Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Eerste hulp bij ingegroeide haren: voorkomen & verwijderen

Helaas is het de vervelende waarheid: ontharen staat bijna synoniem aan ingegroeide haartjes. En dan maakt het niet uit of je scheert of waxt. Gelukkig zijn vervelende ingegroeide haren te voorkomen. Toch last van ingegroeide haartjes? We vertellen je graag hoe je ze verhelpt.

Hoe ontstaan ingegroeide haren?

Afbeelding ontharen
Links: een normale haar. Rechts: een ingegroeide haar met de kenmerkende rode 'bobbel' aan de oppervlakte van de huid.

Een ingegroeide haar is een (lichaams)haartje dat eerder is afgeschoren of uitgetrokken en nu niet op een goede manier opnieuw naar buiten groeit. Het haartje zit ‘opgesloten’ in je huid.

De haartjes van je benen, oksels of bikinilijn die je hebt geharst of geëpileerd, moeten bij het aangroeien opnieuw door het huidoppervlak heen. Dit gaat in negen van de tien gevallen goed, maar soms ook wel eens niet. De haar blijft onder het huidoppervlak. Heel vervelend, want een ingegroeide haar kan gaan ontsteken en irriteren.

Scheren of waxen: wat is beter?

Of je ingegroeide haren krijgt, is per persoon verschillend. De een is er gevoeliger voor dan een ander. Dit heeft te maken met hoe dik je huid is, maar ook met je voorkeur voor scheren of waxen. Iemand die haar benen, oksels en bikinilijn scheert, heeft over het algemeen minder snel last van ingegroeide haren. Het ingroeien van haartjes gebeurt sneller wanneer de haar met wortel en al wordt verwijderd, iets wat het geval is bij harsen en epileren. Hoe dat komt? Het haarzakje kan gaan irriteren wanneer het haartje eruit wordt getrokken. Bij scheren scheer je het haar af tot aan het huidoppervlak, waardoor ingegroeide haren minder kans krijgen.

Dé drie oorzaken van ingegroeide haren

Het ingroeien van haartjes kan verschillende oorzaken hebben. Soms gebeurt het zomaar, zonder aanwijsbare reden. Maar vaak zijn er ook wél expliciete oorzaken. We noemen er drie.

  1. Tegen de haargroei in scheren
    Wie niet met de haartjes mee scheert maar juist tegen de haargroei in scheert, krijgt een gladder resultaat. Maar je huid is er niet blij mee, want de kans op irritaties is groter. Een geïrriteerde, beschadigde of zelfs geïnfecteerde huid kan de kans op ingegroeide haren vergroten.
  2. Dode huidcellen
    Laat je het scrubben van je huid vaak achterwege? Dan is de kans groot dat je huid erg dik is en bovendien vol dode huidcellen zit. Nieuwe haartjes kunnen zich moeilijker een weg naar buiten banen, omdat de huid simpelweg te dik is. Door te scrubben, hou je de huid dun en schoon en kunnen haartjes goed groeien én niet ingroeien.
  3. Een bot scheermes gebruiken
    Een scheermes dat niet vlijmscherp is, scheert de haartjes niet netjes af, maar ‘trekt’ de haartjes als het ware uit elkaar. Dit zorgt ervoor dat de haartjes rafelig worden en niet goed naar buiten kunnen groeien. Het gevolg? Een ingegroeide haar. Kies altijd een scherp mesje, deze scheert de haartje netjes af, wat ingroeien voorkomt.

Help! Een ingegroeide haar. Wat nu?

Toch een ingegroeide haar? Vervelend! Een ingegroeide haar herken je aan een verdikt haarzakje. Soms zie je het haartje zelf (opgekruld) zitten onder het huidoppervlak. In de meeste gevallen is het dikke haarzakje ontstoken en is er pus ontstaan.

Om van je ingegroeide haar af te komen, is het raadzaam met schone handen het ontstoken haarzakje te ontsmetten. Knijp het ‘puistje’ uit, zodat alle viezigheid wordt verwijderd. Soms komt het ingegroeide haartje gelijk naar buiten, soms ook niet. Het haartje kun je het beste verwijderen door het voorzichtig met een pincet los te trekken. Was daarna de plek van de ingegroeide haar met een milde zeep, om verdere bacterieverspreiding te voorkomen. Eventueel kun je de huid wat kalmeren met een verkoelende, verzorgende crème.

Ingegroeide haren voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt zeker ook in het geval van ingegroeide haren. Hoofdzaak bij het tegengaan van ingegroeide haartjes is het soepel, dun en schoon houden van de huid. Een huid die is ontdaan van dode huidcellen en niet al te dik is, laat haartjes veel beter groeien. Wie gewaxt of geëpileerd heeft, zal zien dat de haartjes minder moeite hebben met naar buiten groeien als de huid soepel en glad is. Hoe je dat bereikt? Scrubben, scrubben en nog eens scrubben.

Wees niet bang om een scrub met een grove korrel te gebruiken op je bikinilijn, oksels of benen. Je huid kan het hebben. Scrub zo’n drie tot vier keer per week: zo worden dode huidcellen verwijderd en blijft de huid soepel en dun. Op deze manier kunnen nieuwe haartjes hun weg naar buiten beter vinden.

Kies bij voorkeur een scrub met het ingrediënt salicylzuur. Dit is een ingrediënt dat ontsmettend en bovendien exfoliërend werkt. Ideaal tegen ingegroeide haartjes!

Laseren tegen ingegroeide haartjes

Wie zeker wil zijn dat ingegroeide haren verleden tijd zijn, kan laser ontharen overwegen. Het ontharen met laserbehandelingen is effectief tegen ingegroeide haartjes, omdat een laser zowel het haartje als het haarzakje volledig vernietigt. Wat er niet meer zit, kan niet ontstoken raken of ingroeien, en dus is laseren de enige structurele oplossing voor ingegroeide haartjes.

Om helemaal glad door het leven te gaan, zijn ongeveer zes laserbehandelingen nodig. Tussen iedere behandeling dienen ongeveer zes weken te zitten. Het laseren doet geen pijn en het resultaat is van lange duur: de haren blijven jarenlang weg. Na enkele jaren kunnen de behandelingen eventueel herhaald worden.

Meer lezen over laserontharen? In dit artikel lees je alles over de werkwijze, de kosten en ervaringen van anderen.

Tot Slot

Ingegroeide haartjes zijn vervelend en kunnen zelfs behoorlijk pijn doen. Voorkom ze door regelmatig te scrubben – zo hou je de huid glad en dun. Wil je echt van je (ingegroeide) haartjes af? Laseren is dé oplossing.

Heb jij wel eens last van ingegroeide haren? Wat doe je ertegen? Laat het ons weten door onderaan dit artikel te reageren!