Afvallen en terug in vorm na je zwangerschap
Zwanger zijn en kinderen baren is misschien wel het meest bijzondere dat een vrouw kan ervaren. Helaas is een zwangerschap fysiek erg zwaar en moet je lang bijkomen na de bevalling. Niet alleen psychisch moet je weer herstellen, maar ook lichamelijk. De zwangerschapskilo’s zijn bekend en berucht. In dit artikel lees je hoe je na een zwangerschap weer snel terug in vorm kunt raken en welke cosmetische ingrepen hierbij kunnen helpen.
Een vrouw komt tijdens de zwangerschap gemiddeld tussen de 10 en 15 kilo aan. Dat gewicht bestaat voor ongeveer een vijfde uit het gewicht van de baby en een vijfde uit de placenta en het vruchtwater. De rest van het gewicht is extra vet en vocht dat je lichaam tijdens de zwangerschap heeft opgeslagen. Het meeste hiervan verdwijnt binnen een paar weken na de bevalling vanzelf. Echter, de laatste kilo’s zijn wat lastiger kwijt te raken; hier moet je zelf wat voor doen.
Er verandert tijdens een zwangerschap van alles in het vrouwenlichaam. Maar wat gebeurt er eigenlijk precies? En hoe kun je het het beste aanpakken als je na je zwangerschap weer strak wilt zijn? Moet je meteen aan de lijn gaan? Is het beter om direct als een gek te gaan sporten, of kun je het beter rustig aan opbouwen?
Afvallen na je zwangerschap: gezond eten
Extreem gaan lijnen na de zwangerschap is niet aan te raden, vooral niet als je nog borstvoeding geeft. Je moet dan juist zo gevarieerd mogelijk eten en veel vitamines en mineralen binnen krijgen. Daarom is het belangrijk om gezonde voeding te eten en zo min mogelijk vetten en suikers. Vergis je niet; je moet zeker niet ineens weinig gaan eten. De sleutel is; zo gevarieerd, regelmatig en gezond mogelijk. Hierdoor zul je langzaam maar zeker afvallen.
Een tip: zwangere vrouwen hebben vaak last van een onregelmatige stoelgang. Eet daarom zoveel mogelijk vezelrijke voeding, zoals groenten en fruit en noten en zaden.
Pas op met (crash)diëten na je zwangerschap
Een zwangerschap kost al enorm veel energie, laat staan de periode wanneer je kindje geboren is. Dit is niet het moment om strenge diëten te gaan volgen die je lichaam nog meer uitputten. Neem daarom rustig de tijd om af te vallen. Een halve kilo per week afvallen is meer dan voldoende als je net zwanger bent geweest.
Beginnen met sporten na een zwangerschap
Met enkel gezond eten kom je er helaas niet. Nadat je de kilo’s bent kwijtgeraakt kun je nog last hebben van een slappe huid. Je spieren zijn immers verslapt. De hele omgeving rondom je heup, buik en rug wordt flink belast tijdens je zwangerschap. Het gevolg is dat je spieren een stuk zwakker worden; je stabiliteit en kracht in die omgeving zijn verminderd.
Om je spieren weer sterk en strak te krijgen kun je het beste de tijd nemen en rustig aan beginnen met trainen. Het is aan te raden om voordat je begint met sporten langs de huisarts te gaan. Deze kan je advies geven over wat je lichaam aan kan als je net zwanger bent geweest.
3 belangrijke sporttips
- Sport al een beetje tijdens je zwangerschap; hoe fitter je bent voor en tijdens je zwangerschap, hoe eerder je weer terug bent in vorm na je zwangerschap. Kies wel voor rustige oefeningen, doe niet te wild. Er bestaan zelfs sporten speciaal voor zwangere vrouwen zoals zwangerschapspilates. Informeer hiernaar bij de sportinstructeurs van de sportschool.
- Na de geboorte van je kind mag je wel wat intensiever gaan sporten, maar nog steeds niet te intensief.
- Draag na de geboorte van je kind een zwangerschapband, ook tijdens het sporten. Deze geeft steun aan je buikspieren.
Oefeningen voor na je zwangerschap
Er zijn diverse oefeningen die je helpen om weer terug in vorm te komen na je zwangerschap.
1. Squats
Squatten kun je zowel tijdens als na de zwangerschap doen. Met squats krijg je strakke benen en billen.
Squatten doe je als volgt: ga rechtop staan, terwijl je voeten naar voren wijzen. Hurk langzaam richting de grond alsof je wilt gaan zitten. Houd je rug hierbij recht en je schouders naar achteren. Je knieën mogen niet voorbij je tenen komen. Kom daarna weer rustig omhoog.
Herhaal deze oefening zolang als voor jou haalbaar is.
2. Billen van de vloer
Met deze oefening krijg je strakke benen, billen en een strakkere buik.
Hierbij lig je op je rug, met je knieën gebogen en je voeten plat op de vloer. Je spant je buik aan en duwt je bekken naar boven totdat je onderrug en billen de grond niet meer aanraken. Je spant je billen en aan en blijft enkele seconden in deze positie. Daarna ontspan je weer en leg je langzaam je billen en rug weer op de grond.
Herhaal deze oefening zolang als voor jou haalbaar is.
3. Planken
Door te planken train je je buik-, rug-, schouder-, én bilspieren.
Om te planken moet je eerst op je buik liggen. Vervolgens doe je je ellebogen onder je schouders, je steunt op je onderarmen en tenen en blijft één tot enkele minuten in deze houding. Hierbij moet je rug recht zijn en niet hol of bol.
Daarnaast moet je met je hoofd niet naar beneden of omhoog kijken, ook deze moet recht en in lijn met je rug zijn.
Mocht je het te zwaar vinden om te planken op je tenen, dan kan het ook op je knieën.
Terug in vorm met een cosmetische ingreep: de Mommy make-over
Met sporten en gezond eten kun je een hoop bereiken. Vaak kun je hiermee echter niet alle sporen die een zwangerschap op je lichaam heeft achtergelaten ongedaan maken. Zo kunnen de buik en buikspieren slap worden door één of meerdere zwangerschapen en verliezen de borsten vaak volume en gaan hangen. Speciaal om deze gevolgen van een zwangerschap terug te draaien is de Mommy Makeover ontwikkeld.
De Mommy Makeover is een cosmetische ingreep waarbij er zowel een borst- als een buikwandcorrectie wordt uitgevoerd. Het zal je misschien niet verbazen dat de Mommy Makeover is overgewaaid uit de Verenigde Staten.
Met een buikwandcorrectie kan er bijvoorbeeld wat overtollige huid op de buik verwijderd worden. Ook kunnen de buikspieren weer bij elkaar worden gebracht met deze ingreep. Met een borstlift worden verslapte borsten gelift. Vrouwen met ‘leeggelopen’ borsten kunnen kiezen voor een borstvergroting met implantaten. Samen met de plastisch chirurg kan besproken worden wat het beste is. Alle behandelingen worden tijdens één operatie, dus tegelijkertijd, uitgevoerd.
Kosten Mommy Make-over
De prijs van een Mommy Make-over hangt af van de behandelingen waarvoor gekozen wordt. De kosten zullen meestal variëren tussen de 7000 en 9000 euro voor een volledige makeover (buik en borsten).
- Mommy-Makeover
Vanaf € 5000,00 tot € 8650,00
Heb jij tips over hoe je het beste in vorm komt na een zwangerschap of heb jij een Mommy Make-over ondergaan? Vertel over je ervaringen door te reageren onderaan dit artikel.




Op zoek naar een specialist?
Boerhaave Medisch Centrum
Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.
Gratis consult aanvragen Bezoek website- De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
- Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
- Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
- Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
- Geen wachtlijsten
- Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie