Bijgewerkt: | Ola Kareem

Wat is Botox? Wat zijn Fillers? En wat is het verschil tussen beide?

Botox en fillers zijn al lang niet meer alleen populair onder BN’ers. Naar schatting worden er inmiddels jaarlijks ruim 400.000 injectable-behandelingen uitgevoerd in Nederland. Injectables, zoals Botox en fillers, zorgen voor een jonger en strakker gezicht met weinig tot geen ‘downtime’. Ook zijn de behandelingen goed betaalbaar vergeleken met andere cosmetische ingrepen. Niet zo gek dus dat steeds meer vrouwen en mannen voor een Botox- of fillerbehandeling kiezen.

Veel mensen leven in de waan dat alle injectable-behandelingen Botox-behandelingen zijn. Dit is echter niet waar, want bijna de helft van alle injectable-behandelingen zijn behandelingen met fillers, die een andere werking en functie hebben dan Botox. Je hebt vast al wel eens gehoord of gelezen over Botox en fillers. Maar wat is nu precies hun functie en welk verschil is er tussen beide?

Wat is Botox?

Botox is een eiwit dat zenuwimpulsen kan blokkeren. Het stofje wordt verdund ingespoten in de huid om kleine spiertjes te verslappen. Doordat de spiertjes minder goed werken, worden rimpels minder zichtbaar.

Botox is een spierverzwakker die de huid er gladder laat uitzien. Botox zorgt dus niet voor volume. Het effect van Botox kan 3 tot 6 maanden aanhouden. Het is vooral de hoeveelheid die je laat injecteren, die bepaalt hoelang het effect duurt.

Foto botulinetoxine
Op deze afbeelding kun je zien voor welke rimpels een Botox behandeling uitkomst kan bieden.

Wat veel mensen niet weten is dat Botox een merknaam is. De naam van de werkzame stof in Botox is botulinetoxine type A. Botox is één van de vijf merknamen die dit product bevatten. Voor het gemak spreken de meeste artsen en mensen echter over Botox en daarom doen we in dit artikel hetzelfde.

Wanneer kies je voor botulinetoxine type A (Botox)?

Wil je iets laten doen aan je frons, je voorhoofd of kraaienpootjes? Dan kun je het best kiezen voor Botox. Omdat bij deze gebieden de spieren onder de huid de oorzaak zijn van de ongewenste rimpels. Deze spieren wil je dus eigenlijk ‘uitzetten’ en dat kan met Botox.

Meer informatie botox

Gemiddelde prijs € 194,44

Aantal klinieken 9

Wat is een filler?

Fillers hebben niet voor niets hun naam. Ze ‘vullen’ namelijk delen van je gezicht waar meer volume gewenst wordt. Zo kunnen lippen bijvoorbeeld worden opgevuld of kan volume worden toegevoegd bij je wangen. Hierdoor zie je er jeugdiger uit.

Wanneer kies je voor fillers?

Fillers zijn populair bij het behandelen van bijvoorbeeld de lippen en wangen. Vrouwen willen bijvoorbeeld vaak vollere lippen. Anders dan bij Botox, zijn er verschillende soorten fillers. Je hebt permanente fillers en tijdelijke fillers. Permanente fillers zijn in Nederland inmiddels verboden, dus hier moet je het doen met tijdelijke fillers die 6 tot 18 maanden werkzaam zijn. De meest gebruikte fillers zijn de hyaluronzuurfillers. Je hebt echter ook collageen-stimulerende fillers.

Het verschil tussen deze twee is dat Hyaluronzuur-fillers eigenlijk niets doen. Ze zitten in de huid en geven volume, maar ze stimuleren niet het weefsel. Collageenstimulerende-fillers daarentegen, doen dit wel. Deze stimuleren de aanmaak van je eigen collageen wat dus ‘natuurlijker’ is. En dit vinden mensen vaak een prettig idee.

Meer informatie fillers

Gemiddelde prijs € 455,83

Aantal klinieken 8

Dus… fillers of Botox?

Botox en fillers zijn dus allebei injectables, alleen gaan ze rimpels tegen op een andere manier. Het grootste verschil is dat met fillers rimpels kunnen worden opgevuld en Botox de rimpels juist glad trekt door de spieren eronder te verslappen. Botox zal je huid dus rust geven waardoor de rimpels die er waren, binnen een paar dagen verdwijnen.

Fillers zijn het meest effectief bij diepe rimpels zoals de hangende huid rondom je ogen. Net zoals een slappe ballon die gevuld wordt met lucht, vullen fillers je huid waardoor het niet meer hangt. Fillers kunnen ook goed gebruikt worden om wat volume aan bepaalde lichaamsdelen toe te voegen. Zo kunnen met fillers de jukbeenderen worden geaccentueerd en de lippen worden opgevuld.

Meer weten?

Lees onze uitgebreide informatie over een Botox ingreep en de behandeling met Fillers. Op deze pagina's vind je ervaringen, foto's, prijzen, klinieken en alles over de risico's en behandelmethodes.

Op zoek naar een kliniek die een Botox of Filler behandeling bij je kan uitvoeren? Ook die kun je vinden op IdealBody.nl:

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 1 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
  • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
  • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
  • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
  • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
  • Geen wachtlijsten
  • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen