Bijgewerkt: | Ola Kareem

ELOS ontharen: voor het permanent verwijderen van haar

Er is een nieuwe permanente ontharingsmethode waarmee ook rode, blonde en grijze haren verwijderd kunnen worden, en dat bij verschillende huidtinten: ELOS. Deze langverwachte ontwikkeling op het gebied van permanent ontharen is voor velen geweldig nieuws. In dit artikel lees je alles over deze nieuwe behandeling en wat de voor- en nadelen zijn.

Ongewenste haargroei verwijderen is voor sommigen een dagtaak. In de wereld waar we nu in leven, is bijna alle haargroei met uitzondering van hoofdhaar, ongewenst. En daarom kopen we met z’n allen massaal scheermesjes, trimmers, harsstrips en epilatoren. Maar voor mensen die het zat zijn om hun leven lang bezig te zijn met ontharen, zijn er permanente ontharingsmethodes. Ook wel bekend als IPL- en laser ontharen. Op dit moment is er een nieuwe, derde methode om voorgoed van je haren af te zijn: de ELOS methode.

Hoe werkt ELOS ontharen precies?

De ELOS ontharingsmethode combineert energie van een flitslamp of laser met radiofrequentiestraling. De combinatie van radiofrequentie en optische straling (laser en IPL) zorgt ervoor dat er effectiever onthaart kan worden. Zo kunnen met de ELOS methode blonde en rode haren beter behandeld worden. Ook mensen met een donkere huid kunnen makkelijker onthaard worden met ELOS dan één van de traiditonele methodes.

De ELOS methode is zo ontwikkeld dat deze minder pijnlijk, veiliger en effectiever zou moeten zijn dan IPL en laserontharen. Wel geldt ook voor de ELOS methode dat er meerdere behandelingen nodig zijn om de haren te verwijderen. Dat komt doordat haar in verschillende fases groeit.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig bij ELOS?

Uitleg over de ELOS ontharingsmethode

Er zullen altijd minimaal 5 behandelingen nodig zijn voor een optimaal resultaat.

Met permanente ontharingsmethoden kunnen alleen haren die in de groeifase zitten worden verwijderd. Dit komt doordat alleen in die fase er voldoende pigment in de haren zit, zodat de behandeling goed kan aanslaan. Hierdoor zijn meerdere behandelingen nodig. Meestal zijn 6 tot 10 behandelingen voldoende om tot een goede haarreductie te komen.

Het exacte aantal behandelingen dat nodig is, hangt onder andere af van de mate van beharing, je haarkleur en huidskleur.

Het resultaat van een ELOS behandeling

Net als bij IPL- en laserontharen komen de haartjes die verwijderd worden met de ELOS methode niet meer terug. Wel is er altijd kans dat er na verloop van tijd, slapende haarzakjes actief worden waardoor er nieuwe haargroei ontstaat. Dit kan zich bijvoorbeeld tijdens de menopauze voordoen. Mocht dit gebeuren, dan kan een nieuwe behandeling aangeraden worden.

Bij permanente ontharingsmethoden vindt er zo’n 75 procent reductie van de hoeveelheid haar plaats. Het is nog altijd zo dat bij de combinatie van donker haar en een lichte huid het beste resultaat kan worden behaald. Met de ELOS methode kunnen echter ook effectief andere huid/haarcombinaties worden behandeld.

Wat zijn de voordelen van ontharen met ELOS?

Traditionele ontharingsmethodes zoals IPL en laser werken vooral goed bij een lichte huid in combinatie met donkere haren. Bij de nieuwe ELOS methode maakt de kleur van je huid niet uit. Ook de haarkleur maakt minder uit; rode, grijze en blonde haren kunnen worden behandeld. Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van een combinatie van licht en radiofrequentestraling.

Er hoeft dus maar een klein beetje melanine of pigment aanwezig te zijn in de haarwortel, om de behandeling aan te laten slaan. Bovendien is de kans dat deze methode aanslaat sowieso groter, omdat er een dubbele verhitting van de haartjes plaatsvindt.

Nadelen van ontharen met ELOS

Het grootste nadeel van ELOS ontharen is dat het meestal iets duurder is dan een traditionele ontharingsbehandeling met laser.

Risico's en bijwerkingen van ELOS ontharen

Bij het verkeerd gebruiken van ELOS ontharingsapparatuur bestaat er een kans op brandwonden, huidverkleuringen en littekens. Het is daarom belangrijk dat de ELOS behandeling wordt uitgevoerd door een deskundig persoon. De ontharingsapparaten mogen officieel enkel worden gebruikt door huidtherapeuten, dermatologen en zeer ervaren schoonheidsspecialisten die onder toezicht van een arts staan.

Welke gebieden kunnen worden onthaard met ELOS?

Alle delen van het lichaam en het gezicht waar sprake is van ongewenste (over)beharing, kunnen worden behandeld met de ELOS methode.

Kosten en vergoedingen

ELOS ontharen is vaak iets prijziger dan ontharen met IPL of laser. Bekijk hier de prijzen voor laser ontharen. ELOS ontharen kan onder andere bij de Bergman Clinics.

De vergoedingen voor permanent ontharen verschillen per zorgverzekeraar. In veel gevallen is het mogelijk om voor een behandeling van overbeharing in het gezicht een vergoeding te krijgen. Bekijk hiervoor goed de polisvoorwaarden van je verzekeraar en neem bij twijfel contact op met je verzekeraar.

Heb jij je laten ontharen met ELOS? Deel je ervaringen door onderaan dit artikel te reageren.