Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een liposuctie behandeling.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een liposuctie behandeling roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een liposuctie behandeling? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt er voor een liposuctie in aanmerking?

In principe komt iedereen - zowel mannen als vrouwen - voor een liposuctie in aanmerking. Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Zo moet je huid voldoende elastisch zijn, moet je een goede gezondheid hebben en ook de verhouding tussen je lengte en je gewicht speelt een rol. Houd er rekening mee dat liposuctie geen manier is om af te vallen, maar een behandeling om plaatselijk overtollig vet te verwijderen. Als je een afspraak maakt met een plastisch chirurg zal hij kijken wat de mogelijkheden zijn en of je wensen kunnen worden uitgevoerd.

Hoe lang duurt een liposuctie behandeling?

Gemiddeld duurt de ingreep 1 à 2 uur. Afhankelijk van de hoeveelheid overtollig vet die wordt weggehaald en de methode van verdoving kan de ingreep variëren in duur.

Na hoeveel tijd kan ik weer gaan werken?

Houdt rekening met 7 à 10 dagen voordat je weer volledig aan het werk kunt. Na een paar dagen kun je licht inspannende activiteiten weer uitvoeren. Zware fysieke inspanning, zoals tillen zul je langer moeten uitstellen. Zorg dus altijd voor hulp in de dagen na de operatie.

Waar moet ik rekening mee houden voor de operatie?

Voor de operatie moet je stoppen met het gebruiken van eventuele bloedverdunners. Tevens is het verstandig om te stoppen met alcohol & roken, dit om je herstel te bevorderen. Aangezien je niet zelfstandig naar huis kunt rijden na de operatie is het verstandig om vervoer naar huis te hebben geregeld.

Ga ik onder gehele verdoving (narcose) of krijg ik lokale verdoving toegediend?

Dat verschilt per ingreep. Tegenwoordig worden de meeste liposucties onder lokale verdoving uitgevoerd. Maar ook een operatie onder narcose wordt nog steeds toegepast.

Welke medicijnen moet ik na de operatie gebruiken?

In principe hoef je na de ingreep geen medicijnen te gebruiken. Eventueel kun je een paracetamol slikken als het behandelde gebied erg pijnlijk is.

Blijven er littekens achter na de ingreep?

Na de ingreep blijven kleine littekens achter op de plek waar de sneetjes zijn gemaakt. Over het algemeen worden deze niet als hinderlijk ervaren. Eventueel zou je deze littekens kunnen laten verwijderen wanneer je ze erg lelijk vind.

Wat zijn de meest voorkomende complicaties?

Na de liposuctie zal je huid wat gezwollen, gekleurd en beurs zijn. De kans op een infectie of nabloeden is minimaal, maar wel aanwezig.

Hoe lang moet ik het elastisch korset dragen?

Wanneer je na de operatie een elastisch korset aankrijgt, moet je deze 4 tot 6 weken blijven dragen. Na de eerste 24 uur mag je deze wel uittrekken wanneer je wilt douchen.

Wordt een liposuctie vergoed door de zorgverzekeraar?

Liposuctie wordt over het algemeen niet vergoed door je verzekering. Dit is alleen anders wanneer er sprake is van een medische noodzaak en liposuctie de beste behandeling voor het probleem is. Bijvoorbeeld wanneer je aantoonbaar niet meer goed kunt bewegen of functioneren door de vetophopingen. Je verzekeraar zal hiervoor een verklaring eisen van je behandeld arts.

Kan ik meerdere gebieden tegelijk laten behandelen?

Je kunt er voor kiezen om meerdere gebieden tegelijk te laten behandelen. Bijvoorbeeld je hals en taille. Als het om grotere gebieden gaat kun je liposuctie beter verspreiden over meerdere behandelingen.

Hoe gaat liposuctie in zijn werk?

De gebieden die worden behandeld worden afgetekend op je huid, waarna je geheel of lokaal wordt verdoofd. Door middel van een dunne metalen naald wordt het overtollige vet weggezogen. Zie de behandeling pagina voor meer informatie over de ingreep.

Na hoeveel maanden is het resultaat zichtbaar?

Na 3 tot 6 maanden is het resultaat volledig zichtbaar.

Is liposuctie een manier om af te vallen?

Nee, liposuctie is geen alternatief voor afvallen. Wel kan het je helpen om weer een mooi figuur te krijgen, wanneer je de behandeling combineert met gezonde voeding en een gezond dieet.

Helpt liposuctie ook bij obesitas?

Nee, in dat geval kun je beter gebruik maken van een dermolipectomie.

Doet een liposuctie behandeling pijn?

Nee, een liposuctie behandeling wordt uitgevoerd onder algehele of lokale verdoving. Je zult dus weinig merken van de ingreep. Na afloop kan je huid wel wat beurs aanvoelen. Pijnstillers zoals paracetamol kunnen hier bij helpen.

Zijn er alternatieven voor liposuctie?

Een nieuwe techniek die in opkomst is, is cryolipolyse. Bij deze techniek worden je vetcellen gekoeld tot 4°C waarna het lichaam de vetcellen zelf opruimt. Bij de ingreep blijft je huid intact (non-invasief).
Meer lezen over cryolipolyse

Wat is het verschil tussen liposculptuur en liposuctie?

Een tijd geleden werd met de term liposuctie de klassieke methode aangeduid waarbij vet uit de diepere huidlagen word weggezogen. Met de tijd zijn er steeds nieuwere en betere technieken ontstaan. Liposculptuur is een term die vaak wordt gebruikt voor het aanduiden van deze vernieuwde manier van liposuctie.

Zie ook het artikel Verschil tussen lipolyse, liposuctie en lipofilling op onze blog.

Welke gebieden kan ik nog meer laten behandelen?

Naast de taille zijn er tal van andere gebieden waar overtollig vet kan worden weggezogen. De meest behandelde delen zijn de billen, de buik, de benen, de hals en de kin.

Wat kost een liposuctie behandeling?

De kosten van een liposuctie behandeling bedragen gemiddeld € 1522,93. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.