Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Tips bij dunner wordende wenkbrauwen door haaruitval

Goed gevormde, volle wenkbrauwen geven je gezicht definitie en karakter. Maar wat als je wenkbrauwen dunner worden? Als er wenkbrauwhaartjes uitvallen? In dit artikel vertellen we je meer over de oorzaak van dunner wordende wenkbrauwen en ook laten we je weten wat je ertegen kunt doen.

Waarom verliezen we wenkbrauwhaartjes?

Om dunner wordende wenkbrauwen aan te pakken, is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Meestal is er een aanwijsbare reden voor het uitvallen van wenkbrauwharen. Zo speelt leeftijd een rol, maar ook je eetgewoonten, ziekte, medicijngebruik en de frequentie waarop je je wenkbrauwen epileert.

Het is goed om te weten dat wenkbrauwen door de jaren heen dunner worden. Net zoals haar dat dunner wordt, of in het geval van mannen: hoofdhaar dat uitvalt en kale plekken laat zien. Wanneer wenkbrauwharen uitvallen als gevolg van het ouder worden is er helaas weinig te doen aan de oorzaak. Heeft jouw wenkbrauwuitval niet te maken met ouderdom? Dan is de oorzaak in veel gevallen tijdelijk.

Dunne wenkbrauwen door overmatig epileren

Ben je regelmatig met een pincet in de weer om je wenkbrauwen in model te brengen? Dan is de kans aanwezig dat bepaalde haartjes op een gegeven moment niet meer terug groeien. Hoe vaker je een haartje hebt uitgetrokken, hoe groter de kans is dat-ie op den duur helemaal wegblijft. Hierdoor kun je te dunne wenkbrauwen krijgen.

Ga altijd voorzichtig te werken bij het epileren van je wenkbrauwen. Trek nooit te veel haartjes uit en beperk je tot de haartjes onder je wenkbrauwen. Haal geen haartjes tússen je wenkbrauwharen weg; dit kan voor kale plekjes zorgen.

afbeelding epileren wenkbrauwen vrouw
Hoe vaker je wenkbrauwhaartjes weghaalt bij het epileren, hoe groter de kans dat deze op den duur niet meer terugkomen. Verwijder dus alleen de juiste haartjes.

Een verkeerd eetpatroon

Net zoals bij hoofdhaar kan uitval van wenkbrauwhaar worden veroorzaakt door een eetpatroon waarin niet alle vitamines en mineralen goed vertegenwoordigd zijn. Krijg je lange tijd op dagelijkse basis te weinig vitamine B3, vitamine E en foliumzuur binnen? Dan is de kans aanwezig dat je te maken krijgt met haaruitval. Óók met uitval van wenkbrauwhaartjes.

Wie verzekerd wil zijn van volle wenkbrauwen doet er verstandig aan voldoende vitamines en mineralen te eten. Je vindt de benodigde vitamines voor volle wenkbrauwen in onder meer broccoli, paprika, perziken, wortels en eieren.

Stress

In tijden van stress kan je te maken krijgen met wenkbrauwen die dunner worden. Hoe dat kan? Het hormoon dat stress veroorzaakt, heeft een negatieve invloed op de haarzakjes waar wenkbrauwenhaartjes uit groeien. Daarnaast slaap je vaak minder wanneer je gestrest bent. En ook slaap is belangrijk voor een gezonde haargroei. Last van stress en daardoor dunner wordende wenkbrauwen? Probeer te ontspannen en meer te slapen en je zult zien dat je wenkbrauwhaartjes weer als vanouds groeien.

Vollere wenkbrauwen met make-up

Of je wenkbrauwen nu tijdelijk of blijvend dunner zijn geworden zijn; er is veel te doen om je onregelmatige, dunnere wenkbrauwen te camoufleren en ze voller te laten lijken. Met wenkbrauwmake-up als een wenkbrauwpotlood of wenkbrauwpoeder kom je een heel eind.

Bijtekenen met wenkbrauwpotlood

Met een wenkbrauwpotlood in de kleur van je eigen (wenkbrauw)haren kun je op natuurlijke wijze je wenkbrauwen voller laten lijken en ze meer kleur geven. Zo kun je met een potloodje dunne streepjes tussen je eigen wenkbrauwhaartjes bijtekenen, waarbij je je extra focust op de kale plekjes. Kam vervolgens met een wenkbrauwborsteltje het product uit, om je wenkbrauwen natuurlijk te laten ogen.

Wenkbrauwpoeder

Je dunnere wenkbrauwen voller laten lijken met wenkbrauwpoeder? Een goede keuze! Wenkbrauwpoeder is de poedervariant van het wenkbrauwpotlood en heel prettig in gebruik. Met een kwastje breng je het wenkbrauwpoeder aan, waarbij je vaak met een malletje werkt. Leg het malletje over je wenkbrauw en ‘vul’ de mal in met poeder. Borstel vervolgens door voor een natuurlijk effect.

Blijvend vollere wenkbrauwen

Heb je geen zin om iedere dag met make-up je smalle wenkbrauwen voller te laten lijken? Dan is het bijtekenen van wenkbrauwen met permanente wenkbrauwmake-up (hair strokes) of een wenkbrauwtransplantatie misschien de oplossing voor jou.

Permanente wenkbrauw make-up (hair strokes of microblading)

In veel beautysalons kun je tegenwoordig terecht voor permanente make-up. Omdat veel vrouwen de voorkeur geven aan mooie, goed gemodelleerde wenkbrauwen direct na het opstaan, is permanente wenkbrauwmake-up een veel uitgevoerde ingreep.

Microblading is een techniek waarmee met semi-permanente make-up haartjes - ook wel hair strokes genaamd - tussen je eigen wenkbrauwhaartjes worden aangebracht. Ze zijn niet van echt te onderscheiden en geven hierdoor een natuurlijk resultaat.

Hair strokes worden gezet met een flinterdunne naald, waarbij de pigmentatievloeistof direct onder de huid wordt aangebracht. De behandeling is nagenoeg pijnloos en in veel gevallen semi-permanent. De wenkbrauwen blijven gemiddeld anderhalf jaar mooi. Om hier lang profijt van te hebben moet je de permanente wenkbrauwmake-up dus blijven herhalen.

Wenkbrauwtransplantatie

Wanneer je wenkbrauwen dunner worden en/of je te maken krijgt met kale plekken tussen je wenkbrauwhaartjes, dan is een wenkbrauwtransplantatie een optie.

Een wenkbrauwtransplantatie is vergelijkbaar met een haartransplantatie: de uitvoerend chirurg gebruikt hoofdharen – de meest dunne haartjes, die het meest overeenkomen met wenkbrauwharen – om de te dunne wenkbrauwen aan of op te vullen.

Een wenkbrauwtransplantatie is een langdurige ingreep die naderhand voor wat ongemak kan zorgen. De belangrijkste bijwerking is jeuk van de wenkbrauwen. Een groot voordeel ten opzichte van permanente make-up is dat een wenkbrauwtransplantatie écht permanent is. Hierdoor krijgen dunner wordende wenkbrauwen (bijna) geen kans. In dit artikel lees je alles over de werkwijze van een wenkbrauwtransplantatie.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Tot slot

Dunner wordende wenkbrauwen kunnen te maken hebben met ouderdom: bijna altijd worden je wenkbrauwen dunner naarmate je ouder wordt. Ook houdt het verlies van wenkbrauwhaartjes verband met stress, een verkeerd eetpatroon of overmatig epileren.

Uitval van wenkbrauwhaartjes en dus dunner wordende wenkbrauwen kun je verdoezelen met een wenkbrauwpotlood of -poeder, waarbij je de wenkbrauwen bijtekent en inkleurt. Wil je een permanent(er) resultaat? Permanente make-up (hair strokes) geeft een natuurlijk resultaat en staat garant van gemiddeld anderhalf jaar mooie, goed gevormde wenkbrauwen.

Een écht permanente oplossing is een wenkbrauwtransplantatie. Bij deze ingreep worden hoofdharen gebruikt om kale plekken in de wenkbrauwen op te vullen en vollere wenkbrauwen te creëren.

Wat doe jij om volle(re) wenkbrauwen te houden? Deel je tips met onze lezers! Heb je ervaring gehad met permanente make-up of wenkbrauwtransplantatie? Je ervaringen kun je hieronder achterlaten bij de reacties.