Bijgewerkt: | Carlijn Biesemaat

Een gladde en egale huid krijgen én behouden

Een gladde, stralende huid zonder oneffenheden, pukkeltjes en verkleuringen. Klinkt dat niet als de huid die we allemaal willen? Helaas is een volkomen egale huid (zonder make-up!) voor weinigen weggelegd. Maar je kunt je huid wél een handje helpen.

Door jezelf een andere levensstijl aan te meten, bijvoorbeeld. Geeft dat niet het gewenste resultaat? Dan zijn er verschillende behandelingen die je je egale droomhuid kunnen geven.

Gezond eten, veel water drinken

Een cliché dat waar is: schoonheid komt van binnenuit. Zo ook een egale huid. Wie veel vetten, suikers en andere kunstmatige stoffen consumeert, zal dit aan haar huid kunnen aflezen. Een grauwe, doffe huid is het resultaat. Voor een egale huid die glanst en straalt van gezondheid dien je in je levensstijl in ieder geval rekening te houden met:

 • Het drinken van voldoende water.
 • Het eten van pure voedingsstoffen die in ieder geval rijk zijn aan goede vetten, antioxidanten, vitamines en mineralen.
 • Het dagelijks smeren met een zonnebrandcrème met minimaal SPF30.
 • Het krijgen van voldoende lichaamsbeweging, minimaal één keer per week.
 • Het laten staan van sigaretten.
Illustratie teint
Zowel sporten als voldoende water drinken helpen om je huid glad en egaal te houden.

Voldoende water drinken

Het drinken van minimaal anderhalve liter water per dag is de sleutel naar een volle, stevige en egale huid. Een goed gehydrateerde huid is grotendeels te danken aan de invloeden van binnenuit; door het drinken van water, dus.

Haal de vloeistoffen die je lijf zo hard nodig heeft liever niet uit suikerhoudende dranken of uit koffie en (zwarte) thee. Suiker en cafeïne onttrekken vocht aan je lichaam en huid, waardoor je het tegenovergestelde bereikt voor je huid.

Gezond eten voor een egale huid

Puur eten zonder al te veel E-nummers, goede vetten uit vis, avocado’s en noten, veel groenten en fruit…

Een gezond, gevarieerd eetpatroon draagt bij aan het krijgen en behouden van een egale, stevige huid. Schrap suiker zoveel mogelijk van het menu: dit is de boosdoener die het krijgen van een egale huid in de weg staat.

SPF op je gezicht

De schadelijke UV-stralen van de zon kunnen zorgen voor een vlekkerige huid. Wie een egale huid wil, doet er slim aan dagelijks te smeren met een hoge zonbeschermingsfactor (SPF). Óók als de zon zich op een bewolkte dag niet laat zien.

Sporten voor een gladde huid

Voldoende lichaamsbeweging zorgt voor een betere bloedsomloop. En een goede doorbloeding is weer verantwoordelijk voor het krijgen van een gezonde huid. Wie zich minimaal eens per week in het zweet werkt, zal zien dat een egale huid sneller binnen handbereik is.

Stop met roken

De giftige stoffen in sigarettenrook zorgen voor een grauwe, slappe en vlekkerige huid. Wil je een egale huid? Dan kun je de sigaretten beter links laten liggen.

De juiste producten voor een egale huid

Met een beetje hulp van de juiste beautyproducten kun je een egale, stralende huid krijgen. Wat je in ieder geval kunt gebruiken:

 • Een milde scrub of peeling.
 • Een vochtinbrengende crème met SPF.
 • Een hydraterend, herstellend gezichtsmasker (één keer per week).
foto teint
Met een goed gezichtsmasker hydrateer en egaliseer je je huid.

Scrub of peeling voor een gladde huid

Met een scrub of peeling verwijder je de bovenste huidlaag op milde wijze, waardoor een doffe teint verandert in een stralend velletje.

Door regelmatig te scrubben, maak je korte metten met onzuiverheden en zal je huid beetje bij beetje egaler ogen.

Crème met SPF

Je huid voldoende hydrateren doe je naast het drinken van voldoende water ook van buitenaf: door dagelijks te smeren met een vochtinbrengende crème. Het liefst met een SPF, zodat je gelijk beschermd bent tegen de schadelijke invloeden van de zon.

Masker

Nog meer doen aan een egale huid? Wekelijks een herstellend, hydraterend masker doet net dat beetje extra. Een goed gezichtsmasker egaliseert en matteert de huid.

Professionele behandelingen voor een egale teint en gladde huid

Geeft de combinatie van een gezonde levensstijl en het gebruiken van de juiste schoonheidsproducten niet het gewenste resultaat? Een egale huid krijg je vrijwel zeker door een professionele behandeling te ondergaan. Microdermabrasie, een chemische peeling en micro needling zijn hier voorbeelden van.

Microdermabrasie

Microdermabrasie is een laagdrempelige behandeling die geschikt is voor jou als je je stoort aan kleine oneffenheden in je gezicht.

Een microdermabrasiebehandeling kan je huid egaler maken, omdat microdermabrasie ervoor zorgt dat de bovenste huidlaag wordt verwijderd. Na afloop oogt de huid frisser, egaler en jonger.

Bij een microdermabrasiebehandeling wordt met behulp van kristallen de bovenste huidlaag - inclusief dode huidcellen - van de huid geborsteld. De poriën zullen na afloop fijner zijn, de huid is beter doorbloed en de nieuwe huid die tevoorschijn is gekomen, zorgt voor een fris, egaal resultaat.

Een microdermabrasiebehandeling geeft al resultaat na slechts één behandeling. Alleen hierom al is de behandeling heel populair. Herhaal de microdermabrasie een paar keer per jaar wanneer je een egale huid wil behouden.

In dit artikel lees je uitgebreider over microdermabrasie.

Chemische peeling

Bij een chemische peeling wordt de bovenste huidlaag met een chemisch schuurmiddel verwijderd. Het resultaat? Een gladdere, egalere huid die minder fijne lijntjes heeft en veel meer straalt.

Een chemische peeling kan worden uitgevoerd met verschillende soorten zuren. Allen hebben ze een eigen ‘sterkte’. Zo is een glycolzuurpeeling minder heftig dan een peeling met trichloorazijnzuur (TCA).

Soorten zuren bij een chemische peeling kunnen zijn:

 • Glycolzuur.
 • Citroenzuur.
 • Amandelzuur.
 • Trichloorazijnzuur.
 • Salicylzuur.
 • Fenol.

Een huidtherapeut of cosmetisch arts kan adviseren welke chemische peeling voor jouw huid het meest geschikt is. Wat ze allen gemeen hebben, is dat ze je vrijwel gegarandeerd een egalere huid bezorgen.

Wil je je egale huid behouden? Een chemische peeling kun je ieder half jaar herhalen. Tussen twee behandelingen moeten in ieder geval zes weken zitten.

Lees hier meer over een chemische peeling voor een egalere huid.

Micro-needling

Is je niet-egale huid te danken aan (acne)littekentjes, grove poriën, een grove huidstructuur of een zwangerschapsmasker? Dan kan micro-needling weleens de oplossing zijn voor een egale huid.

Bij micro-needling worden fijne naaldjes gebruikt om de huid licht te beschadigen. De behandeling stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, waardoor de huid sterker, soepeler en egaler wordt.

In dit artikel lees je meer over het verkleinen van grove poriën en hoe micro-needling hierbij kan helpen.

Tot slot

Make-up tips voor een egale huid.

Wie een grauwe huid heeft, kan al gebaat zijn bij het aanmeten van een gezondere levensstijl. Genoeg water drinken, gezond eten en voldoende sporten horen hierbij.

Daarnaast bieden de juiste beautyproducten, zoals een scrub en goed gezichtsmasker, uitkomst.

Geeft dit niet het gewenste effect en wil je écht een egale huid? Behandelingen als microdermabrasie, een chemische peeling en micro-needling kunnen je huid absoluut egaler maken.

Wat heb jij allemaal al geprobeerd om een egalere huid te krijgen?