Bijgewerkt: | Ola Kareem

Alternatieven voor botox & fillers - mesotherapie, lipofilling & thermage

Op een bepaalde leeftijd krijgt iedereen te maken met rimpels, en plooien. Sommige mensen vinden dit zo erg dat ze er iets aan laten doen. De meest voorkomende behandelingen die dan worden toegepast zijn met injectables. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er ook andere behandelingen zijn om tekenen van huidveroudering tegen te gaan. En daar gaan we het in deze blogpost uitgebreid over hebben.

Wat zijn injectables?

Injectables zijn vloeistoffen die met een dun naaldje onder de huid worden geïnjecteerd. Die vloeistoffen zorgen ervoor dat tekenen van huidveroudering in het gezicht, zoals rimpels en plooien, verdwijnen. Dit zorgt voor een strakker gezicht en een jongere uitstraling.

Er zijn twee soorten injectables:

  • Botox
  • Fillers

Botox is een spierverslapper en fillers zijn vulmiddelen. Fillers vullen bepaalde rimpels op, zoals de slappe huid rondom de ogen. Botox trekt de rimpels juist glad door de spieren eronder te verslappen. Lees op deze pagina meer over het verschil tussen Botox en fillers.

Door de ontwikkelingen op beautygebied, reiken de behandelingen voor een strakkere huid nu veel verder dan alleen injectables. Rimpels en plooien kunnen ook worden tegen gegaan met andere behandelingen, waaronder:

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 2 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
  • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
  • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
  • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
  • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
  • Geen wachtlijsten
  • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Lipofilling

Lipofilling is een methode waarbij ongewenst lichaamsvet wordt weggehaald om het op een andere plek in het lichaam terug te plaatsen. Aan lipofilling gaat dus in principe altijd een liposuctie-behandeling vooraf. Een lipofilling behandeling wordt uitgevoerd om op een bepaalde plek meer contour en volume te creëren. Lipofilling wordt vaak gebruikt om volume in het gezicht te creëren of terug te brengen. Bijvoorbeeld bij de wangen en jukbeenderen.

Voor- en nadelen van lipofilling

Het voordeel van deze behandeling is dat er gebruikt wordt gemaakt van je eigen lichaamsvet. Dat maakt het veilig, en zorgt voor een blijvend resultaat. Het gebruik van eigen lichaamsvet is de reden dat het zo’n populaire behandeling is. Dat klinkt veel fijner dan het gebruiken van onnatuurlijke stofjes.

Een nadeel van lipofilling is dat het resultaat niet te garanderen is. Men weet dat een deel van het ingespoten vet na verloop van tijd weer zal verdwijnen, maar hoe groot dat percentage is, is nooit van te voren te garanderen. Soms is dan ook een tweede behandeling nodig om een bevredigender resultaat te behalen.

In hoeverre is lipofilling echt een alternatief voor fillers?

Deze behandeling is een goed alternatief voor fillers. Bij fillers is namelijk ook de insteek om een slappe of hangende huid op te vullen. Alleen gebeurt het bij Lipofilling met eigen lichaamsvet.

Thermage

Thermage is een behandeling waarmee een mini-facelift kan worden bewerkstelligt, zonder dat daar een mes aan te pas komt. Met een Thermage behandeling kan de kaaklijn, de huid van hals of voorhoofd en de neus-lippenplooi strakker gemaakt worden. Ook kunnen de wenkbrauwen een beetje gelift worden.

Dit gebeurt door middel van een pistoolvormig apparaat waarmee hoogfrequente-radiogolven worden gezonden naar het onderhuidse bindweefsel. Door de hitte ontstaan erg kleine onderhuidse beschadigingen waardoor de samentrekking van collageen in werking wordt gezet. Dit zorgt ervoor dat de huid direct strakker wordt. Het genezingsproces dat daarop volgt zorgt voor nog meer aanmaak van collageen en stimuleert dus verder de verstrakking van de huid.

Voor- en nadelen van Thermage

Het voordeel van Thermage is dat het resultaat direct na de behandeling al zichtbaar kan zijn. Maar het uiteindelijke effect is pas na 2-3 maanden echt goed zichtbaar. Dit komt doordat de aanmaak van nieuw collageen doorgaat na de behandeling. Het uiteindelijke resultaat kan tot wel een paar jaar zichtbaar blijven.

De nadelen zijn dat de werking ervan kan verschillen per persoon. Sommige mensen merken weinig tot geen verschil, dus je moet er altijd rekening mee houden dat het kan tegenvallen. Nog een nadeel is dat de behandeling erg pijnlijk kan zijn. Ook kunnen er na de behandeling roodheid, zwellingen of blaren ontstaan. In zeldzame gevallen houdt men er littekens aan over. Gelukkig zijn dit soort bijwerkingen wel tijdelijk.

Is Thermage een goed alternatief voor fillers of botox?

Een Thermage behandeling is meer een alternatief voor botox dan voor fillers. Want Thermage vult niks op, het laat enkel de huid zichzelf wat ‘strak’ trekken.

Mesotherapie

Foto Alternatieven voor botox & fillers - mesotherapie, lipofilling & thermage
Een elektronisch injectie-apparaat waarmee mesotherapie kan worden uitgevoerd.

Mesotherapie is een behandeling waarbij vlak onder de huid actieve stoffen worden gespoten. Die stoffen zijn een combinatie van hyaluronzuur, vitamines, minerale zouten, coënzymen en nucleïnezuren. Deze stoffen stimuleren de huid zich te vernieuwen en verjongen. De behandeling gaat door middel van een injectiepistool met een naaldje. In principe voelt men er weinig van, maar een verdoving met een crème is mogelijk.

Mesotherapie wordt vooral gebruikt voor het gezicht, de hals, buik, benen en dijen. Mesotherapie helpt bij cellulitis, plaatselijke vetophopingen, fijne rimpels en een droge of ruwe huid.  Ook kan mesotherapie ingezet worden om hoofdhaar groei te bevorderen. Het wordt daarmee door sommigen ook gezien als een (minder werkzaam) alternatief voor haartransplantatie.

Voor- en nadelen van Mesotherapie

Het voordeel van mesotherapie is dat het de stofwisseling, hydratatie en structuur van de huid verbetert. Het zorgt er dus echt voor dat de huid daadwerkelijk gezonder wordt. De nadelen van een mesotherapie behandeling zijn de bijwerkingen. De kans is er dat na een behandeling blauwe plekjes, een rode huid, allergische reactie of infecties ontstaan.

Is Mesotherapie een goed alternatief voor fillers of botox?

Fillers en mesotherapie kun je niet echt met elkaar vergelijken. Mesotherapie werkt alleen goed bij fijne rimpeltjes. Mesotherapie werkt dus niet bij diepe rimpels zoals fillers dat wel doen.

Tot Slot: welke behandeling is geschikt voor jou?

Welke behandeling geschikt is voor jou, hangt heel erg af van het soort rimpels en/of plooien dat je wilt laten behandelen. Lipofilling is het meest geschikt als je vollere wangen en jukbeenderen wil, oftewel meer volume in het gezicht. Thermage is voor het strakker trekken van je hele gezicht (een mini facelift) en Mesotherapie helpt alleen bij fijne rimpels en zorgt voor een subtiele verjonging van de huid.

Kijk dus goed naar wat jouw huid nodig heeft voordat je zomaar een behandeling kiest. Uiteraard zul je daar ook goed over geïnformeerd worden als je naar een goede en gecertificeerde arts gaat.

Heb je zelf één of meerdere van deze behandelingen ondergaan? Deel hieronder je ervaringen!