Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Dikke bovenbenen & zadeltassen? Tips, oefeningen & behandelingen

Zegt de term ‘zadeltassen’ je iets? Deze plaatselijke vetophopingen aan de zijkant van de bovenbenen en rondom de heupen kunnen heel hardnekkig zijn. Ook vrouwen die van nature slank zijn, kunnen te maken krijgen met dikke bovenbenen. In dit artikel gaan we in op het ontstaan van zadeltassen, maar we beantwoorden vooral de vragen: wat kun je zelf doen aan die vetophopingen en welke behandelingen (liposuctie, cryolipolyse) bestaan er?

Of je nu slank of wat voller bent: de kans is groot dat je rondom je bovenbenen (plaatselijk) vet hebt zitten. Het is nu eenmaal een van de eerste plekken waar je als vrouw aankomt.

Hoe ontstaan zadeltassen?

Zadeltassen zijn er in vele vormen, van subtiel tot heel aanwezig. Of je wel of geen zadeltassen hebt, is enerzijds genetisch bepaald en anderzijds gelinkt aan je voedings- en bewegingspatroon.

Foto behandelingen
Zadeltassen zijn plaatselijke vetophopingen aan de buitenkant van de bovenbenen.

Sport je weinig en eet je niet heel bewust? Dan is de kans aanwezig dat je last krijgt van vetophopingen rondom de heupen en aan de zijkant van de bovenbenen. Zélfs als je slank bent.

Genetische aanleg speelt een grote rol bij het ontstaan van zadeltassen. Komen plaatselijke vetophopingen in de familie voor, dan is de kans groot dat je ook last krijgt van zadeltassen.

Daarnaast spelen de sex-hormonen (oestrogeen, testosteron en progesteron) een grote rol in het ontstaan van plaatselijke vetophopingen. Vooral bij vrouwen die slank zijn en alleen bij de bovenbenen veel vet hebben, is vaak sprake van een lichte hormonale disbalans. Deze vrouwen hebben te maken met oestrogeen-dominantie.

Oestrogeen is het hormoon dat vrouwen hun typische vrouwelijke rondingen geeft. Wanneer er echter te veel oestrogeen in het bloed circuleert dan kan dit voor 'extreme rondingen' zorgen, zoals zadeltassen en dikke billen bijvoorbeeld.

Oestrogeen-dominantie ontstaat vaak door een combinatie van de verkeerde voeding en leefstijlfactoren zoals stress, gebruik van de anti-conceptiepil en andere medicatie. Vaak kun je door je dieet aan te passen al veel doen om de oestrogeen-dominantie te verminderen.

Dikke bovenbenen zelf te lijf gaan

Wanneer je ervoor kiest om je zadeltassen te lijf te gaan, zal dit met een combinatie van een gezond eetpatroon, vet verbranden (cardio) en krachttraining het beste resultaat opleveren.

Een gezond eetpatroon tegen zadeltassen

Je kunt grotendeels van je zadeltassen af komen door bewuster te eten. Kijk kritisch naar je eetpatroon en ontdek wat er anders kan.

Eet je voldoende groenten en fruit?

Krijg je goede vetten binnen?

Is de verhouding koolhydraten-vetten-eiwitten in balans? Veel vrouwen eten vooral te weinig eiwitten en te veel koolhydraten.

En: drink je genoeg water?

We geven je een aantal voedingstips die je kunnen helpen bij het krijgen van slankere benen.

 • Verruil slechte koolhydraten voor goede.
  Slechte koolhydraten zitten onder meer in junkfood, witbrood, witte rijst, koekjes en gebak. De koolhydraten die je lichaam wel nodig heeft, vind je in onder meer bruine rijst, quinoa, haver en kikkererwten.
 • Laat suiker zoveel mogelijk staan.
  Suiker wordt – wanneer je er te veel van eet – omgezet in vet dat als eerste rondom de heupen gaat zitten. Het gevolg? Zadeltassen. Wie minder suiker consumeert, zal zich fitter voelen én het kunnen merken aan haar lichaam.
 • Onthoud dat je van groenten en fruit niet te veel kan eten.
  Vooral groenten zijn ware antioxidanten- en vitaminebommetjes. Boerenkool, broccoli en spinazie zijn goede keuzes, deze groene bladgroenten zijn heel gezond. Qua fruit kies je bij voorkeur voor blauwe bessen, kiwi’s, frambozen, papaja en druiven, want deze soorten bevatten antioxidanten, vezels en verschillende vitamines.
 • Het vet uit junkfood doet je lichaam geen goed.
  Maar wist je dat er ook goede vetten bestaan? Je vindt ze in olijf- en kokosolie, avocado’s en in vette vissoorten zoals zalm en makreel.
 • Eet voldoende eiwit.
  Een eiwitrijk dieet helpt om de oestrogeen-spiegels laag te houden. Hierdoor slaat je lichaam minder vet op op je heupen en bovenbenen.
 • Drink voldoende water.
  Twee tot tweeënhalf liter per dag is geen overbodige luxe. Water zuivert het lichaam, voert afvalstoffen af en is een caloriearme dorstlesser die ervoor zorgt dat je suikerhoudende frisdranken laat staan.

Oefeningen bij en tegen dikke bovenbenen

Om van je plaatselijke vetophopingen af te komen, is het noodzakelijk een combinatie van cardio en krachttraining te volgen. Cardio-oefeningen dragen bij aan vetverbranding, terwijl krachttraining zorgt voor spieropbouw en voor een gezonde lichaamsbouw.

Cardio oefeningen

Denk je bij cardio aan de verschillende fitnessapparaten in de sportschool? Niet nodig. Cardio is er in vele vormen. Kies een sport die bij je past. Zolang het je hartslag flink verhoogt, zit je goed.

Voorbeelden van cardio zijn:

 • Fitness. Vooral de crosstrainer en het stepapparaat doen wonderen in de strijd tegen vetophopingen rondom de heupen en benen.
 • Hardlopen.
 • Fietsen.
 • Zwemmen.
 • Tennissen.
 • Skaten.
 • Dansen.

Deze intensieve cardio-oefeningen zorgen ervoor dat het vet rondom de heupen zal afnemen.

Krachttraining

Daarnaast is het aan te raden om aan krachttraining te doen. Krachttraining zorgt voor een gedefinieerd lichaam en draagt bij aan spieropbouw. Daarnaast zorgt krachttraining er voor dat je een beetje meer testosteron aanmaakt. Dit helpt om de oestrogeen-dominantie tegen te gaan. Zo krijg je dus beter gedefinieerde en strakkere bovenbenen.

Krachttraining kun je doen met gewichtjes, maar ook met je eigen lichaamsgewicht.

afbeelding vet
Enkele zeer geschikte oefeningen om je bovenbenen te versterken en zadeltassen te doen verminderen. (Copyright © Rodale Inc. / Women's Health)

Een goede manier om krachttraining te doen, is pilates. Pilatesoefeningen maken je krachtig en lenig en zijn ideaal om zadeltassen aan te pakken: Pilates staat erom bekend een positief effect te hebben op de taille en heupen.

Pilates

Pilatesoefeningen zijn gemakkelijk thuis te doen. Het enige wat je nodig hebt, is een pilates- of yogamat. Drie ideale oefeningen voor het tegengaan van plaatselijke vet rondom de heupen zijn:

 • De beenlift.
  Ga op je zij liggen terwijl je je hoofd ondersteunt met je hand. Lift je been gestrekt op. Span je buikspieren tijdens de oefening aan en buig je rug niet.
 • De boog.
  Ga op je buik liggen, buig je benen en pak de buitenkant van je enkels vast met je handen. Beweeg je benen naar achter en omhoog, hef je benen van de grond en probeer je armen gestrekt te houden.
 • De schaar.
  Ga op je rug liggen en lift één been omhoog terwijl de andere gestrekt en gelijk met de vloer is. Probeer je been zo ver mogelijk op te liften zonder dat je rug van de vloer komt.

Cosmetische behandelingen tegen dikke bovenbenen

Zadeltassen kunnen erg hardnekkig zijn. De kans is aanwezig dat een gezonder voedingspatroon en voldoende bewegen niet tot de juiste resultaten leiden. Er zijn behandelingen die je voorgoed van het plaatselijke vet rondom je benen afhelpen, waaronder liposuctie.

Zadeltassen verhelpen met liposuctie

Liposuctie van de bovenbenen is een optie als je regelmatig sport, beweegt en gezond eet maar nog steeds last hebt van hardnekkige vetophopingen bij de benen. Bij liposuctie wordt onderhuids vet weggehaald door het weg te zuigen. Het is een van de meest effectieve behandelingen tegen plaatselijk vet en dus zadeltassen.

Lees hier meer over liposuctie van de benen.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 1 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Cryolipolyse bij zadeltassen

Zadeltassen kunnen ook verholpen worden door middel van cryolipolyse, ook wel CoolSculpting genoemd.

Bij een cryolipolysebehandeling wordt het lichaamsvet afgebroken door het weefsel te verkoelen. Hierdoor breken de vetcellen af en worden deze op een natuurlijke wijze door het lichaam afgevoerd.

Cryolipolyse is een alternatief voor liposuctie en lipolyse en alléén geschikt voor mensen die van een relatief kleine hoeveelheid plaatselijk vet af willen. Met cryolipolyse worden goede resultaten behaald bij de heupen, de bovenbenen, de buik en de rug. Zadeltassen kunnen met cryolipolyse prima worden verholpen.

Wil je meer lezen over deze behandeling? Hier lichten we uitgebreid toe hoe cryolipolyse (CoolSculpting) in zijn werk gaat.

Aqualyx bij zadeltassen

Wil je liever geen ingrijpende operatie als liposuctie, maar wel van je zadeltassen af? Een optie kan Aqualyx zijn.

Aqualyx is een vetverwijderingsmethode waarvan wordt gezegd dat deze pijnloos, effectief en veilig is. Aqualyx lost het vet op door celmembranen van de vetcellen kapot te maken. De afgebroken cellen worden naar de lever vervoerd en door de nieren uit het lichaam uitgescheiden bij het plassen.

Van Aqualyx is niet bewezen dat het resultaten oplevert. Twijfel je? Kies dan liever voor een liposuctie-behandeling of een Cryolipolyse-behandeling. Deze zijn wel bewezen effectief

Lees hier meer over Aqualyx.

Tot slot

Slank of wat voller: veel dames hebben last van zadeltassen en dikke bovenbenen. Gelukkig is er veel tegen te doen, te beginnen met een gezond eetpatroon en voldoende beweging.

Helpt dit niet? Behandelingen als liposuctie of cryolipolyse maken een definitief einde aan die vervelende zadeltassen.

Heb jij ook last van zadeltassen? Overweeg je een behandeling? Wij zijn benieuwd!