • Zwelling
  • Ongewone zenuwsensitiviteit

Je moet voor je zelf een afweging maken of de eventuele nadelen tegen de voordelen opwegen.

Resultaat van liposuctie

Na de liposculptuur-behandeling zal er een reductie van vetophopingen zijn op de behandelde gebieden. De lichaamscontouren worden daardoor strakker en meer gedefinieerd. Het uiteindelijke resultaat is doorgaans pas na een half jaar goed zichtbaar omdat de zwelling dan compleet is weggetrokken en het weefsel onder de huid hersteld is.

Liposculptuur is één van de meest uitgevoerde ingrepen in Nederland. De meeste patiënten zijn zeer tevreden met het resultaat.

Zie ook onze blogpost: Het verschil tussen lipolyse, liposuctie en lipofilling.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 17 ZKN-gecertificeerde klinieken die een liposuctie behandeling aanbieden. De kosten van een liposuctie behandeling bedragen gemiddeld € 1516,53.