Bijgewerkt: | Ola Kareem

Borstcorrectie: borsten vergroten of liften?

Veel vrouwen zouden graag ronde, pronte en stevige borsten willen. Echter is niet elke vrouw gezegend met ‘modelborsten’. De één vindt ze te klein, de ander te slap of hangend. Wordt je echt onzeker van hoe je borsten eruit zien, dan kun je een cosmetische borstcorrectie overwegen.

In dit artikel bespreken we de verschillen tussen twee vaak uitgevoerde borstcorrecties: de borstlift en de borstvergroting met eigen vet of implantaten.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 1 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Borstvergroting: de borstcorrectie voor grotere en vollere borsten

Zou je graag grotere borsten willen of vind je ze gewoon te klein in verhouding met de rest van je lijf, dan kan voor jou een borstvergroting uitkomst bieden. De naam zegt het al; de behandeling is toegespitst op het groter maken van de borsten. Een borstvergroting kan op twee manieren gedaan worden, door middel van borstimplantaten of lipofilling.

Borstvergroting met implantaten

Een borstvergroting met implantaten wordt verricht onder volledige narcose. De implantaten worden altijd ingebracht door een snee te maken aan de onderkant van de borsten, in de oksel of rond de tepel. Op welke plek er wordt gesneden, hangt af van het soort implantaat, hoe je bent gebouwd en wat de plastisch chirurg jou adviseert. Uiteraard wordt er ook altijd zoveel mogelijk rekening gehouden met jouw wensen en waar jij je prettig bij voelt. Hoe dan ook zal het litteken altijd zo onopvallend mogelijk worden.

Een natuurlijk resultaat?

De borstimplantaten bestaan uit een kunststof- of siliconenzakje gevuld met siliconengel, een zoutwateroplossing of allebei. Voorheen werden altijd ronde implantaten gebruikt, echter kunnen deze voor een onnatuurlijk resultaat zorgen. Daarom worden tegenwoordig steeds meer druppelvormige implantaten gebruikt; deze ogen natuurlijker omdat ze aan de bovenkant minder vol zijn dan aan de onderkant.

Wat zijn de risico’s?

Zoals bij iedere cosmetische operatie zijn er risico’s waar je rekening mee moet houden. Bij een borstvergroting door middel van implantaten kun je last krijgen van bloedingen, infecties, gevoeligheid of juist ongevoeligheid in de tepels, een gerimpelde huid, vochtophopingen en pijnlijke borsten.

Borstvergroting met lipofilling

Steeds meer vrouwen kiezen voor lipofilling als methode om hun borsten te laten vergroten. Lipofilling is het opvullen van een bepaald lichaamsdeel met je eigen vet. Er wordt eerst door middel van liposuctie vet uit een lichaamsdeel met voldoende vet weggenomen. Bijvoorbeeld de buik of dijen. Bij een borstvergroting met lipofilling, wordt dit vet in de borsten gespoten. Dit laatste gebeurt onder lokale verdoving

Een natuurlijk resultaat?

Een borstvergroting met lipofilling geeft een natuurlijk en subtiel resultaat. Dat komt omdat er lichaamseigen materiaal (je eigen vet) in de borsten wordt gespoten. Dit zit dan ook niet als een ‘homp’ in je borst, maar juist overal goed verspreid. Daarnaast is een groot voordeel dat er geen incisie (snede) hoeft te worden gemaakt om dit vet in te brengen. Het vet wordt namelijk ingespoten door middel van een naald.

Het enige nadeel van lipofilling is dat je borsten er niet veel steviger en pronter van worden. Als dat echt is wat je wilt, dan kun je beter kiezen voor implantaten.

Wat zijn de risico’s?

De liposuctie voorafgaand aan de lipofiling brengt enkele risico's met zich mee. Zo kunnen er in zeldzame gevallen infecties of nabloedingen optreden. Bij het gedeelte waarbij het vet in de borsten wordt gespoten, hoeft men normaliter bijwerkingen of complicaties te verwachten.

Borstlift: de borstcorrectie tegen slappe en hangende borsten

Vindt je dat je borsten teveel hangen of dat ze te slap zijn, dan is een borstlift de behandeling die bij je past. Hierbij worden je borsten namelijk verstevigd en omhoog gebracht; gelift. Een behandeling die vooral uitkomst biedt bij vrouwen die op leeftijd zijn.

Hoe werkt het?

Een borstlift wordt uitgevoerd onder algehele narcose. Bij een borstlift worden er sneetjes gemaakt rond en onder de tepel, om deze los te maken en naar boven te verplaatsen. Het borstweefsel wordt naar elkaar toe gebracht onder de nieuwe plek waar de tepel naartoe is verplaatst. Dit zorgt ervoor dat je borst en je tepel hoger komen te zitten. De overtollige, overgebleven huid van je borst wordt weggehaald. Soms wordt zelfs de vorm van de tepel gecorrigeerd.

Een natuurlijk resultaat?

Omdat bij een borstlift geen lichaamsvreemde materialen in de borsten worden ingebracht, geeft dit een natuurlijk resultaat. Wel is het ook hierbij onvermijdelijk dat er littekens zullen ontstaan. Deze zullen gelukkig wel na verloop van tijd minder opvallend worden.

Wat zijn de risico’s?

Meestal zijn de risico’s bij een borstlift niet erg heftig. Vlak na de operatie kunnen de borsten pijnlijk en gezwollen zijn en een beetje gevoelig. Dit trekt vanzelf weg. In andere gevallen kunnen er risico’s voorkomen zoals:

 • Infecties;
 • Nabloedingen;
 • Gevoelige of juist ongevoelige borsten/tepels;
 • Ongelijke borsten/tepels;
 • Verkleurde huid/pigmentvlekken;
 • Allergische reacties of trombose.

Borstcorrectie Combinatie: borstlift + borstvergroting

In gevallen waarbij er een wens is om de borsten zowel groter als steviger te maken kan er gekozen worden voor een combinatie van een borstlift en een borstvergroting. Bij deze ingreep wordt er in eerste instantie een borstlift uitgevoerd en daarna worden de implantaten geplaatst. Daarna wordt alles weer dichtgehecht.

Prijzen en kosten van borstcorrecties

Hieronder vind je de vanaf-prijzen voor de hierboven besproken borstcorrecties.

 • Borstvergroting Siliconen-prothese rond
  Vanaf € 2550,00 tot € 4300,00
 • Borstvergroting Siliconen-prothese anatomisch
  Vanaf € 3460,00 tot € 4775,00
 • Borstvergroting Hydrogel-prothese rond
  Vanaf € 4420,00
 • Borstvergroting d.m.v. lipofilling
  Vanaf € 3250,00 tot € 6345,00

Bekijk alle prijzen

 • Borstlift
  Vanaf € 3600,00 tot € 5280,00
 • Borstlift beperkt
  Vanaf € 3900,00
 • Borstlift met protheses
  Vanaf € 4700,00 tot € 6700,00

Bekijk alle prijzen

Heb jij ervaringen met een borstlift, borstvergroting of misschien zelfs een combinatie van deze behandelingen? Deel dit met ons door te reageren onderaan dit artikel!