Fillers of Botox, wat is het verschil?

Ze zijn razend populair onder BN’ers maar tegenwoordig ook voor ‘gewone’ mensen. Injectables halen is net zoals brood halen bij de bakker, zo gepiept. Zo’n behandeling is weinig ingrijpend en goed betaalbaar vergeleken met andere cosmetische ingrepen. Dat het zo populair is, is logisch aangezien ze zorgen voor een jonger en strakker gezicht. En dat willen we natuurlijk allemaal.

Fillers en Botox zijn de algemeen bekende termen voor deze geliefde cosmetische injecties. Maar wat weten we nou precies over deze producten? En wat is het verschil?

Botox als spierverslapper

Heel veel mensen leven in de waan dat alles wat in je gezicht wordt gespoten, Botox heet. Dit is niet waar. Wat veel mensen niet weten is dat Botox slechts een merknaam is. De echte naam van het product is botulinetoxine type A. Botox is één van de vijf merknamen die dit product bevatten. Maar laten we voor het gemak in dit artikel maar spreken van Botox.

Botox maakt een spier slap waardoor je niet meer kan fronsen. Het is dus een spierverzwakker maar zorgt verder niet voor volume. De andere merken doen precies hetzelfde als Botox, dus het maakt niet uit welke je laat injecteren. Het is vooral de hoeveelheid die je laat injecteren, die bepaalt hoelang het effect duurt. Dit effect kan 3 tot 6 maanden duren.

Wanneer kies je voor botulinetoxine type A (Botox)?

afbeelding spierverslapper
Op deze afbeelding kun je zien voor welke rimpels een Botox behandeling uitkomst kan bieden.

Wil je iets laten doen aan je frons, je voorhoofd of kraaienpootjes? Dan kun je het best kiezen voor Botox. Omdat bij deze gebieden de spieren onder de huid, de oorzaak zijn van de ongewenste rimpels. Deze spieren wil je dus eigenlijk ‘uitzetten’.

Een filler is een vuller

Fillers hebben niet voor niets hun naam. Ze ‘vullen’ namelijk ingezakte delen van je gezicht, bijvoorbeeld onder je ogen. Hierdoor zie je er jeugdiger uit. Het verschil tussen Botox en fillers is dus dat Botox een spier ‘uitschakelt’, terwijl je met fillers juist volume toevoegt op bepaalde plaatsen.

Wanneer kies je voor fillers?

Fillers zijn populair bij het behandelen van bijvoorbeeld de lippen en wangen. Omdat je meestal volume wil toevoegen aan dit soort plekken. Vrouwen willen bijvoorbeeld vaak vollere lippen. Anders dan bij Botox, zijn er verschillende soorten fillers. Je hebt permanente fillers en tijdelijke fillers. Deze zijn werkzaam van 6 tot 18 maanden. De meest gebruikte fillers zijn de hyaluronzuurfillers. Je hebt echter ook collageen stimulerende fillers.

Het verschil tussen deze twee is dat Hyaluronzuur fillers eigenlijk niets doen. Ze zitten in de huid en geven volume, maar ze stimuleren niet het weefsel. Collageenstimulerende fillers daarentegen, doen dit wel. Deze stimuleren de aanmaak van je eigen collageen wat dus ‘natuurlijker’ is. En dit vinden mensen vaak een prettig idee.

Dus… fillers of Botox?

Botox en fillers zijn dus allebei injectables, alleen gaan ze rimpels tegen op een andere manier. Het grootste verschil is dat met fillers rimpels kunnen worden opgevuld en Botox de rimpels juist glad trekt door de spieren eronder te verslappen. Botox zal je huid dus rust geven waardoor de rimpels die er waren, binnen een paar dagen verdwijnen.

Fillers zijn het meest effectief bij diepe rimpels zoals de hangende huid rondom je ogen. Net zoals een slappe ballon die gevuld wordt met lucht, vullen fillers je huid waardoor het niet meer hangt. Fillers kunnen ook goed gebruikt worden om wat volume aan bepaalde lichaamsdelen toe te voegen. Zo kunnen met fillers de jukbeenderen worden geaccentueerd en de lippen worden opgevuld.

Meer weten?

Lees onze uitgebreide informatie over een Botox ingreep en de behandeling met Fillers. Op deze pagina's vind je ervaringen, foto's, prijzen, klinieken en alles over de risico's en behandelmethodes.

Op zoek naar een kliniek die een Botox of Filler behandeling bij je kan uitvoeren? Ook die kun je vinden op IdealBody.nl: