Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Cosmetische acupunctuur - Je huid verjongen en verstevigen met naaldjes

Bij cosmetische acupunctuur worden dunne naaldjes in de huid van het gezicht aangebracht. Het doel? De huid verjongen en verstevigen. Deze vorm van acupunctuur met een cosmetisch doeleind is relatief nieuw in ons land. Wat doen die naaldjes precies, voor wie is het en werkt het ook echt?

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een eeuwenoude techniek die zijn oorsprong kent in China: acupunctuur. Bij acupunctuur worden flinterdunne naaldjes in het lichaam aangebracht, op zogenoemde meridianen (energiebanen). Deze meridianen staan in verbinding met onder meer je organen. Wanneer je fysieke klachten hebt, kan een prikje in een meridiaan een blokkade opheffen, waardoor de klachten verdwijnen.

Acupunctuur wordt ingezet bij onder andere:

 • hoofdpijn en migraine
 • kiespijn
 • verkoudheid
 • diarree
 • reumatische klachten

Verschil traditionele en cosmetische acupunctuur

In tegenstelling tot traditionele acupunctuur is cosmetische acupunctuur erop gericht het verouderingsproces van de huid te vertragen en de huid te verjongen. Een deel van onze meridianen staat in verbinding met het gezicht. De grondleggers van cosmetische acupunctuur – de Chinezen – geloven dat er dankzij de toepassing van acupunctuur hernieuwde energie naar het gezicht toestroomt. Dit heeft een positief effect op de teint en textuur van de huid.

Vrouw onder behandeling met naalden in het gezicht
De acupuncturist brengt fijne, dunne naaldjes aan in het gezicht. Dit is pijnloos en voel je maar heel licht.

Hoe werkt cosmetische acupunctuur?

Cosmetische acupunctuur wordt gezien als een veilig alternatief voor ingrepen met botox en fillers. De acupuncturist brengt tientallen fijne, dunne naaldjes aan in het gezicht, in en rondom de meridianen. Dit speldenprikje voel je heel licht, maar is absoluut pijnloos.

Vaak wordt het naaldje zacht heen en weer bewogen, wat een tintelend of warm gevoel kan geven. Dit is een teken dat de naald op de juiste plek is aangebracht; bij de meridiaan. Bij cosmetische acupunctuur blijven de naalden 20 tot 30 minuten in de huid.

Doel: huidverjonging

De huid verjongen en revitaliseren is het hoofddoel van cosmetische acupunctuur. De behandeling wordt – meestal in kuurvorm – in veel salons ingezet om rimpels en fijne lijntjes te bestrijden. Ook zou cosmetische acupunctuur de collageenproductie aanwakkeren en de huid beter hydrateren. Hiermee is cosmetische acupunctuur één van de nieuwste anti-agingbehandelingen.

Daarnaast kan cosmetische acupunctuur helpen bij:

 • acne
 • couperose
 • littekens
 • grove poriën
 • wallen onder de ogen
 • pigmentvlekken of zwangerschapsmakser
 • rosacea

Voor wie geschikt?

Cosmetische acupunctuur kan bij de meeste mensen worden toegepast. De behandeling wordt afgeraden wanneer je zwanger bent, een hoge bloeddruk hebt, last hebt van erge migraine en/of wanneer je de afgelopen drie maanden injectables (botox) of een laserbehandeling hebt ondergaan.

Twijfel je of cosmetische acupunctuur voor jou geschikt is? Raadpleeg dan altijd eerst een arts.

De effecten

Er is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs die de positieve effecten van cosmetische acupunctuur onderschrijven, maar de voor- en na-foto’s liegen er niet om. Een internationaal onderzoek uit 2013 liet na een kuur van vijf behandelingen bovendien een verbetering van de elasticiteit van de huid zien. Veel huidtherapeuten zijn het erover eens dat de textuur en teint van de huid kan verbeteren door naalden te prikken. Ook kan de techniek verjongend werken, omdat de collageen- en elastinevezelproductiewordt gestimuleerd door de prikjes.

Een jongere huid door cosmetische acupunctuur

De meeste voor- en na-foto’s laten al na twee behandelingen een zichtbare verbetering van de huid zien. Rimpels ogen zachter, de huid is gladder en strakker. Voor een langduriger effect adviseren acupuncturisten om een kuur van tien tot twaalf behandelingen te ondergaan, waarbij de acupunctuurbehandelingen elkaar snel opvolgen. Er dient maximaal een week tussen de behandelingen te zitten. De effecten van een cosmetische acupunctuurbehandeling houden tot vijf jaar. Daarna kun je de kuur herhalen.

Vergoeding van cosmetische acupunctuur

In veel gevallen vergoedt de zorgverzekeraar een acupunctuurbehandeling wanneer een acupuncturist is aangesloten bij de beroepsvereniging voor acupuncturisten.

Door sommige verzekeraars wordt een cosmetische acupunctuurbehandeling gezien als onderdeel van een grote geheel, waardoor vergoeding mogelijk is, ook al is het doeleind niet medisch. In de meeste gevallen heb je hiervoor een aanvullende verzekering nodig. Informeer bij je zorgverzekering of jouw behandeling in aanmerking komt voor vergoeding.

Compilatie celebrities met cosmetische accupunctuur
Ook celebrities hebben inmiddels de weg naar de cosmetisch acupuncturist gevonden. (Afbeeldingen Instagram @GwynethPaltrow, @kimkardashian, @lisa_snowdon.)

Tot slot

Bij cosmetische acupunctuur worden tientallen flinterdunne naaldjes in de huid van het gezicht aangebracht, op en rondom meridianen (energiebanen). Sommige van de meridianen in ons lijf staan in contact met het gezicht, waardoor acupunctuur voor hernieuwde energie richting het gezicht kan zorgen.

Cosmetische acupunctuur wordt gezien als een veilig alternatief voor onder meer botox. De behandeling wordt vooral ingezet om tekenen van huidveroudering te bestrijden, maar ook om huidproblemen als acne, rosacea en couperose aan te pakken.

Bij een behandeling worden verschillende naaldjes in de huid geprikt. Dit voel je heel licht, maar verder is de behandeling pijnloos. Eventueel kunnen de naaldjes in de huid worden bewogen, wat een tintelend, warm gevoel kan geven. Dit is een teken dat de naald op de juist plek is aangebracht, namelijk bij de meridiaan. De naalden blijven tot een half uur in de huid.

Cosmetische acupunctuur wordt afgeraden wanneer je zwanger bent, aan migraine lijdt, een hoge bloeddruk hebt of wanneer je de afgelopen drie maanden botox hebt gebruikt of een laserbehandeling hebt ondergaan.

Er is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs die de positieve effecten van cosmetische acupunctuur onderschrijven. Een onderzoek uit 2013 liet na een kuur van vijf behandelingen een verbetering van de elasticiteit van de huid zien. Ook zijn veel huidtherapeuten van mening dat cosmetische acupunctuur de textuur en teint van de huid kan verbeteren.

Op veel voor- en na-foto’s is een duidelijke huidverbetering te zien. Rimpels ogen zachter en de huid is gladder. Voor een langduriger effect adviseren acupuncturisten om een kuur van tien tot twaalf behandelingen te ondergaan. In sommige gevallen kan een cosmetische acupunctuurbehandeling ook worden vergoed. Informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar.