Cellulite behandeling - voor mooie benen en billen
Cellulite, ook wel bekend als ‘sinaasappelhuid’ en soms ten onrechte cellulitis genoemd, is de aanduiding voor een huid met een bobbelige structuur. Cellulite wordt gezien als een schoonheidsprobleem bij vrouwen. En zo gek is dat nog niet, als je kijkt naar alle ultrastrakke en gladde (meestal gephotoshopte) modellenbenen die in magazines worden getoond.
Cellulite komt vooral voor bij vrouwen
Vooral vrouwen krijgen te maken met cellulite op de billen en dijen. De reden is dat bij vrouwen het vetweefsel voornamelijk onder de huid ligt. En door hormoonveranderingen kunnen de bindweefselbanden in het vetweefsel meer of minder opzwellen en de laag met collageenbanden zichtbaar maken. Hierdoor krijgt de huid een bobbelige uitstraling en dit vinden we niet mooi. Slank, strak en glad is wat we willen zien.
Helaas is dit 'Alles-moet-strak-zijn-schoonheidsideaal' erg onrealistisch. Vooral als je kijkt naar het feit dat bijna alle vrouwen (rond de 90%) met cellulite te maken krijgen. De één wat meer dan de ander, maar bijna allemaal. Dus het is niet meer dan normaal om geen ultra gladde en strakke benen en billen te hebben.
Waardoor wordt cellulite veroorzaakt?
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het vetpercentage van het lichaam niet de oorzaak van cellulite. Een sinaasappelhuid ontstaat vaak als gevolg van een combinatie van factoren. Voor een groot deel heeft cellulite te maken met een slechte bloedcirculatie. Het lichaam slaat vet op, op plekken waar de bloedcirculatie het slechtst is.
Daarom hebben veel vrouwen een pondje meer rond de heupen, billen en buik. Naast dat er op deze plaatsen vetophopingen ontstaan, blijven er ook afvalstoffen en vocht 'klem zitten'. Je kunt je voorstellen dat een gebrek aan lichaamsbeweging, een zittend beroep, slechte voeding, ouder worden of hormonale veranderingen niet meehelpen.
Wat kan ik zelf doen om cellulite te voorkomen of te verminderen?
Er zijn veel crèmes en zalfjes die beloven je cellulite te doen verminderen. Echter is daar weinig bewijs voor. Dus het allerbeste wat je kunt doen om een sinaasappelhuid zoveel mogelijk te vermijden of te verminderen is je leefstijl aanpassen. Dit doe je als volgt:
- Gezond eten
Gezond eten betekent: veel groente en fruit, veel water drinken, niet teveel zout, niet teveel suikers en (dierlijke) vetten en niet teveel zuivelproducten. En uiteraard geen sigaretten, alcohol of drugs consumeren. - Voldoende beweging
Probeer minimaal drie uur per week te sporten en meer te bewegen bij de dagelijkse activiteiten. Wandel en fiets bijvoorbeeld vaker in plaats van de auto of het openbaar vervoer te pakken. Neem eens de trap in plaats van de lift. Dit soort kleine dingen helpen al mee aan een strakker lijf.
Cosmetische ingrepen tegen hardnekkige cellulite
Cellulite die korter dan een jaar geleden is ontstaan, is makkelijk te verwijderen door een aanpassing in leefstijl. Cellulite die er veel langer zit, is moeilijker weg te halen. Dat komt doordat er in de loop der jaren een laagje bindweefsel rond de cellulite is ontstaan. Dit kun je zien als een harde kleverige massa die niet gemakkelijk te verwijderen is. In dit soort gevallen kun je langs de plastisch chirurg gaan voor een oplossing.
Er bestaan een aantal behandelingen voor cellulite:
- Velasmooth/ Velashape
- Endermologie
- Mesotherapie
- Lipolyse
Velasmooth/ Velashape

De beste en bekendste behandelingen om cellulite te verwijderen zijn Velasmooth en Velashape. Velasmooth is de voorloper van Velashape. Beide behandelingen combineren infraroodlicht, bipolaire radiofrequentie en een bindweefselmassageroller om plaatselijk ‘af te slanken’. De vetcellen krimpen en vet, vocht en afvalstoffen worden via het lymfesysteem afgevoerd. Daarnaast verbetert de huidelasticiteit omdat de collageen- en elastineproductie wordt gestimuleerd.
Een Velasmooth- of Velashape-behandeling duurt ongeveer een half uur. De schoonheidsspecialiste masseert met de kop van de apparaten de huid in cirkelvormige bewegingen tot het rood en warm wordt. Door de warmte kunnen er blaasjes op de huid verschijnen. Ook kunnen er blauwe plekken ontstaan als de doorbloeding van de huid niet goed is. Velashape is een stuk duurder per behandeling, maar er zijn wel minder sessies nodig voor hetzelfde resultaat als met Velasmooth. Daarnaast is het voordeel van Velashape dat het minder pijn doet.
Velasmooth kost rond de 650 euro voor tien beurten en 75 euro voor een onderhoudsbehandeling. Je zult ongeveer twee behandelingen moeten ondergaan gedurende een periode van minimaal 6 á 8 weken. Velashape kost rond de 750 euro voor zes behandelingen. Een onderhoudsbeurt kost 140 euro.
Endermologie
Met endermologie wordt de huid en het onderliggend weefsel behandeld. Dat gebeurt met cilinders die de huid optillen en afrollen. Dit bevordert de bloedcirculatie en de afvoer van vocht. De vorming van elastine en collageen wordt ook verhoogd waardoor de huid gladder, steviger en gezonder wordt. Tijdens een endermologie-behandeling draagt de cliënt een speciaal ontworpen bodysuit. De kop van het apparaat glijdt dan beter over het lichaam en de hygiëne wordt gewaarborgd.
De behandeling is geheel pijnloos en veilig omdat er geen operatie aan te pas komt en er geen risico’s of complicaties kunnen optreden. Een endermologie-behandeling moet echter wel regelmatig herhaald worden voor een goed resultaat (minimaal vijf behandelingen). Voor endermologie zijn ongeveer tien behandelingen nodig en het kost ongeveer 50 euro per behandeling.
Mesotherapie
Mesotherapie is een behandeling waarbij vlak onder de huid actieve stoffen worden gespoten. Die stoffen zijn een combinatie van hyaluronzuur, vitamines, minerale zouten, coënzymen en nucleïnezuren. Deze stoffen stimuleren de huid zich te vernieuwen en verjongen. De behandeling gaat door middel van een injectiepistool met een naaldje. In principe voelt men er weinig van, maar een verdoving met een crème is mogelijk.
Risico’s bij deze behandeling zijn blauwe plekken, een rode huid, allergische reacties of infecties. Mesotherapie heeft acht tot tien behandelingen nodig voor een goed resultaat en kost tussen de 500 en 900 euro.
Lipolyse
Een lipolyse-behandeling is een behandeling waarmee lokaal vet kan worden "opgelost". De behandeling kan bestaan uit meerdere kleine onderhuidse injecties, genaamd injectie-lipolyse, of uit een behandeling met laser, genaamd laser-lipolyse.
Bij laser-lipolyse, bijvoorbeeld met de SculpSure, worden vetcellen opgelost met behulp van een laserstraal. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je deze behandeling kunt ondergaan.
Bij injectie-lipolyse wordt er een middel geïnjecteerd dat een combinatie is van stoffen. Het belangrijkste element is een stof die gewonnen wordt uit sojabonen. Voor de behandeling zal de huid met een crème worden verdoofd. Na de behandeling kunnen er blauwe plekken ontstaan, daarnaast kan de behandelde plek gezwollen, rood, branderig en jeukerig aanvoelen. Om een goed resultaat te bereiken zijn twee tot vier behandelingen nodig. Injectie-lipolyse is in Nederland verboden, door de vele complicaties die na de behandeling konden optreden.
Tot Slot
Laat je altijd behandelen door een gecertificeerde arts of chirurg om de kans op risico’s en complicaties te minimaliseren.
Heb je zelf één of meerdere van deze behandelingen ondergaan? Deel hieronder je ervaringen!
Nienke Eijsink
@ 16:19