Bijgewerkt: | B. Holwerda (Redactie)

22 november - Dag van de Plastische Chirurgie

Voor veel Nederlanders staat plastische chirurgie gelijk aan borstvergrotingen, neuscorrecties en andere ingrepen die het uiterlijk verbeteren. Er zijn inderdaad veel plastisch chirurgen die voornamelijk cosmetische ingrepen uitvoeren, maar het vak omvat veel meer. Zo houden plastisch chirurgen zich ook bezig met ingewikkelde handchirurgie, reconstructie van weefsels na ongelukken en het transplanteren en herstellen van huid na brandwonden.

Op 22 november is de dag van de plastische chirurgie. Ziekenhuizen en klinieken houden deze dag open huis om iedereen die dat wil kennis te laten maken met de fascinerende wereld van de plastische chirurgie. Het thema van dit jaar is Puntgaaf, waarbij er speciale aandacht zal zijn voor hand- en polsletsels, grote trauma's, plastische chirurgie bij huidkanker, borstreconstructies na borstkanker en complexe hoofd-hals chirurgie zoals het maken van een nieuwe kaak van een kuitbeen of een tong van huid van de arm. Uiteraard zal er echter ook aandacht zijn voor de esthetische en cosmetische tak van de plastische chirurgie.

Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele vaak gestelde vragen.

Wat is het verschil tussen plastische en cosmetische chirurgie?

Cosmetische en plastische chirurgie zijn niet hetzelfde.

Cosmetische chirurgie wordt uitgevoerd om het uiterlijk van patiënten aan te passen, zodat deze beter voldoet aan een bepaalde esthetische wens.

Plastische chirurgie richt zich van oudsher op het repareren en herstellen van weefsels die beschadigd zijn als gevolg van bijvoorbeeld een aangeboren afwijking, een ongeluk of een ziekte als kanker. Bij cosmetische chirurgie is er kortom in de regel geen sprake van medische noodzaak, terwijl dat bij plastische chirurgie juist wel het geval is.

In Nederland voeren plastisch chirurgen zowel plastische chirurgie als cosmetische chirurgie uit. Hoewel de twee vakgebieden dus verschillend zijn, wordt het werk wel door artsen met dezelfde specialisatie gedaan.

Wat is het verschil tussen een cosmetisch arts / cosmetisch chirurg en een plastisch chirurg?

In Nederland kan iedere arts zich cosmetisch chirurg of cosmetisch arts noemen. De titel is (nog) niet beschermd en biedt daarom niet de garantie dat de arts een goede opleiding heeft gehad. De meeste in Nederland werkzame cosmetische artsen hebben echter wel degelijk aanvullende scholing gehad in de vorm van workshops en cursussen.

In de nabije toekomst zal de titel ‘cosmetisch arts’ waarschijnlijk beschermd worden, waardoor artsen hem alleen mogen voeren wanneer zij succesvol een specialisatie hebben afgerond.

In tegenstelling tot cosmetisch arts, mag een arts zich alleen plastisch chirurg noemen wanneer hij een specialisatie in die richting heeft gevolgd en afgerond. De titel is beschermd. Een arts die zich ten onrechte plastisch chirurg noemt zal hiervoor worden aangeklaagd.

Welke ingrepen worden uitgevoerd door cosmetisch artsen en welke door plastisch chirurgen?

In de regel worden invasieve ingrepen (operaties) zoals borstvergrotingen en facelifts uitgevoerd door plastisch chirurgen en behandelingen met injectables (botox, fillers) en laser door cosmetisch artsen. Het kan echter tevens voorkomen dat injectables en laserbehandelingen worden uitgevoerd door plastisch chirurgen.

Hoeveel cosmetische ingrepen worden er in Nederland jaarlijks uitgevoerd?

In 2011 werden in Nederland volgens het ISAPS (International Society of Aesthetic Plastic Surgery) ruim 101.000 cosmetische ingrepen uitgevoerd. Ruim de helft (55.000+) van deze ingrepen waren niet-chirurgisch van aard.

Wat zijn de populairste ingrepen in Nederland?

De populairste ingrepen in Nederland in 2011 waren (data ISAPS):

Chirurgische ingrepen Aantal ingrepen 2011
Bron: International Society of Aesthetic Plastic Surgery
Borstvergroting 9,213
Liposuctie 7,807
Ooglidcorrectie 6,132
Neuscorrectie 3,489
Borstlift 3,296
Niet-chirurgische ingrepen Aantal ingrepen 2011
Bron: International Society of Aesthetic Plastic Surgery
Botox 21,446
Fillers (hyaluronzuur) 17,209
Lipofilling (inspuiten van vet) 3,500
Permanent ontharen 3,107
IPL-laser gezichtsbehandelingen 2,483

Puntgaaf

plaatje november
Ter gelegenheid van de nationale Dag van de Plastische Chirurgie wordt de glossy ‘Puntaaf’ uitgegeven.

Mocht je vragen hebben over plastische chirurgie, dan is 22 november het perfecte moment om een kliniek binnen te lopen en ze te stellen! Klik hier voor een lijst van deelnemende ziekenhuizen en klinieken. De dag wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

Ter gelegenheid van de nationale Dag van de Plastische Chirurgie presenteert de NVPC de glossy ‘Puntgaaf’. Hierin staan diverse wetenswaardigheden over plastische chirurgie, interviews met artsen en ervaringen van mensen die plastische chirurgie hebben ondergaan. Ook vind je hierin informatie over een kliniek of plastisch chirurg kiezen en waar je op moet letten.

De glossy richt zich vooral op de reconstructieve plastische chirurgie. Ingrepen na bijvoorbeeld kanker, het verlies van ledematen of bij ernstige brandwonden. Er zijn op dit gebied de laatste jaren veel ontwikkelingen, zoals het toenemend gebruik van ‘reserveonderdelen’ in het lichaam. Bijvoorbeeld het gebruiken van een stuk kuitbeen om een nieuwe kaak te maken. Of om van een rib een nieuw oor te maken. En een bovenbeenspier kan worden gebruikt om mensen met een gezichtsverlamming weer te kunnen laten lachen.

Download .Gaaf (PDF)

Tot slot

Geen antwoord op jouw vraag gevonden? Het personeel van de ziekenhuizen en klinieken die deelnemen aan de open dag, geven je graag antwoord op je vragen! Kijk voor meer informatie op www.dagvandeplastischechirurgie.nl.