Bijgewerkt: | Benne Holwerda

Overzicht: ingrepen voor een mooi gebit

Een mooie lach, wie wil dat nou niet? Helaas ontsieren beschadigde, scheve of gele tanden en lelijk tandvlees bij veel mensen de glimlach. Mensen die zich hier aan storen kunnen er gelukkig wat aan laten doen. Gele tanden kunnen gebleekt worden, over scheve of beschadigde tanden kunnen facings geplaatst worden, en een te veel aan tandvlees kan worden weggehaald. In dit artikel vind je een overzicht van deze behandelingen en lees je welke het meest geschikt voor jou is.

Lelijk gebit door gele tanden

Eén van de eerste zaken die opvallen als je naar iemands mond kijkt, zijn de kleuren van de tanden. Wanneer de tanden geel zijn, dan wordt dit vaak met een slechte hygiëne geassocieerd. Gelukkig kun je het nodige doen aan verkleurde tanden.

Tanden bleken

De meest gebruikte methode om gele tanden weer mooi wit te maken is door ze te (laten) bleken. Dit kan bijvoorbeeld thuis, maar ook bij de tandarts of kliniek. Het beste resultaat wordt behaald bij mensen met tanden die slechts een klein beetje vergeeld zijn en die daarnaast niet beschadigd zijn.

Thuisbleeksets bevatten door nieuwe regelgeving relatief weinig werkzame stof. Voor de meest effectieve behandeling kun je daarom het beste naar een professional gaan. Benieuwd naar deze behandeling? Lees onze pagina over tanden bleken.

Facings

Wanneer je tanden erg vergeeld (bijvoorbeeld doordat je rookt) en/of beschadigd zijn, dan zijn facings de beste optie. Facings zijn kleine schildjes die over je tanden worden geplaatst. Door de schildjes worden beschadigingen en verkleuringen effectief weggewerkt. Door de facings wordt je gebit symmetrischer en gelijkmatiger.

Scheve, beschadigde en/of afgebroken tanden

Scheve of beschadigde tanden kunnen het best behandeld worden met facings. Met de facings (schildjes die over de tanden worden geplaatst) kan de vorm van het gebit opnieuw gedefinieerd worden, en krijg je bovendien tanden met een mooie egale en witte kleur.

Hoe worden de facings geplaatst?

De behandelend tandarts zal foto's maken van je tanden en vervolgens met een computerprogramma een animatie maken van het gewenste eindresultaat. Aan de hand van dit model kunnen de facings worden gemaakt.

Voordat de facings worden geplaatst zal de mondhygiënist je gebit grondig reinigen. Daarna zullen de tanden worden geslepen. Dit is nodig om de facings goed te laten hechten aan je tanden. Vervolgens zullen de facings één voor één worden aangebracht. Na de behandeling kun je direct naar huis, je zult bovendien normaal gesproken geen pijn ervaren.

Overweeg je een behandeling met facings? Lees meer over het plaatsen van facings.

Lelijk tandvlees

Ingrepen aan het tandvlees zijn rap populairder aan het worden omdat steeds meer mensen zich realiseren dat het tandvlees voor een groot gedeelte de glimlach definieert. Een ingreep die op steeds meer plekken in Nederland wordt uitgevoerd is de tandvleescorrectie. Deze ingreep kan worden uitgevoerd bij mensen met te veel tandvlees, of bij mensen die juist te weinig tandvlees hebben.

Te veel tandvlees

Wanneer je je stoort aan tandvlees dat te prominent aanwezig is, dan kun je dit bij de tandarts laten verwijderen. Voor deze behandeling zal met een laser het tandvlees worden weggebrand. Doordat de laser een precies instrument is, kan zeer nauwkeurig worden gewerkt en het tandvlees mooi symmetrisch worden gemaakt.

Te weinig tandvlees

Wanneer je vindt dat er te weinig tandvlees zichtbaar is, dan kun je kiezen voor een tandvleesprothese, oftewel 'neptandvlees'. Dit is een siliconenstripje dat over de bovenkant van je tanden geplaatst wordt.

Ook is het mogelijk om stukken huid van je gehemelte te laten transplanteren naar je tanden. Na verloop van tijd zal dit getransplanteerde tandvlees vergroeien met je oude tandvlees. Eventueel kan na enkele maanden met behulp van laser het nieuwe tandvlees gemodelleerd worden.

Zie voor een overzicht van de mogelijkheden onze pagina over tandvleescorrectie.

Tot slot

De esthetische tandheelkunde, het gedeelte van de tandheelkunde dat gericht is op de esthetiek (schoonheid) van het gebit, is een vakgebied dat zich nog altijd snel ontwikkeld.

Ook voor mensen die geen tanden meer hebben zijn er steeds meer mogelijkheden om tot een esthetisch mooi resultaat te komen. Zo worden bijvoorbeeld klikgebitten steeds natuurlijker.

De komende jaren zullen naar verwachting nieuwe behandelingen ontwikkeld worden. Houd IdealBody.nl in de gaten als je over deze mogelijkheden wilt lezen, of meld je hieronder aan voor de mailinglist.