Bijgewerkt: | Benne Holwerda

Borstimplantaten: over veiligheid, materialen & formaat

Overweeg je een borstoperatie en wil je meer weten over borstimplantaten? Het type borstimplantaat (ook wel borstprothese genoemd) en het materiaal van de prothese dat je kiest, hebben een directe een invloed op de look and feel van je ‘nieuwe’ borsten. In dit artikel vind je een overzicht van de meest belangrijke kenmerken van borstimplantaten en waar je op kunt letten bij het kiezen.

Borstimplantaten kiezen

Het kiezen van de juiste borstimplantaten is iets dat je doet in overleg met je plastisch chirurg. Om goed voorbereid je gesprek met de chirurg aan te gaan is het belangrijk om je opties te kennen en je wensen duidelijk kenbaar te kunnen maken. Daarom is het verstandig om deze blog goed door te nemen.

Materiaal van het borstimplantaat: siliconen of een alternatief

Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden om borstimplantaten van te maken. Het meest bekende materiaal is siliconen. Maar er bestaan ook alternatieven, zoals:

  • Implantaten met een zoutwateroplossing.
    Deze implantaten worden vooral veel in de VS gebruikt. In Nederland zijn ze niet erg populair en moet je goed zoeken naar een arts die ze bij je kan plaatsen.
  • Implantaten met een Hydrogel-oplossing.
    Bij deze implantaten wordt gebruik gemaakt van een gel op waterbasis.

Elk type implantaat heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo bestaan de Saline en Hydrogel-implantaten uit lichaamseigen materiaal. Bij een eventuele scheuring is de kans op lichamelijke klachten daardoor vrijwel nihil. Toch geven de meeste plastische chirurgen een voorkeur aan siliconen-implantaten. Dit geeft volgens hen het mooiste en meest natuurlijke resultaat.

De meeste vrouwen en plastisch chirurgen vinden een borstvergroting met saline-implantaten minder natuurlijk en mooi ogen en voelen dan een vergroting met siliconen-implantaten.

Hydrogel-implantaten daarentegen, benaderen de look-and-feel van siliconen-implantaten. De grootste reden waarom vrouwen voor deze implantaten kiezen is, omdat ze zich niet fijn voelen bij het idee van siliconen in hun lichaam.

Vorm van het borstimplantaat: rond of anatomisch

illustratie prothese
Borstvergroting met een gemiddeld-profiel rond implantaat (350cc) met zoutoplossing. Op deze foto is duidelijk het effect van de vorm en het profiel te zien: de borst heeft een wat boller voorkomen met vrijwel evenveel volume aan de boven- als aan de onderkant. (Foto © Dr. Otto J. Placik)

Borstimplantaten zijn leverbaar in twee vormen, namelijk als volledig rond en als anatomisch, oftewel druppelvormig, implantaat.

Ronde borstprotheses

Ronde borstprotheses zijn de ‘klassieke’ manier om borsten te vergroten. Met deze borstprotheses worden de borsten zowel aan de boven- als aan de onderkant vergroot. Hierdoor krijgen de borsten een wat boller en voller aanzien. Als je kiest voor deze implantaten dan is vaak wat duidelijker zichtbaar dat de borsten met een operatie vergroot zijn.

Anatomische borstprotheses

Naast de ronde borstprotheses kun je ook kiezen voor anatomische, oftewel druppelvormige, borstimplantaten. Deze implantaten bevatten relatief meer volume aan de onderkant dan aan de bovenkant. Hierdoor worden de borsten dus meer vergroot aan de onderkant dan aan de bovenkant. Deze borstimplantaten zijn ontwikkeld om tot een natuurlijker resultaat te komen.

Welke vorm van het borstimplantaat het beste bij jouw lichaam en je wensen past, kan het beste in samenspraak met een plastisch chirurg worden bepaald.

Profiel van het borstimplantaat: hoog of laag profiel

Het profiel van het implantaat bepaalt de projectie van de borst. In andere woorden, hoe ver het implantaat naar voren reikt.

Het profiel van het borstimplantaat dat je kiest, bepaalt samen met het formaat en volume van de borstprothese in grote lijnen de vorm en contour van de ‘nieuwe’ borsten.

Borstprotheses met een laag profiel: subtiele borstvergroting

Een borstprothese met een laag profiel zorgt voor een subtiele borstvergroting. Het decolleté is minder prominent aanwezig en de nieuwe vorm van de borst is relatief natuurlijk.

Borstpotheses met een hoog profiel: voor een stevige en bolle borst

Een borstprothese met een hoog profiel geeft de borst een uitgesproken contour. Het zorgt voor een prominent decolleté en een bolle vorm van de borst die wat meer uitgesproken zichtbaar is in je silhouet.

afbeelding materiaal
Types siliconen borstimplantaten (Merk; Siltex). Links zie je ronde implantaten met verschillende profielen en rechts anatomische (druppelvormige) implantaten met een laag en een hoog profiel.

Formaat van de borstprotheses: van klein tot enorm

Het formaat van borstimplantaten wordt weergegeven in kubieke centimeters, oftewel cc’s. Hoe groter het implantaat, hoe meer cc’s het bevat. Borstprotheses zijn er vanaf 125cc tot meer dan 1000cc (1 liter). De keuze voor een formaat is vaak onder andere afhankelijk van:

  • de huidige vorm van de borsten
  • de huidige omvang van de borsten
  • de lichaamsbouw
  • de gewenste look van de ‘nieuwe’ borsten

Het kan best lastig zijn om te bedenken hoe groot het borstimplantaat moet zijn om het gewenste resultaat te bereiken. De plastisch chirurg kan je vaak adviseren welk formaat het beste bij je lichaamsbouw en huid past. Het is hiervoor belangrijk dat je goed duidelijk kunt maken hoe je ideale eindresultaat er uit zou kunnen zien. Neem bijvoorbeeld wat foto’s mee van borstenvergrotingen die jouw gewenste resultaat benaderen.

Veiligheid van borstprotheses

Na enkele schandalen met (voornamelijk goedkope) implantaten, zoals de PIP-borstimplantaten, hebben veel vrouwen vragen over de veiligheid van borstprotheses.

Hoe kies je een veilig borstimplantaat?

Voor een zo veilig en goed mogelijk resultaat kun je je arts de volgende vragen stellen over de borstimplantaten die hij of zij gebruikt:

  • Is het borstimplantaat FDA gekeurd?
    Het FDA keurmerk komt uit de Verenigde Staten. Om een FDA keurmerk te ontvangen worden implantaten aan uitgebreide testen onderworpen. Het Europese keurmerk CE is minder betrouwbaar en zegt daarom minder over de kwaliteit, zo is in het verleden gebleken.
  • Zit er een garantie op dit borstimplantaat? Wie betaalt een eventuele hersteloperatie?
    Veel producten van de met name wat duurdere borstimplantaten geven een garantie en gratis vervangend product bij bijvoorbeeld een scheuring van het implantaat. Bij goedkopere implantaten is dit geen vanzelfsprekendheid.
  • Wat is de kans op een ruptuur (scheuring) bij dit type implantaat?
  • Hoe vaak zijn er hersteloperaties nodig bij dit type implantaat? Zijn er veel vrouwen die de implantaten weer laten verwijderen?

Daarnaast kun je nog enkele vragen stellen aan je arts over de kliniek en zijn eigen kwalificaties, zoals:

  • Is de kliniek ZKN gecertificeerd?
    Het ZKN keurmerk is een extra waarborg voor kwaliteit.
  • Is de arts lid van beroepsverenigingen zoals de NVPC en NVEPC?
    Deze verenigingen leggen hun leden extra eisen en leidraden op die de kwaliteit bevorderen.

Wil je meer weten over de veiligheid van siliconen-implantaten? Lees ons uitgebreide artikel met onderzoeken en informatie over de veiligheid van siliconen-implantaten.

Tot Slot

Als je een borstoperatie overweegt dan is het belangrijk om je goed in te lezen in de diverse mogelijkheden. Ken je opties en weet wat er mogelijk is voordat je met een arts gaat praten. Zo zorg je er voor dat het resultaat zo goed mogelijk is.

Meer weten?

Bekijk onze uitgebreide informatie over een borstvergroting. Of bekijk de kosten voor een borstvergroting bij ZKN-gecertificeerde klinieken in Nederland.