Bijgewerkt: | Ola Kareem

Buikcorrectie na afvallen: overtollig vel & hangbuik verwijderen

Als je veel gewicht hebt verloren, door sporten, diëten of na een zwangerschap, kan je buikwand zo erg verslapt zijn dat je een hangbuik krijgt. Dit kan zorgen voor verschillende ongemakken zoals smetplekken en lage rugpijn. En daarnaast is het vaak ook niet mooi om te zien. Voor mensen die last hebben van een hangbuik is er de buikwandcorrectie. Hiermee kan het overtollige vel worden weggehaald, zodat de buik weer strakker wordt.

Overtollig vel en een hangbuik door gewichtsverlies

Je bent helemaal goed bezig geweest met gezonder leven en sporten en bent daardoor enorm veel kilo’s verloren. Je bent natuurlijk super blij, maar dan wordt je gestraft met veel overtollig vel en een hangbuik. Daar heb je het niet voor gedaan! Dat kan een flinke tegenvaller zijn en zorgen voor onzekerheden. Gelukkig bestaat er de buikwandcorrectie. In dit artikel lees je hoe deze operatie er uit ziet, voor wie het geschikt is en hoe het zit met kosten en vergoedingen.

Voor wie is een buikcorrectie na gewichtsverlies geschikt?

Niet iedereen die veel is afgevallen is een geschikte kandidaat voor plastische chirurgie, zoals een buikwandcorrectie. Plastische chirurgie wordt in principe alleen uitgevoerd wanneer voldaan wordt aan enkele criteria:

Een stabiel gewicht

Ben je al een jaar of langer op een stabiel gewicht? En verwacht je geen verder gewichtsverlies? Zo ja, dan ben je mogelijk een goede kandidaat.

Gezondheid

Omdat plastische chirurgie ingrijpend is, kan alleen worden geopereerd bij mensen die in goede gezondheid zijn. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van een chronische ziekte zoals diabetes of hart- en vaatziekten, dan kan de ingreep worden afgeraden.

Voeding en dieet

Het is belangrijk dat je je aan een gezond en gevarieerd dieet houdt. Zowel om je gewicht stabiel te houden, alswel om voldoende vitamines en voedingsstoffen binnen te krijgen die nodig zijn voor het herstel na de operatie.

Roken

Roken zorgt voor een trager herstel en verhoogt de kans op complicaties na de operatie. Je zult daarom tenminste zes weken voor de ingreep moeten stoppen met roken.

Verwachtingspatroon

Alleen patiënten die een realistisch en positief beeld hebben van de ingreep zijn goede kandidaten.

Buikcorrectie: de verschillende ingrepen

Er zijn verschillende ingrepen waarmee de buik gecorrigeerd kan worden. Vaak worden er drie soorten buikcorrecties onderscheiden. Dit zijn de:

 • mini buikwandcorrectie
 • buiklift
 • totale buikwandcorrectie

Om een buikcorrectie te kunnen ondergaan, moet de huid van de buik in goede conditie zijn. Voor de ingreep zal de chirurg daarom je huid inspecteren. Als blijkt dat een ingreep een goede mogelijkheid voor je is, dan zal je geopereerd worden.

Bij alle buikcorrecties maakt de chirurg tijdens de operatie een sneetje boven de schaamstreek. Hoe de rest van de ingreep er uit ziet is afhankelijk van de gekozen methode.

Mini-buikwandcorrectie

Bij een mini-buikwandcorrectie wordt enkel de huid onder de navel verwijderd en strakgetrokken. De ingreep is alleen geschikt wanneer er maar een beperkte hoeveelheid overtollig vel aanwezig is op de onderbuik.

Buiklift

Een buiklift is een mini-buikwandcorrectie waarbij niet alleen het overtollige vel wordt verwijderd, maar ook gebruik wordt gemaakt van liposuctie om overtollig vet weg te zuigen.

Totale buikwandcorrectie

De totale buikwandcorrectie is het meest ingrijpend. Hierbij worden de spieren opnieuw aangehecht en meestal ook de navel verplaatst. Deze ingreep is vooral geschikt als de verslapping van de buik al vlak onder de ribbenboog begint. Een totale buikwandcorrectie is de meest ingrijpende ingreep, en kan tot erg goede resultaten leiden.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 2 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Herstel na de buikcorrectie

Na een buikcorrectie kun je veel last hebben. De eerste week moet je drains in de buik dragen zodat wondvocht afgevoerd wordt. De eerste 1 á 2 maanden moet je een korset dragen om alles goed op z’n plaats te houden en om de kans op bloedingen en dergelijke complicaties te verminderen.

Het resultaat

foto buiklift
Het resultaat van een buikwandcorrectie (© foto KARRAX)

Meteen na de behandeling zie je dat je buik veel platter is. Na ongeveer een half jaar tot een jaar is het resultaat van de buikwandcorrectie optimaal. Er kunnen soms littekens over zijn gebleven, maar vaak is men zo blij met het resultaat dat de littekens voor lief worden genomen. Over het algemeen heb je genoeg aan één buikwandcorrectie, echter is in sommige gevallen een nieuwe ingreep nodig ter voorkoming van verdere verslapping. Dit zal je chirurg met je bespreken.

Risico’s en complicaties

Risico’s en complicaties die kunnen optreden na een buikcorrectie zijn:

 • allergische reacties
 • gevoelloosheid van de huid
 • kleurverandering van de huid
 • oedeemvorming
 • littekenvorming
 • langdurige pijn
 • bloedingen
 • slechte wondgenezing
 • infecties

Kosten van een buikwandcorrectie

De kosten van een buikwandcorrectie liggen ongeveer tussen de 2500 en de 6000 euro. De kosten zijn afhankelijk van welk type buikwandcorrectie wordt uitgevoerd en natuurlijk ook van de kliniek die de ingreep uitvoert.

 • Mini-Buikwandcorrectie
  Vanaf € 2400,00 tot € 3555,00
 • Buikwandcorrectie
  Vanaf € 4500,00 tot € 5890,00

Bekijk alle prijzen

Vergoeding buikcorrectie na veel afvallen

Een buikcorrectie wordt in principe niet vergoed, tenzij er sprake is van een ernstige belemmering bij het lopen. Daarnaast kunnen uitzonderingen worden gemaakt als er sprake is van ontstekingen die enkel behandeld kunnen worden door het corrigeren van de buikwand. Ook bij ernstige verminking wordt een buikwandcorrectie soms vergoed.

Daarnaast kun je bij sommige verzekeraars een (dure) aanvullende verzekering afsluiten waarbij er wel een (gedeeltelijke) vergoeding is voor je buikwandcorrectie. Ook wanneer er geen medische noodzaak is. Informeer naar de mogelijkheden bij je verzekeraar.

Tot Slot

Het is je na het lezen van dit artikel wellicht duidelijk geworden, dat een buikwandcorrectie niet bedoeld is om mensen van overgewicht af te helpen. Het is juist de bedoeling om mensen die veel gewicht hebben verloren, van hun overtollige vel af te helpen.

Neem dit dus goed mee in je overweging en bedenk: heb ik genoeg gewicht verloren om eventueel een buikwandcorrectie te ondergaan? Zo niet, dan is het aan te raden om eerst door te zetten met een gezond eet- en leefpatroon om zo je streefgewicht te bereiken.

Heb jij last (gehad) van een hangbuik of heb je een buikwandcorrectie ondergaan? Deel je ervaringen door onderaan dit artikel te reageren.