Binge Eating Disorder: eetbuistoornis
Het is geen Anorexia en ook geen Boulimia; Binge Eating Disorder (BED) is een eetstoornis waarbij iemand steeds terugkerende heftige vreetbuien heeft. Hierbij eet diegene heel snel grote hoeveelheden, zonder dat er echt sprake is van honger. Dit gaat zo door totdat de persoon extreem vol zit. BED vergroot de kans op overgewicht en heeft daarnaast psychische gevolgen. In dit artikel lees je alles over BED en eraan te doen valt.
Oneindig blijven eten totdat er je er misselijk van wordt en daarna vervolgens van jezelf walgen, is kenmerkend voor BED. Daarom wordt het ook wel een eetbuistoornis genoemd.
Wat is Binge Eating Disorder (BED)?
Bij BED staat extreem veel, dwangmatig en snel eten in korte tijd centraal. Tijdens zo’n vreetbui wordt er zo snel gegeten, dat het eten niet eens geproefd wordt. Mensen met Binge Eating Disorder hebben op zo'n moment geen controle over de situatie.
BED begint meestal na de puberteit en opvallend genoeg, vaak ook nadat iemand een dieet heeft gevolgd. Een eetbui kan ongeveer twee uur lang duren, maar in extreme gevallen zelfs een hele dag.
Je zou kunnen zeggen dat Binge Eating Disorder lijkt op Boulimia, maar er is een verschil. Bij BED wordt de vreetbui niet gecompenseerd door het eten weer snel kwijt te raken, zoals bij Boulimia het geval is. Er wordt dus geen gebruikt gemaakt van laxeermiddelen en er wordt niet overgegeven. Ook wordt er niet gecompenseerd door uithongeren en extreem sporten. Al het eten wordt dus gewoon opgeslagen; hierdoor zijn mensen met BED vaak veel te zwaar.
Hoewel de Binge Eating Disorder minder bekend is dan Anorexia en Boulimia, is het wel de meest voorkomende eetstoornis. De eetstoornissen Anorexia en Boulimia staan erom bekend dat ze vooral voorkomen onder vrouwen. BED daarentegen komt onder mannen en vrouwen ongeveer evenveel voor.
Omdat mensen met BED zich vaak schamen voor hun eetgewoonten, proberen ze dit naar de buitenwereld te verbergen. Hierdoor eten ze vaak stiekem en krijgt de buitenwereld niet veel mee van hun eetbuien.
Kenmerken en symptomen van Binge Eating Dirsorder
Mensen met BED kunnen zich herkennen in de volgende zaken:
- Het eten van grote hoeveelheden in korte tijd
- De hele dag door eten
- Dooreten terwijl men al vol zit
- Gevoelens van schuld, walging en depressie na een eetbui
- Stress en spanning weg proberen te nemen door te eten
- Normaal eten waar anderen bij zijn, maar als ze alleen zijn komen de vreetbuien
- Geen controle over het eetgedrag en gewicht, ondanks vele pogingen
- Ervaren van gevoelloosheid tijdens het eten

Waardoor wordt Binge Eating Disorder veroorzaakt?
BED wordt doorgaans veroorzaakt door een combinatie van factoren. Genen, de psychische toestand en lichamelijke afwijkingen kunnen een rol spelen bij eetbuien. Het kan ook iets zijn wat onbewust door ouders is aangeleerd. Bijvoorbeeld door het troosten of belonen met eten in de kinderjaren.
Volwassenen kunnen hierdoor onbewust ook bij negatieve emoties zichzelf willen troosten met eten, of juist vrolijke momenten aangrijpen om te eten. Kinderen die veel opmerkingen of pesterijen ervaren over hun lichaam en/of gewicht, of kinderen die in hun jeugd seksueel misbruikt zijn, zijn hier ook gevoelig voor.
Belangrijk te vermelden is ook dat depressie en BED veel met elkaar te maken hebben. De meeste BED-ers zijn depressief (geweest) of hebben andere problemen zoals eenzaamheid en weinig zelfvertrouwen.
Wat zijn de gevolgen van Binge Eating Disorder?
BED heeft zowel negatieve lichamelijke als psychische gevolgen.
Lichamelijke gevolgen
BED is zeer ongezond en heeft een slechte invloed op het lichaam. Mensen met BED eten vaak eenzijdig, hebben een onregelmatig eetpatroon, last van eetbuien en als gevolg daar van te kampen met overgewicht.
Door veel slecht voedsel te consumeren met veel suikers en vetten en eenzijdig te eten, hebben BED-ers vaak een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Dit kan tot verschillende ziektes leiden.
Het overgewicht op zich kan ook leiden tot verschillende aandoeningen, zoals:
- artrose
- diabetes
- een hoge bloeddruk
- een te hoog cholesterolgehalte
- hart- en vaatziekten
- galblaasaandoeningen
- gewrichtspijn
- kanker
- maagdarmaandoeningen
- slaapapneu
Psychische gevolgen
BED-ers hebben meer dan anderen last van stress, slapeloosheid, depressie en zelfs gedachten over zelfmoord. Eenzaamheid komt ook veel voor, aangezien BED-ers hun eetgedrag willen verbergen en daardoor zichzelf sociaal kunnen isoleren.
Financiële gevolgen
Hier denkt men niet het eerst over na, maar veel eten kost meer geld dan normaal eten. Mensen die de hele dag door eten, moeten dus ook meer geld uitgeven aan eten dan mensen die normaal eten. En voor mensen die het al niet breed hebben, is BED dan vaak ook een aanslag op de financiële situatie.
Behandelingen tegen Binge Eating Disorder
Van een eetstoornis afkomen kan heel moeilijk zijn. Dit heeft te maken met het feit dat eten iets is wat niet vermeden kan worden. Dit in tegenstelling tot alcohol of drugs. Het is een basisbehoefte en het is overal om je heen. Het is daarom belangrijk om een gezonde relatie met voeding te ontwikkelen. Hierbij moet men eten weer gaan zien als iets om de voedingsbehoefte mee te vervullen en geen andere (psychologische en emotionele) behoeftes.
Behandelingen
Gelukkig zijn er verschillende behandelingen waarmee BED kan worden verholpen. Het is wel van groot belang dat een BED-er deze professionele hulp zelf zoekt. Pyschologen, diëtisten en andere eetstoornisspecialisten kunnen veel steun bieden bij het proces. Want om de eetstoornis te overwinnen, moet er niet alleen gekeken worden naar de symptomen, maar vooral ook naar de oorzaken, die meestal psychisch zijn.
Kunnen maagcorrecties, zoals een maagverkleining of maagband, een oplossing bieden?
Zoals eerder vermeld is het bij eetstoornissen in eerste instantie van belang om de kern van het probleem op te lossen: de psychische problemen.
Maagcorrecties zoals een maagballon, maagband of maagverkleining worden normaliter pas ingezet op het moment dat men alles al geprobeerd heeft om af te vallen, maar niets lukt.
Voordat een maagcorrectie wordt uitgevoerd, zal eerst therapie en hulp bij het aanpassen van de leefstijl worden geboden. Is er een nieuwe houding ten opzichte van eten bereikt, maar lukt het afvallen nog steeds niet? Dan kan er eventueel gekeken worden naar een maagcorrectie.
Tot Slot
Om van een eetbuistoornis af te komen, is het net zoals bij een verslaving belangrijk om te erkennen dat er een probleem is. Het is logisch dat men door angst en schaamte dit probleem liever voor zich houdt, maar dit zal het niet oplossen en misschien zelfs doen verergeren. Daarom, hoe moeilijk het ook is, is hulp vragen aan de omgeving en aan professionals de enige oplossing.
Heb jij ervaring met Binge Eating Disorder en wil je je ervaringen met ons delen? Reageer dan onder aan dit artikel.