Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Buikvet weghalen: 5 behandelingen voor een platte buik

De één heeft simpelweg geluk, een ander doet tientallen sit-ups per dag om haar buikspieren te onderhouden en weer een ander… heeft het minder getroffen als het op het hebben van een strakke buik aankomt. Lukt het je – ondanks gezond leven en sporten – niet om je buikje weg te werken? Geen nood: er zijn verschillende behandelingen die je je droombuik beloven.

Wij zetten de meest voorkomende cosmetische behandelingen die voor een platte, strakke buik zorgen, voor je op een rij.

Liposuctie

Een van de bekendste en meest effectieve behandelingen voor een platte buik is liposuctie. Bij een liposuctie-behandeling wordt er plaatselijk vet weggezogen (lipo = vet, suctie = zuigen).

foto buik
Liposuctie van de buik.

Heb je op je buik last van overtollig buikvet of stoor je je aan love handles? Dan is liposuctie het overwegen waard, aangezien liposuctie een behandeling is die vooral plaatselijk vet aanpakt.

Ben je (te) zwaar en wil je overall afvallen en vet kwijt raken? Dan wordt liposuctie afgeraden. Liposuctie is namelijk geen alternatief voor een dieet.

Of je voor liposuctie in aanmerking komt, is afhankelijk van je BMI (deze mag niet hoger dan 30 zijn), de conditie van je huid en of je littekens hebt, bijvoorbeeld als overblijfsel na een eerdere operatie.

Liposuctie maakt korte metten met vet, maar helpt bijvoorbeeld niet tegen cellulitis of het verstrakken van de huid. Zit je na de liposuctie nog met een verslapte huid? Dan is een (mini-)buikwandcorrectie vaak een optie.

Kosten

De kosten van een liposuctie voor de buik bedragen gemiddeld zo'n € 1903,85.

Elders op onze website lees je meer over de details en de risico’s van deze behandeling.

Buikwandcorrectie

Wie een verslapte buikhuid heeft – bijvoorbeeld ten gevolge van een zwangerschap of na veel afgevallen te zijn – kan behoorlijk onzeker zijn. Bij een slappe huid is buikvet vaak niet het probleem, maar de huid zelf. Die ‘hangt’ vaak en is alles behalve stevig. De behandeling die hier op aansluit? Een buikwandcorrectie of mini-buikwandcorrectie.

Of je kiest voor een totale buikwandcorrectie of een mini-buikwandcorrectie is afhankelijk van de mate van verslapping van de huid. De meest milde vorm van een buikwandcorrectie – de mini-buikwandcorrectie- wordt vooral uitgevoerd wanneer de huid wat uitgerekt is, bijvoorbeeld na bevallen te zijn. Een totale buikwandcorrectie is geschikt voor mensen waarbij niet alleen de huid maar ook de spierlaag onder de huid is opgerekt. Welke correctie geschikt is voor jou kan een cosmetisch arts bepalen.

De resultaten van een (mini-)buikwandcorrectie zijn over het algemeen goed. In veel gevallen is direct een strakkere buik zichtbaar.

Heb je last van overtollig vet én een verslapte huid? Dan kan je liposuctie in combinatie met een buikwandcorrectie overwegen.

Kosten buikwandcorrectie

De kosten van een buikwandcorrectie bedragen gemiddeld € 3081,00.

In dit artikel lees je meer over de details van de behandelin en de risico’s.

Cryolipolyse (CoolSculpting)

Cryolipolyse is een uitstekend alternatief voor liposuctie én je hoeft er niet voor onder het mes.

Illustratie buikvet
Een Coolsculpting-behandeling van de buik.

In Nederlandse klinieken is het sinds een poosje mogelijk een nieuwe behandeling te ondergaan: de cryolipolyse-behandeling (ook wel CoolSculpting). Net als liposuctie is dit een behandeling die erg geschikt is voor het verwijderen van kleine hoeveelheden plaatselijk vet, zoals op de buik. En daarmee is cryolipolyse een aanrader voor wie een plattere buik wil.

Bij een cryolipolyse-behandeling wordt met een speciaal CoolSculpting-apparaat gezorgd voor een snelle afkoeling van de bovenste vetcellen.

Vetcellen kunnen afbreken bij een temperatuur lager dan 9°C, en bij cryolipolyse wordt de temperatuur zelfs 4°C, wat van een cryolipolyse-behandeling een effectieve behandeling tegen plaatselijk vet maakt. De afgebroken vetcellen worden vanzelf afgevoerd door het lichaam.

Omdat cryolipolyse een niet-chirurgische behandeling is, is het een nagenoeg pijnloze ingreep. Ook kun je om die reden je dagelijkse bezigheden direct hervatten.

Kosten Cryolipolyse

De kosten van cryolipolyse bedragen gemiddeld € 0,00.

Wil je meer lezen over de ingreep, over de resultaten en de risico’s? Lees dan dit artikel.

Ultrasone cavitatie

Vergelijkbaar met cryolipolyse is ultrasone cavitatie. Deze behandeling waarbij ook niet in het lichaam gesneden hoeft te worden, belooft net als cryolipolyse de resultaten van een liposuctiebehandeling.

Het idee van ultrasone cavitatie? Vetcellen verdwijnen door ultrasone geluidsgolven. Deze geluidsgolven wekken golvende compressiebewegingen op, wat ervoor zorgt dat de vetcellen verzwakken en worden afgebroken. Net als bij liposuctie en cryolipolyse is een ultrasone cavitatiebehandeling alleen geschikt voor het aanpakken van plaatselijk vet, zoals op de buik. Ultrasone cavitatie belooft al een vermindering van enkele centimeters na slechts één behandeling.

Bij ultrasone cavitatie hoef je niet geopereerd te worden. De behandeling is hierdoor pijnloos. Ook zit er geen herstelperiode aan verbonden.

Compressietherapie

Een laagdrempelige behandeling die de huid van de buik kan verstrakken is compressietherapie. De behandeling pakt tegelijkertijd buik, billen en benen aan en is daardoor iets minder specifiek gericht op de buik. Maar de resultaten zijn veelbelovend.

Afbeelding buik
Compressietherapie.

Bij compressietherapie worden de buik, benen en billen intensief gemasseerd. Dit wordt niet gedaan door een masseur, maar door een speciaal luchtdrukpak. Dit pak, dat werkt op luchtdruk, bevat luchtdrukkamers die voor een stevige massage zorgen.

Het beloofde resultaat? Een strakkere huid, vetverbranding, verbetering van de bloedsomloop en vermindering van cellulitis. In de praktijk valt het resultaat vaak echter wel wat tegen.

Compressietherapiebehandelingen worden doorgaans uitgevoerd door privéklinieken. De behandeling wordt ervaren als ontspannend. Herstellen na compressietherapie is dan ook niet nodig.

Persoonlijk advies

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 1 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
  • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
  • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
  • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
  • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
  • Geen wachtlijsten
  • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Tot slot

Voor een plattere, strakke buik kun je kiezen uit verschillende (chirurgische) behandelingen; van heel doelgericht en effectief, bijvoorbeeld een buikwandcorrectie of liposuctie, tot iets laagdrempeliger en minder effectief, zoals compressietherapie.

Welke behandeling bij je past, is afhankelijk van je wensen, je buikomvang, je gewicht, de conditie van je huid en je medische achtergrond. Twijfel je? Een cosmetisch arts kan je adviseren.