Publicatie: | Carlijn Biesemaat

Ben je man en overweeg je fillers? Dit is wat je moet weten

Het gezicht een jongere en vollere uitstraling geven. Met fillers is dit mogelijk. Maar fillers bieden ook uitkomst wanneer je bepaalde delen in het gezicht wil corrigeren of accentueren. En juist om die reden zijn fillerbehandelingen de laatste jaren populair onder mannen. In dit artikel vertellen we je meer over fillers bij mannen: wat zijn fillers precies, waar moet je op letten als man en wat zijn de behandelverschillen tussen mannen en vrouwen?

Wat zijn fillers?

Een filler is een vulmiddel dat onder de huid kan worden gespoten om de huid een jongere uitstraling te geven of bepaalde delen van het gezicht meer volume te geven, zoals de lippen. Er zijn verschillende soorten fillers, van verschillende fabrikanten. Er bestaan permanente en tijdelijke fillers. Permanente fillers zijn in Nederland inmiddels verboden. De tijdelijke fillers zijn gemiddeld tien tot twaalf maanden werkzaam.

Afbeelding met logos van filler merken
Er zijn heel veel filler merken op de markt. De meest bekende zijn Restylane, Radiesse en Juvéderm. Een cosmetisch arts kan je vaak goed adviseren welke filler het beste geschikt is in jouw situatie.

Fillers worden vaak – ten onrechte – verward met Botox. Het grootste verschil is dat met fillers rimpels kunnen worden opgevuld en Botox de rimpels glad trekt door de onderliggende spieren te verslappen. De meest gebruikte fillers zijn Juvéderm en Radiesse. Veel fillers bevatten hyaluronzuur, waardoor ze de structuur, stevigheid en elasticiteit van de huid verbeteren.

Meer lezen: Wat is Botox? Wat zijn Fillers? En wat is het verschil?

Hoe lang houden fillers?

Het resultaat van een fillerbehandeling is direct zichtbaar. De gel blijft onder de huid zitten en neemt daar de eigenschappen van de huid aan, waardoor je fillers niet voelt. Naar verloop van tijd wordt de lichaam afgebroken door het lichaam. Dit duurt gemiddeld tien tot twaalf maanden. Hierna kun je een behandeling met fillers herhalen.

Steeds meer mannen aan de fillers

Veel mannen weten de weg naar de cosmetische kliniek te vinden. Vooral voor Botox (ook wel Brotox genoemd), om de aanwezigheid van rimpels te verminderen, maar ook fillerbehandelingen worden populairder.

Drs. Mucahit Yalaniz, cosmetisch arts bij kliniek Doctor Face, ziet in zijn kliniek steeds vaker mannen verschijnen voor een ingreep met fillers. Yalaniz: “Fillers kunnen veel mogelijkheden bieden bij mannen. Zo kan een filler heel effectief worden ingezet om het gezicht een frissere en energiekere uitstraling te geven.” Hoewel het aantal mannen dat voor Botox komt nog altijd iets hoger ligt, neemt ook het percentage mannelijke fillercliënten toe. “In mijn kliniek is zo’n 15% van de mensen die voor fillers komen man”, aldus Yalaniz.

Specifieke fillerbehandelingen voor mannen

Fillers zijn bij uitstek geschikt voor het aanpakken van specifieke probleemzones. De populairste behandeling onder mannen is volgens Yalaniz het verscherpen van de kaaklijn. “Met fillers kun je krachtige kaakhoeken creëren, wat voor een masculiene uitstraling zorgt. Bij mannen wordt dit veelal als aantrekkelijk beschouwd.” Door op de juiste plekken de goede hoeveelheid filler in te spuiten, geef je je kin en kaaklijn volume en kan de kaaklijn beter worden gedefinieerd.

Andere specifieke fillerbehandelingen voor mannen zijn:

  • Neuscorrectie met fillers
  • Vermoeid uiterlijk aanpakken met fillers

Neuscorrectie met fillers

Een neuscorrectie zonder te snijden in het lichaam? Dat kan. Met fillers is het mogelijk kleine correcties aan de neus te corrigeren, zoals een knobbel op de neus of een haakneus. Yalaniz begrijpt wel waarom de neuscorrectie met fillers vaker wordt geboekt. “De meeste mensen – en dus ook  mannen – hebben geen zin om onder het mes te gaan en vervolgens weken te moeten herstellen. Een neuscorrectie met een filler is ideaal: je hebt direct resultaat, niemand ziet dat er aan je is ’gesleuteld’ en je kunt meteen door met je dagelijkse bezigheden.”

Meer lezen: Neuscorrectie met fillers

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Vermoeid uiterlijk aanpakken met fillers

Wallen en kringen onder je ogen kunnen je een vermoeide uitstraling geven. Door de traangootjes op te vullen met een filler zullen de schaduwen onder het oog verdwijnen, waardoor je je uitgeruste uitstraling terugkrijgt. Ook deze "traangootbehandeling" met fillers is populair onder mannen, aldus Yalaniz. Volumeverlies onder de ogen kan een vermoeide uitstraling geven. Door het verloren volume te herstellen met fillers, zie je er meteen weer fris en energiek uit.”

Het verschil tussen mannen en vrouwen

De ingreep zelf is voor mannen niet anders dan voor vrouwen. Vaak is er voor een liftend effect meer filler nodig, omdat de mannenhuid dikker is en de anatomie en spieropbouw verschilt met die van de vrouw. Ook kan de cosmetisch arts voor een dikkere filler kiezen. Het belangrijkste verschil met fillers voor vrouwen zit hem dus in de dosering en plaatsing.

Voor wie geschikt?

Net zoals voor botox geldt dat een fillerbehandeling door vrijwel iedere man kan worden ondergaan, mits je 18 jaar of ouder bent. Laat je vooraf goed inlichten over het effect van fillers. Misschien wens je een fillerbehandeling, maar concludeert een cosmetisch arts dat Botox geschikter is. Ook kan het zijn dat fillers niet het beoogde resultaat opleveren bij het aanpassen van de vorm van je neus en dat een neuscorrectie nodig is.

Ervaring met de mannenhuid?

Bij mannen is er sprake van een andere spieropbouw en vaak een grovere huidstructuur. Overweeg je fillers? Ga dan na of je arts ervaring heeft met het behandelen van mannen. Als man wil je vaak je natuurlijke uitstraling behouden, waarbij de plek van injecteren en de hoeveelheid filler die gebruik wordt, van cruciaal belang is. Bedenk van tevoren wat je verwachtingen van een fillerbehandeling zijn en bespreek deze met je arts.

Tot slot

Een filler wordt als vulmiddel onder de huid gespoten om de huid een jongere uitstraling te geven of bepaalde delen van het gezicht meer volume te geven, zoals de lippen. Fillers geven de huid volume en verbeteren de structuur, stevigheid en elasticiteit van de huid.

Steeds meer mannen kiezen voor een fillerbehandeling. Bijvoorbeeld voor het accentueren van de kaaklijn, het aanpakken van een vermoeid uiterlijk en voor het behandelen van de traangootjes. Ook is het mogelijk een neuscorrectie te ondergaan door fillers te gebruiken. Vooral kleine onvolmaaktheden aan de neus kunnen efficient worden aangepakt met fillers.

Hoewel de ingreep voor mannen niet anders is dan voor vrouwen, is er vaak wel meer filler nodig voor een liftend effect. Dit heeft te maken met het feit dat mannen fysiek verschillen van vrouwen, zo is de mannenhuid doorgaans dikker. Iedere man van 18 jaar of ouder kan in beginsel een fillerbehandeling ondergaan. Laat je vooraf wel goed voorlichten over het effect van fillers en vraag de arts of hij/zij ervaring heeft met het behandelen van mannen.

Het effect van fillers houdt tien tot twaalf maanden. Hierna wordt de filler afgebroken door het lichaam en kun je de fillerbehandeling herhalen.

Meer informatie filler behandeling

Gemiddelde prijs € 473,08

Aantal klinieken 8


Voor dit artikel heeft er een interview plaatsgevonden met:

Foto

Drs. Mucahit Yalaniz Cosmetisch Arts

Werkzaam bij Doctor Face