Bijgewerkt: | Ola Kareem

Botox tegen migraine en spanningshoofdpijn: info & kosten

Iedereen heeft weleens last van hoofdpijn. Heb je heel vaak hoofdpijn en is de pijn veel intenser dan bij anderen, dan spreken we van spanningshoofdpijn of migraine. Migraine is een moeilijk te behandelen vorm van hoofdpijn. Er zijn verschillende soorten behandelingen die voor de één wel en voor de ander niet werken. In dit blogartikel focussen we op het behandelen van migraine en spanningshoofdpijn met Botox.

Wat is migraine?

Migraine voelt als een uit het niets opkomende heftige hoofdpijn. Omdat het uit het niets opkomt spreekt men van “migraineaanval”. Soms zie je tijdens een migraineaanval flitsen of andere soortgelijke beelden.

Vaak zit de pijn aan één kant van het hoofd. De pijn voelt kloppend en daarbij kun je je ook nog eens misselijk voelen en overgeven. Tijdens een migraineaanval kun je slecht tegen fel licht en harde geluiden. Een aanval kan een paar uur tot een paar dagen duren, maar bij de meesten is het na één dag over.

Wat is spanningshoofdpijn?

Migraine en spanningshoofdpijn zijn niet hetzelfde, ondanks dat ze vaak wel in één adem worden genoemd. Bij spanningshoofdpijn is er in tegenstelling tot bij migraine geen sprake van misselijkheid. Daarnaast zijn de klachten vaak minder hevig.

Zowel spanningshoofdpijn als migraine kunnen behandeld worden met Botox.

Migraine en spanningshoofdpijn behandelen met Botox

Sinds kort is Botox een goedgekeurde behandeling tegen migraine. Eén van de mogelijke uitlokkers van migraine is namelijk het onwillekeurig aanspannen van spieren, voornamelijk die van het aangezicht. Aangezien Botox een spierverslapper is, kan een behandeling hiermee uitkomst bieden.

Bij welke migraine- en hoofdpijnklachten werkt Botox?

Uit onderzoek blijkt dat een Botox-behandeling vooral goed werkt bij hoofdpijnklachten die worden omschreven als 'imploderend'. Bij imploderende hoofdpijn worden de klachten die ervaren worden vaak als volgt omschreven:

 • alsof er iemand met een hamer op de schedel slaat
 • alsof er iemand met een vinger op het oog drukt

Bij welke migraine- en hoofdpijnklachten werkt Botox niet zo goed

Botox werkt een stuk minder goed bij mensen die migraineklachten hebben die omschreven worden als 'exploderend' (het gevoel dat het hoofd uit elkaar barst van binnenuit).

Ook stekende pijn in de wangen of naast de ogen (tussen neus en ogen) is meestal niet goed te behandelen met Botox.

Hoe werkt een Botox behandeling bij migraine en spierspanningshoofdpijn?

Er zijn verschillende delen van het gezicht en de nek die behandeld kunnen worden met Botox om migraineklachten te verminderen. Dit zijn onder andere:

 • Het voorhoofd
  Door Botox in het voorhoofd te spuiten worden de spieren slapper en verdwijnt veel spanning in je hoofd, nek en schouders. Dit zorgt er niet voor dat de migraine helemaal verdwijnt of nooit meer terugkomt. Maar het vermindert de intensiteit van de pijn en het aantal aanvallen.
 • Boven-Nek/achterhoofd
  Wanneer er sprake is van hoofdpijnklachten die 'opstijgen' vanuit de nek dan kunnen Botox injecties in dit gebied effectief zijn.
 • De slapen van het hoofd
  In een enkel geval worden er ook Botox injecties gegeven in de slapen.

Tijdens de behandeling worden meestal zowel de kant van het hoofd waar de klachten worden ervaren als de andere kant geïnjecteerd met Botox.

Een Botox-behandeling duurt maximaal 20 minuten en is niet pijnlijk. De effecten zijn na een paar dagen te merken en houden zo’n zes maanden aan. De behandeling werkt vooral om toekomstige aanvallen te verminderen, en werkt meestal minder goed bij het tegengaan van acute migraineklachten.

Welk resultaat kun je verwachten?

Uit de eerste onderzoeken naar de effectiviteit van Botox bij migraine bleek dat de migrainefrequentie gemiddeld afnam van bijna zeven dagen per maand naar nog geen dag per maand.

Kosten en vergoeding voor een Botox behandeling tegen migraine

Meestal wordt een botoxbehandeling tegen migraine niet vergoed in Nederland, ook niet als je beschikt over een verwijsbrief van je huisarts. Het kan echter lonen om dit na te vragen bij je verzekering en overleggen met de artsen van bijvoorbeeld de hier onderstaande klinieken. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen de kosten van de behandeling zelf te betalen.

Hieronder vind je de prijzen voor het behandelen van migraine met Botox bij gecertificeerde klinieken in Nederland.

Botox Migraine
Kliniek Keurmerk Waardering Vanaf prijs
Elzen Kliniek
Naarden-Vesting
Logo ZKN - € 250,00
Bergman Clinics
Bilthoven, Amsterdam, Heerenveen, Den Haag, Zwolle, Groningen, Rijswijk, Velp, 's Hertogenbosch
Logo ZKN 7,2 € 295,00

Ten Slotte

Als je migraine-aanvallen of spierspanningshoofdpijn hebt dan kan een behandeling met Botox soms uitkomst bieden. Botox is vaak vooral een optie wanneer je de medicatie tegen migraine niet goed tolereert, of wanneer medicatie niet voldoende effect heeft.

Als bij jou andere behandelingen en preventieve maatregelen niet genoeg hebben geholpen om je migraine symptomen te verbeteren, dan is het zeker aan te raden eens te praten met een gespecialiseerde arts. De behandeling is snel uitgevoerd, heeft nauwelijks risico's en geeft bij veel mensen goede resultaten.

Heb jij ook last van migraine en heb jij hiervoor een Botox-behandeling ondergaan? Heeft het wel of niet gewerkt? Plaats onderaan dit artikel jouw ervaring.