Bijgewerkt: | B. Holwerda (Redactie)

Een overzicht van ontharingsmethodes: van elektrisch ontharen tot ontharingscrèmes

Zowel mannen als vrouwen ontharen delen van hun lichaam. Vaak vanwege hygiënische, praktische of cosmetische redenen. Er zijn veel verschillende methodes die gebruikt kunnen worden om het lichaam van haar te ontdoen. Allemaal hebben ze zo hun voor- en nadelen. Op deze pagina vind je een overzicht.

Verschillende ontharingsmethodes

Het ontharen van het lichaam kan op veel verschillende manieren. Onderstaand worden de niet-permanente manieren van ontharen besproken. De meeste van deze methodes zijn zelf thuis uit te voeren. Als je het liever niet zelf doet, dan kun je ook naar een schoonheidssalon om daar de gewenste behandeling te laten uitvoeren.

Wil je definitief van je haar af? We hebben ook een pagina met informatie over permanent ontharen.

In dit artikel worden de volgende manieren van ontharen besproken:

  • Scheren
  • Ontharingscrèmes
  • Harsen & waxen
  • Epileren
  • Elektrisch ontharen

Scheren

Scheren is een makkelijke, goedkope en snelle manier om delen van het lichaam te ontharen. Scheren wordt vooral gebruikt om het gezicht, de oksels, de benen en de bikinilijn van ongewenst haar te ontdoen.

Bij scheren worden de haartjes aan het huidoppervlak afgesneden en groeien gewoon door. Daardoor ontstaan er snel weer stoppeltjes. Hoe vaker je scheert, hoe grover de haren op den duur worden, waardoor ze moeilijker te verwijderen kunnen zijn. Een ander nadeel is het ontstaan van bultjes en irritatie door vaak te scheren.

Ontharingscrèmes

Het gebruik van ontharingscrème is ook een goedkope en makkelijke manier om te ontharen. Net als bij scheren is de ontharing met gebruik van ontharingscrème tijdelijk van aard. Binnen een korte tijd zullen de haren weer terug komen. In tegenstelling tot het ontharen door scheren, worden de haren niet grover na het vaak ontharen met gebruik van ontharingscrèmes.

De crèmes veroorzaken na aanbrenging op de huid een chemische reactie die de structuur van de haren veranderd. Daardoor kun je na het kort inwerken van de ontharingscrème deze samen met de haren van de huid schrapen. Het is verstandig om ontharingscrème eerst op een klein stukje huid uit te proberen, aangezien soms een allergische reactie kan optreden.

foto epileren
Na het waxen blijven haren meestal 1 tot 2 maanden weg.

Harsen & Waxen

Harsen, of waxen, is een methode die voor veel lichaamsdelen gebruikt kan worden en een langduriger effect veroorzaakt dan bij ontharing door te scheren of ontharingscrème te gebruiken. Ontharing van het vrouwengezicht gebeurt vaak door te harsen. De bovenlip, kin, hals en wangen zijn goed met deze methode te behandelen. Ook de onderkant van de wenkbrauwen kan door te harsen mooi in model gebracht worden.

Daarnaast kunnen lichaamsdelen waar met name mannen last kunnen hebben van overbeharing, zoals de schouders, rug, bovenarmen, borst en buik goed geharst worden. Harsen is ook een veel toegepaste methode bij het ontharen van de bikinilijn en schaamstreek. Bij harsen wordt wax op een strip aangebracht die vervolgens op het te ontharen gebied wordt geplaatst. De strip wordt tegen de haarrichting in met een snelle beweging van de huid getrokken, zodat de haren met hun wortels verwijderd worden. Het resultaat is een gladde huid voor vier tot zes weken. De haren komen niet stugger terug, zoals wel het geval is bij scheren, en sommige haren blijven op den duur zelfs permanent weg.

Om goed te kunnen harsen moeten de haren niet te kort of te lang zijn. Bij een te korte lengte pakt de hars de haren niet goed en bij te lange haren kan de behandeling erg pijnlijk zijn. Om het harsen zo snel en met zo min mogelijk pijn te laten verlopen wordt aangeraden dit door een schoonheidsspecialiste te laten doen.

Epileren

Bij epileren wordt de haar met de haarwortel uit de huid getrokken met een pincet. Het is een ontharingsmethode die veel wordt toegepast bij bijvoorbeeld de wenkbrauwen, waarbij een nauwkeurige ontharing gewenst is. Epileren is dan ook niet geschikt voor het ontharen van grote huidoppervlaktes. Bij epileren wordt de haar met de haarwortel uit de huid getrokken met een pincet. De haren blijven langdurig weg of komen op den duur soms niet meer terug.

Elektrisch ontharen

Bij de methode van elektrisch ontharen wordt een fijne naald in het haarzakje gebracht, waarna een elektrisch stroompje wordt toegediend. Door de vernietiging van het haarzakje is elektrisch ontharen een vrijwel permanente ontharingsmethode. Het is een veilige methode die goed toegepast kan worden om te ontharen op gevoelige plekken, zoals de bovenlip, oren en neus.

Klachten na het ontharen, hoe voorkom je ze?

Ontharen kan soms ietwat vervelende gevolgen hebben:

  • Irritaties kunnen naderhand ontstaan door over elkaar wrijvende lichaamsdelen waar stoppeltjes zijn gevormd
  • Bultjes/puistjes kunnen ontstaan doordat transpiratie en bacteriën ontstekingen veroorzaken. Bijvoorbeeld de oksels zijn hier gevoelig voor
  • Ingegroeide haren

Na het scheren is het verstandig om producten te gebruiken die de huid kalmeren. Door mannen kan na het ontharen van het gezicht een parfumvrije aftershave gebruikt worden, die irritaties van de huid helpt voorkomen. Na het ontharen van de oksels is het verstandig om niet meteen deodorant te gebruiken, omdat dit de poriën afsluit en je zo meer kans hebt op ontstekingen.

Het kan slim zijn om voor het ontharen de huid te scrubben. Door te scrubben worden dode huidcellen verwijderd, waardoor de kans op ingegroeide haren kleiner wordt. En dus ook de kans op vervelende klachten, zoals rode bultjes.

Tot Slot

Ontharing zorgt voor een fris gevoel. Het resultaat is een mooie gladde huid. Helaas keren haren in bijna alle gevallen bij de hierboven besproken methodes naar verloop van tijd weer terug. Wil je definitief van je haar af? Dan kun je kiezen voor een laser of IPL-behandeling.