Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Brotox, botox bij mannen

Botox alleen voor vrouwen? Zeker niet. Steeds meer mannen weten de weg naar de cosmetische kliniek te vinden. Bijvoorbeeld om een fronsrimpel te laten ontspannen. Of om kraaienpootjes te laten verminderen. Waarin verschilt een botoxbehandeling voor mannen in een behandeling voor vrouwen? We vertellen het je in dit artikel.

Foto John Travolta na Botox
Ook John Travolta zou volgens de kenners regelmatig een prikje hebben gehad. (Foto Wikimedia Commons)

Wat is botox precies?

Botox – de afkorting en tevens merknaam van het werkzame stofje botulinetoxine – is een eiwit dat de zenuwen die de spieren aansturen verlamt, waardoor de spieren verslappen. Hierdoor ziet het gezicht er gladder uit. Kort gezegd: botox zet de spieren tijdelijk ‘uit’, wat voor ontspanning van het gezicht en dus minder rimpelvorming zorgt. Botox geeft in tegenstelling tot fillers geen volume aan het gezicht. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen botox en fillers.

Meer lezen: Lees meer over botox

Mannen vs. vrouwen

Waar veel vrouwen met botox een jonger uiterlijk wensen, zijn het de mannen die botox inzetten om een specifiek probleem aan te pakken. Drs. Mucahit Yalaniz is eigenaar van kliniek DoctorFace en ziet regelmatig mannen in zijn behandelstoel. “Zo’n 20% van mijn botoxcliënten is man. De meesten van hen komen niet omdat ze er jonger uit willen uitzien. Mannen hebben meestal specifiekere redenen voor botox. Zo hebben sommige heren overactieve fronsspieren, waardoor het lijkt alsof ze steeds boos kijken. Door die spieren met botox te verslappen, wordt dat verholpen”.

“Een onaangename uitstraling kan ook veroorzaakt worden door overactieve mondhoekspieren, waardoor de mondhoeken gaan afhangen. Ook dat kan gemakkelijk met botox worden opgelost”, vertelt Yalaniz.

Specifieke problemen verhelpen met botox

Andere problemen waarmee mannen bij een kliniek aankloppen, zijn overmatig transpireren en tandenknarsen. Botox kan bij deze klachten uitkomst bieden. Yalaniz: “Een botoxbehandeling tegen overmatig transpireren is populair. Niet zo gek: niemand zit natuurlijk te wachten op zweetplekken onder de oksels tijdens een presentatie of belangrijk gesprek. Vooral in de zomermaanden hebben mannen er veel baat bij.”

Ook voor tandenknarsen ziet Yalaniz mannen langskomen. “Tandenknarsen kan op den duur het gebit aantasten. Dit is te voorkomen met slechts een paar botoxprikjes in de kauwspieren.”

Maar er zijn nog veel meer specifieke problemen die met botox kunnen worden aangepakt:

De behandeling: het verschil tussen man en vrouw

Botox is vaak maatwerk. De plek van aanbrengen is belangrijk, evenals de dosering. Hoe zit het met de verschillen daarin? Yalaniz: “De injectieplekken zijn hetzelfde voor zowel dames als heren, echter hebben mannen vaak een hogere dosering botox nodig. Vooral de fronsspieren kunnen hardnekkig zijn.” Een hoge dosis is niet bij elk probleem de sleutel tot succes. “Bij een behandeling tegen tandenknarsen moet je als arts vooral niet te veel botox gebruiken. Een te hoge dosering in de kauwspieren kan leiden tot volumeverlies, waardoor de kaakhoeken minder scherp worden”, legt de cosmetisch arts uit.

De risico’s

Overweeg je als man naar een cosmetisch arts te gaan voor botox? Check dan of de arts in kwestie ervaring heeft met het behandelen van heren. De mannenhuid is zo’n 15% dikker, en ook is de spieropbouw anders dan bij vrouwen. Wanneer een arts rondom de ogen – bij een behandeling tegen kraaienpootjes – te veel botox injecteert, is er een kans dat de wenkbrauw meer omhoog gaat staan. Dit zorgt voor een onnatuurlijke uitstraling.

Meer lezen: Hulp bij het kiezen van een kliniek en arts

Wanneer kom je in aanmerking?

Of je nu een specifieke rimpel wil aanpakken of een algeheel frissere uitstraling wil: vrijwel iedere man kan een botoxbehandeling ondergaan. Voorwaarde is dat je minimaal 18 jaar bent. Dat klinkt jong, maar juist de jongere doelgroep wint terrein als het om botox gaat. Yalaniz: “Ik zie steeds vaker jonge mannen – tussen de 25 en 30 jaar – voor botox komen. Dit zijn meestal mannen die regelmatig onder de zonnebank liggen en daardoor sneller last krijgen van rimpelvorming. Zij komen dan voor de preventieve werking van botox.”

Meer lezen: Plastische chirurgie bij mannen steeds populairder

Hoe lang is botox werkzaam?

De hoeveelheid botox die wordt geïnjecteerd, bepaalt over het algemeen hoe lang het effect houdt. Mannen dienen er rekening mee te houden dat de botox na vier tot vijf maanden is uitgewerkt. Om het resultaat te behouden dien je na die periode opnieuw een botoxbehandeling te ondergaan.

Infographic met overzicht werkzaamheid van Botox

Wat je als man nog meer moet weten

Voor een botoxbehandeling geldt: tijdig behandelen is belangrijk, vooral bij mannen. Botox werkt het beste bij rimpels die nog niet heel diep zijn. Yalaniz: “Rimpelvorming bij de man gaat weliswaar langzamer dan bij de vrouw, maar de rimpels worden vaak wel dieper. Als je te diepe rimpels hebt, helpt botox niet meer. Dan moet je voor een fillerbehandeling gaan.”

Tot slot

Steeds meer mensen die voor botox naar een cosmetische kliniek gaan, is man. De meeste mannen komen niet om er jonger uit te zien, maar om specifieke rimpels of problemen aan te pakken. Zo zijn onder heren de behandeling van fronsrimpels, overmatig transpireren en tandenknarsen populair.

Het grote verschil tussen een behandeling voor vrouwen en mannen is dat mannen in de meeste gevallen een hogere dosering "brotox" nodig hebben. Dit komt omdat de huid dikker is en ze meer spieren hebben. Vooral de fronsspieren kunnen hardnekkig zijn. De injectieplekken en de houdbaarheid – vier tot vijf maanden – is hetzelfde.

Wanneer je als man een botoxbehandeling overweegt, is het raadzaam naar een arts te gaan die ervaring heeft met het behandelen van mannen. Te veel botox kan funest zijn en een natuurlijke uitstraling verstoren.

Vrijwel iedere man kan een botoxbehandeling ondergaan, zolang je maar minimaal 18 jaar bent. Wanneer je al te diepe rimpels hebt, is een botoxbehandeling wellicht niet effectief meer. In dit geval kan een behandeling met fillers uitkomst bieden.

Ben je man en heb je een botoxbehandeling ondergaan? Deel je ervaringen in de reacties onder dit artikel!


Voor dit artikel heeft er een interview plaatsgevonden met:

Foto

Drs. Mucahit Yalaniz Cosmetisch Arts

Werkzaam bij Doctor Face