Lipo laser - liposuctie behandeling met laser

Veel mensen zijn ontevreden over hun lichaamsvorm. Ze storen zich bijvoorbeeld aan een te dikke buik, billen of bovenbenen. Sommige mensen storen zich er zo aan, dat ze van alles proberen om het te veranderen; ze gaan bijvoorbeeld op dieet en sporten. Wanneer sporten en diëten niet helpen om lokale vetophopingen te doen verminderen, dan is liposuctie vaak een goede optie.

Laser liposuctie is één van de nieuwste manieren om liposuctie uit te voeren. Net als bij 'klassieke liposuctie' is het principe van laser liposuctie het wegzuigen van overtollig vetweefsel. Bij laser liposuctie worden de vetcellen echter eerst gelaserd, waardoor ze kapot gaan, en daarna pas weggezogen. Doordat na de laserbehandeling de vetcellen makkelijker kunnen worden weggezogen, wordt er minder schade aangericht aan het omliggende weefsel. Dit betekent dat je minder blauwe plekken, zwelling en pijn zult ervaren. De hersteltijd is dan ook veel korter.

Een voordeel van laser-liposuctie is dat niet alleen vet wordt verwijderd, maar dat de behandeling ook een huidverstrakkend effect heeft. De laserstralen stimuleren namelijk het bindweefsel om collageen te produceren. Dit collageen maakt de huid steviger.

Het is belangrijk om je te realiseren dat laser liposuctie geen behandeling is voor overgewicht of obesitas.

Het consult

Voordat je de ingreep ondergaat, zal je een consult hebben met de plastische chirurg. Hij zal je enkele algemene vragen stellen over je gezondheid, gebruik van medicatie, je conditie en je leefstijl. Daarnaast zal hij ook vragen naar je verwachtingen. En je redenen om een liposuctie-behandeling te ondergaan.

De chirurg zal advies geven over de beste behandelmethode en verdere informatie geven over de procedure, de risico’s, het herstel en het resultaat.

De plaatisch chirurg zal in elk geval vragen naar de volgende zaken:

 • Medische voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik
 • Algemene gezondheid/leefstijl
 • Verwachtingen

Laser Liposuctie - de ingreep

foto laser
Laser liposuctie kan voor verschillende delen van het lichaam worden gebruikt. Hier wordt het vet op de buik weggenomen.

Laser liposuctie is een relatief kleine ingreep en valt dan ook onder de dagbehandelingen. Voordat de laser liposuctie gaat beginnen, zal de chirurg het juiste gebied aftekenen met een stift. Vervolgens word je verdoofd. Laser liposuctie vindt meestal plaats onder lokale verdoving. Je hoeft dan niet onder narcose te worden gebracht.

Daarna worden er meerdere kleine sneetjes gemaakt (enkele millimeters). Door deze sneetjes worden de laserstaafjes onder de huid gebracht. De chirurg beweegt de laserstaaf vervolgens rustig heen en weer, zodat doelgericht de vetcellen kunnen worden gelaserd. De vetcellen worden vloeibaar door het laseren en kunnen hierdoor vervolgens makkelijker worden weggezogen.

Wanneer de plastisch chirurg klaar is met de behandeling dan worden de sneetjes gesloten met hechtingen of pleisters.

Herstel na een laser liposuctie

Na de ingreep kun je direct naar huis. Je zal vooral last hebben van een gevoelige en wat gezwollen huid. Dit trekt na een week ongeveer weg. Soms zal de huid wat gespannen aanvoelen. Dit komt doordat de laserstraal ook bindweefselcellen raakt, die dan worden gestimuleerd om collageen te produceren. Het gevolg hiervan is dat de huid strakker naar elkaar toe trekt.

Als je veel pijn hebt, kan je een paracetamol slikken. Het belasten van de plek waar de laser liposuctie heeft plaatsgevonden (bijvoorbeeld benen) is geen probleem. Het is wel verstandig om de eerste paar weken niet intensief te gaan sporten. Je werkzaamheden kan je in principe de dag na de ingreep weer hervatten.

Om het herstel te versnellen en de zwelling te minderen, is het belangrijk dat je passende drukkleding draagt. De drukkleding biedt een constante druk van de huid op het onderliggende weefsel, waardoor er geen vocht kan ophopen in het behandelde gebied. De chirurg of verpleegkundige zal vooraf aan de ingreep je hier nog verder over inlichten.

Risico’s en complicaties bij laser liposuctie

Laser liposuctie is een minder ingrijpende operatie dan klassiek liposuctie, waardoor er een kleinere kans is op complicaties. Bloedingen, blauwe plekken en zwelling treden daarom in de regel minder vaak op na een liposuctie behandeling met laser. Toch zijn er ook aan laser liposuctie risico’s en complicaties verbonden.

Naast de algemene operatie-risico’s (trombose, infectie) zijn de meest voorkomende complicaties:

 • Onregelmatigheden
 • verlies van elasticiteit van de huid
 • asymmetrie
 • onvoldoende resultaat

Resultaat van laser liposuctie

Het eindresultaat van een liposuctie behandeling met laser is te bepalen na 3-6 maanden. De huid en het weefsel hebben dan genoeg tijd gekregen om te herstellen. Het resultaat is blijvend, wat betekent dat het weggezogen vet er niet opnieuw aankomt. Wel kunnen bij het toenemen van gewicht bestaande vetcellen in omvang toenemen.

Zie ook onze blogpost: Het verschil tussen lipolyse, liposuctie en lipofilling.


Bronnen & Literatuur

 • [1] Shifmann M.A. (2006) Liposuction: Principles and Practice ISBN: 9783540280439
 • [2] Habbema L. (2014) Leidraad Liposuctie onder tumescente lokale anesthesie
 • [3] https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/liposuction

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een laser liposuctie behandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een laser liposuctie behandeling en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring