Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Bunny Lines: rimpels naast de neus. Tips & behandelingen.

Zijn ze je weleens opgevallen? Die lijntjes en rimpels aan de zijkant van je neusbrug? Daar is een naam voor: bunny lines. Deze zogenaamde ‘konijnenlijntjes’ kunnen behoorlijk ontsierend zijn. In dit artikel vertellen we je wat bunny lines zijn, hoe je ze krijgt en wat je ertegen kunt doen.

Wat zijn bunny lines precies?

Bunny lines zijn de diagonale lijntjes (of in een verder stadium: rimpels) aan de zijkant van je neus. De lijnen zijn zichtbaar aan de bovenkant van de neus, dichtbij de ogen. Heel letterlijk vertaald zijn bunny lines ‘konijnenlijntjes’. De naam is afgeleid van het ontstaan: de lijnen komen tevoorschijn wanneer je je neus optrekt, zoals ook konijnen dat doen.

Hoe ontstaan bunny lines?

Zoals bij veel rimpels ontstaan bunny lines door het veelvuldig aan- en ontspannen van een bepaalde gezichtsspier.

illustratie neus
Bunny Lines zijn vaak al in de kindertijd zichtbaar.

De boosdoener bij bunny lines is de neusspier, de musculus nasalis. Deze span je onder meer aan wanneer je lacht, wanneer je je neus optrekt en als je in de zon kijkt. Het níet aan- en ontspannen van deze spier is onmogelijk.

Of je bunny lines krijgt, is grotendeels genetisch bepaald. De een krijgt er sneller last van dan een ander, net zoals dat geldt voor het ontstaan van kraaienpootjes en fronsrimpels.

Ook de mate van zichtbaarheid is heel verschillend. Bunny lines kunnen zichtbaar worden bij een subtiele glimlach, maar ook pas wanneer je breeduit lacht.

Vaak ontstaan bunny lines al in de kindertijd.

Bunny lines camoufleren: kan dat?

Je rimpels – en ook bunny lines – verdoezelen met make-up is niet mogelijk. Wat wél kan, is de aandacht van je bunny lines afleiden door de nadruk te leggen op delen in je gezicht waar je wel trots op bent. Ook zijn er handige trucs om rimpels minder te laten opvallen. Een aantal tips op een rij:

 • Wees matig met foundation en concealer rondom de neus.
  Concealer heeft de gewoonte in rimpels en lijntjes te gaan zitten, waardoor bunny lines juist meer zullen opvallen.
 • Wil je toch basismake-up dragen?
  Hou het bij een kleine hoeveelheid transparante foundation op waterbasis.
 • Om de huid te matteren en daardoor bunny lines minder te laten opvallen, kun je de huid lichtjes afpoederen.
  Kies hiervoor een poeder in dezelfde teint als je huid en gebruik voor een subtiel resultaat een grote poederkwast.
 • Mijd glanzende producten.
  Hoe meer glans, hoe meer je de nadruk legt op de bunny lines.
 • Breng een roze of perzikkleurige blush aan nét boven de appeltjes van je wangen.
  Dit geeft een liftend effect.
 • Strakke, verzorgde wenkbrauwen leiden de aandacht van je bunny lines af.
  Zorg voor goed geëpileerde brows¸ zet ze aan met een wenkbrauwpotlood, -poeder of -gel en kam ze in model. Niemand die nog naar je bunny lines kijkt.
 • Wees te allen tijde matig met make-up.
  Less is more, zeker wanneer je je rimpels juist níet wil laten opvallen.

Bunny lines te lijf: wat voor behandelingen zijn er?

Erger je je aan je bunny lines en wil je er (tijdelijk) helemaal van af? Dit kan met botox.

Botox bij de neus tegen bunny lines

Bunny lines zijn zogenaamde dynamische rimpels. Ze ontstaan door spierbewegingen en daarom zijn deze rimpeltjes het beste te behandelen met botox. Bij een botoxbehandeling wordt met een heel smalle naald een kleine hoeveelheid botox in de neusspier gespoten.

Het doel van botox is de spier tijdelijk en plaatselijk te verlammen, wat ervoor zorgt dat bunny line niet meer opvallen.

Hoe werkt een botoxbehandeling tegen bunny lines?

Om de bunny lines goed te kunnen aanpakken, zal de behandelend arts vragen je neus op te trekken. Hierdoor worden de lijntjes goed zichtbaar, waarna de arts kan bepalen waar de botox ingespoten dient te worden.

In de meeste gevallen zijn twee prikjes genoeg: aan elke zijde van de neus één. Een botoxbehandeling om bunny lines te verhelpen is vrijwel pijnloos.

Zie je niets direct na de behandeling? Dit kan kloppen. Het resultaat is pas zichtbaar na zo’n twee weken. Wie een botoxbehandeling heeft ondergaan, kan erop rekenen dat de bunny lines vier tot zes maanden onzichtbaar zijn. Daarna kan de behandeling herhaald worden.

Wat kost een behandeling?

Voor de behandeling van bunny lines is meestal maar weinig botox nodig. Voor het berekenen van de kosten voor een botoxbehandeling wordt door de meeste klinieken gewerkt met zones. De behandeling van bunny lines wordt meestal gezien als een halve zone botox.

Hieronder zie je de gemiddelde prijzen voor een halve zone botox bij ZKN-gecertificeerde klinieken in Nederland.

 • Botox ½ zone
  Vanaf € 100,00 tot € 150,00

Bekijk alle prijzen en klinieken

Tot slot

Bunny lines ontstaan door het aanspannen van de neusspier. Dit is niet te voorkomen. Of je van de spierbeweging bij je neus bunny lines krijgt, is voor iedereen verschillend. Helaas zijn deze vervelende ‘konijnenlijntjes’ met make-up niet te verdoezelen.

Wil je er toch vanaf? Een behandeling met botox kan tijdelijk een einde maken aan bunny lines. Een botoxbehandeling tegen bunny lines is nagenoeg pijnloos en het resultaat zal tot zes maanden aanhouden.

Heb jij last van bunny lines? Zou je een behandeling met botox overwegen?