Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Digitale huidscan: preventieve huidanalyse (melanomen)

Het zijn schrikbarende cijfers: wist je dat bijna één op de vier mensen te maken krijgt met huidkanker? Met een ontdekking van 80.000 melanomen op jaarbasis is huidkanker een van de meest voorkomende kankersoorten die er is. Gelukkig bestaat er sinds een aantal jaren een digitale huidscan, die huidproblemen in no time opspoort. Hoe de huidscan werkt en waar-ie nog meer allemaal voor gebruikt wordt, lees je in dit artikel.

Huidkanker: feiten en cijfers

Nederlanders houden van de zon. Zodra hij tevoorschijn komt, pikken we het liefst iedere zonnestraal mee. Helaas wordt het insmeren van de huid regelmatig achterwege gelaten. Of we smeren ons veel te summier in: met een te lage factor, of een te kleine hoeveelheid zonnebrand. Wie in zijn jeugd vaker verband is, loopt op latere leeftijd een aanzienlijk groter risico op de ontwikkeling van huidkanker, en dan met name de groei van melanomen.

Volgens het Erasmus MC zullen binnen nu en tien jaar één op de vier Nederlanders in aanraking komen met huidkanker. Het afgelopen jaar zijn er bijna 80.000 nieuwe gevallen van melanomen ontdekt. 1500 mensen sterven per jaar aan de gevolgen van huidkanker.

Afbeelding huid
Tips om huidkanker te voorkomen van Kanker.be

Huidkanker en melanomen: meten is weten

De digitale huidscan is een middel om het hele lichaam digitaal in kaart te brengen.

 • Hoeveel moedervlekken telt het lichaam?
 • Hoe zien deze moedervlekken eruit?
 • Zijn er wellicht al ernstige problemen – zoals een melanoom – aanwezig?

De digitale huidscan legt het in korte tijd vast en kan je zo precies vertellen of je in de gevarenzone zit of niet. Veel huidaandoeningen beginnen in de dieper gelegen huidlagen en worden pas in de loop der jaren zichtbaar aan het huidoppervlak. Met de digitale huidscan zijn dit soort aandoeningen in vroegtijdig stadium op te sporen en op die manier aan te pakken. Want hoewel huidkanker veel voorkomt en wel degelijk levensbedreigend is, is een melanoom goed behandelbaar.

Digitale huidscan: hoe werkt het precies?

De digitale huidscan wordt momenteel aangeboden door verschillende instituten in Nederland, waaronder het Nationaal Huidcentrum, Centrum Oosterwal en de Velthuiskliniek. Het apparaat dat de huidscan uitvoert, analyseert de huid aan de hand van verschillende foto’s die van de huid worden gemaakt. De huidscan is in staat om de eventuele kwaadaardigheid van moedervlekken en/of pigmentvlekken direct vast te stellen.

In veel gevallen is het noodzakelijk de huidscan na zes of twaalf maanden te herhalen, om te kunnen checken of de aanwezige moedervlekken van vorm of grootte zijn veranderd en of er nieuwe (kwaadaardige) plekken bij zijn gekomen. Door de digitale huidscan kan een vroegtijdige diagnose worden gesteld en dat is voor veel mensen een hele geruststelling.

Voor wie is een preventieve huidanalyse aan te raden?

Een digitale huidscan kan door iedereen worden ondergaan. Maar voor sommige mensen is het zelfs raadzaam een huidscan te laten uitvoeren. Overweeg een preventieve huidanalyse als:

 • Je een heel lichte huid hebt en snel verbrandt.
 • Je als kind vaak verbrand bent.
 • Je regelmatig in de zon ligt of onder de zonnebank gaat.
 • Je veel moedervlekken hebt (meer dan vijftig).
 • Er huidkanker in de familie voorkomt.

Huidscan voor het bepalen van de conditie van je huid

Maar de digitale huidscan dient nog een ander doel. Het is een perfect middel om de kwaliteit en de staat van de huid in kaart te brengen vóór een bepaalde behandeling. Twijfel je bijvoorbeeld of je een moedervlek wilt laten verwijderen? De digitale huidscan legt de noodzaak ervan vast, zodat je aan de hand van de uitslag kunt bepalen of je inderdaad tot deze behandeling wilt overgaan.

Ook wordt een huidscan ingezet bij onschuldige cosmetische behandelingen. Geen idee welk huidtype je hebt en waar je huid behoefte aan heeft? Een huidscan ‘kijkt’ in je huid en laat je weten wat je huidconditie en –leeftijd is, zodat je huidproblemen gerichter kunnen worden aangepakt. Het apparaat dat dit type huidscan uitvoert is overigens een ander instrument dat wordt gebruikt voor het analyseren van moedervlekken. De ene huidscan is de andere niet.

Waar de huidscan bij kan helpen:

 • Opsporen van fijne lijntjes, grove poriën, roodheid, pigmentvlekjes en eventuele aangerichte zonschade.
 • Het bepalen van de huidconditie en huidleeftijd.
 • Het vaststellen van het vet- en vochtgehalte en de elasticiteit.

Door te laten meten wat je huidtype is, hoe het met de conditie van je huid gesteld is en wat de huidbehoeften zijn, kun je gericht een schoonheidsbehandeling ondergaan of de juiste producten voor je huidtype uitkiezen.

Tot Slot

De digitale huidscan kan een middel zijn om zorgen weg te nemen: hij analyseert moedervlekken en pigmentvlekken en checkt ze nauwkeurig op kwaadaardigheid. Want hoewel de kans niet heel groot is, wil je er op tijd bij zijn als er tóch iets aan de hand blijkt. Wij vinden de digitale huidscan in ieder geval een geweldige uitvinding.

Zou jij een digitale huidscan overwegen? Waarom wel of niet?