Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Dunne huid voorkomen en herstellen (dikker maken) - Tips & Trucs

Door de jaren heen wordt onze huid dunner en slapper. Niet zo gek: je huid wordt jaar in jaar uit blootgesteld aan factoren als UV-straling en centrale verwarming. Maar zelfs wanneer je je huid tegen deze invloeden beschermt, is het onoverkomelijk dat je huid dunner wordt. Leeftijd heeft hier alles mee te maken. Gelukkig kun je het dunner worden van je huid wel vertragen én zijn er behandelingen die je huid kunnen revitaliseren en verjongen, waardoor die verdunning minder opvalt.

Waarom wordt onze huid dunner?

Elke winter wordt onze huid dunner om vervolgens in de zomer weer dikker te worden. Naarmate je ouder wordt, zal je huid echter steeds minder stevig en dik aanvoelen. Dat je huid door de jaren heen dunner wordt, heeft alles te maken met het verouderingsproces van je huid.

Maar een dunner wordende huid is niet alleen toe te schrijven aan je leeftijd. Wat ook meespeelt zijn:

  • Zonschade (overmatig blootstelling aan UV-straling).
  • Medicijngebruik (bijv. prednison).
  • Je leef- en eetgewoontes.

Oorzaak 1: huidveroudering

De huid is opgebouwd uit verschillende lagen. De middelste huidlaag heet de lederhuid en is voor 90% verantwoordelijk voor de dikte van je huid. Hoe dit komt? De lederhuid bestaat voor een groot deel uit collageen- en elastinevezels. Collageen en elastine maken je huid soepel, stevig en elastisch.

De huid van binnen nader bekeken.

Door de jaren heen maakt je lichaam minder collageen en elastine aan, waardoor de lederhuid dunner wordt. Dit is duidelijk merkbaar: je huid voelt minder stevig en is dunner.

Oorzaak 2: zonschade

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: de zon richt huidschade aan. Hoe vaker en langer je in de zon ligt, hoe groter de kans op zonschade en dus een dunne huid is. Wie regelmatig voor langere tijd (onbeschermd) in de zon zit – of dit in het verleden heeft gedaan – zal dit merken aan haar huid. De zon maakt de huid kwetsbaarder, dunner en ook zullen rimpels sneller haar intrede doen.

Oorzaak 3: medicijngebruik

De huid kan dunner worden door langdurig medicijngebruik. Denk hierbij aan medicijnen als prednison, bloedverdunners, maar ook aan aspirine.

Oorzaak 4: leef- en eetgewoontes

Door verschillende externe factoren kan je huid sneller verouderen. Een vroegtijdig dunner wordende huid houdt verband met roken, alcoholgebruik, te weinig slapen, stress en te weinig beweging. Ook voeding speelt een grote rol. Een dunnere huid komt vaker voor bij mensen die weinig vitamines nuttigen, maar juist veel suikers tot zich nemen.

Een dunnere huid voorkomen doe je zó

Natuurlijk kun je de tijd niet stilzetten, maar het huidverouderingsproces en het dunner worden van de huid kun je wel zoveel mogelijk uitstellen. Het is een kwestie van goed voor jezelf en je huid zorgen. Hoe? Door huidverzorgingsproducten te kiezen die de juiste stoffen voor jouw huid bevatten.

Retinol en vitamines voor een stevigere huid

Een dikkere, stevigere huid krijg je door huidverzorgingsproducten en crèmes te gebruiken waaraan op zijn minst stoffen als retinol en vitamine A, C en E zijn toegevoegd.

Retinol verstevigt de lederhuid, waardoor het verdere verdunnen van de huid zoveel mogelijk wordt voorkomen. Daarnaast zijn er verschillende vitamines die erom bekend staan de huid gezond en stevig te houden. Vitamine A bevordert de productie van elastine en gaat zo verdere verslapping van de huid tegen. Ook Vitamine C en E doen wonderen voor de huid. Beide zijn antioxidanten die het huidverouderingsproces vertragen.

Ook doen om een dunnere huid te voorkomen

Niet alleen de juiste huidverzorging helpt een dunne huid te voorkomen. Je doet er ook verstandig aan om:

  • Dagelijks met minstens SPF 30 te smeren en de zonnebank te vermijden. Dit voorkomt zonschade en zo een dunne huid.
  • Te stoppen met roken en het gebruik van alcohol te beperken.
  • Regelmatig te bewegen. Het liefst in de buitenlucht.
  • Gezond en gevarieerd te eten en voldoende water te drinken.
  • Voldoende te slapen.

Van een dunne huid naar een stevige, jonge huid

Heb je een dunne huid en wil je ‘m een boost geven? Er zijn behandelingen die je huid revitaliseren en ‘m zo steviger en voller maken. We zetten de behandelingen voor je op een rijtje.

Micro-needling tegen een dunne huid

Bij micro-needling worden er minuscule gaatjes in het bindweefsel geprikt, waardoor de huid wordt aangezet zichzelf te vernieuwen.

De dermapen kan helpen bij een dunne huid
Met de Dermapen kan een microneedling behandeling worden uitgevoerd, die de dunne huid dikker kan maken.

Micro-needling staat erom bekend de collageenproductie te stimuleren. En laat collageen nou precies zijn waar de dunnere huid behoefte aan heeft. Een micro-needlingbehandeling kan het proces van een dunner wordende huid vertragen. Lees hier meer over micro-needling.

Lasertherapie tegen een dunne huid

Om de huid te verjongen en verstevigen kan je kiezen voor een fractionele CO2-behandeling. Een CO2-laser schiet kleine gaatjes in de huid, waardoor de bovenste huidlaag wordt verwijderd. Tegelijkertijd wordt de lederhuid verwarmd. Dit zorgt ervoor dat de productie van collageen en elastine op gang komt, wat weer voor een stevigere huid zorgt. In dit artikel lees je alles over lasertherapie met de CO2-laser.

TCA-peeling tegen een dunne huid

Een dunne, verslapte huid kan aangepakt worden met een chemische peeling, de TCA-peeling. Deze peeling verwijdert dode huidcellen en de oppervlakkige huidlagen, wat nieuwe celgroei stimuleert. Een TCA-peeling wordt ingezet bij bijvoorbeeld fijne lijntjes, grove poriën en een slappe huid. Hier lees je meer over de TCA-peeling.

Tot slot

Naarmate je ouder wordt, wordt de huid dunner en slapper. Dit heeft grotendeels te maken met het verouderingsproces van de huid. Maar ook factoren als overmatig zonnen, een verkeerd dieet en medicijngebruik spelen een rol.

Verdere verdunning van de huid kun je voorkomen door te kiezen voor huidverzorgingsproducten waaraan stofjes als retinol en vitamine A, C en E zijn toegevoegd. Wil je je dunne huid tegengaan met een behandeling? Micro-needling, lasertherapie en een chemische peeling zijn goede opties.