Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Bleek gezicht? Eerste hulp bij bleek zien

Grote kans dat je huid in de winter niet zo getint is als tijdens de zomermaanden. Hoofdreden? De zon schijnt minder en het is buiten kouder, waardoor de bloedtoevoer naar het gezicht trager verloopt. Heel logisch en bovendien onschuldig. Anders wordt het wanneer je extreem bleek bent én een (heel) bleek gezicht hebt wanneer de zon schijnt. In dit artikel gaan we in op de oorzaken van een bleek gezicht en vertellen we je wat je kunt doen om je huid minder bleek te laten ogen.

De oorzaken van een bleek gezicht

Een bleek gezicht komt in de winter vaker voor dan in de zomer en is bijna altijd te wijden aan een slechte doorbloeding. Een verminderde bloedsomloop kan te maken hebben met het weer: lage temperaturen, droogte. Maar ook te veel zon is een oorzaak van een slechte bloedsomloop.

Wanneer de toevoer van bloed naar het gezicht langzamer verloopt, krijg je een bleke huid. Andere oorzaken van een bleek gezicht kunnen zijn:

  • Vitamine D-tekort;
  • Bloedarmoede;
  • Vermoeidheid en stress.

Oorzaak: vitamine D-tekort

Vitamine D wordt ook wel de zonvitamine genoemd. Bij dag- en zonlicht is je lichaam namelijk zelf in staat vitamine D aan te maken. Maar gezien de zon in Nederland niet elke dag schijnt en we over het algemeen het grootste gedeelte van de dag binnen zitten, ligt een vitamine D-tekort al snel op de loer.

Wanneer je te weinig vitamine D binnen krijgt – door voeding, blootstelling aan de zon of het innemen van vitamine D-tabletten – voel je je al snel lusteloos. Ook wordt je huid bleek en vaal.

Oorzaak: bloedarmoede (ijzertekort)

Bloedarmoede is bijna altijd te wijden aan een ijzertekort. En door een ijzertekort heb je de kans dat je te maken krijgt met bleekheid.

Let wel: alleen in extreme gevallen van bloedarmoede ga je bleek zien. Dit heeft te maken met een tekort aan rode bloedkleurstof, waardoor je gezicht minder rood van kleur is en daardoor bleker oogt. Een arts kan door middel van een bloedtest vaststellen of je lijdt aan bloedarmoede.

Oorzaak: vermoeidheid en stress

In tijden van stress kan je huid bleker worden. Dit heeft te maken met het feit dat je in stressvolle tijden minder slaapt, moe bent en daardoor een verminderde bloedsomloop hebt. Het gevolg? Een blekere huid.

De oorzaak van bleek zien achterhalen

Een bleek gezicht pak je aan door naar de basis te kijken. Heb je het vermoeden dat je een ijzertekort hebt? Of te weinig vitamine D binnenkrijgt? Laat dit gerust testen door een (huis)arts.

Een arts kan je in de meeste gevallen vertellen of je aan één van deze twee tekorten lijdt, waardoor de oorzaak van je bleke gezicht snel in kaart kan worden gebracht.

Vitamine D-tekort aanpakken

Wanneer je een tekort aan vitamine D blijkt te hebben, zijn er verschillende oplossingen mogelijk om aan je behoefte in vitamine D te voorzien. Deze oplossingen zijn:

  • Vitamine D-rijk voedsel eten, zoals vlees, eieren, vette vis, roomboter en margarine (waaraan vaak extra vitamine D is toegevoegd)
  • Vaker naar buiten gaan – óók in het najaar.
  • Een vitamine D-supplement slikken. Door vitamine D-tabletjes in te nemen, geef je je lichaam de vitamine D-dosis die het nodig heeft om gezond te blijven en een bleek gezicht tegen te gaan.

Een tekort aan vitamine D dien je niet te licht op te vatten. Een bleek gezicht is een symptoom van een vitamine D-tekort, maar veel erger nog zijn de (extreme) vermoeidheid en het risico op verschillende vormen van kanker die gepaard kunnen gaan met een tekort aan vitamine D.

Bloedarmoede aanpakken

Wanneer (extreme) bloedarmoede de oorzaak is van je bleke gezicht is het noodzaak dit probleem tegen te gaan. Hoe je dit kan doen?

  • IJzertekort aanvullen door middel van voeding. IJzerrijk voedsel is onder meer rood vlees, appelstroop, boerenkool, zaden, noten en peulvruchten.
  • IJzertekort aanvullen door middel van een betere ijzeropname. Wanneer je voldoende vitamine C binnenkrijgt, is je lichaam beter in staat het ijzer uit voeding op te nemen.
  • IJzertekort aanvullen door middel van ijzertabletten. Een arts kan je ijzersupplementen voorschrijven wanneer een ijzertekort de oorzaak van jouw bloedarmoede is.

Je (bleke) huid een handje helpen

Door de basis aan te pakken, is de kans groot dat je minder pips zult zien en je teint opknapt.

Gezond, gevarieerd en ijzerrijk eten, voldoende naar buiten gaan, genoeg bewegen (het liefst in de buitenlucht) en zoveel mogelijk uren per nacht slapen, zouden je bleke gezicht een boost moeten geven. Is dit niet het geval? Dan kan je je huid altijd een handje helpen – ook náást het innemen van supplementen en het aanpassen van je voedingspatroon.

Exfoliëren voor een betere bloedsomloop

De bloedsomloop van je huid kun je stimuleren door je huid regelmatig te exfoliëren. Dit kun je vanuit huis doen met een scrub of peeling, maar ook kun je ervoor kiezen een microdermabrasiebehandeling of chemische peeling te ondergaan.

Microdermabrasie maakt de huid egaler en zorgt voor een betere doorbloeding van de huid. Een vergelijkbaar resultaat geeft een chemische peeling.

In dit artikel lees je meer over de voordelen van microdermabrasie.

In dit artikel vertellen we je meer over een chemische peeling.

Make-up tegen een bleke huid

Bleekheid ben je met make-up het snelst de baas. Een bleke teint verdoezel je door te werken met kleur in het gezicht. Het mooiste en meest natuurlijke resultaat boek je door een foundation in je eigen huidskleur te gebruiken, gevolgd door een bronzing powder en blush.

Make-up tips bij een zeer bleke huid

Met een bronzing powder geef je een gezonde gloed aan het gezicht, terwijl een blush je wangen subtiel doet kleuren.

Breng bronzing powder aan op de slapen, jukbeenderen en het puntje van je neus – dit zijn de plekken waar de zon je gezicht als eerste zou bruinen.

De blush komt vervolgens op de appeltjes van je wangen, voor een gezond tintje.

Tot slot

Een bleek gezicht kan van nature bij je horen, maar ook te wijten zijn aan een vitamine D-tekort, bloedarmoede (ijzertekort) of stress en vermoeidheid.

Wanneer je bleek bent en dit probleem gericht wil aanpakken, doe je er verstandig aan een arts te laten onderzoeken wat de oorzaak van de bleekheid is. Hij of zij kan een tekort een vitamine D of ijzer vaststellen.

Een gebrek aan vitamine D of ijzer los je op door voldoende naar buiten te gaan, ijzer- en vitamine D-rijk te eten, voldoende te bewegen en ijzer- en/of vitamine D-supplementen te slikken. Ook kun je je huid een handje helpen door regelmatig te exfoliëren of te kiezen voor microdermabrasie of een chemische peeling. Deze behandelingen stimuleren de bloedsomloop en laten je zo minder bleek zien. Ook met make-up – bronzer en blush – kun je je huid doen opleven.

Heb jij nog tips? Deel ze in de comments en help anderen!