Bijgewerkt: | B. Holwerda (Redactie)

Benelli of periareolaire lift - de voordelen & nadelen

Alle vrouwen merken vroeger of later dat hun borsten minder vol en stevig zijn dan vroeger. Ook als de borsten maar licht hangen kan dit toch heel vervelend zijn. De Franse arts Louis Benelli ontwikkelde een methode om de borsten te liften met minimale vorming van littekenweefsel en een mooi resultaat. Deze methode, de Benelli borstlift, is vooral geschikt voor vrouwen met kleine tot normale borsten.

De Benelli borstlift (of periareolaire borstlift) is een meestal minder ingrijpende alternatieve ingreep voor de 'klassieke' borstlift en de Breform borstlift.

De voordelen van de Benelli lift

Bij de Benelli methode wordt de borst gelift volgens dezelfde principes als bij de donut-methode. Er wordt dan alleen in de huid rond de tepel gesneden. Dit heeft als voordeel dat je borsten niet ontsierd worden door grote littekens. Het litteken rond de tepel wordt zo gehecht dat het later nauwelijks opvalt.

Er is echter een groot verschil met enkel de donut methode. Bij de donut methode wordt de tepel naar boven verplaatst en de losse huid weggehaald. Er wordt niet in het klierweefsel gesneden en de borst zelf heeft niet meer stevigheid gekregen.

Benelli zag dat dit bij veel vrouwen de complicatie gaf dat het tepelhof uitrekte door het gewicht van de borst. Hij loste dit op door ook de borst zelf: het klierweefsel, te liften. Het klierweefsel wordt omhoog gebracht en vastgehecht. Op deze manier wordt de borst steviger. Door de stevigere borst hangt de borst minder in de huid. Daardoor blijft het tepelhof mooi en is het algehele resultaat beter.

De Benellif lift operatie vind plaats onder algehele verdoving. Je krijgt dus niets mee van de ingreep zelf.

illustratie borstlift
Er zijn verschillende methodes om de borsten te liften, die elk andere littekens achterlaten. In het midden zie je het litteken rond de tepelhof dat achterblijft bij de donut-methode en de Benelli lift. Links en rechts zie je de littekens die bij respectievelijk een verticale borstlift en een klassieke borstlift achterblijven.

Nadelen van de Benelli borstlift

Het grootste nadeel van de Benelli Lift is het feit dat de lift alleen geschikt is voor vrouwen met relatief kleine borsten. Daarnaast zal de operatie de structuur van je borsten veranderen, waardoor het mogelijk is dat je geen borstvoeding meer kunt geven. De operatie wordt dan ook afgeraden als je nog van plan bent kinderen te krijgen.

Zoals aan elke operatie, zijn er ook aan de Benelli lift complicaties verbonden. De kans op ernstige complicaties is bij een borstlift gelukig relatief klein. Meestal geeft het geen grote problemen.

Wel moet je er rekening mee houden dat je na de operatie last zult hebben van gezwollen, pijnlijke borsten. Je huid heeft blauwe plekken en een gekneusd gevoel. Dit trekt weer weg.

Complicaties kunnen zijn:

 • infectie
 • ongelijkheid van de borsten/ tepels
 • grotere tepelhoven
 • nabloeding
 • slechte wondgenezing
 • allergische reactie
 • littekens
 • trombose
 • doofheid van de tepels
 • gevoelige tepels
 • verkleurde huid of pigmentvlekken

Hoe lang duurt het herstel na een Benelli lift?

Als je na de operatie weer bijkomt dan heb je een stevig verband om je borsten heen. Voor de komende 6 weken moet je een sportbeha zonder beugels dragen. Het kan per persoon en instelling verschillen of je diezelfde dag naar huis mag of dat je een nachtje moet blijven. Dit hangt af van je eigen conditie en hoe je op de operatie reageert. Vraag vooraf aan je arts wanneer je waarschijnlijk naar huis kunt.

De verdoving van de operatie zorgt er voor dat je eerst nog geen pijn hebt. Als de verdoving is uitgewerkt kun je last hebben van pijn. Dit is te behandelen door zelf paracetamol te slikken. Je borsten kunnen blauwe plekken hebben en wat gezwollen zijn. De littekens blijven het langste rood/roze, maar dit trekt na verloop van tijd ook weg.

Waar moet je verder op letten?

Zorg dat na de operatie iemand je naar huis kan brengen. Je mag de eerste weken geen zware inspanningen doen als sporten, tillen en zwemmen. De eerste week is het verstandig om iemand om je heen te hebben die voor je zorgt en je kan helpen. Wanneer je weer aan het werk kunt hangt af van je herstel. Meestal is dit na ongeveer twee weken.

Krijg je last van koorts, hevige roodheid en rillingen, waarschuw dan je arts.

Welk resultaat kun je verwachten?

Na een aantal maanden is alles helemaal hersteld en het definitieve resultaat zichtbaar. Deze methode geeft relatief weinig littekens en je zou ze dan ook nauwelijks moeten zien. Littekens worden door de jaren heen vaak nog smaller. Je borsten blijven na het liften in principe zoals ze zijn. Houd er wel rekening mee dat je lichaam door ouderdom en gewichts- toe of -afname veranderd. Dat heeft ook effect op je borsten, die daardoor kunnen veranderen.

Welke klinieken voeren deze ingrepen uit en wat kost het?

Vrijwel alle artsen die borstlifts uitvoeren maken gebruik van de Benelli techniek wanneer zij verwachten dat dit tot het mooiste resultaat zal leiden.

Hieronder zie je wat een borstlift gemiddeld kost in Nederland. Sommige klinieken noemen een periareolaire borstlift een kleine of beperkte borstlift, andere klinieken maken geen onderscheid in de kosten tussen een Benelli of gewone lift.

 • Borstlift
  Vanaf € 3600,00 tot € 5280,00
 • Borstlift beperkt
  Vanaf € 3900,00
 • Borstlift met protheses
  Vanaf € 4700,00 tot € 6700,00

Bekijk alle borstlift prijzen