Flapoorcorrectie zonder operatie - flaporen verbergen
Kinderen met flaporen kunnen een doelwit van pesterijen worden. En dat is natuurlijk allesbehalve leuk. Maar ook volwassenen die sterk in hun schoenen staan kunnen onzeker worden van flaporen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om flaporen te verbergen. Ook kun je door middel van een cosmetische ingreep voorgoed je flaporen laten corrigeren. Lees verder voor de mogelijkheden.
Waardoor ontstaan flaporen?
Afstaande oren, ook wel bekend als flaporen, komen vaak voor en zijn aangeboren. Ongeveer vier procent van de baby’s wordt geboren met flapoortjes. Flaporen ontstaan wanneer de rand van de oorschelp tot het hoofd te groot is. Hier zijn drie oorzaken voor te benoemen.
- De meest voorkomende oorzaak van flaporen is een tekort aan kraakbeen, of het ontbreken van de plooi in het kraakbeen van het oor. Hierdoor loopt de bovenkant van het oor niet langs het hoofd maar staat het er juist vanaf.
- Flaporen kunnen ook ontstaan als het binnenste gedeelte van de oorschelp te groot en te diep is. Er ontstaat dan te veel spanning in het kraakbeen waardoor het oor van het hoofd af gaat staan.
- Als de rand van het oor te kort is waardoor de oren klein en komvormig zijn, kunnen oren ook van het hoofd af gaan staan.
Flaporen voorkomen?!
Flaporen zijn aangeboren en kun je dus niet echt voorkomen. Toch is het wel zo dat flaporen bij baby’s nog te ‘verbuigen’ zijn. Bij baby’s kan spalktherapie worden uitgevoerd. Dit houdt in dat door middel van spalkjes en pleisters de oren in de goede vorm worden gebogen. Deze therapie werkt echter het best vlak na de geboorte. Dus als je als ouder ziet dat je pasgeboren baby flaporen heeft, kun je beter niet al te lang wachten met spalktherapie. Spalktherapie werkt niet bij volwassenen.

Flaporen verbergen of vastplakken
Flaporen kunnen op verschillende manieren verborgen worden.
Creatief met je haar
De meest voor de hand liggende manier om je flaporen te verbergen is om je haar lang te laten groeien en het vooral los te dragen. Ook kun je om je haar voller te maken, haarextensions in je haar laten plaatsen. Je haar wordt dan dikker, waardoor je flaporen nog beter worden verborgen. Je kunt ook een dikke haarband van stof over je oren schuiven, zodat deze naar achter blijven zitten.
Vastplakken met flapoorstickers

Er bestaan tegenwoordig zogenaamde ‘flapoorstickers’. Dat zijn doorzichtige siliconen prothese stickers die je aan de achterkant van je oor kunt plakken. Deze stickers zorgen ervoor dat je oor dichter tegen je hoofd aan staat, zonder dat het er gek uit ziet. Door een speciale lijm blijft de sticker een paar dagen tot een week zitten.
Je hebt geen last van pijn of bijwerkingen en niemand ziet de sticker zitten. Een paar uur nadat je de stickers hebt aangebracht kun je gewoon douchen, sporten en zwemmen.
Een doosje flapoorstickers bevat 8 stickers, bij normaal gebruik goed voor ongeveer een maand zonder flaporen.
Flapoorstickers bestellen met korting | Meer informatie
Chirurgische flapoorcorrectie
Mensen die voorgoed af willen van hun flaporen kunnen kiezen voor otoplastiek, oftewel een oorcorrectie. Deze ingreep kan al bij kinderen vanaf vijf jaar worden uitgevoerd. Tot de leeftijd van dertien jaar wordt deze ingreep zelfs vergoed omdat kinderen er psychisch last van zouden kunnen hebben.
Beroemdheden met flaporen
Flaporen hoeven niet perse een issue te zijn. Er zijn heel veel succesvolle en mooie beroemdheden die net als jij flaporen hebben. Voorbeelden zijn: Kate Hudson, Katie Holmes, Miley Cyrus, Alexa Chung, Will Smith en Daniel Craig. Vogue heeft verschillende beroemdheden met flaporen voor je op een rijtje gezet. Klik hier voor een overzicht.
Heb jij tips om flaporen te verbergen? Deel ze hieronder!