Publicatie: | Carlijn Biesemaat

Baby-botox: Wat is het? Wat zijn de voordelen & nadelen en kosten?

Botox is nog altijd de populairste injectable. Niet zo gek: je behaalt er in weinig tijd geweldige resultaten mee. Maar botox is niet voor iedereen weggelegd. Ben je bijvoorbeeld bang voor een ‘bevroren’ gezicht en wil je liever de mimiek in je gezicht behouden? Dan kan baby-botox (ook wel mini-botox) uitkomst bieden. In dit artikel lees je meer over deze light-variant van botox. Wat is het verschil met ‘gewone’ botox, wat zijn de voor- en nadelen en voor wie is het geschikt?

Wat is baby-botox?

Baby-botox is kort gezegd een behandeling met een lagere dosis botulinetoxine (botox). Het stofje dat wordt geïnjecteerd is hetzelfde als bij een normale botoxbehandeling, maar er wordt minder van gebruikt. Of je voor botox of baby-botox kiest, is afhankelijk van het resultaat dat je wil. Baby-botox wordt vanwege de lagere dosering botox ook wel botox light of mini-botox genoemd.

Voor wie is baby-botox?

Niet iedereen is gecharmeerd van de effecten van botox. Omdat er bij botox wordt gewerkt met een standaarddosering – oftewel: er staan vaste hoeveelheden voor – worden de spieren in vrijwel alle gevallen lam gelegd, waardoor je bijvoorbeeld je wenkbrauwen niet meer kunt optrekken. Of niet meer boos kunt kijken. Wil je dit voorkomen? Dan kan baby-botox een goed alternatief zijn, omdat je de gezichtsspieren na een baby-botoxhandeling nog deels kunt bewegen.

Baby-botox is bijvoorbeeld geschikt wanneer:

  • Je nog nooit botox hebt gebruikt en het graag wil uitproberen;
  • Je niet zonder expressie in je gezicht kunt (acteurs);
  • De gezichtshuid verslapt is (‘gewone’ botox kan dan een onnatuurlijk resultaat geven)

De voordelen van baby-botox

Het is een feit dat baby-botox een ‘milder’ resultaat geeft dan botox. Fijne lijntjes en rimpels vallen minder op, maar je kunt je gezichtsspieren nog (deels) gebruiken. Hierdoor blijven de expressie en mimiek in het gezicht behouden. Of dit voor jou een voordeel is, is heel persoonlijk. Omdat je bij een baby-botoxbehandeling minder units botox nodig hebt, is baby-botox goedkoper dan een normale botoxbehandeling.

De nadelen van baby-botox

Bij baby-botox worden ongeveer de helft minder units botox gebruikt. Dit heeft als nadeel dat deze zogenoemde botox light sneller is uitgewerkt dan botox. Het effect van botox houdt drie tot zes maanden; bij baby-botox moet je er rekening mee houden dat het effect na twee tot drie maanden volledig is uitgewerkt.

Baby-botox vs. gewone botox

Kort gezegd bereik je met baby-botox een subtieler resultaat dan met botox. Wil je een summiere verandering in je gezicht of alleen fijne lijntjes verdoezelen? Dan kan een cosmetisch arts je baby-botox adviseren. Zo is baby-botox een goede oplossing voor bijvoorbeeld kraaienpootjes, maar zal het bij heel diepe rimpels niet het gewenste resultaat opleveren. Daarvoor kun je beter voor een hogere dosering botox gaan.

Diepe(re) rimpels voorkomen met baby-botox

In veel gevallen wordt baby-botox toegepast om te voorkomen dat rimpels dieper of zichtbaarder worden. Dit maakt deze botox light heel geschikt voor preventief gebruik. Wanneer je baby-botox hebt gebruikt, wordt je uitstraling zachter en zul je minder snel fronsen. Hierdoor voorkom je automatisch verdere rimpelvorming.

Uiterste precisie voor het beste resultaat

Het effect van een baby-botoxbehandeling wordt niet alleen bepaald door de lagere dosering botox die wordt toegediend. Ook hóe het stofje wordt toegediend, is van belang. Bij botox – en dus ook bij baby-botox – is het belangrijk dat de botuline toxine met uiterste precisie wordt ingespoten. Wanneer je op exact de juiste plekken injecteert, behaal je met een lage dosis botox een groots resultaat. Net als bij botox wordt er bij het inspuiten van baby-botox een minuscule naald gebruikt.

Baby-botox combineren met botox

Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet tevreden bent met de resultaten van baby-botox. Een lagere dosering botox kan er immers voor zorgen dat je niet 100% rimpelloos bent; vooral diepe rimpels zijn met baby-botox lastig te behandelen. Wens je toch een intenser resultaat? Dan kun je twee weken na de baby-botoxbehandeling bij een cosmetisch arts terecht voor een volledige dosis botox.

Kosten baby-botox

Vaak zijn de kosten voor een behandeling met baby-botox iets lager dan de kosten voor een gewone botoxbehandeling. Dit is echter niet bij elke kiniek het geval.

Botox is een persoonlijke behandeling, daarom geven de meeste klinieken enkel een indicatie van de te verwachten kosten. Hieronder vind je een prijsindicatie voor de kosten van mini-botox bij gecertificeerde klinieken in Nederland.

Meer informatie botox

Gemiddelde prijs € 175,00

Aantal klinieken 10

Tot slot

Wanneer je ‘gewone’ botox te heftig vindt, kun je kiezen voor een subtielere behandeling: baby-botox (ook wel botox light genoemd). Bij een baby-botoxbehandeling worden ongeveer de helft minder units botuline toxine gebruikt, waardoor het resultaat subtieler is.

Een behandeling met baby-botox is heel geschikt wanneer je fijne lijntjes wil aanpakken of expressie in je gezicht wilt behouden. Eén van de voordelen van baby-botox is dat het een stuk goedkoper is. Een nadeel is dat het eerder is uitgewerkt. Vind je het resultaat van botox light toch te summier? Dan kun je twee weken na de behandeling bij een arts terecht voor een volledige dosis botox.

Heb jij deze behandeling ondergaan? Of heb je tips? Help anderen door je ervaringen hieronder (anoniem) te delen.