Publicatie: | Carlijn Biesemaat

Afvallen in je gezicht? Dieet & make-up tips voor een smaller gezicht

Wanneer je in gewicht aankomt, zie je dit vaak het eerst in je gezicht. Aan de andere kant: als je weer afvalt, is dit meestal het eerst te zien aan je smaller wordende gezicht. Maar wat nou als je alléén in je gezicht wilt afvallen? In dit artikel besteden we aandacht aan afvallen in het gezicht en het smaller laten lijken van je gezicht. Zo geven we je verschillende dieet en make-up tips voor een slanker gezicht.

Een smal of rond gezicht

Hoe rond, vol, smal of slank je gezicht is, is grotendeels erfelijk bepaald. Zo is de vorm van je gezicht afhankelijk van de botstructuur van je schedel. Ook hoeveel vet er in je gezicht wordt opgeslagen, is voornamelijk erfelijk bepaald. Sommige mensen hebben daarom een relatief rond en vol gezicht terwijl ze verder slank zijn. Ook het tegenovergestelde komt voor - mensen met een vrij fors lichaam, maar wel een slank en smal gezicht - al is dit veel zeldzamer.

Ineens een voller gezicht

Word je gezicht ineens voller? Een toename van vet en/of vocht in het gezicht kan diverse redenen hebben:

 • Medicijngebruik
  Een veel voorkomende reden van een plotselinge gezichtsverdikking is medicijngebruik. Vooral het gebruik van cortisonen kan voor een gezwollen en pafferig gezicht zorgen.
 • Ziekte (syndroom van Cushing)
  Het syndroom van Cushing is een zeer zeldzame ziekte waarbij het lichaam te veel cortisol (een stresshormoon) aanmaakt. Het gevolg is dat het gezicht pafferig en gezwollen wordt. Artsen gebruiken hiervoor wel de term vollemaansgezicht.
 • Een ongezonde levensstijl: te veel alcohol en zout
  Wie te veel alcohol drinkt en te veel zout eet, loopt het risico op een opgezwollen en vol gezicht.
 • Gewichtstoename
  In verreweg de meeste gevallen ontstaat een voller gezicht doordat mensen een paar kilo aankomen. Vaak wordt de gewichtstoename het eerst zichtbaar in het gezicht.

Dieettips voor een smaller gezicht

Net zoals het niet mogelijk is om alleen buikvet te verbranden of af te vallen bij je benen, is het helaas ook de waarheid dat alleen plaatselijk afvallen in het gezicht niet kan. Immers: plaatselijk vet verbranden bestaat niet. Om een slanker gezicht te krijgen, dien je dus in zijn geheel af te vallen. Dat doe je door je voedingspatroon aan te passen en (meer) te gaan bewegen. Je valt af wanneer je meer calorieën verbrandt dan je inneemt.

Gelukkig hoef je in de meeste gevallen geen maanden te wachten tot het zichtbaar is dat je bent afgevallen in je gezicht. Wanneer je kilo’s verliest, zie je dit vaak als eerste aan je gezicht. De gezichtscontouren worden scherper en een onderkin kan verdwijnen. Maar om kilo’s te verliezen, moet je wel weten wat je daarvoor moet doen en laten. We geven je een aantal tips.

Zorg voor een gezond, gevarieerd eetpatroon

Heb je weleens kritisch naar je voedingspatroon gekeken? Weet je wat je op een dag binnen krijgt? Wanneer je wil afvallen, is het slim om te bekijken waar er winst valt te behalen. Zorg in ieder geval voor een goede balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten, waarbij je focust op voedingsmiddelen die gezond zijn en je lang een verzadigd gevoel geven. Denk aan noten, avocado’s en groene groenten.

Wees matig met suiker

Wanneer je te veel suiker binnen krijgt, wordt suiker (fructose) door je lever omgezet in vet. Hou je bij voorkeur aan de maximaal toegestane hoeveelheid suiker om te voorkomen dat je lichaam het stofje omzet in vet en je dus aankomt. Deze hoeveelheid ligt tussen de 50 en 60 gram.

Verminder je zoutinname

Zout kan ervoor zorgen dat je meer vocht vasthoudt en je een opgeblazen gevoel krijgt. Als je veel zout eet, kan je een ‘voller’ uiterlijk krijgen omdat je lijf te weinig vocht afdrijft. Kook zo zoutloos mogelijk en beperk het aantal zoute snacks op een dag.

Drink voldoende (water, geen alcohol)

Heb je er weleens bij stilgestaan dat een groot deel van de calorieën die je binnenkrijgt via drankjes je lichaam binnenkomt? Veel sappen en frisdranken bevatten suikers en calorieën. Ook in alcoholische drankjes zitten veel calorieën, waardoor je er snel van aankomt. Je zit veilig wanneer je veel water drinkt. Koffie en thee (zonder suiker!) zijn ook een goede keuze.

Beweeg voldoende

Door een gezond eetpatroon te combineren met voldoende beweging zal je het snelst afvallen. Wat voor sport je doet, maakt niet uit. Dát je beweegt, is het belangrijkst. Als het even kan, wissel je cardio af met krachttraining. Door een grotere spiermassa verandert je metabolisme en verbrand je sneller calorieën.

Gezichtsgymnastiek voor een slanker gezicht

Gezichtsoefeningen van Libelle.

Gezichtsgymnastiek kan bijdragen aan een slanker gezicht. Door (dagelijks) oefeningen te doen, train je de spieren in het gezicht en ga je gelijk rimpels tegen.

Zo kun je oefeningen doen voor een stevigere kaak- en halslijn. Gezichtsgymnastiek – ook wel gezichtsyoga genoemd – kun je op ieder moment van de dag doen en is helemaal gratis. We hebben er een uitgebreid artikel over geschreven dat je hier vindt.

Make-up voor een smaller gezicht

Je gezicht optisch smaller doen lijken, doe je met make-up. Dit wordt shapen of contouren genoemd. Door te werken met donkere en lichte kleuren make-up kun je bepaalde delen van het gezicht schaduw meegeven of juist oplichten, waardoor je de vorm van je gezicht optisch kunt aanpassen.

Je gezicht shapen met bronzer

Voor het shapen van je gezicht gebruik je bronzer en highlighter. Het belangrijkste bij shapen is het donker maken van je gezicht. Dit doe je met bronzer, een gezichtspoeder dat een aantal tinten donkerder is dan je eigen huidskleur.

Tutorial voor het shapen van je gezicht met een bronzer.

Voor een smaller gezicht zet je je slapen aan met bronzer, de zijkant van je voorhoofd, je jukbeenderen en de kaaklijn. Breng de bronzer met een grote kwast aan en werk het poeder goed uit, zodat je geen harde lijnen ziet. Wanneer je op YouTube zoekt op ‘shapen’ krijg je talloze video’s die je uitleggen hoe je een smaller gezicht krijgt door te contouren.

Je gezicht oplichten met highlighter

Bronzer kan niet zonder highlighter. Wanneer je je gezicht shapet, gebruik je naast bronzer een highlighter. Highlighter is een oplichtend poeder dat lichter is dan je eigen huidskleur. Met highlighter benadruk je de punten in je gezicht die je wél wil laten opvallen en word het effect van het shapen versterkt. Breng highlighter aan onder je wenkbrauwen, in het midden van de neus, op de kin en net boven de kaaklijn (boven de bronzer).

Plastische chirurgie voor een smaller gezicht

Wanneer veranderingen in je dieet, make-up en eventuele gezichtsoefeningen niet tot de gewenste resultaten leiden, dan kun je een cosmetische ingreep overwegen. Tot de mogelijkheden behoren onder andere liposuctie van de kaaklijn en wangen of een liftende behandeling, zoals de halslift, S-lift of facelift.

- Lees meer over de kin-kaaklijncorrectie en halslift.
- Lees meer over de facelift.

Tot Slot

Plaatselijk vet verbranden bestaat helaas niet. Wanneer je wil afvallen in je gezicht dien je over het hele lichaam af te vallen. Gelukkig zie je het het snelst aan je gezicht wanneer je kilo’s kwijt bent, dus lang hoef je niet te wachten wanneer je een slanker gezicht wilt.

Om af te vallen en dus een dunner gezicht te krijgen, dien je je eetpatroon aan te passen en (meer) te bewegen. Zorg voor een goede balans tussen koolhydraten, vetten en eiwitten, matig met suiker, zout en alcohol en drink voldoende water. Wanneer je daarnaast voldoende beweegt, zal je ongetwijfeld kilo’s kwijt raken en afvallen in het gezicht.

Gezichtsgymnastiek is een goede manier om de gezichtsspieren te trainen. Gezichtsgymnastiek kan bijdragen aan een smaller gezicht. Ook werk je tegelijkertijd aan anti-aging, want gezichtsgymnastiek wordt aangeraden bij het doen verminderen van rimpels.

Wil je je gezicht optisch smaller doen lijken? Contouren (of shapen) helpt je daarbij. Door je gezicht met bronzer en highlighter aan te zetten, zorg je voor schaduwen in het gezicht. Wanneer je de producten op de juiste manier aanbrengt, kan het je gezicht een stuk dunner doen lijken.