Bijgewerkt: | Benne Holwerda

‘Facelift’ zonder operatie - anti-aging d.m.v. peeling, laser en/of injectables

Stoor je je aan tekenen van veroudering in je gezicht, zoals steeds dieper wordende lijntjes en rimpels, maar wil je hiervoor niet onder het mes? Er zijn diverse behandelingen waarbij niet geopereerd hoeft te worden, maar waar wel zeer goede resultaten mee behaald kunnen worden. Deze alternatieve behandelingen worden ook wel een natuurlijke facelift of een facelift zonder operatie genoemd.

In dit artikel lees je welke alternatieven er zijn voor operatieve ingrepen zoals de facelift en s-lift.

Een ouder wordend gezicht

Wanneer we ouder worden daalt de productie van de eiwitten die het volume en de elasticiteit van de huid bepalen, zoals elastine en collageen. De verminderde aanmaak van elastine zorgt er bijvoorbeeld voor dat de huidelasticiteit daalt en dat de huid steeds minder goed in staat is om terug te plooien na spierbewegingen. Hierdoor ontstaan na verloop van tijd kraaienpootjes naast je ogen en fronsrimpels op je voorhoofd.

Door de afname van collageen wordt de huid minder volumineus en ontstaan lijnen zoals de nasolabiale plooi (de lijn van de hoeken van je neus naar je mond). Bovendien kan je gezicht een holle uitstraling krijgen door het volumeverlies.

Met de tijd ontstaan daarnaast vaak kleine lijntjes, gebroken bloedvaatjes en littekens in het gezicht, en ontstaan bij sommige mensen pigmentvlekken. Vroeger werd vaak gekozen voor een operatieve ingreep, zoals de facelift of s-lift, om de huid weer strak te trekken. Tegenwoordig kiezen steeds meer vrouwen én mannen voor een non-operatieve ingreep, zoals:

De liquid facelift - een tijdelijke facelift met fillers

Een behandeling die steeds populairder wordt is de zogenoemde liquid facelift. Een liquid facelift is een anti-aging behandeling met fillers. Door het inspuiten van fillers kunnen bepaalde tekenen van veroudering worden tegengegaan, zoals:

 • Volumeverlies van de lippen
 • Verdieping van de lijnen tussen de neus en mond (de nasolabiale plooi)
 • Lijnen en rimpels in de bovenlip
 • Een ‘hol gezicht’ door verlies van vetweefsel in het gezicht
 • Een boze of vermoeide uitstraling

De cosmetisch arts zal in samenspraak met jou besluiten waar volume zal worden toegevoegd. Voor een liquid facelift wordt vaak gebruik gemaakt van een combinatie van fillers. Met name Radiesse en Juvederm worden veel gebruikt. Naast het inspuiten van fillers kan er ook voor gekozen worden om botox injecties te plaatsen.

Het resultaat is meestal ongeveer 6-12 maanden zichtbaar, daarna zal de behandeling moeten worden herhaald.

Hieronder vind je de vanaf-prijzen voor een Liquid Facelift bij klinieken in Nederland.

 • Mini Liquid Facelift
  Vanaf € 900,00
 • Liquid Facelift
  Vanaf € 795,00 tot € 1150,00

Bekijk alle prijzen

Anti-aging behandeling: chemische peeling & dermabrasie

Wanneer kleine beschadigingen zoals littekentjes, pigmentvlekken en fijne lijntjes, het grootste ‘probleem’ zijn, dan is een peeling of dermabrasie-behandeling een goede optie.

Chemische Peeling

Met een peeling wordt de buitenste huidlaag door middel van een chemische substantie verwijderd. Dit stimuleert de huid om nieuwe huidcellen aan te maken. Hierdoor wordt de huid gladder en jeugdiger.

Er zijn peelings in diverse sterktes. Bij de lichtste peelings (de zogenoemde fruitzuurpeelings) worden de kleinste lijntjes minder duidelijk, terwijl bij krachtigere peelings ook diepere lijntjes en littekentjes duidelijk minder zichtbaar worden. Bij een lichte peeling wordt alleen de bovenste laag verwijderd. De hersteltijd is hierdoor kort, maar de resultaten zijn ook minder goed dan bij een sterkere peeling. Bij deze sterkere peelings zal namelijk niet alleen de buitenste laag worden verwijderd maar ook de ondergelegen laag, de dermis. Hierdoor kunnen ken en diepere lijnen effectief behandeld worden. Deze krachtigere peelings hebben echter een groot nadeel. De huid zal door de beschadiging vaak tot wel 10 dagen rood en ruw en nauwelijks toonbaar zijn.

Zie ook het artikel over chemische peeling.

Dermabrasie

Met een dermabrasie behandeling kunnen min of meer dezelfde resultaten worden behaald als met een peeling. Ook bij deze behandeling wordt namelijk de bovenste huidlaag verwijderd. Het verschil is dat bij dermabrasie niet gebruik wordt gemaakt van een chemische substantie om de bovenste huidlaag te verwijderen, maar dat de huid wordt verwijderd met een soort ijzeren borstel. De resultaten zijn vergelijkbaar met de wat krachtigere peelings.

Zie ook het artikel over dermabrasie.

Anti-aging met fractional laserbehandeling

Een fractional laserbehandeling is een steeds populairder wordende huidverjongings-methode. Met een fractional laserbehandeling kunnen grofweg dezelfde resultaten worden behaald als met een peeling of dermabrasie, maar de manier waarop is totaal anders.

Bij een fractional laserbehandeling worden kleine gaatjes in de huid geschoten. De laser stimuleert de diepere lagen van de huid om nieuwe cellen aan te maken en bovendien wordt er meer collageen aangemaakt. De huid wordt zo strakker en gladder. Het grote voordeel van een fractional laserbehandeling is dat de hersteltijd veel korter is dan bij een peeling of behandeling met dermabrasie. Bij een fractional laserbehandeling is de huid vaak na een paar dagen alweer toonbaar, terwijl bij peeling of dermabrasie de huid vaak meer dan een week rood en ruw is.

Een fractional laserbehandeling kan toegepast worden voor:

Hieronder vind je een overzicht van klinieken in Nederland die een fractional laserbehandeling van het gezicht aanbieden. Klik op de naam van de kliniek voor meer informatie en om contact op te nemen met de kliniek.

Fractional CO2-laser Gezicht
Kliniek Keurmerk Waardering Vanaf prijs
MohsA Huidcentrum
Venray, Eindhoven
Logo ZKN 8,2 € 1320,00
Bergman Clinics
Bilthoven, Amsterdam, Heerenveen, Den Haag, Zwolle, Groningen, Rijswijk, Velp, 's Hertogenbosch
Logo ZKN 7,2 € 750,00
NCPC
Alphen aan den Rijn
Logo ZKN 9,2 € 850,00
dermaTeam
Middelburg, Bergen op Zoom
Logo ZKN 8,6 € 1200,00
Velthuis kliniek
Enschede, Hilversum, Rotterdam, Velp, Eindhoven, Amsterdam
Logo ZKN 8,6 € 900,00

Tot Slot

Veel van de hierboven besproken behandelingen worden gezien als alternatieven voor de facelift, of zelfs facelifts zonder operatie genoemd (natuurlijke facelift). Dit is niet helemaal terecht. Hoewel goede resultaten behaald kunnen worden met peelings, laserbehandelingen en fillers, kunnen deze behandelingen vaak niet de wat serieuzere tekenen van veroudering aanpakken, zoals verzakte huid rond de kaaklijn en wangen. Wie zich hier aan stoort kan nog altijd het beste een facelift of s-lift ondergaan.

Bovenstaande behandelingen zijn wel een goede manier om de huid zachter en egaler te maken en de textuur van de huid te verbeteren. Bovendien worden peelings en fillers steeds vaker gebruikt als een aanvullende behandeling na een s- of face-lift.